М4 „Шърман“ срещу „Пантера“

Кевин Химел, списание «Нешънъл интерест» (The National Interest), САЩ

Немският танк Панцеркампфваген V «Пантера» почти по всички показатели превъзхожда американския танк M4 „Шърман“. Немците много добре осъзнават, че техните «Пантери», които притежават балансирана комбинация от огнева мощ, мобилност и защита на екипажа, са най-добрите бронирани машини, с които разполага Германия по това време.

75-милиметровото оръдие на „Пантера“ с висока начална скорост на снаряда отстъпва на 88-милиметровото оръдие на танк „Тигър“, но за сметка на това без усилие пробива корпуса или купола на „Шърман“ от всякакви дистанции на бойното поле. Фронталната броня на танк „Пантера“ е 100 милиметра с увеличен наклон за по-голяма защитеност на танка от вражески снаряди. Немският танк е оборудван с широки стоманени вериги, които му позволяват да се движи стабилно по пресечена местност, като по този начин се намалява и натиска върху земята.

Танкът „Пантера“ първоначално е бил проектиран да замени германския танк Панцеркампфваген IV (Панцер-4) в отговор на появата на руските танкове Т-34 и КВ-1. В действителност първоначалните модели на „Пантера“ напомнят на T-34, както на външен вид, така и по отношение на компоновъчната схема. Конструкторите обаче решават в полза на по-традиционно инженерно решение, което води до уникалния дизайн на танка.

Панцеркампфваген V «Пантера“

Панцеркампфваген V «Пантера“

Недостатъци на съюзническите танкове в областта на конструкцията

В много отношения танкът „Шърман“ отстъпва на германските танкове. Въоръжен е с 75-милиметрово оръдие, но с малка начална скорост на полет на снаряда. Идеята на конструкторите на „Шърман“ е, че оръдие с ниска скорост на полет на снаряда ще издържи по-дълго време в тежките бойни условия, отколкото оръдие с висока скорост на снаряда. За съжаление, те не осъзнават, че само една малка част от танковете „Шърман“ ще успеят да оцелеят толкова дълго време на бойното поле, че да се налага смяна на оръдията им поради износване.

По-късните модели вече се оборудват с оръдия с по-висока начална скорост на полет на снаряда, но първите бройки от модифицираните танкове пристигат на фронта едва в края на ноември 1944 г., т.е. пет месеца след началото на десанта в Нормандия. Челната броня на „Шърманите“ е 81 милиметра, т.е. значително по-малка от тази на „Пантера“. Освен това американските танкове са уязвими за бронебойни снаряди.

Все пак и „Шърманите“ имат преимущества. Слабата броня ги прави по-леки и по-маневрени на твърда земя, което е важно предимство в заледен и планински терен, както и в малките селца в Западна Европа. В допълнение, куполата на „Шърман“ се върти по-бързо от тази на „Пантера“. Принципно това означава, че американските екипажи са в състояние първи да открият стрелба по време на битка.

Танковете „Шърман“ могат да се похвалят с по-голяма надеждност от „Пантерите“, които се повреждали по-често и имали многобройни технически проблеми. Нито един танк „Шърман“, поне на хартия, не може да се противопостави на танк „Пантера“, но 3-та и 7-ма американска армия разполагали с безценно преимущество под формата на въздушна подкрепа, както и със значителни резерви, отлична логистика и подавляващо количествено превъзходство войници. Разчитайки на скоростта и мобилността, танковете „Шърман“ са били в състояние мигновено да заобиколят по фланга вражеската бронетехника, излагайки по този начин немските танкове на ударите на американската авиация и противотанкови средства.

Силата е в количеството

Броят на американските танкове е толкова голям, че немските танкове не са в състояние да им окажат достойна съпротива. Американската военна промишленост, чиято производителност не се възпрепятства от бомбардировки и която използва мотивирана работна ръка (германците използват робски труд), произвежда около 50 000 броя „Шърман“. Тоест повече танкове, отколкото Германия и Великобритания произвеждат за целия период на войната. Немците пускат от поточните линии едва около 6000 танка „Пантера“.

М4 "Шърман"

М4 „Шърман“

Още от самото начало на операция „Нептун“ в Европа (десантът в Нормандия) американските и съюзническите самолети добиват пълно въздушно превъзходство в небето над окупирана Европа. Изтребителите с бръснещ полет атакували немските танкове разположени на фронтовата линия, докато бомбардировачите унищожавали заводите, складовете, както и хранилищата за нефт и смазочни материали. Същевременно превъзхождащата по сила американска артилерия нанасяла съкрушителни удари по вражеските предни линии, своевременно ограничавала възможността за някакви действия от страна на немските войски, както и сковавала маневреността на резерва.

В резултат на господството си във въздуха, американската логистика превъзхожда в пъти възможностите на страните от Оста. Американската техника не страда от липсата на резервни части. Частите, които отговарят за буксировката на бронетехниката в тила разгръщат дейността си директно на бойното поле, което позволява ремонтите да бъдат извършвани бързо и своевременно. Докато немците са били принудени да изоставят на полесражението всички повредени „Пантери“.

Предимството на опита

Последното голямо преимущество на екипажите на „Шърман“ е, че те имат повече опит, въпреки че немците воюват шест години преди първите американски танкове да се появят в Европа. В началото на август 1944 г. по заповед на Адолф Хитлер всички нови „Пантери“ са изпратени на Запад, за да се формират нови тактически съединения, а не да се попълват вече съществуващи дивизии. Ето защо немските ветерани от танковите сражения се прехвърлят на средните танкове „Панцер-4“, а новите, неопитни екипажи получават по-мощните танкове „Пантера“. Това е причината в танковите дуели с „Пантерите“ предимството да е на страната на американците, тъй като те били по-добре подготвени в тактически план за провеждане на близък бой.

Въпреки някоите предимства, които имат пред „Пантерите“, американските танкисти осъзнавали, че техните бронирани машини не могат да се сравняват с основния боен танк на Вермахта. Ето защо прозвището, което получават „Шърманите“ в Западна Европа е „Смъртоносен капан“ (Death Trap).

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.