На екскурзия в Руанда и Иран

Преди 20 години само най-безразсъдните туристи биха се впуснали в пътуване до Южна Америка. Днес трудно ще намерите запален турист, който не е посещавал континента или да не го е включил в списъка си с желани дестинации. 

Но, докато глобализацията и масовият тип туризъм утъпкаха пътя към не толкова популярните туристически дестинации, други страни все още изпитват затруднения да изгладят репутацията си и да привлекат туристи. За щастие това вече се променя.

Докато новото поколение млади пътешественици покорява земното кълбо в търсене на различно и по-уникално преживяване, днес страни, които дълго време имаха реномето на „опасни“ зони за туризъм изживяват своето прераждане.

РУАНДА

За всеки роден преди 90-те години на XX век пътуването до Руанда – страна, в която се извършиха едни от най-ужасните масови убийства в световната история – би изглеждало лудост.

В продължение на 100 дни, започвайки от 7 април 1994 г., между 800 хил. и 1 млн. руандийци (от народността тутси) са брутално и системно избивани от етноса хуту. Точният брой не се знае, но се смята, че 20% от цялото население на Руанда е било избито. Средно около шестима мъже, жени и деца са убивани всяка минута, всеки час, всеки ден в подължение на три месеца. Невъзможно е да се омаловажат тези събития. Именно затова в последните две десетилетия източноафриканската страна остава извън всякакви туристически планирания от страна на големите туроператори.

Днес обаче правителството полага целенасочени усилия, за да привлече туристи. Всяка година страната посреща все повече и повече развълнувани чуждестранни посетители – привлечени от непокътнатите вулканични пейзажи, гъсти гори, идилични плажове и невероятната дива природа. Според Националния статистически институт на Руанда само за четири години от 2010 до 2014 година броят на туристите се е увеличил с над 80%. През 2014 г. в страната са влезли над 1,2 млн. посетители.

Руанда притежава прекрасни плажове. Снимка- Istock

Руанда притежава прекрасни плажове. Снимка – iStock

Според „Блумбърг“ туристическата индустрия задминава дори производството на кафе, превръщайки се в основен източник на валута, реализирайки $400 милиона за 2016 година. Очаква се туризмът да продължава да расте, защото пътуването до Руанда ще бъде дори още по-улеснено.

Република Руанда одобри създаването на нови визови правила, които ще позволят на пътниците, от която и да е страна, да получат виза при пристигането си без предварително заявление. Това ново правило ще влезе в сила от 1 януари 2018 г. Преди това само гражданите на няколко африкански страни можеха да получат виза при влизането в страната.

планински горили в Руанда привлича хиляди туристи. Снимка- iStock

Популацията от планински горили в Руанда привлича хиляди туристи. Снимка- iStock

Това съвпада с редица други скорошни усилия насочени към улесняването на пътуването до Руанда. По-рано тази година националният въздушен превозвач „RwandAir“ обяви, че ще започне три ежеседмични, без междинни кацания, полети от Лондон Гетуик до Кигали, столицата на Руанда, като по този начин за пръв път пътниците директно ще пристигат от Европа в страната.

САУДИТСКА АРАБИЯ

Дори и да сте искали да спазите предупрежденията на туроператорите, че е добре да „преосмислите“ евентуално пътуване до ултраконсервативната арабска страна, така или иначе не е било възможно да осъществите подобно пътуване.

Саудитска Арабия е известна със своите изключително строги закони регулиращи женското облекло, разделението между половете, консумацията на алкохол и религиозните свободи. В миналото тя активно възпираше туристите, ограничавайки визите на хора пътуващи в страната по работа или посещаващи нейните свещени места.

Всяка година кралството посреща милиони мюсюлмански поклонници, които посещават Мека, но сега се стреми да привлече и конвенционалните туристи. Целта е 30 милиона туристи на година до 2030 г. Според саудитската Комисия по туризъм и национално наследство през 2016 г. кралството е посетено от 19 милиона туристи.

Някога Саудитска Арабия ограничаваше туристите, но днес активно стимулира туристическия поток от западните страни. Снимка- iStock

Някога Саудитска Арабия ограничаваше туристите, но днес активно стимулира туристическия поток от западните страни. Снимка – iStock

За да осъществи това намерение, правителството планира да издаде първите си туристически визи през 2018 г., съобщава CNN. – „Целта ни е да привлечем хора, които биха искали буквално да почувстват нашата страна и нейното величие” – споделя принц Султан бин Салман, ръководител на Комисията по туризъм и националното наследство, на Ричард Куест от CNN Money.

