16 неписани правила за живеене в испанско село

Глоби за неспазване на тези неписани правила няма, но ако не се придържате към тези норми, това определено няма да остане незабелязано

В малките градове някои неща функционират малко по-различно, включително обичаите и социалните норми. Испанските села имат свой собствен кодекс на неписани закони, които обикновено са стриктно спазвани. Няма глоби или наказания за нарушаване на тези правила; те се спазват, защото винаги са работели, те са част от живота там.

По-долу може да откриете наръчник за оцеляване, който може да ви помогне и да ви спаси от урочасване от страна на местните в селото, в случай че случайно сте заели с колата си мястото, където те редовно излизат да играят карти на свеж въздух. Така че нека започнем:

Движение и транспорт

§ 1 – Паркирането е забранено на места, където хората се разхождат на открито. Съществува една въображаема забранителна линия на местата, където съседите изнасят столове, за да се насладят на чистия въздух, след като нощта падне. Няма глоби за паркиране на такива места, но бъдете подготвени за последствията, ако предизвикате масова миграция на местните със сгъваемите си столове, които са принудени да търсят друго място за сладките си разговори помежду си.

Баби в испанско село играят карти на улицата.

Баби в испанско село играят карти на улицата.

§ 2 – Автомобилите не са с предимство. Никога! В кварталните футболни срещи два капака на улични шахти често са идеалната опция за греди на футболна врата. В тези моменти обикновено има и „деца-камикадзета“, които летят наоколо със своите велосипеди – те също са с предимство пред автомобилите. А колкото до хората с колички за пазаруване, те считат цялата улица за пешеходна пътека.

Хора и търговия

§ 1 – Трябва да сте наясно с всички роднински връзки в квартала, а и не само роднински. Ако някой започне да ви разказва историята за „Хуан, синът на Ел Мохело”, преди да да продължи трябва незабавно да го прекъснете с думите: „Да, този, който се омъжи за Изабела от магазина за плодове”. Ако не направите това, разговорът се води, че не е протекъл много добре.

Само след този допълнителен коментар човекът отсреща може да продължи с онова, което първоначално е имал намерение да ви разкаже за Хуан, синът на Ел Мохело. Като вариант е възможно да се добави нещо допълнително за Изабела от магазина за плодове, нещо от сорта „сестра й е Вирджиния, от „Асоциацията на съседите”. Много е възможно разговорът изобщо да не стигне до автентичната история за Хуан. Но това няма значение.

§ 2 – Винаги трябва да поздравите със „здравей”. Но не всички. Но почти всички. И съвсем тривиалното ¿Que tal? – „Как си?” не е достатъчно. Трябва да разкажете как я карате, в допълнение към това трябва да разкажете как са всички в семейството ви.

§ 3. Възрастните винаги могат да критикуват това как изглеждате. А вие нямате право да отговаряте. Някой задължително се чувства длъжен да ви предупреди, ако носите прекалено дълги панталони или такива, които са твърде къси … или риза, която прилича на душ завеса.

§ 4 – Само в селото се раждат истинските жители на селото. Всички останали са чужденци. Точно както хората, които са родени там, но могат да напуснат селото и все пак винаги ще бъдат считани за част от него, но обратното също е закон. Дори да прекарате 30 години в дадено село, но сте се родили някъде другаде, винаги ще бъдете считан за външен човек. Но не бива да се притеснявате, след третия си месец на пребиваване в селото местните жители ще започнат да се отнасят към вас, като със свой човек.

§ 5 Трябва да откриете местата с приличен сигнал за мобилен телефон. Повечето села имат ограничен брой места, от които могат да се използват мобилни телефони. Ако не сте в тези зони, можете да забравите да получите съобщение на вашия WhatsApp. Това прави по-лесно общуването в селото, тъй като се налага да отидете директно в къщата на човека, с когото искате да говорите, вместо да се обадите.

§ 6 Уважавайте родството, когато флиртувате. Близките роднини, бившите приятелки и двойки, които са във връзка трябва да са извън списъка ви за флиртуване, ако са в социалното ви обкръжение. Така че, ако сте сред ергените или необвързаните момичета, които се връщат в селото, за да се видят с родителите си, е най-добре да имате приятел, който първо да ви информира кой с какъв статус е. Разбира се, придържането към тези правила в малко населено място може значително да намали шансовете ви да предприемете каквото и да е било действия. Но ако наистина искате това, в околните села и градове от селски тип винаги организират страхотни фиести.

§ 7 Оставете входната врата не просто отключена, а отворена. И го направете без каквото и да е било притеснение. Кой би ви ограбил, при положение че познавате всички? В случай, че е студено или има силен вятър, може да оставите вратата затворена, но с ключ под изтривалката.

§ 8 Пазарувайте от различни магазини. Не трябва да имате фаворит сред тях. Ако има два пазара за плодове, правете покупките си и в двата. Ако не го направите, хората ще си помислят, че между вас и собственика има някаква вражда.

Празници и начини на празнуване

§ 1 Ако не живеете във вашето село, трябва да си вземете почивни дни, за да се върнете за всички празници. Ако пропуснете дори само един, ще бъдете отхвърлен от всички. Можете да прекарате 50 години живеещи в друг град и да останете част от общността стига да се връщате за празниците. Но ако ги пренебрегнете, горко ви. Няма законно извинение да не се прибираш за празниците всяка година.

Празник на испанско село

§ 2 Допълнителната регионална празнична обиколка на населените места в околността трябва да бъде правена всяка година. Гощавките в родното ви село са задължителни, но има и едно допълнително условие – обиколка по съседните населени места. Трябва да посетите два или три пъти годишно и празници около вашето село. Освен че е чудесен начин да се свържете отново с приятели от вашето детство, но и можете да му отпуснете края повече, отколкото във вашето собствено село. Просто бъдете внимателни и запомнете: в съседните села може да имате сериозни проблеми – „в чуждо село и керемидите бият”.

§ 3 – Ще се сблъскате с култови групи и оркестри. Когато едно музикално представление стане част от програмата на кметството, вероятно ще го виждате всяка година, а дадена песен ще я чувате на всички най-големи тържества. Много села дори имат свои собствени химни.

Фолклор и традиции

§ 1. Някой от вашата фамилия трябва да приеме в дома си статуята на Дева Мария. В испанските села това е най-близката асоциация с Airbnb. Всяка седмица някой жител на селото приема статуя на светица или светец, които заемат видно място в къщата, за да бъдат видени от всички. Има обаче някои разлики с платформата Airbnb. Най-отличителното е, че домакинът плаща за възможността „гостът“ (статуята на Дева Мария) да пренощува в дома му при този обичай. И за разлика от Airbnb, това споразумение за настаняване не предизвиква напрежение с местните власти и съседи.

§ 2 Съперничеството с околните села трябва да се поддържа. Няма значение, дали присъствате на техните развлечения и се забавлявате. Съперничеството трябва да бъдат запазено. Ако започнете да излизате с някое момиче от съседно населено място, бъдете готови да се превърнете в „задник”. Бъдете готови и за безкраен поток от вицове и присмех.

§ 3 – Трябва да запазите и дори да разпространявате легендите на вашето село. Може би сте наясно, че историята за това, което се е случило с определена знаменитост дошла във вашето село е напълно измислена, но въпреки това трябва да продължите да я разказвате, дори е нужно да я преувеличавате. Повечето села имат свои собствени истории на ужасите и имат особен сантимент към изоставени къщи и фабрики, където се случват странни събития.

Източник – www.elpais.com

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.