Колко струва животът в Йерусалим?

Туристическите агенции често ни предлагат да посетим Йерусалим и Тел Авив, съчетавайки в една екскурзия до Израел посещението на историческия център на света – Йерусалим и модерната, млада столица на еврейската държава – Тел Авив.

Тел Авив се смята за икономическия център на страната, в който са разположени множество офиси на технологични компании в комбинация с шумни и оживени плажове, докато Йерусалим е посещаван заради древните забележителности и близкоизточния колорит. Но и двата града могат да бъдат сложени под общ знаменател – това са високите цени. В класацията на Airbnb за най-скъпите локации за пътешественици Тел Авив заема четвърто място, а Йерусалим е на осмо. Фотографката Люба Тернавская ще сподели с нас в кои райони на Йерусалим е по-добре да не се вясваме, каква е стойността на определени продукти от потребителската кошница и как може да се забавляваме по време на Шабата.

Нисък доход – до 5 300 шекела (2 641 лв.)

Среден доход – между 9 и 12 000 шекела (4 485 – 5 979 лв.)

Висок доход – над 15 000 шекела (7 474 лв.)

Началото

Живея в Израел от около пет години. Първият път, когато дойдох тук беше за десет месеца по програмата MASA. Тази програма предоставя обучение и стаж за младежи с еврейски корени. Две години живях в Тел Авив, а след това постъпих в Академията по изкуство и дизайн „Бецалел” в катедра „Фотография“ и се преместих в Йерусалим. Аз съм еврейка трето поколение и трябваше да потвърдя това с помощта на различни справки и семейни снимки. Нямах проблем с получаването на гражданство, като властите не поставиха изисквания за допълнителни документи. Необходимо беше само да предоставя оригинален акт за раждане и след завършване на програмата MASA ми издадоха израелски паспорт.

Академията по изкуство и дизайн „Бецалел”, Йерусалим

Животът в Израел е много по-различен от този в Европа. В Йерусалим никой за никъде не бърза: ако си уговорите среща с местен, може да сте сигурни, че той ще дойде по-късно от определеното време. Тук човек може да паркира колата насред улицата, за да си вземе детето от  детската градина, а същевременно на пътя ще се образува огромно задръстване. Хората обикновено са шумни: ако са разгневени или водят спор, те говорят на висок тон и жестикулират активно.

Градската среда

Йерусалим е разделен на Нов и Стар град, отвъд крепостните стени на който са разположени свещените места на трите основни религии в света: това са Стената на плача (юдаизъм), храмът «Свето Възкресение Господне» (християнство), джамията «Ал-Акса» (ислям). В Стария град са разположени квартали, в които от отколешни времена живеят хора от различни националности и вярвания. Доста лесно е да се ориентирате къде се намирате. В арабските квартали всички надписи са с извити букви, свързани помежду си и често преплитащи се, а самите жители носят дълги, затворени дрехи. Овсен това на покривите на къщите в целия град са поставени слънчеви бойлери: в арабските квартали те са черни на цвят, а в еврейските – бели.

Типичен покрив на жилищна сграда в Йерусалим, на който са разположени слънчеви водонагреватели

Еврейските квартали се подразделят на подчертано религиозни и светски. В религиозните, например като «Меа Шеарим», аз самата не си позволявам да ходя. Случва се случайно попаднали в подобни квартали момичета, облечени в тениски и къси шорти, да бъдат замеряни с домати и яйца. В религиозните квартали има семейства, които не приемат държавата Израел и принципно не получават паспорти и не плащат данъци. Те дори не внасят здравноосигурителни вноски и си плащат за всяко посещение при лекаря. Често децата в такива семейства не излизат извън границите на квартала, че дори и на улицата, в която живеят. Същевременно в Йерусалим живеят и доста нерелигиозни жители, студенти, младеж увличаща се по последните модни тенденции, както и представители на творческите професии.

Квартал «Меа Шеарим» в Йерусалим
Квартал «Меа Шеарим» в Йерусалим

Парковете в Йерусалим въобще не приличат на тези, с които сме свикнали в Европа. Тук три дървета с пейка под тях се считат за напълно прилична градинка и местните жители се отнасят много грижливо към такива места. Днес местните власти се опитват да благоустроят града, изграждат се спортни площадки и се устройват обществените пространства. Но, както и преди, градът страда от сериозни проблеми с паркирането: почти няма безплатни места, но дори и в платената зона ще ви е много трудно да паркирате автомобила си (стойност 12 шекела на час – 6 лв.).

Доходите

В Израел е прието да се работи не пет, а шест дни в седмицата – малцина са компаниите, които са въвели петдневната работна седмица. Залащането зависи от отработените часове: служителите не получават фиксирани заплати, а пари за отработени часове. Платеният годишен отпуск е краткотраен и се натрупва в продължение на цялата година. За един месец работа се полага един ден отпуска – фактически за една година труд ще разполагате само с 12 дни отпуск. За сметка на това са предвидени неработни дни по време на религиозните празници, като Пасха или Рош Хашана.

