Тактически военни тритиеви часовници «ArmourLite»

За да вникнем какво представляват военните тактически тритиеви часовници на американската компания «ArmourLite Watch Company», е необходимо да изброим основните им свойства и функции. Този тип часовници не са просто украшения на ръката снабдени с циферблат, будилник и осветление. Тактическите военни часовници с тритий са изключително надежден и прецизен механизъм, които са разработени в съответствие със стандарта MIL-SPEC (Military Specifications and Standards – разработвани от Департамента на отбраната на САЩ). Държавният орган задава основните технически изисквания към техниката и оборудването, в резултат на което на пазара се появяват най-надеждните и удароустойчиви тактически военни часовници.

Компанията «ArmourLite Watch Company» произвежда тактически военни часовници за частни военни компании, охранителни агенции и военни подразделения. Сред клиентите на компанията са Националната стрелкова асоциация на САЩ (NRA), Федералното бюро за разследване (FBI), Секретната служба на САЩ, Въоръжените сили на САЩ, Федералната служба за въздушни маршали, Агенцията за борба с наркотиците (DEA), Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества (ATF). Мотото на компанията е: «Ние предлагаме най-ярките и най-удароустойчивите тритиеви часовници в света».

Тритиев часовник Isobrite ISO 203MIL – blackout стил, механизъм Ronda 715Li, сапфирено стъкло, водоустойчивост 200 м.

Часовниците са в състояние да издържат не само удари или гмуркане под вода, те с гордост устояват на крайно тежките условия по време на бойни действия, както и на сурови климатични условия. Тактическите военни часовници могат да бъдат кварцови, механични или дигитални. Въпреки че гореописаните стандарти са по-подходящи за кварцовите и механични часовници.

Нека видим какви са отличителните характеристики на кварцовите и механичните часовници

Основната разлика между кварцовия и механичния часовник е в източника на енергия, който осигурява дейността на механизма на часовника.

В кварцовия часовник източникът на енергия е батерия, която захранва електронния блок на кварцовия часовник и стъпковия мотор. Веднъж в секундата електронният блок изпраща сигнал към двигателя, който от своя страна завърта стрелките. Изключително високата стабилност на честотата на генерираните импулси, и следователно на висока точност на хода на часовника, се осигурява от кварцов кристал – това е причината тези часовници да се наричат каврцови.

Средното отклонение от точното време е 15-25 секунди на месец, а най-добрите кварцови часовници са с отклонение от 5 секунди годишно. Батерията, която захранва електронния блок и двигателя, е проектирана да функционира няколко години и елиминира необходимостта от навиване на часовника през целия този период. Резултатът е уникална комбинация от висока точност и лекота в използването.

Кварцов военен тритиев часовник AL1503. Механизъм Ronda 515, удароустойчиво стъкло «Armourglass», водоустойчивост 100 м.

Понякога вместо циферблат със стрелки се използва цифров дисплей. Обикновено в България наричаме такива часовници електронни, но е прието да се назовават кварцови часовници с цифрова индикация. От една страна, наименованието подчертава, че в основата на часовника е кварцовият генератор и второ, информацията за времето в тези часовници се изобразява под формата на числа.

Всъщност кварцовият часовник е един миниатюрен компютър. Програмирайки по съответния начин микросхемата, те лесно могат да бъдат превърнати в многофункционални устройства: хронографи, хронометри, да се добави аларма към тях и т.н.

При механичните часовници се използва спирална пружина, която е разположена в барабан със зъбчат край. При навиването на часовника пружината се завърта, а при отвиване пружината задвижва барабана, чието въртене задейства целия часовников механизъм. Основният недостатък на пружинния двигател е неравномерната скорост на отвиване на пружината, което води до неточност в хода на часовника.

Точността на механичните часовници зависи от много фактори като температурата на околната среда, позицията на часовника, износването на частите и настройката. При кварцовите часовници всичко е по-простичко: честотата на импулсите, генерирани от кварцовия генератор, е практически постоянна. А двигателят и стрелките са само допълнително устройство, тяхното задължение е да се въртят по команда.

Ето защо при механичните часовници отклонение от точното време от 15-30 секунди на денонощие се счита за нормално, а най-добрият резултат е 4-5 секунди на денонощие. И ако за механичните часовници отклонението от + (-) 20 секунди на денонощие се счита за добър резултат, а + (-) 5 секунди на денонощие за отличен, то по-голямата част от кварцовите часовници осигурява точност от около + (-) 20 секунди на месец, а най-добрите до + (-) 5 секунди на година.

