12-те стадиона, които ще посрещнат Световното 2018

Световната купа по футбол ще се проведе от 14 юни до 15 юли 2018 г., като Русия за първи път в историята ще домакинства на световния шампионат.

Срещите от шампионата ще се играят на 12 стадиона в 11 града на Русия. Мачовете ще се провеждат в Москва, Санкт Петербург, Калининград, Волгоград, Казан, Сочи и други градове. Мачът на откриването и финалът на Мондиала ще се проведат в Москва на стадион „Лужники“.

Във футболните двубои ще премерят сили 32 от най-силните отбори от цялата планета. На кои стадиони ще се играят тези срещи ще разберете от статията.

Москва, „Лужники“

Москва, Лужники

Основният стадион на Световната купа 2018 е построен през 1956 г. за провеждането на Първата всесъюзна лятна Спартакиада. Оттогава голямата спортна арена „Лужники“ е домакин на множество от най-големите спортни и културни събития.

Реконструкцията на стадиона започна през 2013 година. Най-важната част от проекта беше запазването на историческата фасада на стадиона, която е една от забележителностите на Москва. Вътрешното пространство на арената е напълно преустроена, като капацитетът на стадиона е увеличен с 3 000 души.

През 2016 г. тревното покритие на стадиона е изцяло подменено, като използваните тревни чимове са най-ново поколение с подобрени технически показатели. Под тревата са разположени системи за дренаж, поливане, подгряване и аерация, както и система за мониторинг на агротехническите характеристики на тревното покритие. Общо под тревното покритие на стадиона са прокарани 35 км. тръби. Системата за подгряване поддържа температура от +15 градуса на футболното поле. От своя страна, системата за поливане разчита на 35 сплинкерни оросители, като за напояването на 1 хектар от футболното поле са нужни 5 минути.

Капацитетът на стадиона е 81 хиляди души. Стадион „Лужники“ зае първо място в ежегодния конкурс за титлата „Най-добра спортна арена в света„,  който се провежда от авторитетния английски портал StadiumDB.com. В конкурса можеше да участва всеки стадион, построен или реконструиран през 2017 г., с капацитет от най-малко 10 хиляди души.

Нижний Новгород, стадион „Нижний Новгород“

стадион „Нижний Новгород“

Новият стадион в Нижни Новгород бе решен да бъде построен на едно от най-живописните места в града – на мястото на сливането на Волга и Ока, близо до катедралата „Св. Александър Невски“. Оттам се открива великолепна гледка към Новгородския Кремъл.

Познатият образ на стадиона е изграден върху асоциации с теми от волжката природа – вода и вятър. В същото време местоположението му близо до историческите квартали на града диктува на фасадата на стадиона сдържаност и строгост на силуета.

Леката конструкция, оформена от периферни триъгълни, тънки опори, поддържа вълнообразна полупрозрачна фасада, която крие чашката на стадиона. Стадионът е заобиколен от пешеходна галерия, към която водят стълби.

Капацитетът на стадиона е 45 хиляди души.

Москва, „Откритие Арена“

"Откритие Арена"

През пролетта на 2010 г. в московския район Тушино, на мястото на бившето летище, футболният клуб „Спартак“ започна изграждането на собствена арена за 45 000 места, а на 5 септември 2014 г. се проведе мач за откриването на стадиона.

Стадионът се гордее с уникалния си външен вид – фасадата на арената е направена под формата на ризница на гладиатор, която се състои от стотици ромбове, които едновременно ви отпращат към емблемата на клуба. Фасадата може да променя цветовата си гама в зависимост от това кой отбор играе на арената.

В дните на мачове на домакина „Спартак“ арената става червено-бяла, в дните на мачовете на Сборная – в цветовете на руския трикольор.

След завършването на Световното първенство през 2018 г., около стадиона на ФК „Спартак“ ще се изгради нов жилищен квартал.

Вместимост на стадиона- 45 хиляди души.

Санкт-Петербург, стадион «Санкт-Петербург»

стадион «Санкт-Петербург»

Новата модерна арена в Санкт Петербург бе решена да се изгради на мястото на стадион „Киров“ на остров Крестовски. Арената бе открита през 2017 г. и бе домакин на мачове от турнира за Купата на конфедерациите. Турнирът е организиран от ФИФА, а на стадиона се играха мачовете за откриването на турнира, както и финала.

Според идеята на архитекта, стадионът  трябва да напомня на космически кораб, който се е приземил на брега на Финския залив. Височината на арената е 79 метра.

Една от най-модерните арени в света разполага с плъзгащ се покрив и подвижен терен, което позволява на стадиона да се провеждат всякакви мероприятия по всяко време на годината.

