Военната операция на Турция в Африн

Таха Даглъ – Канал 7, Турция

Oт гледна точка на местоположението си сирийският град Африн има стратегическо значение за Турция. Притесненията на Турция в сферата на сигурността не са свързани само с това кой ще контролира тези територии. Има и още нещо. Африн е важен от икономическа гледна точка.

Докато Африн на юг, от който се намира град Идлиб, а на изток град Азаз, продължава да бъде под окупацията на терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК), той винаги ще представлява заплаха за нашата сигурност. А икономическият аспект на това положение е в интерес на тези, които са поставили ПКК в Африн. И те директно поставят под заплаха икономическите интереси на Турция.

Замисълът

Съществува проект целящ да осигури транспортирането на нефт и природен газ от Северен Ирак до Средиземно море, заобикаляйки Турция. Африн е неразделна част от този проект. Поемането на контрола върху териториите между градовете Азаз и Джераблус от страна на Турция попречи на обединението на Африн с другите райони окупирани от ПКК. Едно евентуално подобно обединение би довело до създаването на терористичен коридор.

Кюрдски бойци на подстъпите на град Африн. Снимка-AFP 2018/Nazeer al-Khatib

Кюрдски бойци на подстъпите на град Африн. Снимка-AFP 2018/Nazeer al-Khatib

С операцията на Турция в Идлиб през октомври 2017 г. беше отрязан излаза от Африн към Средиземно море от юг. Но докато ПКК се намира в Африн, тя ще атакува неспирно, за да преодолее тези две препятствия. Именно и затова ПКК се намира в Африн. Целта е да се осигури достъп на ПКК от Африн до Средиземно море чрез коридор, който започва от северната част на Ирак и преминава по северната част на Сирия.

Заплахата за Турция

Турска верижна техника

Турска верижна техника

Въпреки че Турция, в резултат на операция „Ефратски щит” през 2016 г. и операцията в Идлиб през 2017 г., нанесе сериозен удар на този план проблемът не изчезна напълно. Ако Африн не бъде освободен, ПКК ще остане там и ще се опитва с всякакви средства да си осигури излаз и на юг, и на изток. По този начин кюрдската организация ще застраши както сигурността, така и икономиката на Турция. Вероятността за заобикаляне на Турция при транспортирането на природен газ и нефт ще продължи през цялото време.

Наред с това Турция ще придобие за съсед терористите от ПКК вместо сирийските араби. А това непрекъснато ще подкопава сухопътната търговия на Турция на юг. Затварянето на този коридор ще даде преимущество на Турция, както по отношение на сигурността, така и на икономиката. В случай че коридорът бъде открит силите, които са позиционирали ПКК в този район няма да останат безучастни. Макар че САЩ твърдят, че коалицията не провежда операции в района на Африн, тя осъзнава по-добре от всеки друг значението на този регион.

В опит да преустановят операцията на Турция в Африн, САЩ многократно я призоваха да направи отстъпки. Целта на САЩ е не само да измести Турция от търговския маршрут, но и същевременно да запазят и впоследствие да увеличат военните си сили в Сирия. До този момент всички военни и оръжейни доставки на САЩ се осъществяват по въздух. Отварянето на свързания със Средиземно море коридор в северната част на Сирия до голяма степен ще освободи ръцете на Съединените щати.

Ползите от коридора

Благодарение на този коридор може да се използва много по-евтиния морски маршрут. Ако САЩ успеят да използват морския път до Сирия, това ще означава гарантиране на всичките им проекти свързани с разполагането на военни бази и въоръжения, които са планирани както в Сирия, така и в Ирак.

Северният коридор, който предполага излаз на ПКК към Средиземно море на юг от Африн е изключително важен за транспортирането на енергийни ресурси, нефт и природен газ. Този коридор е ценен и по отношение на възможността за предоставяне на военна поддръжка не само по въздух, но и по море. В същото време ролята на този коридор не се ограничава само до енергийно и военно значение.

В крайна сметка този маршрут, който се дирижира от САЩ и чиято марионетка – терористичната организация на ПКК е използвана като маша на бойното поле, ще бъде използван за всякакъв вид контрабанда. От контрабанда на хора до наркотици. И в момента Турция се бори именно срещу подобно развитие на нещата. От своя страна САЩ се опитват да направят всичко възможно, за да предотвратят навлизането на Турция в Африн.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.