Френският шансон – история и любими песни

Френският шансон! При тази дума пред очите ни изникват образите на невероятни изпълнители – Серж Генсбур, Франсоаз Арди, Едит Пиаф! Зашеметяващи музиканти, чиито великолепни песни са навлезли дълбоко в световната история на музиката и в известен смисъл са се превърнали в химни на изминалия век! Освен това с тези песни са озвучени част от любимите ни филми, които в онези времена успешно шестват по екраните на световното кино. И до днес тези прекрасни композиции често звучат в съвременните филми.

Безспорно френският шансон е безсмъртен. Вълшебното изкуство кара сърцето да трепти, отдавайки се на безоблачна радост или лека тъга по изгубената романтика на отминалата епоха – времена на прекрасни талантливи изпълнители, актьори и музиканти. И когато отново чуем трелите на позабравената музика, изкуството изведнъж по мистериозен начин оживява отново, изпълвайки света наоколо с невероятното си обаяние и очарование.

Тази великолепна музика е спасявала животи, карала е сърцата на хората да бият по-силно, помогала е на нуждаещите се отново да насочат взора си към слънцето и лъчезарни усмивки да озарят лицата им.

Париж и акордеонист

По своето естество шансонът е елегантна, дълбоко поетична и величествена песен. В исторически план шансонът е едновременно френска естрадна песен в стил кабаре и средновековна светска многогласна песен. Всяка композиция представлява удивителен поетичен шедьовър, своеобразен разказ с дълбоко вътрешно съдържание.

Началото

Френският шансон започва началото си още от далечното Средновековие. Може да се каже, че жанрът произлиза от френските трувери (От френския глагол trouver – намирам, изобразявам, съчинявам). Труверите са пеещи поети, чиято дейност датира от края на XI век. Не може да не споменем удивителният и велик Гийом дьо Машо – блестящ поет и изпълнител, който е представител на стила «Ars Nova» (от латински език – Ново изкуство). Разбира се, тази музика се различава от съвременното разбиране на термина „шансон“. Независимо от това несъмнено труверите могат да се разглеждат като истинския родоначалник на жанра.

По-близкото и възприемливо за нас значение на музикалния жанр „шансон“ се формира непосредствено в края на по-миналия век. Всичко започва с малките творчески театрални кабарета. По това време в тях не само танцували канкан, но и са пеели. Именно в тях се формира основното значение на шансона: песен изпълнена от автора обикновено в камерно помещение и песен, в която музиката е неразривно свързана с текста, обикновено сюжетен.

Шансонът се превръща в песенно въплъщение на „идеалния галски характер” – романтичен и в същото време изпълнен с вътрешна експлозивна сила, язвителен и максималистки, чувствителен към всякаква несправедливост.

Париж

Първите шансониери, които са признати за изумителни представители на този музикален жанр, са такива легенди като Аристид Брюан (1851–1925 г.) и разбира се, Мистенгет (1875–1956 г.).

Аристид Брюан

Брюан e ярък артистичен образ от квартал „Монмартър”, който пее възхитително на парижко арго (жаргон) саркастични антибуржоазни композиции. На сцената Аристид е запомнен като представител на ефектен несравним стил: кадифено черно палто, червена риза, черни панталони подпъхнати във високи ботуши, широкопола шапка и шикозен червен шал на врата. Удивителният облик на Аристид Брюан многократно е използван в живописта – така го увековечава на портрет художникът Тулуз-Лотрек. Така го изобразява в списание «Мирлитон», в което се публикуват песните на Брюан, известният график и илюстратор Теофил-Александър Стейнлейн.

Аристид Брюан в своето кабаре

Едни от най-известните композиции на Аристид Брюан са «La chanson des Michetons», «Nini Peau d’Chien», «Ah! Les salauds!», «Le Chat Noir», «A la Bastille», «A Saint-Ouen».

Мистингет

Мистингет е невероятна актриса, певица и клоунеса-конферансие. Истинското ѝ име е Жана-Флорентина Буржуа, а първият псевдоним, с който дебютира на сцената още на 10-годишна възраст, е Мис Елиът. Впоследствие го заменя с псевдонима Мис Тенгет (Miss Tinguette) и накрая на Мистенгет – звучи по-франкофонски, а и е в съзвучие с нейното творчество и сценичен образ.

