Топ дестинации за винен туризъм. Част II

МАРЛБОРО, НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Ако совиньон блан е предпочитаният от вас елексир на живота, то тогава следващият ви дълъг полет трябва да е до Марлборо, Нова Зеландия. Разположен на източния бряг на Южния остров на Нова Зеландия, в региона е пълно с винарски изби, предлагащи известния Марлборо Совиньон блан, който придобива международна слава през 80-те години на миналия век.  Популярни тук са и други вина: шардоне, ризлинг и пино ноар. Фактически във винарската област Марлборо се произвежда около 76% от продукцията на вино в Нова Зеландия.

Топлият климат, множеството слънчеви дни и умерените температури на това място се отразяват добре на виното и водят до по-дълги сезони на зреене. Също така благоприятни са и почвите в областта, които основно се състоят от високоплодородни алувиални почви. Марлборо е разделен на две от долината Уайрау, където се намира Бленхайм – главният град в региона. В съседство се намират планинската верига „Ричмънд“, прочутите долини Марлборо Саундс – мястото, където морето е заляло части от сушата и се образуват интересни острови и полуострови, река Ауотер и планината Кайкура. Така че освен великолепното вино, хората които търсят приключения могат да се насладят и на забавленията на открито из природата.

Уникална гледка - Марлборо Саундс

Уникална гледка – Марлборо Саундс

В кои винарни си заслужава да опитате дегустация: Местата за дегустации изобилстват в Марлборо. Джейми Бисиар, изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел „New Zealand Winegrowers” – организацията обединяваща винопроизводители в Нова Зеландия, споделя че местата за  дегустации на вино са 34, като също така има и 11 винарни-ресторанти и шест винени имения тип „шато“.

– „Голяма част от тези локации се намират на 20 минути един от друг, което всъщност е мечтата на всеки любител на виното – да има всичко това в непосредствена близост“ – казва Бисиар.

За да се насладите на едно класическо преживяване тя предлага „Allan Scott Family Winemakers” и техния уважаван ресторант „Twelve Trees” (Бел.ред. Дванадесет дървета), както и винарна „Йеландс истейт“ за самостоятелни турове с крайбрежни гледки.

Гостите на винарна се наслаждават на по чаша вино

Гостите на винарна се наслаждават на чаша вино.

 

Къде да се отбиете: Бьорн Шпрейцър, генерален мениджър в правителствената агенция „Tourism New Zealand„, който отговаря за пазарите в Европа и Америка, препоръчва престой в петзвездния комплекс „The Marlborough Lodge”, отворен в края на 2016 г. Гостите могат да се насладят на разходка из 16 акра градини и лозя със совиньон блан, както и да участват във винените круизи или в курсове за купажиране на вино.

МЕНДОСА, АРЖЕНТИНА

Не само, че Мендоса е основният винопроизводител на Аржентина – около 80% от производството на вино в страната е именно в тази област, но и малбекът е любимото вино на любителите по целия свят. Една зашеметяваща панорама очаква онези, които са готови да пътуват до тази отдалечена провинция, в която се намират мъгливосини върхове, допълващи променящите се сезонни нюанси на лозята.

Благодарение на съзидателното взаимодействие между почвата и климата Мендоса е един истински райски кът. Живописните снежни върхове, които са част от Андите, създават ефекта „дъждовна сянка“ над  равнината разположена в подножието на планината. Като резултат от това, годишните валежи достигат около 9 инча (22,86 см на кв. м.), което характеризира областта като суха пустиня. Планинската верига обаче осигурява влага под друга форма, нейните снегове създават невероятна система от напоителни канали.

Също така лозята на Мендоса се намират на места, чиито надморски височини започват от 2 300 фута (700 метра) и може да достигнат до 5000 фута (1524 метра). Това води до високи температури през деня и значително по-ниски през нощта, което забавя процеса на узряване и запазва киселинността.

Лозя в Мендоса

Лозя в Мендоса

Освен на идеалния лозарски район, посетителите трябва да се насладят също така и на град Мендоса. Само на 30 минути от лозарския район, градът впечатлява посетителите със своята спокойна атмосфера, модерни ресторанти и барове, добре поддържани паркове и исторически площади. Освен, че в Мендоса е задължително да опитате чаша с малбек, имате възможност да дегустирате и  други прекрасни вина от сортове като каберне фран, совиньон блан, каберне совиньон или торонтес.

Това, което прави Аржентина страхотна дестинация за винен туризъм е, че много от невероятните  вина, сътворени от нови или традиционни производители, никога не напускат страната“, твърди Каролин Галахър, основател на „Uncorking Argentina”- туроператор базиран в Мендоса, ориентиран към по-платежоспособни клиенти.

Аржентинците винаги демонстрират топло гостоприемство, с охота споделят вината си, както и местните колоритни истории за земята и хората“.

  • Празник на гроздето: „Не пропускайте годишния Фестивал на гроздобера Вендимия, който се пада в първия уикенд на март”, съветва Галахър. Десетки хиляди се събират на това шумно празненство, където виното е основна атракция, освен това може да се насладите на паради, културни представления и коронясването на Кралицата на Вендимия (националната кралица на виното).
Фестивал на гроздобера във Вендимия

Фестивал на гроздобера във Вендимия

Къде да се отбиете: Разположен на 1500 акра, „Vines Resort& SPA” се намира в долината Юко, районът на Мендоса. Всеки запален енолог може да се пробва в процеса на купажиране на вино придружено с беседа от експерт винопроизводител. След това гостите могат да съчетаят купажираното от тях вино с изискани хапки, приготвени от известния готвач Франсис Малман. Той е собственик на ресторант „Siete Fuegos”, който е разположен в курорта. В ресторанта се сервират незабравими ястия, като възхитителните ребра на скара, приготвяни девет часа на открит огън.

Част I

Част III

Източник- www.travelagewest.com

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.