Рождество, политика и война в Украйна

Мортен Йентофт – Oбществена радио и тв компания „NRK“, Норвегия;

В началото на декември прекарах повече от час в село Черница, което се намира на юг от Лвов – най-големият град в Западна Украйна. Там пред дървената църквичка на селцето имах среща с местни жители.

принадлежи към униатската Украинска гръко-католическа църква. Снимка- Юрий Линкевич

Църквата в Черница принадлежи към униатската Украинска гръко-католическа църква. Снимка- Юрий Линкевич

Само преди няколко дни украинският президент Петро Порошенко подписа закон, съгласно който 25 декември става официален религиозен празник в Украйна.

– „Откъде накъде нашите политици ще се намесват в духовния ни живот?” – пита Анна Тобчак. В този снежен ден се срещам с нея и нейната приятелка Мария Заситкович пред входа на църквата в Черница. – „В нашето село умеем да пазим традициите и езика си, така ще живеем и в бъдеще” – казва Анна на украински език, който много трудно разбирам и затова фотографът Юрий ми помага с превода.

Приятелката ѝ Мария Заситкович не мисли, че новата дата за Рождество ще предизвика големи промени. – „Според мен е добре, че нашите католици вече ще празнуват  официално този ден, но за нас униатите Бъдни вечер ще продължи да бъде на 6 януари. Мисля, че всичко така ще си остане” – споделя Мария.

Между папата и патриарха

Честно казано бях малко изумен от реакцията на жителите на Черница. Все пак тази част на Украйна традиционно е обърнала поглед на Запад, към Европа. А в Европа Рождество Христово се празнува на 25 декември. Местната църква принадлежи към униатската Украинска църква – църква, която се намира в подчинение на римския папа, но в обредите следва православните традиции. Униатската църква е плод на често променящите се граници в тази част на Европа, което се отнася и за самата Украйна – името ѝ означава „страна, която се намира накрая“ или „гранична страна, краище„.

Сега украинците трябва да празнуват Рождество два пъти: на 25 декември, на чиято дата се отбелязва от повечето християни по света и традиционното православно Рождество, което се пада на 7 януари.

Интериорът на униатската църква е идентичен с този на православната църква.

Интериорът на униатската църква е идентичен с този на православната църква. Снимка- Юрий Линкевич

1596 г. се споменава като официалното създаване на тази необичайна църква. Съгласно решение на епископите от Киевската митрополия се подписва Брестката уния. Православните християни живеещи в областите, които тогава се намират под управлението на Полско-литовската държава, сключват компромисно споразумение, според което те се разделят с Константинополския патриарх и преминават на подчинение към римския папа, като в замяна запазват източния обред.

След този акт на униатската църква ѝ се налага да преживее трудни периоди на гонения и подтисничество преди да се превърне в днешния важен фактор за създаването на украинската държава.

Юлианският и Григорианският календар

И макар че униатската църква е ориентирана на запад, тя, както и 56% от всички православни християни в света поддържа традицията, като празнува Рождество Христово съгласно стария Юлиански календар – на 7 януари.

Приблизително по същото време, когато се провежда униатският събор в Брест, е бил въведен календара, който ние днес наричаме Григориански. Това е направено, за да се поправи грешката на стария календар. Тази грешка довежда до това, че се формира закъснение от 11 дни от научния астрономически календар, който съответства на нашето движение в слънчевата система.

Но не всички са съгласни да одобрят това нововъведение. Русия и православните винаги са били специални. Вярно е, че при болшевисткия водач Владимир Ленин тази грешка е взета предвид и в резултат прескачат цели 13 дни през месец февруари 1918 г. От първи март е въведен Григорианският календар (Бел.ред. Ленин подписва декрет, съгласно който денят след 31.I.1918 г. трябва да се счита не 1.II, а 14.II).

Смятало се, че православната църква ще се съгласи с промяната, но това не се случва. Днес може да забележим малки изменения на обстоятелствата, които произтичат в Украйна, където властва хаос и конфликти.

Общ календар в Украйна?

– „Мисля, че случващото се е стъпка към това, ние тук – в Украйна, да получим календар, който източната и западната църква в Украйна да следват заедно” – казва свещеникът от църквата в Черница Игор Юркевич. Той кани „NRK“ на църковната служба тази неделя. Отчето не допуска, че приетото решение от киевските политици ще измени в голяма степен живота на църковната община.

Както за украинските униати, така и за православните християни в Украйна и Русия 6 януари е Бъдни вечер, а 7 януари – Рождество Христово.

