– Защо решихте да направите този сайт?

Понякога, четейки поредната статия привлякла ни със своя етикет „Скандално“, „Сензация“, „Уникално“ и пр. разбираме, че сме станали поредната жертва на нечии стремежи за кликове, които ще се монетизират в привлечена реклама. Ние сме поредните уморени от слабото съдържание зад тази сензационна опаковка, осъзнали, че не сме научили нищо ново за пореден път.

Мили приятели, Светът и неговите истории са необятни. Мрежата ни дава възможност да се докоснем до всяко негово кътче, а www.worldrubric.com е именно това, амбициозен опит да го направим. Опит да отпием глътка вино с жителите на Нова Зеландия, да поживеем в испанско село, да се пренесем в миналото, да побъбрим за демографските проблеми и политика, да намерим лек за грипа.

www.worldrubric.com e и обещание. Обещание за интересно и пълноценно прекарано време докато почивате, докато пътувате, а защо не и докато сте на работа.

Обещание, че ще ставаме все по-добри. Обещание, че ще се вслушваме и във вашия глас.

– Българското интернет пространство гъмжи от информационни, аналитични, спортни, развлекателни, забавни, икономически, културни сайтове. Вие към коя категория ще се причислите?

– Концепцията ни е своего рода различна. Някои колеги в редакцията оприличават сайта на информационен дайджест- простете ми за чуждицата. В българския език значението на тази дума дайджест произлиза от английското ѝ значение- кратко изложение по някакъв въпрос или панорамно четиво, в което са събрани кратки съобщения с различен характер. В руското значение на тази чуждица това е вестник или списание, който препечатва материали от други издания в съкратен и опростен вид. Как да оприлича сайта с някакъв си дайджест, при условие че имаме статии с над 3 000 думи? Информацията, която даваме в някои отношения е по-пространствена и от книга…

– Споменахте препечатване, как се сдобивате с материалите?

– С много пот, напрежение и усилия! Първоначалната идея беше просто да превеждаме оригинална информация в аналитичен, пространствен и увлекателен вид, използвайки хилядите къде достъпни, къде непристъпни (платени) ресурси. Фундаментът на сайта се базира на създадения от нас т. нар. информационен интегратор- алгоритъм установяващ от каква аналитична или развлекателна информация се нуждае българският интернет потребител. На входните данни, набиращи се с цел получаване на информация по даден проблем им е забранено да действат на територия от 111 000 кв. км. (засега), но пък им остават 509 961 000 кв. км. простор, в който да осъществят задачата. В по-нататъшен план ще отделим ресурси за друг сайт, който ще ни представя необичайната и безценна България, но това е насрочено за по-далечното бъдеще.

Идеята е да сблъскаме устойчивите стереотипи на българина с невероятно благословения свят. Многостранността на Азия, Южна или Северна Америка, Африка, Европа или Австралия ще бъде представена на таблета, телефона или на монитора ви. Туризъм, политически анализи, култура, интервюта, исторически факти, съвети, бизнес и икономика, новини, изследвания, просвета- изобилието на осведомеността и ерудицията ще бъдат ваш неизменен спътник.

– Не смятате ли, че пространството е запълнено достатъчно с такъв тип сайтове?

– Със сайтове тип новинарско-информационен блок мрежата е наистина задръстена. Но ние отхвърляме осведомителния ефект на събитието и се съсредоточаваме на аналитично-детайлния резултат от дадено събитие по света. Идеята е потребителят преди да кликне върху дадена статия в сайта да е осведомен чисто информационно за проблематиката, върху която тепърва ще чете.
От друга страна имаме голямо желание да налагаме информационни трендове в концепцията за нужна информация на отделния потребителски субект. Това ще рече, че стараейки се да не загубим драгоценната ни дамска аудитория ще се опитваме с всички сили да предизвикваме интереса ѝ със статии, които ще са напълно автентични за интернет пространството. Времето ще покаже, дали ще успеем в това начинание.

– Ще съумеете ли да отговорите на нуждите на взискателния и придирчив български потребител?

– При планирането предвиждахме да качваме по 2-3 статии седмично. Стартирайки напрегнахме всичките си сили да актуализираме сайта с 6-7 статии седмично. Читателите ни трябва да знаят, че основният (всъщност цялостният) поминък на редакторския екип се изкарва не с писането или превеждането на статии в този сайт, а с труд в качеството си на наемни работници в различни фирми.

Далече съм от мисълта да се изкарваме герои, но ако поне малко сме заинтригували вашето внимание, то има два начина да се отблагодарите… Харесайте нашата страница във Фейсбук и ни чететете редовно!