Красивата дъщеря на работник и шивачка стартира кариерата си с хумористични песни, снима се в киното, където играе с Жан Габен. В знаменитото кабаре „Фоли Бержер“ пее заедно с актьора Морис Шевалие, с когото има страстна 10-годишна връзка. Именно французойката освобождава Морис Шевалие от немски плен по време на Първата световна война, след като нейният горещ почитател испанският крал Алфонсо XIII се застъпва за любимия ѝ Морис пред братовчед си кайзер Вилхелм II.

20-те години на XX век. Влюбените Мистингет и Морис Шевалие.

По време на принудителната им раздяла Мистингет изпълнява песента «Mon homme» (Моят мъж), която ѝ носи световна слава и завинага остава в историята на шансона. Мистингет е първата, която изпълнява песента «Ça c’est Paris» («Това е Париж»), която писателят Жак Шарл нарича «химнът на парижани».

Момичето, което даде началото на шансона - Мистингет
Момичето, което даде началото на шансона – Мистингет

Кралицата на парижкия мюзикхол е автор на идеята за предизвикателните и помпозни шапки с високи пера, с които и днес се слави «Мулен Руж», където Мистингет има собствено шоу. Знаменитата френска певица напуска сцената на 75 години, а пет години по-късно завършва и земния си път.

Красивата, обаятелна и дръзка Мистингет
Красивата, обаятелна и дръзка Мистингет

Шарл Трене

Под меланхоличните и вълшебни звуци на саксофона настъпва ерата на джаза. В предвоенния Париж шансонът е представен от Шарл Трене, който пее в съпровод с джаз пианиста Джони Хес. Неговият удивителен начин на пеене до известна степен се различава от класическото ни възприятие за шансона. Трене привнася във френския мюзикхол ритмите на джаза и геги (комедиен прийом) от нашумелите по това време американски комедии.

Легендата Шарл Трене на младини.
Легендата Шарл Трене на младини.

Неговата невероятна песен «Je chante» („Аз пея”) навлиза трайно в сърцата на благодарните слушатели и става световноизвестна. Когато през 1990 г. Бернардо Бертолучи започва да търси за филма си „Чай в пустинята“ подходящ музикален фон характеризиращ щастливия предвоенен живот,  композиторът Руичи Сакамото се спира на Шарл Трене и неговата прочута «Je chante».

Световен хит става и песента му «La Mer» („Морето”). По-късно кавъри на песента ще направят Клиф Ричард, Далида и Хулио Иглесиас. Между другото, известният американски изпълнител Боби Дарин също ще изпее песента, превръщайки я в легендарната и изключително нашумяла по това време песен „Beyond the Sea“.

След Втората световна война шансонът става все по-сериозен, настройвайки се към социалната и обществена тематика и опитвайки се да влезе в пряк диалог със слушателите. В музикалния жанр навлизат известни поети и писатели.

Джазовият музикант, прозаик, поет и певец Борис Виан с неговите «Le deserteur», «Disco», «Je bois», «Cayendo Cayendo».

Класикът на френската литература Борис Виан
Класикът на френската литература Борис Виан

Белгийският поет интроверт Жак Брел, който изпълнява прочутата «Ne me quitte pas» („Не ме оставяй”), която впоследствие мнозина световни изпълнители ще изпеят. Жак Брел не е французин, но се превръща в една от иконите на френския шансон с неговите «Amsterdam», «Quand on n’a que l’amour», «Vesoul» и «Le Plat Pays».

Феноменът Жак Брел
Феноменът Жак Брел

Талантливият анархист Жорж Брасен съчинява едни от най-хубавите шансони по стиховете на Франсоа Вийон, Пиер Корней, Луи Арагон и Виктор Юго. Твроческото наследство на Брасен включва около 200 песни и повечето са написани по собствени стихове. Стиховете на Брасен се характеризират с естествена разговорна интонация в съчетание с богата лексика, неизчерпаемо и остроумно използване на метафори, множество алюзии, скрити цитати и стилизация. Композициите на Брасен «Chanson pour I´auvergnat», «A L’Ombre du Coeur de Ma Mie», «Bonhomme», «Bécassine», «Cupidon s’en fout» завинаги остават в съкровищницата на френския шансон.

