Да посрещнем Коледа по кралски или 10 правила на етикета

Какво да изберем за коледната трапеза (пуйка или гъска), какво да пием (кола или вода), да консумираме ли алкохол, как да вдигнем тост и как правилно да опитаме грозде ─ в тази статия ще откриете главните особености на дворцовия етикет на празничната трапеза.

Семейните традиции на Рождество в аристократичните семейства на Европа винаги вземат връх над новогодишния празник. Ако Нова година може да се отпразнува в ски курорт или на пясъчен остров в шумна компания от приятели, то Коледа е запазена за семейния обяд или вечеря в тесен фамилен кръг. Всяка година традицията се повтаря в едно и също обкръжение от присъстващи, а фокусът е поставен върху тайнството на Рождество Христово, семейните връзки и празничната трапеза.

Коледната суетня в кралското семейство на Швеция
Коледната суетня в кралското семейство на Швеция

Как се оформя трапезата и какво се смята за проява на лош тон по време на коледната вечеря в резиденциите на европейските кралски семейства и аристокрация? Списание „Мари Клер” помоли Ксения Ферз да разкрие всички тънкости на празничния етикет във второто съсловие. Ксения е имиджмейкър и консултант по корпоративен, бизнес етикет и протокол, както и специалист по светско и бизнес позициониране.

В трапезарията или в кухнята?

Отделната трапезария е фундаментът на коледното тържество, тъй като традиционно вечерята (или обядът) се дава в трапезарията, а не в кухнята. Аристократите рядко се нагърбват с кулинарните и организационни дейности, но дори и да им се наложи да участват в тях, те разграничават много строго работното пространство на кухнята и церемониалната зона на трапезарията. Когато гостите пристигнат в огромните имения, от тях никога не ще прозвучи „желаете ли да ви помогна с нещо?„, тъй като всичко е образцово подготвено още преди началото на приема.

Коледната елха в в Уиндзорския замък.
Коледната елха в в Уиндзорския замък.

Цветя или свещници?

На коледната трапеза има място и за цветята, и за свещниците. Обедната трапеза се декорира с цветя, а вечерта е ред на свещниците. Основното правило е: композициите не бива да са прекалено високи или пищни, изискването е всички гости да могат безпрепятствено да срещат с погледа си очите на сътрапезниците си.

Служител декорира масата за коледната вечеря в замъка Уиндзор.
Служител декорира масата за коледната вечеря в замъка Уиндзор.

Пуйка или гъска?

Всяка година пуйката заема почетно място на трапезата на британското кралско семейство. За сметка на това коледната трапеза на шведското кралско семейство не минава без желираната бяла риба (треска) ─ блюдо, което е известно като Лютфиск. В Дания традиционният коледен десерт е оризов пудинг Risamalande, в който се слага цяла бадемова ядка (според поверието този, в чиято порция се окаже ядката ще се радва през цялата година на здраве и късмет). Впрочем не може да се твърди, че на кралските семейства са чужди гастрономическите експерименти: например през 1989 г. в коледното меню на кралица Елизабет II фигурираше борш – да, да, именно борш.

Кока-кола или вода?

Опитите на компанията Coca-Cola да обсебят посрещането на Коледа не намират отклик в сърцата на представителите на висшето съсловие: на традиционната трапеза бутилките със сладката газирана безалкохолна напитка не присъстват. Преди всичко, защото бутилките на масата противоречат на правилата на добрия тон. Съгласно кралските традиции, безалкохолните напитки се сервират в кани, а алкохолните напитки в гарафи.

Сервизът от кристални чаши на трапезата на аристокрацията няма почти нищо общо с армията от разнокалибрени чаши на енофила, почитател на марката Riedel. Познавачите на вина се разделят на два лагера: едните считат, че формата на чашата прави вкуса на виното, другите споделят мнението, че ако виното се нуждае от специална чаша, тогава виното е лошо.

От гледна точка на естетиката и практическите задачи при обслужването, сервизът от чаши, в който чашата за бургундското не напомня с размера си на купа, е най-отпималният вариант. Именно такива чаши с едни и същи елегантни очертания виждаме на официалните празници в Уиндзорския замък, Елисейския дворец или Белия дом.

В чиния или в подносни табли?

Разпространеният сред аристокрацията маниер на сервиране на ястията няма нищо общо с поднасянето на храната в ресторантите или фирмените партита, където аранжираните порции са поставени в индивидуални чинии. На приемите организирани от особите със синя кръв прислугата обикаля гостите с подносна табла, в която блюдото е разделено на порции, канейки ги любезно да си вземат.

В английската традиция икономът поставя сам порциите в чиниите, докато френският bon ton изисква гостът да си избере и с помощта на сервировъчни прибори да постави порцията в чинията си. Ако гостът е изкушен от примамливите ястия и не може да спре да поставя в чинията си храна повече от това, което е допустимо от благоприличието, тогава икономът добродушно ще отбележи:
Приятно е да видя толкова здрав апетит, мосю – шеф-готвачът ще бъде доволен!“.

