Как да разкажем на децата си за Рождество Христово

За името на празника

На детето му е трудно да намери приемливо обяснение за името на самия празник. Родителите са длъжни да обяснят на децата си какъв смисъл се крие зад тайнственото название „Рождество„. Защото, за да изпитваме радост на този ден трябва да знаем каква е същината на този ден.

Ще ви помогне, ако сравните този ден с рождения ден на детето си. Напомнете на детето си за последния му рожден ден и го попитайте защо всички го поздравяват именно него на този ден. Вероятно детето ще отговори, че в този ден се е родил. Тогава може да се пристъпи към обяснение за естеството на Рождество – раждането на Този, който е почитан от целия свят.

История на произхода на празника

Много важно е да разкажете на детето си историята описваща раждането на Младенеца. Това е основното, което трябва да знаят и възрастните, и децата, които отбелязват Рождество Христово – с това започва празникът.

Задължително е да обясните, че християнското летоброене започва с раждането на Иисус Христос. Детето ще разбере много по-лесно израза „1990 г. от Рождество Христово“, ако му го обясните в контекста на рождественската история.

Дайте му лесен пример, който ще му бъде много интересен. Защо най-малката група в детската градина се нарича яслена група, а детското заведение – детска ясла? Понеже новороденият Христос е положен в яслата, която е хранилка за добитъка, затова и днес така наричаме най-малките групи в детската градина.

Още един любопитен пример може да дадете. Попитайте детето си знае ли защо поставяме на върха на новогодишната елха звезда? Разкажете му историята с тримата влъхви, които след като виждат нова звезда на небето разбират, че се е родил Спасителят на света.

Защо поставяме подаръци под елхата за близките си? Разкажете отново за тези мъдреци как отиват да се поклонят на новородения Иисус Христос, за да му поднесат дарове. Ето откъде идва тази традиция да подаряваме сутрин на Коледа подаръци.

Как семейството празнува Рождество Христово

За да може Коледа да се запомни завинаги от детето ви и да му напомня за нещо добро, радостно и топло започнете да празнувате този ден цялото семейство. Създайте си фамилни традиции.
В центъра на всички обреди за Коледа трябва да бъде идеята за проявлението към хората на Божията милост: Всевишният ни обича и затова ни изпраща Своя Син. Много е важно всичко да напомня за същността на Рождество Христово, тъй като вашият празник ще премине в другата плоскост – ядене и пиене, а в годината имаме достатъчно празници, в които може да се отдадем на чревоугодничество.

Украсете заедно елхата, декорирайте детската стая с ангелчета, еленчета, запалете свещ.
Научете детето си на коледни песни или стихотворения. Купете детска Библия и му прочетете от нея. След това може да започнете игра с въпроси относно прочетеното. Примерно „Какво знам за Рождество Христово„. Не забравяйте да се снабдите с подаръци за позналите. Рождество е празник на подаръците, а най-важният е Божият дар за хората – Спасителят Иисус.

Попитайте всеки един член от семейството какво очаква да му се случи до следващата Коледа. Запишете отговорите – след година на всички вас ще им бъде много забавно и интересно кои от надеждите и мечтите са се сбъднали.

Не забравяйте да обърнете внимание в този ден на вашите близки. Сгответе им любимото ястие, направете им ценен подарък. Дайте идея как детето ви да направи нещо добро – да нахрани гълъбите пред блока или пък да извади от гардероба отеснялата си блуза и да я дари в пункт за даряване на дрехи.

Създайте празник за близките си и ще почувствате как денят ще се превърне във вълшебен за вас!

Разказ за Рождество Христово

Иисус е едновременно човек и Бог. По какъв начин Той се е родил като Бог на нас не е отредено да знаем. Както не знаем как се случва и непорочното зачатие на Дева Мария с нейния Син: Архангел Гавраил само ѝ известява благата вест за бъдещото Рождение на Спасителя.

Затова пък точно знаем, че Христос се е родил, като Човек, като един от нас, т.е. в плът. Ето защо цялото име на празника е – Еже по плоти Рождество Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа – Рождество по плът на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос.

Дева Мария заедно със съпруга си Йосиф Обручник живеели в град Назарет (Градът съществува и днес в Израел). Заради преброяване на населението в Римската империя, проведено при император Август, те заминават за Витлеем. Според императорския указ за улесняване на процедурата по преброяването, всеки жител на империята е бил длъжен да се яви в „собствения си град, откъдето е родът му„. Тъй като и Мария, и Йосиф са далечни потомци на цар Давид, те се отправят към Витлеем. Във Витлеем се е родил Давид – един от най-великите царе на Израел, от чийто род, съгласно обещанието на Бог, трябва да дойде Месията.

