10-те най-добри университети в Европа за 2018 г.

Искате да учите в Европа? Да знаете, че ще откриете вашето мечтано работно място след дипломиране е от решаващо значение, когато избирате къде да учите. Поради тази причина предполагаме бихте искали да хвърлите един поглед на най-новата класация „Graduate Employability Rankings 2018“ изготвена от компанията за образователни услуги „Quacquarelli Symonds“ (QS).

Въпросната класация представлява рейтинг на европейските университети по професионална реализация (трудоустройство) на випускниците си – фактически кои университети осигуряват на студентите си най-голям шанс да си намерят работа, след като се дипломират.

Класацията включва общо 208 европейски университета, които са част от световната класация топ 500 за професионалната реализация на завършилите студенти. Тя се основава на оценката на репутацията на университетите, която дават работодателите, степента на заетост на завършилите, резултатите на випускниците, както и други фактори. Великобритания има 47 университета в класацията, Германия 27, а Франция и Испания са с по 15.

В конкретната статия не са включени университети от Великобритания. Прецизирали сме се само върху университетите, които осигуряват най-добра професионална реализация в континентална Европа.

1. Цюрихски технологичен университет

Цюрихски технологичен университет

Най-високо класираният университет в континентална Европа е Швейцарският федерален технологичен институт – Цюрих. Той се нарежда на 16-то място в света по професионална реализация на завършилите и е част от световния топ 50 по два параметъра – репутация сред работодателите и партньорство с работодателите. Технологичният университет активно подпомага стартиращите предприемачи със своята стипендиантска програма, например „Pioneer Fellowship Program„. Стипендията се присъжда на лица, които се интересуват от разработката на високо иновативни продукти или услуги. Стипендиантите могат да продължат изследванията си в Лабораторията за иновации и предприемачество на университета (ieLab).

2. Екол Политехник

Екол Политехник

Сега се насочваме към Франция и Ecole Polytechnique Paris Tech („Екол Политехник„, Париж), който се класира на 28-мо място по професионална реализация на своите завършили студенти за 2018 г. От университета постигат най-високата оценка сред европейските университети по показателя „Процент на заетост след завършване“, който ги класира на шесто място в света. „Екол Политехник“ се счита за един от най-престижните и селективни френски университети в областта на инженерните науки, което му помага да спечели още една оценка в топ 10 – за репутацията сред работодателите.

3.  Технически университет- Карлсруе

Технически университет- Карлсруе

Най-високо поставеният немски университет в класацията „Graduate Employability Rankings“ (на 30-то място в света) е Технологичният институт – Карлсруе. Получава високия си резултат – 19-то място място в класацията, заради категорията „Партньорство с работодатели“. От университета поддържат силно сътрудничество с промишлеността, чрез стратегически научно- изследователски партньорства. Организират и серия от фирмени събития, включващи срещи на студенти с компании, на които помогат на студентите да осъществяват контакт с работодатели, както и голям кариерен форум (веднъж годишно) известен, като „KIT Career Show“.

4. Политехнически университет – Милано

Политехнически университет- Милано

Следващият в нашата класация за най-добрите европейски университети по параметър професионална реализация на студентите си е Миланският политехнически университет, който е на 39-то място в света. Университетът получава най-висока оценка за категорията „Партньорство с работодателите“ (трети в света), както и със събитията, които организира като – „International Job Fair“ (Международно изложение на труда), което дава възможност на студентите да се срещат с компании от цял свят. Политехническият университет е също така класиран на осмо място в света по степен на заетост след завършване.

5. Технически университет – Делфт

Заемайки 40-то място в света по професионална реализация (трудоустройство) на випускниците си, холандският технологичен университет в Делфт е сред първите 20 в категорията „Партньорство с работодателите“. Кариерният център на Техническия университет в Делфт предлага набор от кариерни семинари, кариерни консултации и събития. Също така този център работи в тясно сътрудничество с работодателите, за да създаде трайни и работещи връзки между тях, университета и студентите.

6. Публичен университет на Навара

Публичен университет на Навара

Университът на Навара, разположен в Памплона, Испания, се нарежда на 48-то място в света по професионална реализация на своите студенти . Постига висок резултат (24-то място) по критерия за степен на заетост след завършване. Висшата школа за бизнес управление (ИЕСЕ) към университета на Навара служи като място за срещи между бизнеса и университета. По този начин на студентите и випускниците се осигуряват необходимите работни контакти и реализация.

7. Технически университет „Чалмърс“

Технически университет „Чалмърс“

Заемайки 67-то място в света по критерия професионална реализация на завършилите, Шведският технологичен университет „Чалмърс“ е сред първите 20 в класацията в категорията „Партньорство с работодателите“ (17-ти), както и в топ 50 по критерия „контакти студенти – работодатели“. Университетът поддържа партньорства с големи компании като „Ериксон“, „Волво“и „СКФ“ (Бел.ред. Водещ световен производител на сачмени лагери, уплътнения, смазочни средства, мехатроника и свързани с тях услуги). В Чалмърс има специално училище по предприемачество, което включва, както магистърска програма, така и център за подготовка на бъдещи бизнес инициативи – стартъпи.

8. Технически университет – Дармщат

Технически университет- Дармщат

Отиваме обратно в Германия, където Техническият университет Дармщат, е на 68-то място в света по критерия професионална реализация на завършилите през тази година. Те постигат най-силния си успех по критерия степен на заетост след завършване. Подпомагат студентските стартиращи копании чрез своя хъб „HIGHEST Start-up Centre“, който си сътрудничи тясно с голям брой външни партньори от науката и промишлеността в региона.

9. Технически университет – Мюнхен

Технически университет- Мюнхен

Отново в Германия. Техническият университет в Мюнхен (ТУМ) се нарежда на 70-то място по професионална реализация на своите завършили студенти през тази година. Те постигат най-високия си резултат в категорията „Репутация сред работодателите“ (21-во място в света). TУM се смята за предприемачески университет – със стотици стартиращи фирми, които започват дейността си именно от университета. Университетът предлага услуги за подкрепа на технологично-фокусирани предприемачи в неговия хъб за предприемачество „TUM Entrepreneurship Center“. Част от тази помощ е и високотехнологичния семинар на „MakerSpace(Бел.ред. Буквално креативно пространство), който те организират всяка година.

10. Технически университет – Берлин

Технически университет- Берлин

На 78-ма позиция в класацията по професионална реализация на завършилите за тази година, Техническият университет в Берлин предлага на студентите си различни възможности за обучение и на други места в Европа или извън нея по време на своя курс на обучение, което им помага да намерят по-добра професионална реализация след това. Както Техническия университет в Мюнхен, ТУ Берлин насърчава предприемаческия дух на своите студенти, като ги подпомага на всеки етап от стартиращия им проект.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.