Какво не бива да правите в Сингапур

Островният град-държава с развита икономика и почти липсваща престъпност е постигнал много – за това допринася и доста внушителния списък със забрани. Сред тях има и такива, които изглеждат незабелижими за неопитния турист. Ще ви помогнем да избегнете причисляването ви в списъка с „глупавите чужденци“ или още по-лошо, задържането ви в полицейския участък на Fine City.

Демонстриране на нетрадиционни отношения

Ако сте неординарна личност със свободни възгледи, не трябва да показвате това публично в Сингапур. Тук действа строга забрана за еднополови връзки. Може да се озовете зад решетките дори и за най-обикновена целувка на публично място. Това не означава, че в страната няма гейове. Често двойките се приютяват в тематични барове и сауни. Независимо от това законът за еднополовите връзки предвижда затвор до две години.

Облекчаване в асансьор

Като цяло цивилизованият свят е наясно, че асансьорите са предназначени за съвсем друго, а за ходене по малка нужда си има тоалетни (в Сингапур те са на всяка крачка). Но виж асансьорите с детектор за урина няма да оставят безучастни дори най-прогресивните жители на планетата.

Веднага след като алармата се задейства, вратите автоматично се блокират, докато полицията не пристигне. Засега тези устройства в града-държава не са навсякъде, но по очевидни причини те бързо печелят популярност.

Наричат Сингапур Fine City. Названието се базира на английския омоним с две значения: "глоба" и "прекрасен". И двете значения изцяло характеризират града

Наричат Сингапур Fine City. Названието се базира на английския омоним с две значения: „глоба“ и „прекрасен“. И двете значения изцяло характеризират града-държава.

Разхождане по улиците късно през нощта

Нощта в Сингапур започва по график – в 22 часа. Ако решите да се разходите с приятели в съботната вечер, се уверете, че сте само двама и не е късно. В противен случай рискувате да бъдете глобени, а може и да ви откарат в полицейското управление за изясняване на самоличността.

След 22:00 часа в Сингапур е официално забранено събиране на компания, която се състои от повече от двама човека.

Плюенето в кладенец и рисуването по стените

Като цяло не плюйте никъде, защото храчка на земята може да ви струва глоба в размер на самолетния билет София-Сингапур.

Струва си да се отбележи, че изхвърлянето на боклуци също е забранено. Властите следят стриктно за чистотата на улиците. В районите с небостъргачи дори улиците се мият с шампоан. В покрайнините всичко е по-опростено, но ситуацията напълно съответства на поговорката: „Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат„.

Между другото, от тази поговорка произлиза и другата местна забрана, която не позволява храненето на гълъбите – предвидена е глоба до 500 сингапурски долара, ако ви уличат в това (Бел.ред. Понастоящем 614 лв.).

Наказуемо е и произволното рисуване на графити – непреодолимото творческо желание визуално изобразено по стените на сградите може да доведе дори и до арест. Всъщност, ако умеете да рисувате се опитайте да се договорите с властите – легалните графити не са забранени.

Даването на бакшиш

В този прекрасен град секторът на услугите работи без бакшиши. В кафенетата и ресторантите не изразяват благодарността си с пари, дори ако храната се окаже много вкусна.

На таксиметровите шофьори и служителите в летищата, например им е официално забранено да взимат бакшиш (макар че в някои хотели и заведения понякога бакшишът е включен с 10% директно в сметката).

Според едната версия това правило е свързано с дълга и ефективна борба срещу корупцията, в резултат на което бакшишът започва да се възприема като подкуп за услугата. От друга страна, културата на даване на бакшиш отсъства в страната поради високия жизнен стандарт и доста високите заплати.

Дъвченето на дъвка

Преди пътуването ви препоръчваме внимателно да проверите багажа си за дъвки, в противен случай може да възникнат проблеми на границата.

Дъвченето на дъвка в страната не е забранено, въпреки че тя не се продава. Но пък за внасянето на дъвка в Сингапур е предвидена глоба до 100 000 сингапурски долара. Забранителната мярка е въведена през 1992 г., тъй като в горещия климат дори случайно попаднала дъвка на асфалта повреждала, както тротоарната настилка, така и обувките на минувачите. В борбата за чисти тротоари правителството на страната на перфекционизма разрешава проблема по наистина радикален начин.

Да забравите да си платите за транспорта

Градски транспорт, Сингапур

Ако пътувате в градския транспорт с абонаментна карта, при слизане не забравяйте да я поставите върху четящото устройство, което фиксира края на пътуването. В противен случай ще се таксува максималната цена за едно пътуване – 2,5 сингапурски долари (3 лева), докато стандартната цена за пътуване с карта е 0,6 долара (0,65 стотинки). Ако плащате в брой цената на билета струва 1 сингапурски долар (1,22 лева).

Не разчитайте, че „никой няма да види“ и „аз неусетно“. В Сингапур сред пътниците в градския транспорт пътуват и инспектори в цивилни дрехи, които ще забележите едва след извършване на противоправното действие – когато те се приближат към вас, за да ви връчат глобата.

Да пристигнете в страната надрусан

Когато си поръчвате от веселите кексчета (Бел.ред. С хашиш) в някое от кафенетата в Амстердам, помислете: не летите ли в скоро време в Сингапур? В противен случай има голяма вероятност да не ви допуснат там.

Разбира се, при преминаване на границата не проверяват всички, а само тези, които предизвикват подозрение или се държат предизвикателно. Въпреки това, както се казва – като си в Рим, прави като римляните…

Да критикувате правителството

Правителството на Сингапур е много чувствително към критиките по негов адрес. С чужденец, най-вероятно, просто ще проведат възпитателна беседа и забрана за по-нататъшно влизане в страната, но местните могат да очакват дори арест.

Източник – www.weekend.rambler.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.