Вместимост 67 хиляди човека.

Сочи, стадион „Фищ“

стадион „Фищ“

Стадионът е разположен в Олимпийския парк, в низината „Имерети“ в Сочи. Той е построен за Зимните олимпийски игри през 2014 г. Стадионът бе частично реконструиран за Купата на конфедерациите през 2017 г.

Името си стадионът дължи на едноименния планински връх в Главния кавказки хребет. Предвижда се руският национален тим да проведе в Сочи своите лагери и част от своите официални и приятелски мачове. В допълнение,  арена „Фищ“ е предвидено да служи като място за провеждане на различни масови мероприятия. Около стадиона се намира състезателната писта “Сочи Автодром“, където се провеждат състезанията от световния шампионат на Формула 1.

Капацитет на стадиона – 48 хиляди души.

Волгоград, стадиона „Централний“

Волгоград, стадиона „Централний“

Фасадата на новия стадион под формата на обърнат пресечен конус е изградена от мрежова ажурна конструкция. В носещите конструкции на фасадата и ветрозащитните екрани под формата на рисунки са интерпретирани мотиви от празничния салют в Деня на Победата.

Капацитет на стадиона – 45 хиляди души.

Екатеринбург, «Екатеринбург Арена»

Екатеринбург Арена

Стадионът е построен в периода 1953-1957 г., а реконструкцията се извършва през 2006-2011 г. От 7 октомври 2015 г. до 29 декември 2017 г. е осъществена нова реконструкция, благодарение на която стадионът е приведен съгласно изискванията на ФИФА  за провеждане на Световно първенство по футбол. При проектирането на фасадата на трибуните са използвани архитектурно-декоративни елементи, характерни за съветския неокласицизъм, както и монументално-декоративно изкуство.

Стадионът успя да запази разпознаваемата си историческа фасада. За Световното първенство 2018 се сдоби с покрив, както и с временни трибуни зад вратите.

По време на шампионата, капацитетът на стадиона ще бъде 35 000 места, включително местата на временните трибуни. След шампионата те ще бъдат демонтирани и капацитетът на стадиона ще бъде около 25 000 зрители. Стадионът е със статут на обект на културно наследство и е включен в списък с паметници на културата с регионално значение.

Казан, «Казан Арена»

Казан Арена

Новият стадион в Казан бе построен в рамките на подготовката за Световната лятна Универсиада през 2013 година. Архитектурната концепция на арената е разработена от същото архитектурно бюро, което разработи проектите за такива спортни съоръжения като лондонските стадиони „Емирейтс“ и „Уембли“.

Арената притежава уникален дизайн, който хармонично се вписва в ландшафта на Казан. Намира се на брега на река Казанка и от птичи поглед напомня на водна лилия. Освен футболни мачове и спортни събития, на стадиона ще се провеждат различни развлекателни програми, концерти и културни събития.

Капацитет на стадиона- 45 хиляди души.

Саранск, «Мордовия Арена»

Мордовия Арена

Строителството на стадиона в Саранск за Световната купа през 2018 г. започна през 2010 г. и беше насрочено да съвпадне за 1000-ата годишнина от обединението на мордовския народ с руския народ. Арената се намира в центъра на града, на брега на река Инсар.

След Световното първенство по футбол капацитетът на арената от 44 000 човека ще бъде намален до 25 000 зрители, като се демонтират временните трибуни. Подобно решение ще направи възможно ефективното използване на арената: на свободните площи ще бъдат разположени зали за волейбол, баскетбол и тенис, както и фитнес центрове.

Ростов, «Ростов Арена»

Ростов Арена

Новата арена в Ростов на Дон, където ще се играят мачове от Световното първенство 2018,  се намира на левия бряг на река Дон.

Оригиналният дизайн на стадиона  хармонично се вписва в живописния ландшафт. Покривът на арената повтаря естествените лъкатушения на река Дон. Различната височина на трибуните позволява на зрителите да се наслаждават не само на събитията на футболното игрище, но и на пейзажите на града.

Вместимост на стадиона – 45 хиляди души.

Самара, «Самара Арена»

Самара Арена

Новата арена в Самара е построена в района на Радиоцентъра. Около стадиона се планира изграждането на жилищен микрорайон с развита инфраструктура.

В дизайнерското решение на арената преобладава космическата тематика – с това се изразява уважение към традициите на региона, който е известен със своята аерокосмическа индустрия.

Външният облик на стадиона представлява стъклен купол. Леката, високотехнологична метална структура на носещите конструкции образува форма, която покрива трибуните и чиято височина е 60 метра над нивото на земята.

Стадионът разполага с 45 хиляди седящи места.

 

 

 

 

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.