Витлеем се намира буквално на няколко километра от Йерусалим (днес се намира в Палестинската автономия на Западния бряг на река Йордан), но разстоянието между Назарет и Витлеем е около 170 км. Трудно е да си представим през какви трудности е минала Дева Мария преодолявайки толкова голямо разстояние в деветия месец от бременността.

Тъй като във Витлеем пристигат много хора, Дева Мария и Йосиф не успяват да намерят места в странноприемниците в града. Затова се налага да нощуват в пещера – овчарите приютявали в нея животните при лошо време. Тук се ражда Този, Който е предопределен да бъде Спасителят на света.

Рождество Христово

Първи идват да се поклонят на Спасителя овчарите, които били недалеч от пещерата. На овчарите им се явява ангел, който им казва „… Аз ви нося блага вест, която ще бъде за всички човеци. Защото днес се роди в града Давидов Спасител, който е Хри­стос Господ; ето ви белег, по който ще го познаете: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли.” (Лк.2:8-14).

Овчарите оставят стадата си и се отправят към Витлеем, по пътя откриват в пещерата Дева Мария, Йосиф и Младенеца положен в яслите. Овчарите разказват на Мария какво им е казал ангелът. Богородица е удивена – точно преди девет месеца на Нея ѝ се явява Архангел Гавраил и казва точно същите думи – че от Нея ще се роди Спасителят на света. Този ден днес ние празнуваме като Благовещение.

След това Светото семейство отива в града. А през това време някъде на изток, далеч в Палестина, трима мъдреци (наричали ги влъхви) видели в небето необикновена звезда. Те сметнали това за знак. Влъхвите знаели, че скоро трябва да дойде Царят на Израел. Влъхвите не са били юдеи, езичници са, но разбирали, че едно такова глобално събитие ще засегне всички народи (така и става – днес в света няма нито една страна, в която да няма поне една християнска общност).

Ето защо, след като съзират в небето необикновената звезда, влъхвите тръгват за Йерусалим и отиват точно в двореца на управляващия по това време цар Ирод. Те го помолват да видят току що родилия се Юдейски Цар. Те, макар и мъдреци, не можели да предположат, че бъдещият, според тях, Цар е роден не в двореца, а в обора.

Тримата влъхви

Цар Ирод не знае къде се намира Иисус и е изключително разтревожен от известието на източните мъдреци. Щом се е родил нов Цар, тогава старият е излишен. Той е бил много жесток и мнителен цар, неслучайно името му става нарицателно за безмилостен и властолюбив владетел. Въпреки това Ирод не показва тревогата си пред влъхвите, вежливо ги отпраща и ги помолва, ако намерят новородения Цар да съобщят за Неговото местонахождение.

Влъхвите потеглят отново след пътеводната звезда – тази звезда сега наричаме Витлеемска, тя е един от главните символи на Рождеството.

Звездата довежда влъхвите до къща във Витлеем, където те „намерили Младенеца с майка Му Мария, по­клонили Му се дълбоко и Му отдали необходимата почит. След това Му поднесли даровете, които носе­ли: злато, ливан и смирна” (Матей 2:9-11). Ливанът и смирната са благовония, които по това време стрували много скъпо.

Цар ИродСлед като се покланят на Христос, влъхвите „… Насъне получили открове­ние от Бога да не се връщат при Ирод. Затова зами­нали по друг път за страната си” (Матей 2-12), т.е. те не издават на Ирод тайната за местонахождението на Спасителя. „Ирод, като видял, че мъдреците не се върнали в Йерусалим, се ядосал и издал следната заповед: Да бъдат избити всички деца до две години във Витлеем и околностите му.” – разказва евангелист Матей.

Тогава жестокият цар, страхувайки се от конкуренцията за трона и не откривайки Този, Който трябва да го заеме, заповядва да се убият всички момчета до 2 годишна възраст във Витлеем. Но Иисус вече не е бил в града.

Ангел се явява на Йосиф и му казва: „Стани, вземи Младенеца и майка Му. Бягай в Египет и остани там, докато ти кажа; защото Ирод ще търси Младенеца, за да Го погуби.” (Матей 2:13). Светото семейство заминава за Египет, докато цар Ирод не умира. След като се завръщат Иисус, Божията майка и Йосиф се заселват в Назарет.

Оттам започва Кръстният път на Спасителя. А от Рождество Христово започва нова ера на човечеството – нашата ера.

Източник – www.baby.ru

Честито Рождество Христово!
Worldrubric желае здраве, щастие и любов на всичките си читатели и техните семейства!

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.