Най-превежданият френски поет Жорж Брасен
Най-превежданият френски поет Жорж Брасен

Светът на френския шансон се развива стремително и неизбежно! Появяват се нови изпълнители:

Евреинът Жан Фера, чийто баща загива в огъня на Холокоста. Още вторият сингъл на Фера «Ma Môme» („Моето момиче”) се превръща в шлагер на френския ефир. Антинацистката му песен за концлагерите по време на ВСВ «Nuit et brouillard» се радва на огромен успех във Франция, въпреки че е подложена на цензура от властите. «La Montagne», «Ma France», «Le bilan», «Que serais je sans toi» са бляскав пример за даровитостта на френския композитор и певец Жан Фера.

Прочутият бард Жан Фера
Прочутият бард Жан Фера

Потресаващата Едит Пиаф – легендата, любимката и болката на Франция – с нейните удивителни песни «Non, je ne regrette rien», «La Vie en rose», «Hymne à l’amour», «Mon légionnaire» «La Foule», «Milord», «Tu es partout», «Mon Dieu» и «L’Accordéoniste», които се слушат и знаят във всяко кътче по света. Песента «Non, je ne regrette rien» („Не, не съжалявам за нищо”) е написана през 1956 г. и става популярна в изпълнението на Едит Пиаф. Текстът отразява трагичната съдба на певицата, но в него звучи типичната за французите радост от живота и съгласие със своята съдба.

Едит Пиаф - име, което е изписано със златни букви в историята на световната музика.
Едит Пиаф – име, което е изписано със златни букви в историята на световната музика.

Класикът на френския шансон френско-италианският-монегаски поет, певец и композитор Лео Фере. През 1945 г. Фере се запознава с Едит Пиаф, на която показва своите първи песни. Тя го посъветва да си опита късмета в Париж. Следват 7 дълги години на нищета и бедност, а първата му съпруга не издържа изпитанията на съдбата и го напуска. Едва през 1953 г. щастието му се усмихва и Лео Фере подписва договор с компанията „Одеон”. Тогава той е на 37 години! Сред най-популярните песни на Фере се нареждат: «Avec le temps», «La Fortune», «C’est extra» (Тази еротична балада носи огромен успех на Фере, който е признат от френската младеж за „пророк” на бунтовния дух), «Les Anarchistes», «Vingt ans», «Le Pont Mirabeau».

Паметникът на френския шансон - Лео Фе
Паметникът на френския шансон – Лео Фере

Нежният и артистичен парижки арменец Шахнур Вахинак Азнавурян или Шарл Азнавур. След проведено съвместно допитване от списание «Time» и телевизия «CNN» Азнавур беше признат за най-добрия естраден изпълнител на XX век. За 85-годишната си кариера Азнавур издава 294 албума и провежда около 1100 концерта в 94 страни по света. Избрахме няколко песни на великия артист, които ви препоръчваме да чуете и които определено могат да бъдат определени като легендарни: «Il Faut Savoir», «Une vie d’amour», «Je T’attends», «Tous les visages de l’amour», «Que c’est triste Venise», «Les Comediens», «Liberté», «La Boheme», «Comme ils disent», «Isabelle», «Lei (She)», «The Old Fashioned Way», «La Mama».

Гениалният шансониер Шарл Азнавур
Гениалният шансониер Шарл Азнавур

Гласът на любовта” – френският прочут певец от американско-еврейски произход Жо Дасен. Джоузеф Айра Дасен е роден в Бруклин, но след като баща му кинорежисьорът Жул Дасен попада в „черния списък” на макартистите заради политическите си възгледи, семейството му се принуждава да мигрира в Европа и по-точно във Франция. През 60-те години на XX век Жо Дасен се налага като един от най-популярните френски изпълнители в света. Изключителната музикалност на Дасен му позволява точно да почувства вокализацията на различните европейски езици, на които пее и същевременно да насища песента с разнообразни интонации. Сред най-известните му песни са: «Les Champs—Élysées», «Taka Takata», «Salut», «Et si tu n’existais pas», «L’été indien», «À toi».

Виртуозният Жо Дасен
Виртуозният певец Жо Дасен

Не е възможно да си представим Париж без песента «Sous le ciel de Paris» („Под небето на Париж”) в изпълнение на Ив Монтан. Иво Ливи (истинското име на Ив Монтан) е роден в Италия. След като на власт в Италия идват фашистите на Мусолини, семейството (баща му е убеден комунист) му мигрира във Франция. Ив Монтан е истински образец на италианския характер – действен, гръмогласен  и страстен. Животът му подарява пламенни романи с едни от най-красивите и популярни жени в света по това време – Едит Пиаф, Симон Синьоре, Мерилин Монро. Между другото, срещата му с Едит може да се нарече основополагаща в съдбата на Иво, тъй като именно благодарение на нея се раждат много велики произведения. Другото запознанство, което е съдбоносно в живота на Ив Монтан е това с даровития поет Жак Превер. Стиховете на Превер ще бъдат основата на репертоара на Монтан в продължение на много години. «Les feuilles mortes» и «Barbara» носят световна слава на многостранния талант, който се снима в десетки филма.

