Най-необичайните туристически забележителности

Повечето хора мечтаят да прекарат почивката си някъде на морския бряг или в планината, но има и такива, които предпочитат по-нетрадиционни туристически дестинации. В следващата статия ще ви покажем някои от най-странните туристически места в света.

  1. Музей на мумиите (град Гуанахуато, Мексико)

През 1870 г. в Гуанахуато избухва холера, в резултат на която гробището в мексиканския град се препълва с жертви на епидемията. Впоследствие общината въвежда наредба, която задължава семействата да заплатят такса в размер на 170 песо за възможността вече погребаните им близки да останат в гробищния парк. Ако домакинствата не били в състояние да заплатят таксата, тогава телата на техните роднини били ексхумирани.

Практически почти 90% от погребаните тела са били ексхумирани. Тогава общинските служители откриват, че телата били естествено мумифицирани, най-вероятно в резултат на уникалните климатични условия в региона. Част от тези мумифицирани тела от гробищния парк в Гуанахуато са изложени в Музея на мумиите.

Музей на мумиите

Музеят се превръща в доста популярна, макар и страшна, туристическа дестинация. Върху лицата на много от мумиите е съхранено изражение на ужас. Причината е, че когато започва бързото разпространяване на болестта в града, общинските власти нареждат мъртъвците да бъдат погребвани незабавно, след като издъхнат. Предполага се, че в паниката обхванала жителите на града някои от погребаните са били заровени живи.

  1. Вайтомо – пещерата на светулките

Въпреки името в тази пещера всъщност няма светулки. Пещерата е обитавана от гъбични комари от вида Arachnocampa, които първоначално се свързвали с европейските светулки.

Гъбичните комари са едни от най-впечатляващите забележителности на тази пещера, благодарение на излъчващото се от тях красиво сияние. Ефектът допълнително се усилва от копринените нишки, които тези насекоми плетат около гнездата си, което подсилва естествената светлина. Тази светлина привлича други насекоми, които се вплитат в нишките.

Пещера Вайтомо

Самата пещера е изпълнена със сталактити и сталагмити, което допълнително усилва фееричното чувство, когато влезете в пещерата. Имате възможност дори да плавате с лодка в пещерата обгърнати от сиянието на гъбичните комари, което неминуемо ще ви създаде романтично настроение.

  1. Пазар на вещиците (Боливия)

Самият град Ла Пас е популярна туристическа дестинация, тъй като е административна столица на Боливия, която се намира на 3400 метра надморска височина. Това прави Ла Пас най-високо разположената столица в света. Но ако искате да посетите най-необичайното място в този град, тогава се насочете към Пазара на вещици.

Пазарът на вещиците

Тук можете да откриете сушени животни, камъни-талисмани и различни лечебни растения. Може би един от най-екзотичните продукти тук са изсушените ембриони на лама, за които се вярва, че ще ви донесат късмет, ако се закопаят под прага на новата ви къща. Ако имате зъб на някого, срещу дребно заплащане местните магьосници на драго сърце ще направят магия на врага ви.

  1. Паркът „Грутас” (Литва)

Ако искате да се потопите в историята, тогава може да се отправите към парка „Грутас” в Литва, където на територия от 20 хектара ще намерите огромен брой паметници и бюстове на вождовете от съветската епоха, фрагменти от сибирските лагери и още много други атрибути от тази епоха.

Паркът Грутас

В парка „Грутас” е разположен културен център, художествена галерия с платна от съветски художници, ресторант, където можете да опитате такива култови блюда, като например мезе с шпроти „По руски”, кюфтета „Прощавай младост” и борш „Носталгия”. На територията на парка може да намерите от отдавнашните машини за газиране на сиропи, паметник на водката, а за веселото настроение ще се погрижат високоговорителите, от които се носят песни от съветските времена.

  1. Леденият аквариум (Япония)

Кой не обича да се наслаждава на рибки, които плуват в аквариум? Но ако обичайните аквариуми са ви омръзнали и нямате нищо против да се разхладите в жаркото лято, тогава се отправете към град Кесенума в Япония. В този североизточен японски град може да видите единствения в света леден аквариум.

Леденият аквариум

Повече от 450 морски обитатели, включително раци, риби, октоподи и други морски животни са подложени на криогенно замразяване и са изложени в големи късове лед. Онези, които огладнеят от обиколката са добре дошли в наблизо разположения суши ресторант, чиито собственици са създали аквариума.

  1. Музей на фалосите (Исландия)

В Музеят по фалосология в Исландия може да разгледате 276 пениси от 46 различни животински видове, включително китове, мечки, тюлени, хамстери, хомо сапиенс и много други, които могат да се видят във всички детайли. В музея са изложени дори пениси на тролове и елфи, но тъй като според исландската легенда те са невидими, половите им членове е невъзможно да се видят.

Музей на фалоса

Всяка година хиляди туристи, най-вече жени, посещават музея. Мъжете обаче също са добре дошли, особено като се има предвид, че музеят се нуждае от нови, крупни и още по-впечатляващи експонати.

  1. Стената на дъвките (Сиатъл, САЩ)

Стената на дъвките в Сиатъл е може би най-нехигиеничната туристическа атракция. Традицията да се залепват дъвки към стената започва през 1993 г., когато се оформя опашка от желаещи да си закупят билети за близкия театър. Докато чакат да дойде реда им, хората започват да залепват дъвки към стената на Пощенската алея в Сиатъл.

Стена на дъвките

Креативността на много от тези, които оставят своята следа тук превръщат Стената в своеобразно произведение на изкуството. Тук можете да намерите имена изписани с дъвки, човешки лица, признания в любов, както и своеобразни сталактити от дъвки висящи от прозорците.

Тъй като „Стената на дъвките” привлича не само любопитни посетители на Сиатъл, но и гризачи като плъховете, градската управа реши през 2015 г. да се отърве от съмнителната слава на спорния туристически обект.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.