Хардбол: най-реалистичната военно-тактическа игра

„Страхът от оръжието е признак за забавено сексуално и емоционално съзряване“ – Зигмунд Фройд

Хардбол е военно-тактическа спортна командна игра, която е сходна на пейнтбола, еърсофта и лазертага. Името на играта (hard – твърд, ball – топка) говори само за себе си – хардболът е най-желязната разновидност от съвременните популярни военно-тактически игри.

В играта се използват пневматични оръжия, стрелящи с оловни или стоманени сачми и чашки. Ето защо хардболът изисква по-голяма отговорност от страна на участниците по време на игра. Използва се пневматично оръжие с калибър 4,5 мм и дулна енергия не повече от 7,5 джаула. Разрешените начални скорости на проектила в хардбола не трябва да надвишават 180 м/с за оловни „с плоска глава“ чашки („заострените“ са строго забранени) и 160 м/с за сферични стоманени сачми. Освен това теглото им не може да надвишава 0,55 гр.

Смята се, че хардболът възниква в Русия. В заника на съветската  епоха специализираните части (спецназ) понякога отработват по време на хардбол тренировки бойни ситуации, които са максимално близки до реалността.

Безопасност

„Законите, забраняващи притежаването на оръжие, обезоръжават само онези, които не са склонни да извършват престъпления и никога не биха се осмелили на подобна постъпка“ – Чезаре Бекария

По време на игрите се обръща внимание не само на стрелбата, но и на физическата подготовка, ръкопашния бой и боя с нож (само по предварително споразумение между участниците), спортната стрелба и т.н. Поради потенциалния риск за травматично нараняване, се акцентира щателно на защитата в хардбола – защитните очила, маски, плътни дрехи и ръкавици са задължителни атрибути за безопасното провеждане на хардбол игрите.

На защитата на играчите, която е двуслойна, се отделя сериозно внимание. Под основната «броня» хардболистите обличат предимно анцузи (долнище и горнище). Отгоре екипировката включва камуфлажен екип (със защитна и маскировъчна функция), който е добре да бъде 1-2 номера по-голям, за да може успешно да възпира скоростта на куршумите. Фактически първият слой защита блокира проектила, а вторият ликвидира остатъчната енергия.

Допълнително може да се защитите с наколенки и налакътници. Ръцете, както и китките, трябва да се прикрият с кожени ръкавици. Шията и главата са най-уязвимите места и на тях трябва да се обърне най-сериозно внимание. Врата може да се защити с шал, памучна подплата (подшлемник), маска за глава. Преди игра се прави задължителна проверка на защитата на всеки играч, стреляйки от най-мощните оръжия.

Стигаме до най-рисковата част от тялото на играча – очите. Вариант за защита на очите са:

 • тактически балистични очила, които се отличават с висока механична здравина и гарантирано издържане на изстрел от разстояние или от упор.
 • пейнтболна маска.
 • панорамна маска /панорамен противогаз/.

Попаденията в тялото понякога могат да бъдат доста болезнени. Но именно това прави играта по-интересна. Трябва да изпитвате страх от проектила, казват хардболистите, привичката лесно да „умреш“, както в компютърните игри, изнежва боеца, тъй като той спира да се учи от грешките си.

Оръжие

„Въоръженото общество е среда пропита от взаимна вежливост. Обноските на човек са учтиви, когато знае, че може да плати за тях с живота си.“ – Робърт Хайнлайн

В хардбола се използват най-различни образци оръжие. Ключовата разлика от другите военни тактически игри е, че тук се използват истински оръжия. Оръжия по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия са огнестрелните и неогнестрелните оръжия. Към неогнестрелните оръжия влизат пневматичните, предупредителните и сигналните оръжия.

Външният вид, размерите, теглото и другите характеристики на хардбол оръжието са близки до истинските бойни оръжия. Например пневматичният автомат «Юнкер-4» е точно копие на автомат «Калашников». Цевта (нарезна), цевната кутия и вътрешните механизми са изработени от оръжейна стомана, а скоростта на проектила е до 140 м/с., което е предпоставка за максимално доближаване до реалните бойни условия по време на игра на хардбол.

Както и еърсофтът, хардболът се опира на идеалната честност на участниците. Основното правило: уцелят ли те – излез! Играчът трябва да признае своето поражение, ето защо хардболът е джентълменска игра, която се основава на коректност и доблест.

Отношението на обществото към хардбола е различно – от страстни фенове на тази игра заради реалистична симулация на истинско сражение, до хора, които възприемат всички хардболисти за маниаци и психари. За тези, които искат да практикуват хардбол е добре да знаят, че рано или късно ще получат „раняване“, след което „безсмъртният Рамбо“ вътре в тях ще загине. Това не може да се избегне и се случва с всеки опитен боец. Но пък точно заради това в хардбола всичко се приема доста по-сериозно. Рядко ще видите играч да атакува «На нож», пронизително крещейки «Ура» – просто дебнещите снайпери ще го покосят (въпреки че и това се случва).

Плюсове на хардбола:
 • Хардболът е максимално реалистична военно-тактическа игра.
 • Обхватът на стрелба е 50-80 метра. Снайперските пушки улучват цел и на разстояние 100 метра.
 • Поведението на куршума зависи слабо от волята на противника и от околната среда – нито вятъра, нито храстите могат да ви спасят.
 • Хардболът може да се практикува по всяко време на годината – в дъжд, пек, сняг, стига да има желаещи.
 • Възможността за активен отдих в природата, придобиване на навици за боравене с оръжие, изучаване на тактиката на малки бойни подразделения, общуване в споен и задружен колектив.
 • По време на сражение хардболистът винаги трябва да прави сметка за амунициите си. С други думи безпорядъчна стрелба като на сватба в хардбола е изключена – просто се подлагате на риск да се изправите с нож (бутафорен) пред дулата на противниковите автоматчици.
Минуси на хардбола:
 • Необходимо е да се избират необитаеми локации за игри. По-добре е изобщо да не се набивате на очи. Все пак 30-40 камуфлирани играчи, въоръжени със 100-процентови реплики на огнестрелни оръжия, биха могли да изкарат акъла на всеки случайно преминаващ.
 • Защитата и създаваното неудобство от нея. Повечето защита означава по-малко динамика, от своя страна, по-посредствената защита означава неминуема сериозна травма.
 • Вероятността за сериозно проникващо нараняване.
 • Необходимостта от абсолютна честност на играчите. В случай че всички хардболисти са коректни, тогава този критерий е по-добре да го впишем към преимуществата на играта, но по принцип винаги се срещат случаи на непочтеност.

Тези от вас, които проявяват интерес към хардбола, могат да посетят Фейсбук групата „Хардбол България„.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.