Неподражаемият Ив Монтан
Неподражаемият Ив Монтан

В списъка не може да не включим „посланикът на френската песен и естрада” – Мирей Матийо, чийто репертоар се състои от над 1000 песни на френски, немски, английски, италиански, испански, японски, китайски, руски, финландски, каталонски и провансалски език. Дребничката и крехка жена, чието външно сходство с Едит Пиаф е поразително, ще завоюва световно признание благодарение на необикновения си глас с очарователна дрезгавина и на колосалното си трудолюбие и постоянство. Сред най-известните ѝ песни се нареждат «Pardonne-moi ce caprice d’enfant», «Une histoire d’amour», «Ciao bambino, sorry», «Une femme amoureuse» (Оригиналната версия първоначално влиза в репертоара на Барбара Стрейзънд и се нарича «Woman in Love», но именно в изпълнението на Мирей Матийо тази песен придобива истинската сила на драматичното звучене), «Une vie d’amour».

Звездата на френската естрада Мирей Матийо
Звездата на френската естрада Мирей Матийо

Вторият белгиец в нашата история, италианец по кръв, световноизвестният шансониер Салваторе Адамо. Всички са слушали прекрасната и нежна песен, която се превръща във визитна картичка на Адамо «Tombe la neige». Сред най-популярните му песни се нареждат «Sans toi, ma mie», «Elle», «Amour perdu», «La Nuit», «J’aime», «Mes mains sur tes hanches», «Une mèche de cheveux», «Elle était belle pourtant», «J’avais oublié que les roses sont roses». Именно лиричната тематика, адресирана предимно към младите слушатели, формира първоначалния образ на певеца, който Жак Брел определя като „tendre jardinier de l’amour” – „нежният градинар на любовта“.

Салваторе Адамо - повече от 50 години кариера, повече от 500 песни, повече от 100 милиона продадени музикални носителя.
Салваторе Адамо – повече от 50 години кариера, повече от 500 песни, повече от 100 милиона продадени музикални носителя.

„Гениалният хулиган” Серж Генсбур – един от най-почитаните музиканти във Франция. Синът на еврейски мигранти от Феодосия (Крим), с истинско име Люсиен Генсбур, буквално изменя образът на шансона, привнасяйки в него удивителни очертания и отпечатъци. „Квазимодото”, но същевременно и разбивач на женските сърца, който шокира Франция, след като изпълни „Марсилезата” в реге стил, изменя канона на любовния шансон с най-еротичната песен на всички времена «Je t’aime moi non plus» („Обичам те… аз вече не”).

Знаковата фигура на Франция - Серж Генсбур
Знаковата фигура на Франция – Серж Генсбур

Необичайният му външен вид и оригиналният му начин на пеене, както и провокативната тематика на редица негови песни (неприкрит цинизъм, епикурейство, мизогиния) не допринасят за бързата му популярност сред публиката, но с течение на времето Генсбур се научава да се харесва на публиката, оставяйки същевременно самият себе си. Композиторът, чието мото е „Провокацията е моят кислород”, твори песни за Бриджит Бардо, Катрин Деньов, Изабел Аджани, Ванеса Паради, Мирей Дарк, Жулиет Греко и много други. Сред най-скандалните му хитове се нареждат: «Les Sucettes», «Sea, Sex And Sun», «Love On The Beat», «Lemon Incest».

През 2010 г. френският режисьор Жоан Сфар засне чудесният биографичен филм «Gainsbourg, vie héroïque» (Генсбур – любовта на хулигана) за Люсиен и неговото неподражаемо творчество. Във филма звучат множество хитове на Генсбур, а историята на живота му е показана съвършено.

Следва певицата от италиански произход Далида, която изпя заедно с Ален Делон своята знаменита песен – «Paroles, paroles». През лятото на 1972 г. песента „Parole, parole…“ изпълнена на италиански език от дуета Алберто Лупо и Мина е чута от брата и продуцента на Далида, който ѝ предлага да запишат френскоезична версия на песента. Далида изпълнява песента в дует с Делон. Успехът на песента надминава всички очаквания и френската версия става по-популярна от оригинала. Няколко седмици по-късно песента достига първа позиция в класациите във Франция, Япония и Канада.

