Бакалавърска степен в Атинския университет

Студентката от Украйна Юлия Богданова споделя своя личен опит при следването си в Атинския университет.

За образователния процес

Имах късмета да постъпя в Атинския национален университет във Факултета по журналистика. В Гърция това направление е съвсем начеващо, то е едва на 20 години. Журналистите от „старата школа“ са завършили чуждестранни университети, главно във Франция и Англия.

Сега вече мога да кажа с увереност, че следването ми в Гърция се превърна в едно полезно начинание за мен, въпреки че все още не съм завършила университета. Първите ми впечатления за университета бяха противоречиви: учебните аудитории се оказаха занемарени, някои стени бяха изцяло нашарени с неразбираеми лозунги.

Фасадата на Атинския университе

По-късно научих, че това е дело на анархисти извършено след лятната сесия, както се казва напук на преподавателите. Случват се подобни неща в университета, но доста рядко. Определено обаче бях доволна от задружния студентски колектив.

В нашия курс бяхме около 150 души, макар че по-малко от половината посещават лекциите. Това се дължи на факта, че в гръцките университети посещенията на лекциите и изпитите са на свободен принцип. Те могат да се пропуснат без никакви последствия, но университетът задължително трябва да бъде завършен в рамките на 6 години. Изненадващо, но законът ограничаващ продължителността на обучението беше приет едва преди няколко години. Преди това в Гърция беше възможно да се следва буквално до старини.

Минималният период на обучение в университета е 4 години. Преподавателите са приветливи и отзивчиви. Никога не ми отказваха помощ, знаейки много добре, че съм чужденка и в някои случаи самите те ми предлагаха съдействие.

Във всеки университет има студентски профсъюзи, които най-често се състоят от пропагандатори на дадена политическа партия. Висшето образование в държавните университети в Гърция е безплатно за всички, включително учебниците, които се предоставят на студентите, въпреки че тяхната стойност в книжарниците понякога възлиза на около 70 евро. Откриването на новата учебна година започва в началото-средата на октомври и приключва през юни.

Всяка учебна година преминава в три сесии: зимна, лятна и поправителна сесия. Забележителното е, че е разрешено да се явяваш многократно на изпитите. Според мен такава система е от полза единствено на чужденците, все пак на тях им е по-трудно, отколкото на студентите, които учат на родния си език.

Знанията на студентите се оценяват по 10-бална скала. Оценка над пет означава, че изпитът е взет. Ако обаче в края на следването си в Гърция планирате да продължите обучението си в магистърска степен, тогава трябва да се стремите да получавате оценки над седем.

Подготовка и прием

Основното изискване за всички чужденци, които постъпват в гръцки университет е знанието на гръцки език. Лично аз започнах да уча гръцки от самата нула, което не е никак лесно. През първата година на обучението преминавате едногодишен подготвителен курс по гръцки език към Солунския или Атинския университет. След което полагате изпит и получавайки сертификат, стартирате своето образование по избраната специалност.

Основните документи, които се изискват за кандидатстване в гръцките университети са три:

1) Диплома за завършено образование, която позволява да се продължи обучението във висше учебно заведение;

2) Документ доказващ произхода на двамата родители;    

3) Удостоверение, че кандидатът не е записан в гръцко висше учебно заведение и няма образователна степен от такова;

Всички тези документи трябва да бъдат преведени на гръцки език, но не е необходимо да се заверяват.

Има различни начини, по които може да се започне нелекия път за подаване на документи, като основните са следните: 

1) Конкурси на Министерство на образованието: документи се приемат до края на януари. (Обикновено се изисква кандидатът да е студент в първи курс в някой от българските университети);

2) Конкурси на Посолството на Република Гърция в България и службите към него, изискванията се променят според конкурса;

 3) Директно подаване на документи в гръцкото Министерство на образованието и вероизповеданията;

4) Директно подаване на документи в някой от университетите;

Бел.ред. В конкретния случай украинската студентка следва третия вариант за постъпване в гръцки университет – Директно подаване на документи в гръцкото Министерство на образованието и вероизповеданията.

След попълването на заявлението в сайта на министерството, получавате списък с всички висши учебни заведения в страната, от които можете да кандидатствате във всичките 20 университета. Бях завършила средното си образование с отличие, което според гръцката система съответстваше на максималните 20 бала. Спрях се на 4 университета и влязох в първия. Ако средният ви бал не е отличен, тогава всичко зависи от потока на кандидатите и критериите за постъпване, които университетът определя.

Така че, къде ще попаднете е въпрос на случайност. Може да ви приемат както във втория университет в списъка, така и в петия. Друг важен момент: всички специалности се подразделят в 5 области. Това означава, че ако един студент избере областта на медицината, той не може да кандидатства повече в икономическия или юридическия факултет.

Бит

Студентите получават стая в общежитие. Но първо, много е трудно да се уредите с такава стая и второ, условията, меко казано, не са съвсем подходящи. Ето защо идеалният вариант е да наемете апартамент. Реалистично е да намерите апартамент за 200-300 евро на месец обзаведен с мебели, техника и климатик, който ще ви е абсолютно необходим през лятото.

Цената зависи от района и от състоянието на самата сграда. Примерно аз веднага успях да намеря едностаен апартамент с всичко необходимо, който се намираше в близост до метрото и друг градски транспорт. Като цяло беше много удобен. Това, което не е много практично е отоплението през зимния сезон. Въпреки че апартаментът е оборудван с котел с дизелово гориво, понякога си е студено.