Автоматичен тритиев часовник AL1212. Механизъм NH38 с 24 камъка, сапфирено стъкло, подсилена поликарбонатна каса, водоустойчивост 200 м.

Всички детайли на механичните часовници през по-голямата част от времето се намират под напрежение, което се причинява от главната пружина, и единствено в краткотрайни моменти, когато балансът и анкерната вилка позволяват завъртането на анкерното колело, това напрежение спада. Големите натоварвания и високото контактно налягане изискват използването на твърди материали като стомана, месинг, рубин. При кварцовите часовници всичко е наопаки: през повечето време детайлите са свободни. И единствено когато стъпковият мотор завърта колелата, тогава за кратко време детайлите са натоварени. Ето защо в механизма на кварцовите часовници не се инсталират камъни. Освен това мощността развивана от стъпковия мотор при кварцовите часовници е многократно по-малка от мощността, която създава главната пружина при механичните часовници.

При механичните часовници камъните се използват само защото синтетичният рубин е по-твърд и по-добре издържа на контактното налягане (а не намалява триенето, както се смята).

Определение за тактически часовник

Независимо дали сте кадрови военнослужещ, полицай, ловец или просто любител на активния отдих в планината, притежаването на тактически военен часовник може само да ви бъде от полза при извършване на професионалните ви задължения или при практикуването на хобито си – просто обикновеният ръчен часовник не би могъл да издържи неблагоприятните условия, в които се налага да действате.

Лъскави и нецелесъобразно проектираните часовници могат единствено да попречат при осъществяване на компетентностите ви – ето защо е нужен часовник, с който може да се справите в сурови и тежки условия. Тактическият военен часовник трябва да бъде едновременно издръжлив и здрав, както и практичен по отношение на дизайна си. Военният часовник може да увеличи способността ви да синхронизирате движенията с вашата част, както и да се адаптирате към средата около вас. Освен за професионални цели, тактическите часовници са подходящи и за туризъм, алпинизъм, пътешествия и други дейности на открито. Тактическият часовник отдавна е важен компонент от екипировката на хората извършващи дейност на открито.

Базов лагер в подножието на връх „Еверест“. Алпинистът Крис Деър и неговият помощник – непалски шерп, с хронографи „ISOBRITE ISO402“.

Няколко са функциите, на които трябва да се обърне внимание при покупката на военен ръчен часовник, който е проектиран именно за дейност на открито:

Здравина и издръжливост

Повечето военни часовници са с корпуси подсилени с карбонови нишки, тъй като този материал е здрав и същевременно лек. Истинският тактически военен часовник трябва да може да се справи с тежък предмет, който по някакъв начин попада в корпуса и циферблата на часовника – при удари, движение на ръката и т.н. Здравината – това отличава тактическите военни часовници от останалите им събратя.

Дълъг срок на живот на батерията

Продължителният срок на експлоатация на батерията е от съществено значение за хората извършващи дейност на открито.

Стъкло с антирефлексно покритие

Това е прозрачен слой покритие поставен от вътрешната страна на стъклото. Идеята е да се подобри четимостта, като същевременно не се компрометира прозрачността на стъклото. Стъклото с антирефлексно покритие елиминира  „огледалния ефект“, което позволява по-добър контраст и премахва отблясъците.

Удароустойчивост

Неизбежно е часовникът ви да не понесе удари по време на преходи на открито. Удароустойчивостта ще помогне на часовника ви да остане функционален в сложни природни условия.

Водоустойчивост

Според стандарта на британската армия един часовник може да бъде приет за военен само в случай че е водоустойчив и е пригоден за функциониране в сложни климатични условия – като зимни и тропически бури, кал, тиня, влага и прах.

Тритиево осветление

Тази подсветка е задължителна в производството на военни часовници, тъй като осигурява естествено осветление без да се разчита на каквито и да е батерии. Светлината, която се произвежда от трития, може да издържи до 50 години!

С една дума тактическите военни часовници са предназначени да издържат екстремални натоварвания!

