Гражданската война се превръща в световна

Венке Фюлехауг, Ингер Лисе Хамерстрьом – вестник «Афтенпостен» (Aftenposten), Норвегия

Как се случи така, че Гражданската война в Сирия, която вече затихва, се превръща в конфликт между свръхдържавите Русия и САЩ? Конфликт, който може да предизвика голяма война.

В събота, 7 април, град Дума в Сирия, който доскоро беше контролиран от бунтовниците, беше подложен на (предполага се) химическа атака.

Никой не призна да има нещо общо с това деяние, но обвиненията се сипят буквално като градушка и от Изток, и от Запад. В петък говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че Русия има доказателства, че Обединеното кралство е взело участие в организацията на провокацията с предполагаемата химическа атака в Сирия.

От своя страна, френският президент Еманюел Макрон твърди, че Франция разполага с доказателства, че зад атаката в град Дума стоят сирийските правителствени войски.

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в момента се намират в Сирия, за да разследват твърденията за атака с използването на химическо оръжие.

Според професора от Норвежкия научно-технологичен университет – експертът-американист Йо Якобсен, най-важното нещо в момента не е да се търси изкупителна жертва. Сега е необходимо да се действа. Как се случи така, че гражданската война в Сирия, която вече приключва, се превръща в конфликт между свръхдържавите Русия и САЩ. Конфликт, който може да предизвика голяма война?

1. След първата химическа атака в Сирия през 2013 г. нямаше никакви последствия

През 2012 г. тогавашният американски президент Барак Обама заяви, че САЩ ще стоят настрана от Сирия дотогава, докато арабската република не пресече „червената линия“ и не използва химическо оръжие. През 2013 г. Асад направи това, но нямаше никакви последствия.

По време на атаката с нервнопаралитичен газ в град Хан Шейхун миналата година, когато бяха убити най-малко 86 души, Доналд Тръмп отреагира с ракетен удар по сирийска въздушна база.

– Не може да се твърди, че това е символична атака. Ударът беше нанесен, за да се предотвратят нови газови атаки в Сирия. – заяви тогава републиканецът Марко Рубио, член на Комисията по външни работи на Сената, в интервю за CNN.

Американският отговор очевидно не е бил достатъчно мощен, при условие че впоследствие режимът на Асад извърши най-малко още три химически атаки. В град Серакиб на 5 февруари тази година, в Гута на 22 януари тази година и сега – в град Дума.

2. Руската подкрепа за режима на Асад

През 2015 г. Русия се намеси в Гражданската война в Сирия, подкрепяйки президента Башар Асад в борбата му срещу Ислямска държава и други организации, които сирийското правителство определя за бунтовнически.

– Интересът на Русия е свързан със съхраняването на сирийския режим. – твърди Юлие Вилхелмсен, старши сътрудник в Норвежкия институт по външна политика. Тя обяснява думите си по следния начин:

– Русия не желае вмешателство в суверенни държави, което има за цел да свали ръководството им без да е налице мандат на ООН. Русия счита, че през последните 20 години Съединените щати и Западът са отстранили от властта онези, които те считат за нелигитимни режими, без да имат каквито и да било международно-правови основания за това. – казва тя и цитира като примери намесата на САЩ в Ирак и Либия, при отстраняването, съответно, на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

Тя продължава:

– Путин се опасява, че Съединените щати могат също да окачествяват Русия като държава с нелегитимен режим и да се опитат да го свалят от властта. Ето защо през 2015 г. конфликтът в Сирия даде възможност на Русия да се намеси и да продемонстрира тази западна политика, която е насочена към смяната на режима, както и да попречи Асад да бъде отстранен от властта насилствено. – обяснява Вилхелмсен.

Путин и Тръмп

Поради съществуващите близки взаимоотношения между Русия и Сирия руснаците бяха поканени от Асад да се намесят в конфликта. През 2015 г. президентът на Сирия се обърна към Русия с молба за оказване на военна помощ. Според Вилхелмсен именно заради тази покана военното присъствие на Русия не противоречи на международното право. Докато присъствието на САЩ в Сирия противоречи на международните правоотношения.

3. Защо вчерашната американска атака срещу Сирия ще доведе до сериозни последици, след като при миналогодишния американски удар всичко се размина без напрежение?

– Вероятността в сирийските бази да има наличие на руснаци е голяма. Ако САЩ бомбардират сирийски бази и загинат руски войници, Путин ще е принуден да отговори на това, в най-лошия случай, като обстреля американските военни кораби. – обяснява Йо Якобсен.

Той отбелязва, че Русия и Съединените щати са ядрени сили, които не са били в състояние на реален конфликт от 1920 г. насам. Ето защо според него и двете държави ще се стремят да избегнат сблъсък помежду си.

«Възможно ли беше да се избегне подобна ситуация, ако САЩ още от самото начало действаха ясно и категорично», попита през миналата година в свой туит президентът Тръмп.

– Да, щеше да бъде по-уместно, ако действията на САЩ се отличаваха с яснота и твърдост още през 2013 г., преди Русия да се намеси в конфликта в Сирия. Но, както се казва, сега положението е след дъжд качулка. – казва Якобсен.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.