На прага ли сме на Трета световна война заради Сирия?

Абдел Бари Атван- Телевизия „Ал Алам“, Иран

Ситуацията в Близкия Изток дотолкова ескалира, че мнозина специалисти категоризират положението там като състояние на „гореща война“. Завоят от „студена“ към „гореща“ война придоби реални измерения след заплахите на САЩ едновременно да нанесе удари по Сирия и руския ѝ съюзник. Президентът на САЩ Доналд Тръмп лично обвини президента на Русия Владимир Путин в предполагаема химическа атака в Източна Гута, което е много вероятно да доведе до американски авиоудари по руските бази и войски в Сирия.

Очевидно е, че президентът Тръмп няма да се задоволи с израелската агресия, която се прояви на разсъмване в понеделник. В резултат на въздушната атака на израелските военновъздушни сили срещу сирийска авиационна база близо до град Хомс бяха убити 14 офицери и войници от сирийската армия. Тръмп обеща да вземе решение относно отговора на Съединените щати в рамките на 24 часа. Франция може също да се присъедини към атаката, според официални френско-американски изявления.

Никой не може да предвиди в каква посока ще се насочи новата американска агресия, но ако се съди по тона на президента Тръмп, той няма да се ограничи само до сирийска военна база или военно летище след израелското нападение. Възможно е той да нанесе удар по сирийско-руски военни обекти в Дамаск, което може да наложи мощен отговор от страна на Русия.

Руско-сирийските съображения

Налице са няколко основания, които вдъхват увереност по отношение на съвместен руско-сирийски отговор на каквато и да е американско-френска агресия.

Първо, постижението на сирийската система за противовъздушна отбрана, която успя да отрази атаката на пет от осем ракети, които бяха изстреляни от четири израелски самолета срещу авиобаза „Тайфур“. Това означава, че сирийската арабска армия се е сдобила с модерни ракети-прехващачи от своя руски съюзник.

На второ място, заместник-председателят на комисията по отбрана в руската Дума генерал Юрий Швиткин заяви, че Сирия има пълното право да нанася масиран ответен удар по базите, от които бяха извършени израелските ракетни атаки срещу сирийското военно летище „Тайфур“. А също и срещу тези военни бази, които се намират на територията на Сирия, очевидно намеквайки за американските военни бази в граничната зона с Йордания и Ирак в района на Ат-Танф, както и в градовете Айн-ел-Араб, Ел Камишли, Рака и Манбидж, които се намират в северозападната и североизточната част на Сирия.

Трето, четири израелски изтребителя F-15 атакуваха с управляеми ракети сирийската авиобаза „Тайфур“. Странното е, че атаката беше осъществена от въздушно пространство на Ливан. Това означава, че те или техните командири са добре осведомени, че вероятността от неуспех на въздушното нападение е доста висока, в случай че атаката се реализира от въздушното пространство на Сирия. Сирийската армия разполага с руски системи С-300 или С-400 и е получила „зелена светлина“ от Русия да използва тези зенитно-ракетни комплекси, които позволяват прихващането на всякакви военни самолети, които проникват във въздушното пространство на Сирия.

Бронетехника на сирийската армия в освободения населен пункт Кафр Батна край Източна Гута.

Бронетехника на сирийската армия в освободения населен пункт Кафр Батна край Източна Гута.

Доналд Тръмп

Американският президент се чувства унижен поради провала на проекта си в Сирия и Близкия Изток. Според него цялата вина за неуспеха се дължи на руския враг. Той жадува да се отплати за това оскърбление с военен удар. Тръмп смята, че такъв удар би възстановил престижа на американската армия и нейните съюзници. Той не е забравил обещанието от предизборната си кампания да направи Америка силна държава. Въпреки това всяко едно безразсъдно действие от негова страна, особено решение за удар срещу руските войски, може да доведе до открита конфронтация с Москва.

Президентът Тръм обвини за химическата атака в Източна Гута лично президента Путин и заплаши, че той ще плати висока цена. Това е „обявяване на война“. Имайки представа за гордостта на руския президент, за неговото желание да запази престижа на страната си, както и за способността да взима трудни решения, може да предположим, че Русия няма да стои безучастна.

Президентът Тръмп се придвижва пипнешком, едновременно играейки си с огъня и въвличайки света в локална война. Но много е възможно тя да се превърне в голяма световна война, която никой няма да иска.

Американският президент знаеше предварително за израелската агресия в Сирия и е участвал в планирането ѝ. Целта му е била да си осигури сирийски или руски отговор, който да оправдае американската военна намеса под претекст за защита на израелския съюзник. Но сдържаната позиция пред лицето на тази агресия провали всичките му планове и му попречи да засили заплашителната реторика.

Неизвестност

Предстоят ни напрегнати часове на очакване, в които е напълно възможно ситуацията да ескалира. Ние сме уверени, че Америка и нейните съюзници, и особено Израел, ще заплатят прескъпо за евентуална агресия срещу Сирия.

Във въздуха витае усещането за война. Бъдете сигурни, че това няма да бъдат локални военни действия и очаквайте многобройни изненади. Всичко е въпрос на часове и дни.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.