Ядрената геополитика на Путин в Северна Африка и Близкия Изток

Лоренцо Вита, интернет портал „Gli Occhi Della Guerra”, Италия

В енергийната геополитика на Русия и в курса на Владимир Путин по отношение на Близкия Изток не се долавя единствено мирис на газ и нефт. През последните месеци дипломацията и икономическите интереси на Москва се насочват към слабо използвания, но с огромни перспективи, подсектор в енергетиката в региона между Африка и Азия – ядрената енергетика.

Русия, в частност, нейният държавен енергиен гигант „Росатом“ подписа стратегически важни споразумения за развитието на ядрената енергетика в ключови страни из целия регион. Това е още едно доказателство, че енергетиката си остава крайъгълният камък на външната политика на Русия.

Судан

Путин

Судан, новият стратегически партньор на Кремъл в най-важния (в момента, а и в бъдеще) регион на Северна Африка, е една от държавите, които са заинтересовани от ядрената геополитика на Русия.

Месец след историческата среща между суданския президент Омар ал-Башир и руския му колега Владимир Путин, когато суданското правителство публично се закле в Русия и обвини Съединените щати, че застрашават сигурността в региона, бе подписано споразумение за изграждането на първата атомна електроцентрала в страната, която ще бъде изцяло изградена от Русия. Договорът беше подписан от компанията „Русатом Овърсийз” – дъщерно дружество на Росатом и Министерството на водните ресурси, напояването и електроенергията на Република Судан в Хартум. Сключването на договора се определя като епохален обрат за тази африканска държава.

„В рамките на дейностите по извършване на технико-икономическа обосновка на проекта за изграждане на АЕЦ, ще бъде определено местоположението на ядреното съоръжение (избор на площадка), както и конкретни ключови параметри за изпълнението на проекта”, се съобщава в комюнике на „Русатом”.

Съобщава се, че споразумението е част от редица договори между руското и суданското правителство в рамките на все по-тясното сближаване между двете държави. Освен това Судан излезе с инициатива за разполагане на своя територия на военна база на Руската федерация, но Кремъл все още не е взел окончателно решение по това предложение.

Председателят на комитета на Съвета на Федерацията (Горната камара на руската Дума) по отбрана и сигурност Виктор Бондарев твърди, че „успехът на нашата антитерористична кампания в Сирия подтикна много страни, които се чувстват застрашени по отношение на целостта на територията си, суверенитета и сигурността да се обърнат към руските власти”. „Неотдавна и Судан се обърна към нас, но на този етап не е взето никакво решение”, заключи сенаторът.

Египет

Путин

Част от атомния геополитически възел е и най-комплицираната държава в региона – Египет. Правителството в Кайро действа с интензивни темпове по отношение на проекта за строителството на атомна електроцентрала в Дабаа. Още през 2015 г. Русия и Египет подписаха междуправителствено споразумение за стартиране на производството на ядрена енергия в тази северноафриканска страна.

В настоящия момент точно след посещението на Владимир Путин в Кайро бяха подписани допълнителни договори за ускоряване на изпълнението на проекта: първият от четирите ядрени реактора трябва да бъде построен още през 2022 г. Атомната електроцентрала ще бъде построена в Дабаа в мухафаз (провинция, област, губернаторство) Матрух, на около 130 километра от Кайро на брега на Средиземно море.

Това е завръщането на Русия в ядрената енергетика на Египет, след като през 1958 г. правителството на Гамал Абдел Насър закупи първия ядрен реактор от Съветския съюз. Впоследствие след аварията в Чернобил програмата за развитие на ядрената енергетика в Египет беше замразена.

Директорът на „Росатом“ Алексей Лихачов, който контролира строителството на атомната електроцентрала, приветства споразумението подписано между Путин и ас Сиси, като го нарече историческа стъпка в развитието на Египет и ядрената енергетика. Самият Путин по време на срещата в Кайро също изрази мнение относно значението на подписването на този договор. Според него този договор подтвърждава триумфалното навлизане на Русия в такъв развиващ се сектор като африканската ядрена енергетика.

Русатом“ ще отговаря за атомната електроцентрала (която ще произвежда около пет гигавата годишно в продължение на 60 години), а инвестициите в нея ще достигнат сумата от $30 млрд. Самата Русия улесни подписването на този договор, като осигури данъчни облекчения за финансирането на около 80% от проекта. Преди  всичко това свидетелства за стратегическото и едва след това за икономическото значение на подписания с Кайро договор. Това споразумение може да се нарече преди всичко политическо, освен това то допълнително допринася за изместването на египетската политика в посока на Москва.

Саудитска Арабия

Путин

Но към ядрената програма на Русия не се отнася единствено Северна Африка. През последните няколко месеца имаше някои особено интересни новини от Саудитска Арабия. Русия подписа споразумение със Саудитска Арабия за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Тази новина дойде от същия източник – руската държавна корпорация „Росатом“.

„Пътната карта“ включва „редица необходими мерки за изпълнение на програмата за сътрудничество подписана от двете държави по време на октомврийското посещение на саудитския монарх Салман в Русия”. В това комюнике на „Росатом“ отново не се съобщават никакви подробности за споразумението. Договореностите се вписват в мащабната политическа програма на Риад, която се осъществява в две направления.

Първата цел на програмата е да се намали значително потреблението на петрол в страната, както това е описано в програмата „Визия2030“, разработена от принц Мохамед Бин Салман. Предвижда се също така диверсификация на енергийните източници и увеличаване на износа на петрол. Саудитската монархия се стреми да постигне производствен капацитет на атомните електроцентрали, равен на 17,6 гигавата до 2032 г.

Второто направление е опит да се изгради политика, която предвижда, както значително сближаване със Съединените щати, така и поддържане на отношения на сътрудничество с Русия, въпреки значителните политически различия помежду им по отношение на Близкия Изток, по-специално в борбата срещу тероризма в Сирия и в противопоставянето с Иран.

В тази посока се опитва да работи и Путин. Руският президент не възнамерява да влошава отношенията с Рияд, особено по отношение на споразуменията за цените на петрола. Споразумението между Русия и Саудитска Арабия в петролния сектор всъщност е от основно значение при реализирането на опитите за повишаване на цените. А петролът е в основата на икономиките на двете страни.

Източник – www.inosmi.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.