Финландия – тайната на успеха

След като за краткия си престой във Финландия се уверих, че изчетеното преди това напълно се връзва с реалността, се престраших и аз да напиша няколко реда за тази страна, и най-вече: за тайната на нейната отлично работеща система.

От 2007 г. до момента Финландия почти неотлъчно води класацията за най-добра за живеене страна в света по редица показатели. Но това не винаги е било така – историята на фините е по-скоро тъжна и драматична.

История

Първите фински племена /сумоми, хяме, карели и др./ се заселват на Скандинавския п-в през ІІ-то хилядолетие пр. Хр. Били са рибари и ловци, и частично се обединяват с германите, а през ІХ в. се включват в походите на викингите /повечето кормчии на корабите им са били фини/.

През 1323 г. стават подвластни на Швеция. През 1696-97 г. при масов глад и последвала чума измират 1/3 от фините. През целия ХVІІІ в. страната е арена на руско-шведските войни, а през 1809 г. е присъединена към Русия, с ранг на „Велико княжество”. През 1866-68 г. нов тежък глад отнема живота на 15 % от населението.

В Руско-турската война от 1877-78 г. участва и елитен финландски корпус от 900 гвардейци, много от които загиват при обсадата на Плевен.

Търново, 1877 г. Офицери и унтерофицери от Лейбгвардейския Финландски полк

Търново, 1877 г. Офицери и унтерофицери от Лейбгвардейския Финландски полк

През 1917 г. дясното финландско правителство се възползва от избухналата в Русия революция и обявява независимост. През 1918 г. избухва кървава гражданска война – спечелена от ген. Густав Манерхайм.

През 1939 г. Сталин изисква определени територии като буферна зона: финландското правителство отказва и избухва „Зимната война“ /води се на два етапа до 1940 г. и завършва с примирие и отнети територии/.

През 1941 г. Финландия се включва във Втората световна война на страната на Хитлер, но през 1944 г. се оттегля.

През 60-те години в традиционно бедната страна обаче започва небивал икономически подем и за 40 години тя се превръща в една от водещите икономики в Европа. До момента успях да разгранича седем водещи принципа, по които се развива финландското общество – сами преценете, дали правилно съм ги разпознал:

1. ИДЕНТИЧНОСТ

Финландците са сами на планетата – те нямат „велик братски народ”, нямат влиятелно лоби в Америка, нито могъщи покровители. През историята са били буфер между по-силни държави, които са целели да ги смачкат и асимилират. Вместо това, през вековете те изграждат силна етническа идентичност и национално самосъзнание, които са живи и до днес. Финландците се гордеят със страната, принадлежността и езика си. Не са чуждопоклонници и пет пари не дават, че останалите 99,9 % от човечеството не ги разбират.

2. МОРАЛ

Честността е основен принцип във финландските взаимоотношения, вкл. в работата на институциите. Ако отидете в някое учреждение, но сте си забравили важен документ, има огромен шанс да ви обслужат „на доверие”! Ако финландец разбере, че се опитвате да го излъжете, отреагира с такова отвращение, че Ви се отщява да повторите. И още нещо: проституцията, корупцията и дори кражбите тук са редки явления. Във Финландия все още можете да си оставите автомобила отключен на паркинга без да се тревожите. Съществува неписан закон: „Не е ли твое – не го пипай!”. Друг въпрос е, че санкциите са убийствени и измъкване от тях няма…

3. ОБРАЗОВАНИЕ

Преди стотина години, ако фински студент отидел да следва в шведски университет, там търпял унизителни подигравки. В Швеция „финландец” е било синоним на невеж, задръстен човек. Това рефлектира по странен начин у финландците: за да се освободят от този комплекс, те се самообразоват. Както казваше един мой преподавател: „За финландския селянин е обичайно да свири на цигулка или да чете „Илиада” в оригинал” /проф. Г. Балтаков/. Финландците имат най-доброто образование в света и те усилено инвестират в бъдещото поколение. Основен принцип тук е равното начало /няма напреднали и изоставащи деца/.

Училище във Финландия

Във финландските училища диваните са част от школния инвентар

4. ЗАИМСТВАНЕ

Финландците може да не са най-интелигентната нация /евреите никога няма да си отстъпят първото място/, но притежават уникална дарба: те заимстват най-добрите практики от цял свят и ги прилагат в собствената си държава – отдавна са осъзнали, че няма нужда да откриват топлата вода! Така например, Финландия е страната от ЕС, която е в най-тесни отношения с Русия, и същевременно има безмитен внос от САЩ. Финландските управници /за разлика от нашите/ не изпълняват сляпо наложени отвън директиви, а винаги избират това, което е полезно за обществото и страната.

5. ДЪРЖАВНОСТ

Това е продължение на Четвъртия принцип: тук няма разделение между държавата и пазарната икономика. Най-печелившите пера – енергетика, горива, алкохол и хазарт са изцяло или поне отчасти държавни! Така, освен от данъци и акцизи, бюджетът се пълни и от преки печалби, докато здравеопазването и образованието са безплатни. Идете после и слушайте българските политици, дето обясняват как държавата нямала право да се меси в бизнеса…

6. УВАЖЕНИЕ

Цялото финландско общество е основано на този принцип: може да не Ви харесват, дори да не Ви искат, но Вие никога няма да го разберете – навсякъде ще Ви поздравят, ще Ви се усмихнат и обслужат. Жената е на особена почит: финландците са изключително миролюбиви и добронамерени, но, моля Ви, не закачайте жена! И да знаете: тук „не” значи „не”. И, не бъркайте Финландия с Германия или Швеция: в новогодишната нощ на 2016 г. до гарата в Хелзинки за пръв път са регистрирани сексуални нападения на мигранти срещу жени /подобно на Мюнхен и Стокхолм/, като и тримата нападатели веднага са задържани.

7. ПАМЕТ

Оставих този принцип като последен, но и най-значим. Финландците се гордеят с постиженията си, но не се самозабравят. Съществува традиция, според която всяка родилка получава от държавата голяма картонена кутия с различни подаръци за бебето – в миналото такива помощи са получавали бедните семейства и много от тях са ползвали кутиите вместо бебешко креватче, защото не са можели да си купят. И до днес финландците ценят всичко, което имат и ревностно го пазят. Защото сами са изградили страната си с много труд и знаят, че нищо добро не идва наготово.

Автор- Георги Димитров

No Responses

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.