Неапол и „Движение пет звезди“

Успехът на партията „Движение пет звезди“ на отминалите национални избори се корени в този обеднял град.

Малко хора в Рионе Луцати са наясно колко интригуващи за читателите са те и и порутеният им квартал, благодарение на феноменалния успех на неаполитанските романи на Елена Феранте. Намиращ се на изток от жп гарата на Неапол, този квартал се смята, че е използван като първообраз на мястото, където се намира дома на двамата главни герои Елена и Лина. „Хората тук не си падат по четенето на книги“, признава Паскал Едоардо.

Измъчвани от престъпления и висока безработица, неаполитанците избягват Рионе Луцати в качеството му на враждебна зона, през която не се преминава. По-вероятно феновете на Феранте да посетят някои от по-безопасните части на този многосъставен, но изключително завладяващ южноиталиански град, който е представен в романите на Феранте.

„Ние сме нещо като общежитие на Неапол, където хората просто преспиват. Никой не идва тук, защото няма какво да видят“, добавя Едоардо. „Само центърът е направен да изглежда добре и е донякъде привлекателен за туристите.“

Неапол

Може да не се интересуват от книги, но Едоардо и неговият приятел Серхио Амато имат своя позиция по отношение на политическите теми. Седейки пред магазин за храна за домашни любимци, с ротвайлер, който се излежава на възглавница до тях, те обясняват защо са гласували за опозиционерите от „Движение пет звезди“ на националните избори в неделя (4.03.2018 г.).

Изборите

И далеч не бяха само те. Определена като една от най-поразителната политическа трансформация в историята на италианската република, „Движение пет звезди“ се превърна в най-голямата некоалиционна партия, след като взе 32% от гласовете. Партията, която е оглавявана от 31-годишния Луиджи Ди Майо, е основана преди по-малко от десетилетие, но силното й представяне не е неочаквано.

Това, което беше наистина изненада, беше победата на крайнодясната лига в коалиция, която включва десноцентристката „Форца Италия“ на Силвио Берлускони и по-малките крайнодесни „Италиански братя“. Коалицията спечели по-голямата част от гласовете – 37% – въпреки че това беше ужасен резултат за Берлускони като лидер, който на 81 години отчаяно се стреми да остане в играта. Но пък това, което се случи с лявоцентристката Демократична партия беше в пъти по-разрушително. Тя записа най-лошото си представяне, откакто съществува.

Изборите, след които в парламента няма партия с действащо мнозинство, разкриха икономическите разногласия в страната, както и политическите й такива. „Движение пет звезди“ триумфира в бедния юг, докато дясната коалиция доминира в по-богатия север.

Промяната

Но в Неапол, смятан за сърцето на южните протестни движения, антиестаблишмънт промяната започна много по-рано. Неапол беше сред първите градове, които приеха „Движение пет звезди“, когато партията беше основана през 2009 г. Това се дължеше отчасти на обстоятелството, че двама от младите му активисти бяха местни: Ди Mайo е роден в Авелино, но израства в близкия град Помиляно д’Арко, а депутатът Роберто Фико си е чист неаполитанец.

Първото голямо отхвърляне на традиционните партии обаче се случва през 2011 г., когато Луиджи де Маджистрис, бивш прокурор, член на популистката партия „Италия на ценностите“, става кмет след повече от десетилетие на управление на града от лявоцентристите. „В известен смисъл изборът на де Маджистрис изпревари този протестен вот“, твърди Мауро Калисе, професор по политика в университета в Неапол „Федерико II“.

Стремителното издигане на Ди Майо до лидерското място безспорно повишава популярността на „Движение пет звезди“ в града, където партията печели над 50% от гласовете на сегашните избори. На второ място, с около 23%, е дясноцентристкият съюз, а Демократическата партия, водена от бившия премиер Матео Ренци, е на трето място. Призивът, изписан по стените в града, разкрива широко споделяното отношение: „Не на правителството на Ренци„.

„Само преди две години не можеше да се пише за италианската политика, без да стане въпрос за абсолютното господство на Ренци, както вътре в неговата партия, така и в правителството“, добавя Калисе. „Сега всичко е против него и той върви към своята политическа смърт. Веднъж, след като старата партийна система рухне, и това се случи в цяла Европа, с изключение на Германия, тогава може да кажем, че всичко е готово за голямата промяна. „

Луиджи Ди Майо

Луиджи Ди Майо

Жителите на Неапол се надяват, че ще бъдат сред първите, които ще се възползват от тези радикални промени. „Демократическата партия ни ограби“, вярва Амато. „Берлускони е осъден престъпник – как да гласуваме за него? Подкрепям Ди Майо, защото изглежда честен. Не съм сигурен, че може да промени кой знае колко, тъй като са налице огромни проблеми, а и той не е достатъчно добре образован. Ще почакаме и ще видим“.