Като цяло гърците нямат топла вода в домовете си. Тя се нагрява или с бойлери, или от слънцето чрез специално монтирани резервоари на покривите на жилищата. Основните разходи са за електричество и вода поради горепосочените причини, както и някои други данъци. Трудно е да се пресметнат точните разходи за живот, защото кризата все още има силен ефект върху много отрасли.

Свободно време

Какво правят гърците в свободното си време? Посещават кафенета, барове и клубове. Съвременната младеж обича да се забавлява, така че в дните четвъртък-петък-събота центърът и другите райони с кафенета са претъпкани с народ.

Между другото, изразът „отивам да пия кафе“ се е превърнал в традиция, която гъркът съблюдава практически всеки ден, без значение дали е на бизнес среща, в компания на приятели или по време на разходка с любимия човек. Хора от различни възрасти ходят в кафенетата сутрин, през деня, дори и вечер.

На лекции студентите идват с кафе, хората отиват на работа с кафе, дори шофьорите на автобуси и тролейбуси постоянно са с чаша кафе. Други не по-малко популярни развлечения са „бузуки заведенията“, в които има жива музика.

Като цяло гърците се стараят да съхраняват много от традициите на своите предци. Например обикновеният грък знае наизуст почти всички песни на гръцки изпълнители за родината си, любовта и родния край. Да не забравим и работата. Мнозина от студентите печелят допълнително, работейки като „викачи” на ресторанти, сервитьори и бармани – тук това изобщо не е срамно, както е прието да се смята у нас.

През лятото, когато туристическият сезон е в разгара си, голяма част от студентите предпочитат да отидат да работят за 4-5 месеца на островите в хотелите или таверните, което според местните стандарти е доста доходно. Разбира се, можете да намерите и друга работа на непълно работно време.

Страна и култура

Казват, че в Гърция има всичко и това е наистина така. Невъзможно е да не се влюбите в страна, в която слънцето грее почти 300 дни в годината! Есента е доста топла, а зимата изобщо не се чувства. Възможно е хората от северните страни да им липсва снегът, но това не е проблем – винаги можете да посетите някой от гръцките ски курорти.

През декември-януари в Атина отварят зимните пързалки, които са любимите коледни и новогодишни забавления на гърците. Самите гърци са много добродушни и позитивни хора. Те винаги се усмихват, винаги поздравяват, винаги се интересуват дали всичко е наред и когато стане време за сбогуване, винаги ще намерят отново да кажат добра дума. Отношението им към чужденците е много любезно, сякаш и те са гърци, които просто не говорят добре езика.

Особено място в сърцата на гърците заемат Коледа и Великден – двата най-големи празници за тях. По това време училищата и университетите излизат в двуседмични ваканции, а тези, които са на работа си взимат отпуск. Въпреки че гърците са православни християни, те празнуват Коледа на 25 декември. Рождество Христово  се отбелязва с коледни песни и богати семейни трапези в таверните или в домашна обстановка.

Между другото, за гърците е нещо обичайно да посещават таверни след неделната литургия или в който и да е от почивните дни. Великден също е изключително важен празник за цяла Гърция, тъй като вероятно това е единствената европейска страна, в която църквата има толкова силно влияние върху гражданите.

Посещаването на неделните литургии е обичайно за обикновения грък, освен това часовете в училищата започват задължително със сутрешни молитви. Въпреки че, понякога ми е доста странно да наблюдавам как, когато преминават край църква, минувачите, водачите и пътниците в превозните средства от градския транспорт и мотоциклетистите се кръстят.

Изпитах истински културен шок от непрекъснатите митинги, протести и стачки, които се организират от различни синдикати. Понякога дори самите гърци се шегуват, че „тук има твърде много демокрация“. В такива моменти метрото е затворено, градският транспорт също не функционира, което буквално парализира целия град. Понякога и аптеките затварят, както и всички държавни административни структури – това може да трае няколко дни, седмица и т.н. Напоследък тези форми на обществено недоволство все повече намаляват, тъй като икономическото положение в страната се стабилизира.

И най-накрая ми се иска да отбележа най-важното, с което е прочута  Гърция – това са нейните забележителности.

Тук гъмжи от археологически обекти и живописни градчета, които можете да посетите през уикенда и да отдъхнете. Крепости, манастири, винарни, морски разходки, древни храмови комплекси и, разбира се, прекрасното море!

Заливът "Св. Павел", Линдос, остров Родос

Заливът „Св. Павел“, Линдос, остров Родос.

Който някога е посетил гръцките острови, той определено ще иска да се завърне отново там. Левкада, Крит, Парос, Санторини, Родос, Миконос… Китните селца на островите привличат туристи от целия свят. Това е наистина едно райско място.

Съвети

  • Учете задълбочено гръцки език и се наслаждавайте на красотата на Гърция. Основната необходимост е да бъдете приветлив и искрен с всички, защото не бива да забравяте, че страната, в която ще следвате, ви приема сърдечно и приятелски.
  • Бъдете малко по-търпеливи, ако гърците не изпълняват уговорките си навреме (това почти винаги се случва). А да, стачките и посещенията на кафенетата са неотменна част от техния живот.
  • В университетите преподавателите не принуждават никого да учи, няма сериозна мотивация, така че всичко зависи от самия студент. Ако той иска – учи, ако не желае – не учи. Във всеки случай не трябва да забравяте, че не може да се отпускате: перспективите в живота зависят от успеха в учението.
  • Учете и никога не се съмнявайте, че получените знания ще са ви от полза. Те разширяват кръгозора ви и винаги ще намерят приложение, ако не днес, то неминуемо след известно време!

Източник – www.oncampus.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.