Православните в Украйна са разделени на две църкви – едната се управлява от киевския патриарх, а другата все още се намира под управлението на могъщата Руска православна църква. Освен това има и униатска църква. Московската патриаршия твърдо съблюдава старата традиция Рождество Христово да се празнува на 7 януари, докато киевският патриарх е по-открит за европейските традиции.

Конфликт с Русия

Игор Юркевич, както и мнозинството хора в тази част на Украйна, живо се интересува от политическата обстановка в страната. И не на последно място от конфликта в Донбас, където проруските сепаратисти, поддържани от Русия, воюват с украинските правителствени войски. От 2014 г. насам този конфликт отне живота на повече от 10 хиляди човека.

– „Да се помолим за благополучието на нашите войници, които са на фронта в Донбас” – започва църковната служба свещеникът. Качил е във Фейсбук своя снимка във военна униформа. Тя е от времето, когато лично заминава на изток с подаръци за войниците.

– „Според мен датата за празнуване на Рождество е въпрос на поколенията, както и въпрос на политика” – заявява Ярослава Хлопяча, която е учителка в основното училище в селото с население под хиляда души. Дълго време тя работи като учител в Днепропетровск, който днес се нарича Днепър (Днипро) и е разположен в източната част на Украйна. – „В този район русификацията е много силна, но аз винаги съм държала на това, че съм украинка и че съм длъжна да говоря на украински език” – подчертава Ярослава. Тя с явно неудоволствие преминава на руски език, който, между впрочем, говори перфектно.

Когато настъпи 25 декември 2017 г., това ще е първият официален празник за украинците на тази дата, което несъмнено е политическо събитие. Този факт не може да се разглежда изолирано от всичко, което се случва в Украйна. Свещеникът Игор Юркевич твърди, че не предвижда някакви специални мероприятия в този ден, но църквата ще бъде отворена.

Вареното жито и коледарските песни – силните рождественски традиции

След църковната служба в декемврийската неделя свещеникът със съпругата си Наталия ме канят, заедно с Ярослава Хлопяча, у дома си на църковно угощение.

– „За щастие, ние, свещениците на униатската църква, имаме право да се женим.” – шегува се Игор. Жена му Наталия е колежка на Ярослава в училището в Черница.

Ярослава Хлопяча ни разказва, че е нужно да ускорят подготовката за Рождество в училището, за да може всичко да е приключило за новия почивен ден 25 декември. Въпреки това тя ще празнува Рождество Христово както и досега, тоест на 6 януари заедно със семейството си и 12 различни блюда, аналогия с Иисус и апостолите му. Главното ястие на украинската Рождественска вечер е коливото – пшеница, мед, орехи и понякога стафиди.

Традиционното варено жито.

Традиционното варено жито. Снимка- Cladias cookbook

– „Освен това винаги приготвяме гъбена супа, която наричаме юшка” – обяснява ми Ярослава.
Тази жена се отнася много сериозно към традициите, макар че няма нищо против да премести празнуването на Рождество с цели две седмици. Заедно с Игор тя с удоволствие пее традиционните коледарски песни в моя чест. Коледарските песни са много силна традиция в западна Украйна.

Рождественски мир в Украйна?

Тук в Черница аз разговарям за мира, но, разбира се, не мога да забравя за това, че Украйна е страна, в която бушува война. Почти всеки божи ден на фронта в Източна Украйна загиват войници нещо, за което световните медии почти нищо не съобщават. Мнозина от тези войници, които са си положили костите на фронта с дължина почти 500 километра са от тази част на Украйна.

На излизане от селото съзираме паметник на загиналите в борбата за украинската независимост – украинското знаме едва се вижда от натрупания сняг. Според споразуменията, украинската правителствена войска и сепаратистите трябва да се възползват от Рождество, за да обменят пленници. Това трябва да се превърне в повратен момент в опита за постигане на мир след почти четири години война. Никъде в Европа няма толкова силно желание за мирна Коледа, както тук, в тази голяма страна в Източна Европа.

Изворът на Дева Мария

Игор Юркевич има голямо желание да ни покаже най-святото място в Черница – изворът на Богородица, чиято вода дава сила през цялата година.

– „На Бъдни вечер почти цялото село се събира тук” – твърди Игор.

Макар че сега на хартия те имат възможност да празнуват Рождество Христово два пъти, той все още смята, че Коледата на 7 януари още дълго време ще държи надмощие в сърцата на миряните.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.