Вече вървят преговори между партиите. Целта е да се достигнат необходимите 40% за сформиране на правителство. Но, ако Ди Майо, бивш сервитьор, който дори не е завършил университет, стане премиер, той ще бъде изправен пред непосилната задача да се справи с дълбоко вкоренените проблеми на своя регион, а именно: крайната бедност, организираната престъпност и депата за съхранение на токсични отпадъци на мафията, които се предполага, че са причина за високата степен на заболеваемост от рак.

По време на един от последните си митинги в град Казерта, той казва, че единственият начин да се противопоставиш на мафията е да се изпратят корумпираните политици вкъщи. Ди Майо бързо се разправи с онези от неговата партия, които той нарича „гнилите ябълки“. Той изключи от групата си 10 депутати, които отказват да отделят половината от заплатите си във фонд за развитие на малкия бизнес в седмиците преди гласуването. Амато е на мнение, че този ход показва амбицията на „Движение пет звезди“ да „разкара мошениците“ от редиците си.

Надеждите

Паскуале Джордано, който е собственик на месарски магазин в гъстонаселен испански квартал на Неапол, вярва че „Движение пет звезди“ и неговият фонд ще бъдат отговор на неговите страхове. „Ние, собствениците на малки предприятия поддържаме Италия с общи усилия; ако не сме ние, страната би се разпаднала“, казва той.

Младите неаполитанци също имат високи очаквания по отношение на Ди Майо. „Той е млад и изглежда по-близо до хората от другите“, казва Джовани Портогезе, 20-годишен студент по изобразително изкуство, който гласува за първи път миналата седмица. „Ренци също е млад, той имаше своя шанс, но претърпя неуспех“.

Портогезе е представител на една от организираните групи студенти, които създават „Сърцето на Неапол“, инициатива, която е насочена към сближаване на местната общност и на многобройното чуждестранно население. По време на изборите градът твърдо отхвърли ксенофобската „Северна лига“, чийто лидер Матео Салвини оскърби италианците от Южна Италия определяйки ги , като „паразити“. Заедно с крайнодесния си съюзник, „Италиански братя“, той взе по-малко от 3% от гласовете в Неапол.

Третата република

Ди Майо празнува това, което той нарича „началото на Третата република в Италия“ или „Републиката на гражданите“. Той се позовава на доминиращите политически порядки, от времето на фашисткия режим на Бенито Мусолини, чийто режим е свален в края на Втората световна война. Така наречената Първа република, която се управлява от християндемократите или социалистите, пада в началото на 90-те години на двадесети век в резултат на поредица от скандали, които разкриват широко разпространената корупция и влияние на мафията в страната. През 1994 г. Берлускони взима властта, като по този начин поставя началото на Втората република.

Гражданите определено вярват на думите на Ди Майо, а привържениците му в Пулия, вече се редят на опашки в центровете за търсене на работа, търсейки обещания базов доход. Но експертите започват да се питат, дали той и неговият екип ще могат да ръководят страна като Италия, която е толкова многолика и силно задлъжняла.

Калисе посочва лошата история и намаляващата подкрепа от страна на администрацията, в градовете които вече са управлявани от „Движение пет звезди“. В северния град Торино, който от юни 2016 г. е управляван от кметицата Киара Апендино от „Движение пет звезди“, Демократическата партия излезе на върха. Подкрепата на парламентарните избори за „Движение пет звезди“ падна и в Рим, и Ливорно- град в региона Тоскана.

„Със сигурност говорим за протестен вот и такъв, който идва от хора в неравностойно положение“, казва Калисе. „Това е начин да се каже ‘Добре, нека просто да се отървем от това’. Но това определено изглежда неустойчиво за страната. Големият въпрос сега е дали ще могат да отговорят на този протестен вот? Подозирам, че след като еуфорията отмине, ще наблюдаваме нестабилност, както по отношение на ръководството в партията, така и по отношение на електората“.

Източник- www.theguardian.com

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.