Майк Панън – ветеран от морското разузнаване на САЩ и 1st SFOD-Delta (Първо оперативно подразделение на специалните сили – Делта):

«Isobrite са най-страхотните военни водоустойчиви часовници, които някога съм носил. Здравина, 10-годишна издръжливост на батерията, тритиеви маркери и точен кварцов механизъм – това е часовникът, от който имам нужда».

Тритият в часовниците

Със сигурност мнозина са виждали светещите в тъмнината цифрови маркери и стрелки на часовника. Принципно в стандартните часовници се използва фосфоресциращ пигмент, за да се постигне този ефект. В исторически план първоначално в часовниците се използва радий. След като е установено, че използването на радий за подсветка на часовниците е изключително вредно за здравето, часовникарската индустрия преминава към тритий. Освен него се използва прометий, както и технологиите „Luminova” и „Super-LumiNova”.

Тритиево осветление на военен часовник Isobrite Afterburner ISO3003.

Военните часовници използват тритий, който многократно превъзхожда параметрите на фосфоресциращата и всяка друга подсветка. Превъзходството на трития над другите вещества е, че това осветяване е постоянно, не изисква презареждане от други източници на светлина в продължение на няколко десетилетия.

Ренесансът на трития настъпва, след като швейцарската компания „MB-Microtec” представя тритиева подсветка под формата на специални колби. Технологията за използване на тритий във часовниците е елементарна: взема се стъклен съд, като вътрешните му стени се покриват с тънък слой фосфоресциращ материал – цинков сулфид (стронциев алуминат), след което съдът се пълни с тритиев газ и херметически се запечатва. Електроните, които се излъчват при бета-разпада на трития, стартират интензивна „бомбардировка” на слоя със светещата субстанция, което именно създава светлинния ефект. Тритият е абсолютно безопасен за човешкия организъм, дори ако херметизацията е повредена.

«ArmourLite Watch Company» предлага две основни серии тритиеви часовници. Подсветката на серията «ArmourLite» е оборудвана с Т25 тритиеви маркери. Обозначението T25 се отнася за комбинираното количество тритиев газ, който е херметично затворен в стъклените тръби в часовника. Часовниците Т25 имат до 25 mCi (миликюри) тритиев газ в стъклените капсули със срок на действие до 25 години. Стъклените колбички в часовниците от серията «Isobrite», които са оборудвани с Т100 тритиеви маркери, са запълнени със 100 mCi (миликюри) тритиев газ, което придава невероятна яркост на цифровите маркери и стрелките на часовника в тъмната част на денонощието. Американската компания дава до 50 години непрекъснато функциониране на тритиевата подсветка на часовниците от серията «Isobrite». /Периодът на полуразпад на трития е 12,3 години./

Тритиева подсветка на военен хронограф Isobrite ISO402.

Характеристики на часовниците

Моделите са с подсилен карбонов корпус или неръждаема стомана 316L с ясно изразен тактически стил. Така че е подходящо да ги ползвате, когато спортувате, извършвате физическа дейност и т.н. Това са отлични часовници за спорт – леки, удобни, с надежден швейцарски кварцов механизъм Ronda и солидна удароустойчива конструкция. Водоустойчивост 100-200 метра: спокойно може да плувате, да се гмуркате, да преодолеете щорм, в случай че сте моряк и т.н. Разбира се, и с красива, и ярка подсветка. Наистина отличен вариант да се присъедините към света на военните тритиеви часовници.

Стъкло

Част от часовниците са оборудвани с устойчиво на надраскване сапфирено стъкло с антирефлексно покритие, другата половина са с монтирани стъкла «Armourglass», които са с висока степен на удароустойчивост. Стъклата « Armourglass» са собствен патент на американската компания. Безосколочното стъкло може да издържи до 6 000 единици по скалата на твърдост на Викърс, докато повечето от часовниковите стъкла издържат едва около 700. Използвайки същата технология като при куршумонепробиваемото стъкло, «ArmourLite  Watch Company» успява да създаде стъкло, което няма да се счупи, дори ако един от високоякостните слоеве е повреден.

Персонализирани тактически военни тритиеви часовници

«ArmourLite Watch Company» е една от малкото компании, които предлагат проектиране и произвеждане на персонализирани лимитирани серии тритиеви часовници. Това означава, че на циферблата на часовника може да се приложи емблема, герб, знак, плакет, знаме, лого на фирма или специализирано подразделение

Персонализирани часовници

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.