Далида и Ален Делон по време на записа на песента «Paroles, paroles».
Далида и Ален Делон по време на записа на песента «Paroles, paroles».

Френската певица Далида, чието истинско име е Йоланда Кристина Джилиоти, се превръща в световна икона на шансона, продавайки повече от 200 милиона музикални носителя. Далида е била въплъщение на женската красота и сексуалност, но красотата ѝ наистина е била съдбоносна – всичките мъже в живота ѝ приключват земния си път със самоубийство. Предлагаме ви да си спомните една малка част от великите хитове на великолепната и нещастна Далида: «Bambino», «Je suis malade», «La danse de Zorba», «Parlez moi de lui», «Ciao amore, ciao», «Darla Dirladada», «Avec le temps», «Il venait d’avoir 18 ans», «Gigi l’amoroso», «Salma ya Salama», «Laissez-moi danser», «Besame Mucho», «Nostalgie», «Mourir sur scène».

Талантливата и красива актриса Катрин Деньов, която изигра главната роля в романтичния мюзикъл „Шербургските чадъри“, също изпълнява френски шансони. Вокалните данни на актрисата могат да бъдат оценени във филма «Je vous aime» („Обичам ви“), където тя, заедно със Серж Генсбур, изпълнява песента му «Dieu est un fumeur de Havanes…». През 1981 г. издава своя самостоятелен албум «Souviens-toi de m’oublier». Във филма «8 жени» песента «Toi jamais» се изпълнява от Катрин Деньов, докато оригиналът на песента е дело на легендарната френска певица от български произход Силви Вартан.

Възхитителната Катрин Деньов
Възхитителната Катрин Деньов

Знаковата актриса, моден законодател, певица и астроложка Франсоаз Арди. Французойката е световен еталон за красота през 60-те години на XX век, а нейните песни са хитове във франкофонските (и не само) страни. Сред най-известните ѝ песни, които и днес се въртят по радиостанциите, са: «Tous les garçons et les filles», «Le temps de l’amour», «J’suis d’accord», «Le Premier Bonheur du jour», «L’amour s’en va», «Mon amie la rose», «Comment te dire adieu».

Иконата на стила - Франсоаз Арди
Иконата на стила – Франсоаз Арди

Парижанката с главно П – Жюлиет Греко. По време на Втората световна война, последвайки примера на майка си, невръстната Жюлиет постъпва в Съпротивата. Арестувана е, но предвид възрастта ѝ е освободена. Жюлиет Греко се превръща в една от звездите на следвоенна Франция, изразявайки в песните си разочарованието на френската интелигенция след ВСВ. Едни от най-големите ѝ хитове са: «Si tu t’imagines», «Je suis comme je suis», «Les Dames de la poste», «Déshabillez-moi».

Бележитата френска певица и актриса Жюлиет Греко
Бележитата френска певица и актриса Жюлиет Греко

Завършваме с Изабел Жефроа, по-позната с псевдонима Zaz, която беше наречена от французите новата Едит Пиаф. Още на 5-годишна възраст Изабел започва занятия в музикалното училище в родния си град Тур. След развода на родителите си се мести заедно с майка си в Бордо, където е записана на курсове по пеене. На 15-годишна възраст бунтовната французойка зарязва училището и започва работа като сервитьорка. Въпреки това талантът ѝ не остава незабелязан и Общинският съвет в Бордо ѝ отпуска стипендия, която ѝ позволява да постъпи в престижното музикално училище „CIAM” – Centre for Musical Activities and Information.

Пленителната Изабел Жефроа
Пленителната Изабел Жефроа

През 2006 г. Zaz се озовава в Париж, където започва да си изкарва прехраната като уличен музикант. През 2007 г., скролирайки из Facebook, Изабел вижда публикация на музикалния продуцент Кередин Солтани търсещ изпълнителка. Тяхното сътрудничество сътворява песента «Je veux», която ѝ открива пътя към успешната кариера. Следва непрестанен поток от концерти, гастроли и турнета. Сред най-популярните ѝ хитове са: «On ira», «Comme ci, comme ça», «Les passants», «Champs Elysees» (Кавър на прочутата песен на Жо Дасен. Между другото, благодарение на Zaz мнозина тийнейджъри се запознават с творчеството на Дасен.).

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.