В града са позиционирани големи и известни университети, което предполага наличието на големи групи студенти, но не всички успяват да се реализират след завършването си – просто в Йерусалим предлагането на работа е по-ограничено. Ето защо новоизлюпените специалисти се насочват към Тел Авив (и по големите градове), където са разположени офисите на големите компании. Много често студентите се налага да работят като сервитьори, но обикновено получават минималната заплата плюс бакшиши, а понякога дори само бакшиши.

Еврейски университет в Йерусалим
Еврейски университет в Йерусалим

В Йерусалим за нисък доход се считат месечни постъпления от около 5 300 шекела (2 641 лв.), среден между 9 и 12 хиляди шекела (4 485 – 5 979 лв.). Неквалифицираната тежка работа (обработка на отпадъците, строителството и грижи за възрастни хора) се извършва често от мигранти от страните от Източна Европа, както и бившия СССР. Най-често срещаните професии в Йерусалим са от областта на медицината и туристическия бизнес. Средната работна заплата на лекарите е от 13 до 19 хиляди шекела (6 533 – 9 548 лв.), а екскурзоводите печелят около 17 хиляди шекела (8 543 лв.).

Жилище

Наемът на един двустаен апартамент  е от порядъка на 3-5 хиляди шекела (1 507 – 2 512 лв.). Покупката на подобен апартамент ще ви струва от 1,3 милиона шекела нагоре (653 346 лв.).

Всички сгради в града са в един и същи цвят: съществува закон, според който облицовката им е изключително с бежов йерусалимски камък. Тук няма да видите високи сгради, дори новопостроените здания обикновено са около седем етажа. Старите постройки е забранено да се срутват, но се допуска дострояването на допълнителни етажи.

Повечето от жителите на града живеят в жилищни блокове, малцина могат да си позволят живот в къща. Стойността на двустаен апартамент в покрайнините на Йерусалим е от порядъка на 1,3 милиона шекела (653 346 лв.), а наемът му между 3-5 хиляди шекела (1 507 – 2 512 лв.) на месец. Наемът на жилище в центъра ще ви струва 7 хиляди шекела (3 518 лв.) на месец. Трябва да знаете, че тези от наемателите, които са нерелиогиозни могат да срещнат затруднения с намирането на апартамент.

Когато се преместих в Йерусалим, като и мнозина други студенти, търсех апартамент с хазаи – поради по-приемливата цена. Наложи се да отхвърля множество добри варианти поради изискванията на хазаите за спазване на Шабат: това означава да не се включва осветлението, телевизора, както и домакинските уреди в събота.

Освен това имаше изискване и за задължителното спазване на законите на кашрута – това са правила и предписания относно разрешената и забранена храна в съответствие със законите на юдаизма. Става дума не само за отхвърляне на определени продукти, но и за забрана на тяхното смесване. Религиозните евреи отделят млечната храна от месната (например те никога не биха могли да хапнат чийзбургер) и дори използват два комплекта чинии, различни рафтове в хладилника, както и две мивки в кухнята.

Един от най-добрите ресторанти в Йерусалим - The Eucalyptus, в който се предлага и кашерна храна. Вляво се виждат стените на Стария град.
Един от най-добрите ресторанти в Йерусалим – The Eucalyptus, в който се предлага и кашерна храна. Вляво се виждат стените на Стария град.

Продукти

Стойността на потребителската кошница на продуктите за един човек в рамките на една седмица възлиза на 500 шекели (251 лв.).

В центъра на Йерусалим е разположен голям пазар, а из целия град се намират големи супермаркети, повечето от които са кашерни. В тях няма да може да купите свинско месо или скариди – за да се сдобиете с тези продукти, трябва да знаете определени търговски обекти, които ги предлагат, но броят им в града не е голям. Най-разпространените вериги кашерни магазини са «Osher Ad», «Shufersal», «Rami Levi».

Хлябът струва от 7 до 20 шекела (3,52 – 10,05 лв.), литър мляко от 5 до 8 шекела (2,51 – 4,02 лв.), 10 яйца от 10 до 13 шекела (5,03 – 6,53 лв.). Килограм домати ще ви струва от 3 до 20 шекела (1,51 – 10,05 лв.), в зависимост от сезона. Цената на килограм пиле варира от 25 до 40 шекела (12,56 – 20,10 лв.), месото струва от 30 до 60 шекела (15,08 – 30,15 лв.).

Арабският пазар в Стария град, Йерусалим.
Арабският пазар в Стария град, Йерусалим.

Транспорт

Билетът за градския транспорт е 5,9 шекела (2,97 лв.)

