Сложната игра на Русия в Азия

Вестник „The Times of India“, Индия

Сергей Караганов, съветник по икономическите въпроси и външната политика на президентa на Русия Владимир Путин, обсъди с Индрани Багчи, главен редактор във вестник The Times of India, променените отношения между Русия и Китай и желанието на Русия да балансира интересите си в условията на променящия се свят.

Сергей Караганов

Сергей Караганов

– Развиващите се руско-китайски отношения изглежда, че предизвикват безпокойство в Индия. Как оценявате ситуацията и как това се отразява на Индия?

– Индия трябва да разбере, че исторически и благодарение на географския фактор Китай е най-близката ни съседка. Ние сме длъжни да имаме добри отношения с тази страна. Нашите отношения с Индия не са в пряка зависимост от отношенията ни с Китай. Нужно е да променим начина си на мислене.

Изграждането на устойчиви отношения с Китай е необходимост, която никой не поставя под съмнение и това трябва да се възприема положително от другите държави.

В момента вие (Индия) имате обтегнати отношения с Китай, но това не значи, че трябва до такава степен да се безпокоите от взаимодействието между Китай и Русия. В края на краищата нашите връзки с Китай стават все по-тесни, все по-ангажирани сме в международните отношения и като цяло ситуацията е много различна от тази, която беше преди 10-15 години.

– В отношенията между Индия и Китай цари напрежение. Ако Русия е изправена пред избор между двете страни, на коя страна ще застане Руската федерация?

– Напълно осъзнаваме сложността и различията между нашите политико-икономически системи. Китай се превръща във все по-сложен и опитен играч на международната арена. Трябва да предоставим шанс на историята да осъществи своя ход, без да ѝ налагаме времеви ограничения. И въпреки нашите идеологически притеснения.

Ако имате нужда от помощ от Русия в качеството си на посредник, ние бихме могли да помогнем. Но ние няма да заставаме на ничия страна. Няма да застрашим интересите на Русия в полза на Китай или Индия. Считаме, че враждебните отношения между двете страни са грешка. Колкото по-рано се реши този проблем, толкова по-добре. Преди тридесет, четиридесет години между Русия и Китай съществуваше дълбоко недоверие, включително и териториален спор. Днес благодарение на мъдростта на нашите народи, границата между Русия и Китай е най-спокойната зона в региона.

– Някои биха нарекли Русия по-младия брат на Китай.

– В момента ние сме псевдосъюзници, тъй като САЩ решиха да ограничат амбициите на Русия и Китай, което всъщност е тяхна стратегическа грешка. Русия и Китай имат много общи интереси. Но Русия не може да бъде по-малък брат на никоя страна и никога не е била такава: като започнем от наследниците на Чингис хан и стигнем до Наполеон и Хитлер – всички те бяха унищожени от нас.

– Връзките между Индия и Русия се свеждат само до междуправителствени отношения. Какво бихте направили вие, за да ги развиете?

– Трябва да се открият общи образователни програми между руските и индийските университети, да отворим взаимно икономиките си – стокооборотът ни в размер на $7 милиарда е твърде малък. Трябва да разширяваме и междуличностните контакти, хубавото е че всяка от страните е настроена положително по отношение на това.

Някои представители на руския властови елит се страхуват от Китай. Не са толкова много, но ги има. По отношение на Индия такива опасения липсват. Например ние провеждаме сериозен диалог по стратегически въпроси, но това е само на най-високо държавно ниво. По отношение на други направления напредък не се забелязва.

– Кои са главните външнополитически приоритети на Русия през 2018 г.?

– Основният ни приоритет е развитието на вътрешната икономическа активност – това е от значение, както за стратегическата, така и за външната политика на Русия. Вещи сме в дипломацията, притежаваме добър военен потенциал и имаме уменията да маневрираме в международната политика. Затруднението идва от относително слабата икономическа база, което в дългосрочна перспектива представлява проблем.

Нашият най-важен външнополитически приоритет може да се смята поддържането на мира на планетата – това е от изключителна важност за Русия. От десетилетия насам политическата обстановка в света не е била толкова напрегната.

Вторият приоритет е изграждането на трайни и здрави взаимоотношения с Китай, които се основават на концепцията за „Голяма Евразия“.

Третият е възстановяването на отношенията с Европа, които е нужно да се осланят не на старите, а на новите условия.

Следващият приоритет от географска гледна точка може да бъде Индия, тъй като отношенията ни с Индия почиват на прозрачна основа, а определено може да се говори за неизползвани възможности, които бяха пропуснати през последните 30 години.

– Как бихте характеризирали руско-пакистанските отношения?

– Пакистан е важен играч на световната сцена и бихме искали да имаме отношения, които да отчитат взаимния интерес с тази страна. Но понастоящем те не се намират на нужното ниво, както е в случая с Китай или Индия.

– Оказва ли някаква подкрепа Русия на движение „Талибан“ в Афганистан?

– Играем много сложна игра – понякога подкрепяме един, понякога помагаме на някой друг. Движение „Талибан“ също се промени. Сега всичко е различно. Стремим се дейността на организацията да бъде ограничена само в Афганистан. При необходимост ще подкрепим „Талибан“. Но ако е необходимо, ще поддържаме силите, които се противопоставят на талибаните. Те не трябва да разпространяват „афганистанския вирус“ или тероризма в съседните страни – било то в Индия или в Централна Азия.

На този етап не е в наш интерес военните сили на САЩ да напуснат Афганистан – изтеглянето на войските им може да създаде сериозни проблеми в региона. Много добре осъзнаваме, че за разлика от Индия и Китай, САЩ нямат персонален интерес в Афганистан, просто се страхуват постъпката им да не се изтълкува като слабост. Определено за Русия това би бил голям проблем застрашаващ националната сигурност.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.