Aurus на Путин срещу „Звяра“ на Тръмп

Том О‘Конър, списание „Нюзуик“ (Newsweek)

Между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп се установиха доста интересни отношения, които противоречат на външната политика на САЩ, и които възбуждат интереса на целия свят. Но ако има нещо, което обединява Кремъл и Белия дом, това е тяхната любов към лимузините от висок клас.

Aurus

Според някои съобщения Путин е изразходил $192 млн. за новия си автопарк лимузини, които той показа в деня на инаугурацията си на 7 май. Както стана известно от производителя, устойчивият на куршуми и произведен в Русия автомобил е оборудван с V-образен двигател с 12 цилиндъра с обем 6.6-литра и мощност 860 конски сили. Името на автомобила „Aurus“ е образуван от две думи – латинската дума „Aurum“, което означава злато и „Russia“, т.е. Русия.

Автомобилът „Aurus“ е разработен в рамките на проекта „Кортеж“ и доста наподобява на британските луксозни лимузини Rolls Royce Phantom и Rolls Royce Ghost. Но както съобщава списание „The Drive”, Централният научно-изследователски автомобилен и автомоторен институт се е наложило да се обърне към немските компании Porsche и Robert Bosch GmbH за съдействие при разработката на новата лимузина.

Според списание „The Drive“, въпреки че автомобилът Aurus на Путин несъмнено е оборудван с множество съвременни технологии за комуникация и защита, това едва ли е достатъчно да постигне превъзходство спрямо по-старата, но изключително мощна кола, която ползва американският колега на Путин.

„Звярът“

30 април 2018 г. Лимузината на президента на САЩ е паркирана пред хотела на Тръмп във Вашингтон

30 април 2018 г. Лимузината на президента на САЩ е паркирана пред хотела на Тръмп във Вашингтон. Снимка – Olivier Douliery-Pool/Getty Images

Тръмп наследи този автомобил, наречен „Звярът“, от предшественика си, президентът Барак Обама, който от своя страна го получи през 2009 г. Тази лимузина на компанията General Motors е създадена буквално от нулата, като изискванията на тайните служби са щателно спазени. Разликата между обичайния модел на GM и „Звярът“ е, че президентската лимузина има дебелина на бронировката на стъклото от 12,5 сантиметра и дебелината на бронировката на вратите от 20 сантиметра.

По време на участието си в един от епизодите на телевизионното шоу „Comedians in Cars Getting Coffee“ („Комедианти в коли пият кафе“) Обама заяви пред водещия Джери Зайнфелд, че „Звярът“ е „кадилак, създаден на основата на танк“.

„Звярът“ е направен от стомана, алуминий, титан, има керамично покритие и завеси от фибростъкло по прозорците. Резервоарът за гориво не може да експлодира, тъй като е обвит със специална пяна. Корпусът на колата е защитен и от химически атаки, като в самия автомобил на разположение има и кислородни бутилки. Стоманените джанти са направени по такъв начин, че колата да е в състояние да продължи движение, дори ако гумите с кевларени нишки са повредени. Лимузината е оборудвана с оръдие за сълзотворен газ, както и гранатомет.

Не е изненадващо, че тайните служби доставиха този автомобил в Азия по време на неотдавнашното пътуване на Тръмп в този регион (бел.ред. Ноември 2017 г.).

Въпреки че списание „Autoweek“ съобщи през 2013 г., че лимузината на Обама е оборудвана с медицинска апаратура и лекарства – в това число влизат и банки с кръвната група и резус фактора на президента – както и оборудване за нощно виждане, плюс собствен оперативен център, неговият двигател V8 не може да се сравни с двигателя V12 на новият автомобил на Путин. Освен това „Звярът“, който тежи 7,5 тона е по-тежък от Aurus, който, според някои сведения, тежи 6 тона. Не е известно, дали Тръмп е усъвършенствал автомобила на своя предшественик, но миналата година списание „Carbuzz“ удостои руския автомобил с приз за изискан стил.

Както съобщи през април телевизия Fox News, нова версия на „Звяра“ може да се появи още това лято. Макар за новата лимузина на Тръмп да се знае твърде малко, автомобилът е резултат от договор за $15,8 милиона и според някои данни е по-добър от предшественика си по множество характеристики. През есента на миналата година такъв модел, покрит с камуфлажно покритие, беше забелязан на тестовия полигон на GM в Мичиган.

В заключение може да добавим, че при създаването на лимузината на Путин се акцентира върху функционалността и безопасността. Конструкторите на превозното средство на Тръмп се фокусират върху огневата мощ в случай на директна атака на терористи.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.