Украинската организация „Национални дружини“

Марк Бенетс, вестник „Гардиън“ (The Guardian)

Украинските «Национални дружини»: „Ние не сме неонацисти, ние просто искаме да направим нашата страна по-добро място за живеене”.

Ултранационалистическата групировка свързана с неонацистите твърди, че е била провокирана да действа активно заради „импотентната“ полиция в страната.

Точно след полунощ, в покритата със сняг гора край Киев, четирима мъже облечени в черно и с палки прикрепени към кръста се ослушват внимателно за бръмчене на моторни резачки за дърва. Тези резачки принадлежат на хора занимаващи се с незаконен дърводобив.

– Полицията у нас е неефективна, корумпирана или пияна. – твърди Женя, един от четиримата мъже. – Затова сме принудени сами да се справим с този проблем.

Тези самопровъзгласили се за горски стражари, всеки от които е между 20 и 25 години, не са типичните екоактивисти. Те са членове на «Национални дружини» – ултранационалистическа организация, тясно свързана с украинското движение «Азов». «Азов» е крайнодясна групировка с военно крило, което включва открито неонацистки членове, както и политическо крило – партията „Национален Корпус“.

– Няма нищо лошо в националсоциализма като политическа идея. – казва Алексей, друг член на организацията, докато мъжете минават безшумно покрай осветените от луната и покрити със сняг дървета. – Не разбирам защо винаги първото, с което го асоциират е с концентрационните лагери.

Мисия

Освен незаконната сеч «Национални дружини» твърдят, че имат за цел да се справят с уличната престъпност, търговията с наркотици и обществения алкохолизъм. – Ние сме много. Не се страхуваме да използваме сила, за да установим ред в Украйна. – се казва в неотдавнашно изявление.

На 29 януари членовете на организацията с качулки се появяват на заседание на Общинския съвет в Черкаси – град в централната част на Украйна. Според съобщенията те забраняват на общинските съветници да напуснат сградата, докато не одобрят бюджета на града, чието приемане се проточва твърде дълго време.

Членове

Представители на «Национални дружини» твърдят, че нейните членове са доброволци, както и че разходите се покриват от фирми и частни лица, които симпатизират на дейността ѝ.
Сред членовете на «Национални дружини» са ветерани от четиригодишната война на Украйна срещу поддържаните от Русия сепаратисти, както и бивши футболни хулигани участвали в революцията в Украйна през 2013-14 г. Някои от тях са страстни фитнес-маниаци, които нито пият, нито пушат. Много от тях нямат спомен за живота по време на Съветския съюз. Те израстват в независима Украйна, където нивото на доверие към правоприлагащите органи е на много ниско равнище, въпреки неотдавна реализираните полицейски реформи.

– Скорошните полицейски реформи могат да се оприличат като глазиране на лайно с шоколад. – казва Алексей, след като той и останалите членове на организацията приключват вече с неуспешното издирване на нелегални дървосекачи. – Полицията си остана същото лайно, разбирате ли?

Маршът

«Национални дружини» функционира вече от година, а патрулирането в градовете и селата, които се намират под контрола на украинското правителство се е превърнало в рутинна дейност. Групировката влиза в светлината на прожекторите в края на февруари, когато около 600 нейни членове преминават с маршова стъпка през центъра на Киев.

Някои носят камуфлажна екипировка, а други са облечени изцяло в черно, с качулки покриващи лицата им. Кулминация на тази провокативна демонстрация на сила става крепост осветена от факли, където членовете на организацията дават клетва за вярност към Андрей Билецки – ултранационалистически депутат, който оглавява партията «Национален корпус».

Национални дружини

– Когато властите са безсилни и не могат да решават въпроси от жизненоважно значение за обществото, тогава обикновените хора са принудени да поемат отговорността върху себе си. – заявява Билецки пред украинска медия.

Билецки определено смекчава своя начин на говорене през последните години, за разлика от 2010 г., когато бившият командир на батальон „Азов“ обявява, че мисията на украинския народ е да „поведе бялата раса в последния ѝ кръстоносен поход … срещу водените от семитите унтерменши (подчовеци)”.

Макар че украинското законодателство позволява на невъоръжени граждански организации да оказват помощ на правоохранителните органи, мнозина наблюдатели отбелязват, че февруарската церемония в центъра на Киев много им напомня на Германия през 30-те години на XX век. Всичко това разпалва страховете, че крехката демокрация в Украйна може да рухне под напора на укрепващите своите позиции ултранационалисти.

Националистически тенденции

«Национален корпус», както и други крайно десни партии са поддържани от по-малко от 5% от гражданите в страната, но анализаторите се опасяват, че те биха могли да се възползват от икономическата и социална нестабилност на Украйна, за да увеличат своята популярност сред електората.

– Ние сме загрижени от нарастващия национализъм в Украйна и от очевидното нежелание на правителството да го обуздае. Международните донори и поддръжници на Украйна трябва да са доста разтревожени от случващото се. – отбелязва Таня Купър, сътрудник от неправителствената организация «Хюман Райтс Уоч».

Представители от «Национални дружини» твърдят, че опасенията са неоправдани. – Ако светът е обезпокоен от заплахата от украинския неонацизъм, мога да ви уверя, че ние не сме неонацисти. Ние сме обикновени хора, които искат да променят страната си към по-добро. – казва Игор Вдовин, говорител на «Национални дружини». – Нямаме никакви намерения да установяваме господстващо положение на едни хора над други.

Но Вдовин добавя, че не може да поеме отговорност за членовете на организацията, които изповядват неонацистки възгледи или убеждения свързани с превъзходството на бялата раса.

– Хората се уплашиха, когато видяха колко организиран и дисциплиниран беше маршът в Киев. – заявява Степан Холовко, високопоставен член на «Национален корпус». – Но защо трябва да се извиняваме за това, че нашите хора са способни да изпълняват задачите, които са им поставени?

Арсен Аваков

И «Азов», и «Национален корпус» са свързани с Арсен Аваков, украинският вътрешен министър, който се смята за евентуален наследник на непопулярния президент на Украйна Петро Порошенко. Аваков успя да потуши спекулациите, че «Национални дружини» е негова собствена частна армия, заявявайки че няма да позволи „паралелни структури“ да оспорват авторитета на органите на полицията.

Вячеслав Лихачов, ръководител на Мониторинговата група за правата на националните малцинства, предполага че тази активност на организацията е насочена към това да се направи ясно разграничение между «Национален корпус» и другите ултранационалистически партии преди парламентарните избори през следващата година.

– Опитват се да покажат, че разполагат с множество убедени активисти, които те са в състояние да мобилизират.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.