Топ дестинации за винен туризъм

Част 1;

Писателят Ърнест Хемингуей нарече някога виното едно от най-цивилизованите неща в света, изтъквайки че „то предлага голямо богатство от удоволствия и забавления, повече от всяко друго познато сетиво„.

Наистина за тези, които разбират от вино, то е нещо повече от алкохолна напитка: Може да бъде средство, което да те вдъхнови или пък балсам за любовни разочарования. То е живо, дишащо нещо – сложен шедьовър от вкусове, дължащ се на фактори като киселинност, танини, сладост, аромати, ферментация и т.н. Романтиката настрана, но една бутилка вино е резултат от изключително упорита работа и задълбочено внимание към детайла, като например продължителността на периода на стареене или натрупаните валежи от определен сезон.

И днес повече от всякога енофилите пропътуват далечни разстояния, за да дегустират вина в географския им регион на произход, а от своя страна производителите удовлетворяват нарастващото търсене предлагайки качествени продукти.

Дори и преди 10 години виненият туризъм беше в зародиш“ – споделя Паскал Бернас, собственик на бутиковата фирма за винени турове French Wine Explorers. – „Трудно беше да открием отличителни дестинации, възможността за креативност беше незначителна, а инфраструктурата беше недостатъчна. Това беше съвкупност от предизвикателства, които трябваше да преодолеем. Но вкусът на виното е по-обогатен, когато зад гърба му има наистина добър произход. С времето забелязваме все повече оферти, които ни улесняват да развиваме програми, които са добре балансирани и разнообразни„.

Заедно със съветите на експерти създадохме шест винени дестинации, които стареят като хубавото вино.

БОРДО, ФРАНЦИЯ

През 2016 г. според данни на агенцията за развитие на туризма „Atout France“ около 10 милиона души са пътували до Франция само заради виното. Особено за тези, които пътуват за пръв път такава екскурзия обикновено включва обиколка из лозовите масиви в престижния район Бордо в Югозападна Франция.

– „Бордо е неизбежна спирка“ – казва Пер Карлсон, съосновател на компанията BKWine Tours, която предлага планирани и поръчкови маршрути за винени дестинации из целия свят. – „Това е най-известният винен регион и прави едни от най-добрите вина в света. А самият град Бордо е фантастичен. Може да се каже, че винопроизводството процъфтява„.

Виненият туризъм е отрасъл с нарастваща популярност и прекрасни дестинации, като Бордо, Франция. // © 2017 N.Duffaure

Виненият туризъм е отрасъл с нарастваща популярност и прекрасни дестинации като Бордо, Франция. // © 2017 N.Duffaure

Бордо притежава приблизително 290 хиляди акра лозя, които са разпределени в 38 подрегиона с 57 географски указания, които произвеждат грозде, което се различава в зависимост от микроклимата и тероара. Това е най-големият френски регион с AOC лозя – АОС от френски „appellation d’origine controlee“, което означава контролирано наименование за произход – закон, който налага специфични методи за производство. В резултат на това Бордо произвежда огромно разнообразие от висококачествени вина с широк ценови диапазон.

Най-често за производството на вино в Бордо се използват три червени сорта – Мерло, Каберне совиньон и Каберне фран и три бели – Семийон, Совиньон блан и Мускадел.

– „Виното е неразделна част от френския начин на живот“ – твърди Ан-Лор Тунчер, която ръководи американския клон на „Atout France“. – „Това не е просто износ, това е начин да се покаже уникалното ефимерно повествование на френската култура. Тероарът, утайките и ароматите, които произлизат от виното прибавят специално чувство и нюансирано изображение на различните региони на страната„.

На излет на по чаша вино в лозята край Бордо. // © 2017 B. Decout

На излет с чаша вино в лозята край Бордо. // © 2017 B. Decout

Ашли Воутърс, сомелиер живееща в Денвър, която работи в областта на дистрибуцията на вино, както и виненото образование казва, че не бива да се пропуска Шато Ламот-Бержерон Крю Буржоа намиращ се на час път от град Бордо. Тук опитът на винените дегустации е забележително новаторски, с акцент върху образованието и технологиите. Видеоклипове илюстрират процеса на ферментация, а 3D холограмни изображения демонстрират процеса на купажиране.

