В следващия ход на ред е Путин

Западът експулсира над 100 руски дипломати. Въпреки всичко тези мерки няма да допринесат нито за установяването на извършителя на покушението срещу Скрипал в Солсбъри, нито за постигането на мир между Изтока и Запада.

Поул Ларсен, Мартин Кае – вестник „Юландс постен“ (Jyllands-Posten), Дания

Брюксел/Москва

Ако голямата политика беше игра на шах, шахматната партия щеше да започне точно преди три седмици, когато Русия взе една от западните пешки в Солсбъри. В понеделник САЩ, Канада и голяма част от Европа отговориха на руския дебют, като отнеха редица руски пешки из посолствата във Вашингтон, Париж и Копенхаген.

Сега целият свят очаква какъв ще бъде следващият ход на Владимир Путин. Но ръководителите на западните правителства не само очакват неговия ход, те напрегнато обмислят и своя по-нататъшен ход. Разбира се, засега на тях им остава само да се радват на масирания отговор, който дадоха на Русия. Много държави се присъединиха към тези мерки. След миналогодишното влошаване на трансатлантическите отношения с Америка на Доналд Тръмп, експулсирането на дипломати може да се счита за нов знак за солидарност пред лицето на руската агресия.

И макар че изгонването на дипломати е един от най-ефективните инструменти на дипломатическия арсенал, малцина са впечатлените, че Дания посочи вратата на двама руски дипломати, дори и като се има предвид, че много от страните се задоволиха само с един.

Шахматисти, гросмайстор и дипломати

Когато барутният дим окончателно се слегне, ще стане ясно, че повечето от фигурите на Путин на шахматната дъска са успели да се запазят. Западът ще продължи да се измъчва от тревожните въпроси доколко ефективен е самият акт на експулсирането на дипломатите, както и какво ще предприеме Русия за неговото отменяне. Ще се наложи ли Москва да допусне в оръжейните си погреби и ракетни хангари международни инспекции? Или може би ще е достатъчно едно обикновено извинение за случая в Солсбъри? Или е нужно покаяние лично от Путин? А защо не се образува наказателно производство?

След руското анексиране на Крим Европейският съюз въведе редица икономически санкции. Те действат вече четири години, но по никакъв начин не успяха да повлияят на политиката на Русия. Западът бе възмутен, а Путин злорадстваше.

Допълнително затруднение за Европейския съюз е разнобоят в мненията в редиците на страните-членки относно експулсирането на руските дипломати, да не говорим за целесъобразността на евентуални нови икономически санкции. Тяхното единство в никакъв случай не е безгранично.

Задълбочаващата се криза

Взаимоотношенията между Москва и Запада достигнаха дъното. Ситуацията е по-напрегната дори в сравнение с 2014 г., когато бе анексиран Крим. Освен това съществува риск от ескалация на напрежението, а готовността за диалог очевидно е силно ограничена и от двете страни.

Много вероятно е ответните мерки на Путин да са симетрични и редица западни дипломати да бъдат изгонени от Русия като акт на реваншизъм. Нужно е да отбележим, че Кремъл не направи това в същия ден, а взе решение да обмисли задълбочено ответните стъпки. Това показва, че Русия е объркана от широката и безапелационна реакция на световната общественост, и по-специално от решението на САЩ да експулсират 60 дипломати, което е предпоставка за дълбока криза в отношенията между Москва и Вашингтон.

Въпросът е дали Путин ще потуши напрежението, ограничавайки се само с пешки или ще започне лов на офицери от западните специални служби.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.