Жените-войници в израелската армия

Жената-воин винаги е била част от традицията на евреите. Още със създаването на държавата Израел тази традиция е затвърдена и нормативно. Един от основателите на държавата Давид Бен-Гурион определя военната служба в армията като най-висшия израз на граждански дълг. Според него „докато жените и мъжете не са равни в изпълнението на тези почетни задължения, не може да се говори за истинско равноправие”.

През Втората световна война еврейките масово се записвали в доброволческите списъци за фронта. Воюват основно в състава на британската авиация. През 1948 г. в новосъздадения Израел е създаден Женски корпус в състава на армията. В него служат само жени-доброволци.
 
Най-накрая през 1959 г.  властите  се решават и изравняват мъжете и жените в правото да служат на своята страна. Правителството въвежда задължителна военна служба и за мъжете, и за жените
навършили 18-годишна възраст.

В армията на срочна служба се призовават всички жени, за които службата в армията не е в противоречие с моралните и религиозните им принципи. Не се призовават в армията момичета, които са успели да се омъжат и да родят дете.

Тези, които не служат в армията са задължени да преминат т.нар. гражданска служба.

Първоначално жените служат 1 година и 9 месеца (за сравнение: службата в армията при мъжете трае 3 години). Но с течение на времето жените все повече и повече се изравняват в правата и задълженията с мъжкия пол (за това допринасят и израелските феминистки движения).

От 2003 г. израелките обучаващи се за военни специалности, които изискват по-продължителна подготовка служат 36 месеца – толкова, колкото и мъжете. На първо място под новите правила попадат военните специалности в ПВО войските, Гранични войски, артилерийски, танкови, авиационни, военноморски и медицински подразделения.

Военна комисия определя в кои родове войски да бъде разпределена бъдещата жена военнослужещ. На 17 години всяко момиче в Израел е длъжна да се яви пред военна комисия, да премине медицински преглед, психологически тестове и интервю. Според резултатите от медицинските прегледи в комисията се решава в какъв род войски ще бъде разпределен бъдещият войник.

Въпреки установената вече традиция в Израел не престават дебатите, дали момичетата се налага да служат в израелската армия. Представяме ви красивите момичета-войници от израелските въоръжени сили ЦАХАЛ.

 

Равините се обявяват против службата на момичетата в армията. Според тях представителките на нежния пол лишават религиозните младежи от мотивация да служат.

Равините се обявяват против службата на момичетата в армията. Според тях представителките на нежния пол лишават религиозните младежи от мотивация да служат.

Главният равин Цфат Шмуел призова да се освободи от служба началника на Генералния щаб на армията, обвинявайки го в прокламирането на "радикални феминистки идеи".

Главният равин Цфат Шмуел призова да се освободи от служба началника на Генералния щаб на армията, обвинявайки го в прокламирането на „радикални феминистки идеи“.

Все още има военни длъжности, които са забранени за жените. Между другото, в израелската армия има "единни" батальони, в които служат и момчета, и момичета.

Все още има военни длъжности, които са забранени за жените. Между другото, в израелската армия има „единни“ батальони, в които служат и момчета, и момичета.

Във всички случаи засега Израел не бърза да се отказва от призива на жени в армията.

Службата на момичетата в армията се подкрепя от една част от обществото, друга част е против.

За някои от момичетата е въпрос на чест да отслужат наборната си военна служба.

За някои от момичетата е въпрос на чест да отслужат наборната си военна служба.

Представителка на нежния пол, облечена във военна униформа и държаща в крехките си ръце автомат е типична картина по улиците на израелските градове.

Представителка на нежния пол, облечена във военна униформа и държаща в крехките си ръце автомат е типична гледка по улиците на израелските градове.

В израелската армия служат няколко десетки хиляди жени.

В израелската армия служат няколко десетки хиляди жени.

На жените в израелската армия им е разрешено да си боядисват косите, но възможните цветове са ограничени.

На жените в израелската армия им е разрешено да си боядисват косите, но възможните цветове са ограничени.

Личното оръжие е в готовност дори и в об ществения транспорт.Личното оръжие е в готовност дори и в обществения транспорт.

Време е за плаж и ледена бира. Автоматът е в близък обсег.Време е за плаж и ледена бира. Автоматът е в близък обсег.

Снимки – @girlsdefense

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.