Актуална информация: Туристите, които планират да посетят „Града на светлините“ (Париж), за да се разходят из калдъръмените улички и да видят светещата Айфелова кула могат да го съчетаят с пътуване до Бордо с неговите зеленеещи се лозя и вина с дъбов привкус. През юли тази година стартираха нови високоскоростни железопътни линии между Париж и Бордо, които съкратиха времето за пътуване от три часа до малко над два, което позволява по-лесното придвижване до лозовите имения.

Също така от 14 до 18 юни 2018 г. фестивалът на виното „Бордо“, който е под егидата на ЮНЕСКО, започва да се провежда отново в „пристанището на Луната“ – град Бордо. В допълнение към дегустациите на храна и вино, посещенията на лозовите масиви и музикалните представления туристите могат да станат свидетели и на международната регата „Тол Шипс“ – състезание с далечина на плаване 7000 морски мили, което пресича Атлантическия океан. Регатата ще е част от празника за 20-годишнината на фестивала.

КЕЙПТАУН И КЕЙП УАЙНЛАНДС, ЮЖНА АФРИКА

В основата на извисяващата се камениста планина Тейбъл Маунтин, се намира оживеният и красив Кейптаун – столицата на провинция Западен Кейп в Южна Африка. Многобройните дейности на открито като хайкинг (Бел.ред. Пешеходен туризъм), гмуркане, сърф и планинско колоездене, както и процъфтяващото изкуство и дизайн правят това място задължително за посещение. А мнозина от туристите допълнително са привлечени от местното лозарство.

Също така Кейптаун идеално служи и за отправна точка за разглеждане на пасторалния Кейп Уайнландс, разположен извън града, където туристите могат да се насладят на виното и на храната до насита. Константия е друг много близък град, на около 20 минути с кола, но ако търсим количество, без да жертваме качество, нещо което е приоритет за туристите, тогава Стеленбош предлага повече от 200 производители в своя винен маршрут. Ако пък ви се прииска всепризната кухня с френско и холандско влияние, тогава поемете към Франсхук, на час път с кола от Кейптаун.

Гроздобер в Южна Африка.

Гроздобер в Южна Африка.

Нещо повече, винарските райони в региона на Кейптаун скоро ще изпъкнат още повече особено от гледна точка на международното признание и маркетинг: През юни „Департаментът за вина и спиртни напитки“ в Южна Африка одобри обединението на винените зони Константия, Дърбанвил, Филаделфия и Хаут Бей. Вината от тези зони ще бъдат етикетирани с надписа „Вино с произход Кейптаун„.

Програмата „Вино с произход Южна Африка“ предвижда етикетирането на винените региони и бутилките, подобно на френската система AOC. Това ново обозначение на винените райони се състои от 30 винарни, включително и прочутата Груут Константия (Бел.ред. Буквално Голямата Константия. „Groot“ на африканс и холандски се превежда „голям“.) – най-старото винарско имение в страната.

Живописни лозя край Кейптаун.

Живописни лозя край Кейптаун, Южна Африка.

– „Южноафриканските винени райони предлагат несравнимо преживяване, което се простира далеч извън лозята“ – е на мнение Марина Калоу, мениджър комуникации на организацията с нестопанска цел „Вината на Южна Африка“. – „Всяка винарна предлага нещо уникално, независимо дали става въпрос за семейно преживяване със сегуей (Бел.ред. Електрически скутер) турове или за планинско колоездене и екоразходки по живописни пътеки“. Калоу съветва туроператорите да планират внимателно пътуванията до Кейп Уайнландс.

– „В зависимост в кое време от годината ще пътувате е добре да резервирате ресторант предварително. Пиковите ни сезони са от декември до януари и от март до април“ – казва тя. – „Наемете шофьор или специализирана компания за винени турове, която да ви закара от точка А до точка Б, освен ако не искате да изберете сами шофьор, който ще трябва да пропусне винените дегустации„.

Актуална информация: Разходете се или по-скоро отидете с кола до дивата природа на Национален парк „Тейбъл Маунтин“, като се запишете за виненото сафари на имението Дърбанвил Хилс. Туристите управляват автомобили по обикновено забранени пътища преди да пристигнат на пикник с невероятни панорамни гледки.

Разглезените туристи могат да предпочетат новия старт на градския винен маршрут (#InnerCityWineRoute) в Кейптаун, който се провежда всяка втора сряда от месец октомври до декември, след това от април до юни. Предлагат се специални винени дегустации от винарните на Южна Африка съчетани с изискани мезета.

В следващата част очаквайте следващите топ дестинации за винен туризъм- Марлборо, Нова Зеландия и Мендоса, Аржентина; Част II

Източник- www.travelagewest.com

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.