Докъде ще стигне турската армия?

Мари Жего, Алан Кавал – вестник «Льо Монд» (Le Monde)

В неделя турската армия и спомагателните сирийски отряди от Свободната сирийска армия превзеха сирийския град Африн. Не се сбъдна прогнозата за очакваните улични сражения, тъй като кюрдските сили предпочетоха да се оттеглят.

На 18 март турските въоръжени сили и формирования от опозиционната на сирийския режим Свободна сирийска армия поеха контрола над град Африн, който се намира в едноименния кюрдски анклав в северозападната част на Сирия. Това се случи на 58-мия ден от турската офанзива, чиято задача беше да изтласка кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), определяни от Анкара като «терористично движение», от града. ОНС предизвикат озлоблението на турските власти, заради връзките на въоръженото формирование с Кюрдската работническа партия (ПКК). За сметка на това те са най-добрите съюзници на САЩ и на международната коалиция в борбата срещу «Ислямска държава» в източната част на Сирия.

В неделя сутринта кореспонденти на агенция «Франс прес» съобщиха за наличието на турски танкове и провесени знамена по сградите в няколко квартала на град Африн. Бойците от сирийските въоръжени групировки, които служат като спомагателни части на турската армия, публикуват в социалните мрежи снимки на трофеите, които са завоювали. На една от снимките, която беше широко разпространена в медиите, е заснета сградата на кметството на Африн с турско знаме окачено на върха ѝ. Вторият флаг е поставен на балкона точно до знамето на сирийската опозиция.

Сирийската свободна армия

Участващите в операцията сирийски опозиционни бойци споделят ислямистката идеология. Някои от тях са със същите външни признаци като джихадистите: дълги бради, панталони над глезените, вдигнати нагоре показалци като знак за единия Бог… Една от публикуваните снимки напълно отразява методите им: статуята на кюрдския митологичен герой Кава, която до неотдавна беше позиционирана на главния площад в града, е срутена на земята и обезобразена.

Снимка- © REUTERS, Khalil Ashawi

Снимка – © REUTERS, Khalil Ashawi

Дойдоха сутринта, движеха се по улиците като победители, сваляха знамената ни. Страхуваме се, че ще ограбят домовете ни, че ще откраднат колите ни, че ще отнемат имуществото ни. А ние няма да можем да се противопоставим на това” – опасява се местен жител. От момента, в който турската армия превзема града той престава да излиза от дома си заедно със семейството си. С нас общува чрез интернет и ни умолява да запазим името му в тайна поради опасения, че разговорът ни може да стане известен на сирийските бойци, които контролират целия град.

В неделя вечерта агенция «Франс прес» съобщи за масови грабежи на магазини и частни имоти, както и за кражби на добитък и моторни превозни средства от онези, които напуснаха града.

По древен обичай Африн бе отдаден на тридневен грабеж на бойците от Сирийската свободна армия.

По древен обичай Африн бе отдаден на грабеж на бойците от Сирийската свободна армия.

Продължение на борбата с други средства

Очакваната съпротива и уличните боеве в крайна сметка така и не се случиха. Кюрдските войски се оттеглиха от Африн, зарязвайки мирните жители, които не бяха успели да избягат. „ОНС започнаха да напускат града преди два дни”, разказва местен жител. Турските въоръжени сили и сирийските отряди, които навлязоха в Африн, не срещнаха никаква съпротива. Кюрдски представители признаха, че подразделенията, които защитаваха града са се оттеглили.

Оттеглянето от една битка не означава загуба на войната”, пише на своята страница в Туитър (Twitter) Салих Муслим, влиятелен кюрдски политик и бивш лидер на «Партията на демократическия съюз» (основното политическо движение на сирийските кюрди).

В прессъобщение на властите от административния район Африн се съобщава, че продължават борбата с други средства. „Турската окупация” предполага преход от пряка конфронтация към „нова фаза” на военни действия. Тази нова фаза ще е партизанската война, която трябва да доведе до освобождението на града, заяви по този повод Осман Шейх Иса, съпредседател на кюрдския изпълнителен съвет в Африн: „Нашите военни сили ще се превърнат в истински кошмар за тях”.

Недостатъчната хуманитарна помощ

Останалите мирни жители в Африн, както и успелите да напуснат града хора се намират в трагично положение. Преди турската интервенция този район беше единственият в Сирия, който избегна ужасите на войната и съпътстващите ги разрушения. „Повечето хора избягаха в околните села или на територията контролирана от режима на Асад”, съобщава местен жител. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) турската операция е отнела живота на близо 300 цивилни граждани.

От началото на миналата седмица десетки хиляди цивилни започнаха да напускат града, в някои случаи пеша. СЦНЧП оценява общия брой на напусналите града на 250 000 души. Хората, които решиха да останат в домовете си не получават достатъчно хуманитарна помощ. Действащите на кюрдската територия в Североизточна Сирия хуманитарни организации се готвят да приемат повече от 10 000 бежанци.

Възможно е кюрдите да се договорят с режима на Асад, който контролира всички пътища към североизточните територии за прехвърлянето на бежанците в тази посока. Във всички случаи кюрдското управление няма ясна представа какво ще се случи по-нататък”.

Инструмент за печелене на гласове

Превземането на града се случи точно навреме за президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, който превърна военната операция в инструмент за спечелване на електорални гласове на фона на моментната стагнация в рейтинга си година и половина преди президентските избори (които ще се проведат през ноември 2019 г.).

В неделя сутринта той беше първият, който съобщи за победата от град Чанаккале (Западна Турция). Там той присъстваше по повод 103-тата годишнина от победата на Османската империя над Антантата през 1915 г. В това сражение, което е част от Първата световна война, Франция и Великобритания се опитват да завладеят пролива Дарданели с крайна цел завземането на Истанбул.

– Повечето от терористите побягнаха като зайци – отсече Ердоган. – Нашите специализирани подразделения и силите на Свободната сирийска армия прочистват терористичните остатъци, както и заложените взривни устройства.

След Африн накъде?

Въпросът е докъде ще стигне турската армия? Ердоган многократно заплашваше да продължи настъплението на изток към град Манбидж, където заедно с „Отрядите за народна самоотбрана“ са разположени и американски военни части . В стремежа си да премахне кюрдската заплаха Анкара възнамерява да засели отвоюваните зони с 3 милиона сирийци, които намират убежище на турска територия през последните години.

Турски войници в град Африн

Турски войници в град Африн  Снимка-  OMAR HAJ KADOUR / AFP

В хода на операцията «Щит на Ефрат» (август 2016 – март 2017 г.), която бе осъществена с благоволението на Русия, Турция успя да поеме контрола над част от сирийската територия на 90 км. от град Джераблус до Азаз. Превземането на Африн (отново с благословията на Москва) позволи на Турция да установи контрол над почти половината граница (повече от 400 километра от общо 911 км.), което засилва позицията ѝ в преговорите с руските и иранските партньори за подялбата на Сирия на зони на влияние.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.