Тази новина идва веднага след като страната от Близкия Изток разкри плановете си да изгради „полуавтономна“ безвизова зона по северозападното крайбрежие на Червено море, където ограниченията по отношение на женското облекло, половата сегрегация, както и други консервативни забрани могат да бъдат отменени.

За да генерира приходи и успокои растящото младо местно население, което иска да живее като връстниците си от Европа и Америка, страната отворя вратите си за повече забавления.
Проектът „Червено море“ се ръководи от сина на саудитския крал принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, който иска да намали зависимостта на Саудитска Арабия от износа на петрол, като основен генератор на приходи и вижда в туризма сериозен шанс за реализиране на това. Това е част от плана „Визия 2030“.

планира да издаде първите туристически визи през 2018 г. Снимка- iStock

Правителството планира да издаде първите туристически визи през 2018 г. Снимка- iStock

Курортната част ще включва популярни туристически дейности, като гмуркане в защитени коралови рифове, спящи вулкани и природен резерват, като някои райони ще наподобяват луксозните хотели, острови и лагуни на Малдивите.

Екскурзиите до древните руини на Мадаин Салех, класифицирани като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, биха били визитната картичка заедно със скачането с парашут, преходите сред природата и скалното катерене.

ИРАН

Преди три десетилетия Иран беше може би най-опасното място за посещение в света. Дори само преди три години беше комплицирано и рисковано място за пътуване. Днес това е развиваща се туристическа дестинация, която привлича туристи от цял свят.

Туризмът в близкоизточната страна се е увеличил почти десетократно в сравнение с последните две десетилетия. Според данни на Световната банка над 5,2 млн. чуждестранни туристи са посетили Иран през 2015 г.

Това се случва, въпреки че преобладаващите новини за Иран са негативни от десетилетия насам –  начело с Иранската революция през 1979 г. и кризата с американските заложници. Джордж Буш нарече страната една от трите „оси на злото“.

Правителството на Иран бе порицано от неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“ за големия брой екзекуции и потискането на свободата на изразяване.

сравнение с последните две десетилетия. Снимка- iStock

Туристическият поток се е увеличил почти десетократно в сравнение с последните две десетилетия. Снимка- iStock

Въпреки предупрежденията за „висока степен на предпазливост“ при пътувания в тази страна, Иран се отваря за глобалния туризъм, позволявайки на чужденците да опознаят тази страна на Иран, която не е толкова неприветлива.

– „Хората отиват в Иран и осъзнават, че това не е страната, която са очаквали, че ще видят” – твърди д-р Джеймс Бари, научен сътрудник в Института за гражданство и глобализация „Алфред Дийкин“.

След Иранската революция през 1979 г., в резултат на която САЩ оттегли подкрепата си от Иран, прозападната монархия на Пахлави стана Ислямска Република и страната изгради репутация на затворена, антизападна и антитуристическа дестинация.

Но когато президентът Хасан Рухани дойде на власт през 2013 г., той позиционира твърдо туризма като основен приоритет за възстановяване на иранската икономика. Иранският президент преразгледа визовия процес, значително улеснявайки получаването на туристическа виза за влизане в Иран, премахна ограниченията за американските туристи и най-важното – договори се за иранската ядрена сделка през 2015 г.

Пътуването в Иран е доста по-улеснено, откакто президентът Хасан Рухани дойде на власт през 2013 г. Снимка- iStock

Пътуването в Иран е доста по-улеснено, откакто президентът Хасан Рухани дойде на власт през 2013 г. Снимка- iStock

Съгласно споразумението между Иран и шест световни държави президентът Рухани обеща значително да ограничи ядрените дейности в замяна на падане на ужасните икономически санкции, които изолират страната от останалата част на света след революцията. Това позволи на чуждестранния бизнес да навлезе в Иран, включително и глобални туроператори, туристически компании и хотели. „Акор“ беше първата международна верига, която откри хотелите «Ibis» и «Novotel» след историческата ядрена сделка.

По-свободното пътуване довежда до все по-голямо количество туристи в страната, която някога беше затворена за чуждестранните посетители, а сега ги посреща с отворени обятия. До 2025 година, в съответствие с плана за развитие на туризма в страната, Иран се надява да посреща 20 милиона посетители на година, което би довело до приблизително $30 млрд. приходи от туризъм.

Източник- www.news.com.au

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.