Норвежкото кралско семейство празнува Коледа. 2014 г.
Норвежкото кралско семейство празнува Коледа. 2014 г.

Леко да отпием или до дъно?

Второто – никога. Да пресушите чашата до дъно означава, че или проявявате неутолимост, или имате склонност към употреба на алкохолни напитки. Да изпиете течността в една чаша до дъно и да оставите следи от червило върху стъклото на чашата означава, че ще изпаднете по социалната стълбица по-бързо, отколкото ще успеете да кажете „Наздраве!„.

Не по-малко важен е начинът, по който държите чашата. Чаши с дълго столче трябва да се държат за столчето. Ако сте с чаша с късо столче – тогава чашата се държи за поставката. Никога не дръжте чашата за балона или за основата на чашата.

Кралица Елизабет II отпива глътка шампанско.
Кралица Елизабет II отпива глътка шампанско.

Каква да е темата на разговор?

По разговора на масата може да си направите извод дали за даден човек е обичайно да се храни на обща маса със събеседници или е свикнал да споделя ястията си само с телевизора. В първия случай, той се храни с финес, непринудено поддържа беседата – без флегматични паузи или прибързани реплики с пълна уста. Във втория, компаньонът ни ще бъде издаден от сковаността на ръцете си и от прекомерното внимание към храната, включително и към разговора.

Аристократите не разговорят за храна, сервиране, декорации и прочие „луксове“, които за тях са ежедневие. Предметът на техния разговор е събития, хора, идеи. В тяхната компания няма да чуете „Добър апетит!“ от домакините и „Как сте го приготвили?“ от гостите – храната се споменава единствено в молитвата.

Как се ядат плодовете?

Да, банан може да се яде не по начина, по който са ни завещали приматите, а по цивилизован начин – използвайки нож и вилица за плодове. Именно така се ядат банани на неформалните благороднически семейни коледни трапези: плодът се поставя на чинията, горната и долната част се отрязват (поставят се в горната част на чинията), след което острието на ножа се прокарва от двете страни под кората на банана, обелката се премахва и се поставя странично в чинията. Накрая остава да нарежете банана на колелца и да си похапнете от него.

С гроздето нещата стоят съвсем другояче. В очите на аристократите специалните ножици за грозде, използвани във викторианската епоха, са били и си остават карикатурен инструмент на буржоазната класа. Според upper-class (Бел.ред. Висша класа) етикета, с пръстите откъсвате чепки грозде, които поставяте върху чинията, след което отново с пръсти взимате гроздовите зърна от чепката и ги поставяте в устата.

Как да седим?

Позата на масата е първият показател за класа. Сътрапезниците от висшето общество е лесно да бъдат разпознати по начина, по който непринудено и без затруднения владеят приборите за хранене. Независимо, че лъжицата им за супа може да се намира на половинметрово разстояние от устата, те никога не биха се навели над чинията. Не е трудно да си представим къде би се оказала диамантената диадема, ако дамите опираха лактите си на масата и навеждаха чело над блюдото си (истинските ювелирни реликви изобщо не са леки украшения).

Кралицата на Испания Летисия е еталон за вроден стил и класа.
Кралицата на Испания Летисия е еталон за вроден стил и класа.

Когато младата кралица Мери се оплакала на отговорящата за нейния гардероб придворна дама Евелин от теглото на короната си, херцогинята на Девъншир възкликнала: „Кралицата просто не знае какво означава тежка корона“ (да, двете големи диамантени девънширски тиари имат наистина огромно тегло).

Как да пием чай и кафе?

Следобедният чай в кралското семейство на Великобритания е такава задължителна част от Коледа, какъвто е маскеният бал с фойерверки в Датското кралство. Чай се пие в салон аранжиран с невисоки маси, удобно настанени на тапицирана мебел.

Млякото се добавят към чая, а не обратното!

Погрешният навик най-напред да се налива мляко, а след това чай идва от миналото, когато прислугата в стремежа си да запази непокътнати чашите от неизпечена глина, първо наливала студено мляко и едва след това горещ чай.

Захарта в чашата не се разбърква в кръг, а движейки лъжичката по вертикалите, за да не се шуми и за да се предотврати събирането на едно място на захарта на дъното. Лимон рядко се прибавя към чая, а ако се добави, тогава лимоновите резенчета остават в чашата.

Херцогиня Катрин Кеймбриджка спазва стриктно изискванията на чаената церемония.
Херцогиня Катрин Кеймбриджка спазва стриктно изискванията на чаената церемония.

По време на чаената церемония контактът между чаената чашка и пиещият чай е неразлъчен: чинийката се държи на нивото на гърдите, а чашата курсира от чинийката към устните. Аристократите не вкарват показалеца си в дръжката на чашката за чай – това е признак за практичност, която граничи с вулгарност. Като държите чашата за чай не изпъвайте кутрето – това е знак за лоши маниери.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.