Таксито в рамките на града ще ви струва 50 шекела (25 лв.)

В Йерусалим има два вида обществен транспорт: автобус и трамвай. Трамваят е ново и модерено транспортно средство, но има само един маршрут, който свързва различните краища на града и минава през центъра. Миналата година местната власт започна изграждането на допълнителни трасета, но те ще бъдат завършени едва след четири години.

В Израел може да видите трамваи единствено по улиците на Йерусалим. Стъклата на превозното средство са куршумонепробиваеми.
В Израел може да видите трамваи единствено по улиците на Йерусалим. Стъклата на превозното средство са куршумонепробиваеми.

Автобусите се движат из целия Йерусалим, но за да стигнете до някои рйони на града ще трябва да се придвижвате с прекачване. Цената на един билет за градския транспорт е 5,9 шекела (2,97 лв.). Студентите, пенсионерите, учениците, инвалидите от ЦАХАЛ и т.н. ползват отстъпки, като за целта е нужно да си издадете персонална карта «Рав-Кав». Ако не попадате в горепосочените категории може да си закупите абонаментна карта «Рав-Кав» за градския транспорт за един ден (13,5 шекела – 6,78 лв.), седмица или месец.

В Йерусалим има няколко таксиметрови компании: например «Gett» и «Yango», а самите автомобили са бели на цвят. Такситата могат да бъдат поръчани по телефон, чрез мобилно приложение или просто да го хванате на улицата. Едно пътуване вечер от центъра на града до краен квартал ще ви струва от 50 шекела нагоре (25 лв.).

В Йерусалим действа организирана система за споделено ползване на автомобили – т.нар. „каршеринг”. Основно това са коли на компанията «Car2Go». В града често се образуват задръствания, а местата за паркиране са ограничени. Ето защо мнозина предпочитат да ползват личния си автомобил само през почивните дни, а през седмицата ползват градския транспорт.

Наемът на велосипед струва между 80 и 120 шекела (40,21 – 60,31 лв.)

Развлечения

Билетът за кино струва между 60 и 150 шекела (30,15 – 75,39 лв.)

Билетът за театър или концерт ще ви излезе от 150 шекела нагоре (75,39 лв.)

Средната сметка в ресторант ще ви коства между 80 и 160 шекела (40,21 – 80,41 лв.)

От петък вечерта до събота вечерта трае Шабат и по това време градът замира – нищо не работи. Религиозните евреи настояват ресторантите и магазините да бъдат затворени в града по време на Шабата и дори общественият транспорт не функционира.

Ако по-рано в Йерусалим имаше барове и нощни клубове, които работеха в петък и събота, сега подобни увеселителни заведения, които работят по време на Шабат, са едва няколко. Например зданието на старата жп гара е превърнато в развлекателен комплекс, където постоянно се провеждат концерти. Това място е отворено и в Шабат. Вместо петък и събота жителите на Йерусалим почиват в четвъртък. Баровете и кафенетата са съсредоточени основно в района на пазара «Махане Йехуда», така че в четвъртък вечер цялата зона се превръща в едно огромно парти.

В Йерусалим се забавляват съвсем непретенциозно – местните ходят на кино, кафенета, посещават театри. Билетът за кино ще ви струва 70–150 шекела (35,18 – 75,39 лв.), можете да отидете на театър или концерт, за което ще трябва да заплатите от 150 шекела нагоре (75,39 лв.).

В града има много ресторантчета, в която предлагат вкусна храна – например «Tmol Shilshom», разположен на улица «Йоел Моше Саломон». В целия град работят обекти от веригата кафенета «Aroma». Средната сметка в ресторант на човек за доста скромен обяд ще струва между 80–160 шекела (40,21 – 80,41 лв.).

Фалафелът във веригата «Falafel Mulla» ще ви струва 12 шекела (6 лв.), дюнерът между 35 и 40 шекела (17,59 – 20,10 лв.), а чаша ледена наливна бира в «Tuvya pub» ще ви излезне 26 шекела (13 лв.).

Посещение на музея «Цитаделата на Давид» в Стария град ще ви коства 29 шекела (14,57 лв.), докато билетът за «Кулата на Давид» е по-скъп 40 шекела (20,10 лв.). За сметка на това визитата на мемориалния комплекс «Яд ва-Шем» е безплатна.

Самият Йерусалим не може да се похвали с излаз на море, но винаги можете да се доберете до Тел Авив (Средиземно море), който е само на 60 километра от Йерусалим или пък до Мъртво море. Най-лесният и евтин начин за придвижване из страната са междуградските автобуси. От Централна автогара в Йерусалим потеглят автобуси до всички точки на страната. Билетът до курорта «Ейн Геди» ще ви струва около 40 шекела (20,10 лв.), а до Тел Авив – 20 шекела (10,05 лв.).

Източник – www.the-village.ru/

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.