10 неща, които не трябва да правите във Финландия

Във Финландия, както навсякъде по света, има неща, които просто не бива да правите. Това са малки особености, които вие като турист трябва да знаете, за да избегнете онези ужасни моменти, когато бихте се почувствали неловко. Или с други думи, много туристи, които никога преди не са били в тази част на света може да изпитат културен шок. За да ви предпазим от невинно „стъпване“ върху пръстите на краката на някой финландец, ще ви представим някои социални табута, за да сте подготвени.

1. Не прекъсвайте разговор

Getty Images

Това представлява основна трудност за повечето европейци, тъй като повечето от тях обичат да се включват без предупреждение с някоя своя история преди говорещият да е приключил. Това е грубо, но хората, които го правят не изглежда да се притесняват особено, тъй като това е естественият начин, по който протичат разговорите им. Във Финландия обаче е неприемливо.

Тук непрекъснатият разговор е правило. Приемете го като ценен навик – да слушате с намерението да проумеете, вместо да отговаряте. Като цяло повечето финландци не се доверяват на хора, които говорят много, а казват малко. Чужденците могат да приемат толерантността по отношение на мълчанието за смущаващо, но финландците не обичат разговори за времето – просто така, за да се поддържа някакъв диалог. Тук всяка дума носи някакво съобщение.

2. Не сравнявайте Финландия с нито една друга страна

Хелзинки– Getty Images

Особено с Швеция. И моля, не опитвайте да започнете разговор, питайки дали Финландия е била някога комунистическа държава, като нейната съседка Русия. Това е като да сравнявате католици и протестанти. Това ще е краят на разговора ви, което вероятно ще ви спаси от счупване на носа при евентуалното му продължаване. Запомнете, че финландците сами по-себе си са горда нация, така че не ги слагайте под общ знаменател с другите държави от Източна и Северна Европа. Не се дръжте като невеж чужденец; научете основните неща за държавата. Не би ви харесало, ако хората правят неточни коментари за историята на вашата държава на ваша територия.

3. Не оставяйте бакшиш

Финландия. Хелзинки

Хелзинки– Getty Images

Това правило се отнася с пълна сила и за повечето скандинавски и северни народи. Във Финландия не се очаква от вас да оставяте бакшиш и ако искате да го направите, просто закръглете сметката до близките 5 или 10 евро или оставете нещо в купичката за бакшиш. Ако не сте в туристически район, направо забравете оставянето на бакшиш. Някои местни жители няма да знаят как да реагират, ако оставите бакшиш и биха си помислили, че сте направили грешка. Но пък, ако се съмнявате дали да оставите бакшиш може просто да попитате, дали приемат бакшиш.

4. Не се самоизтъквайте

Никой не обича самохвалковците, но финландците са особено нетолерантни към тях. Финландците са скромни, омаловажават собствените си постижения и рядко показват суета. Тук смирението и благоприличието ще ви отведат далеч, тъй като за тях скромността е най-ценното качество.

5. Не носете дрехи в сауната

Точно така – не се носят никакви дрехи или бански в публичните сауни. Това е практика, която много от нас може да я определят като странна, особено като се има предвид колко много финландците ценят тяхното лично пространство, но така стоят нещата тук. Мъжете и жените не влизат в сауната заедно, освен ако не са семейство. Ако все пак не можете да приемете, че ще сте както майка ви ви е родила, можете да се наметнете с нещо, но трябва да знаете, че това би противоречало на социалните норми.

6. Не демонстрирайте публично вашата привързаност

Плаж в Хелзинки

Плаж в Хелзинки– Getty Images

Обичате да демонстрирате публично привързаността си към някого? Не го правете. Да вървите хванати за ръце с любимия човек е нещо приемливо и дори романтично в по-голямата част от света, но това е Хелзинки, не Италия. Запазете вашите страстни докосвания и целувки за личните си покои. Финландците не са толкова сантиментални и затова е добре да не проявявате публично тези емоции. Всъщност докосването, особено интимното шляпване по задните части на жена от страна на мъжа, може да бъде възприето като проява на собственическо чувство. Като цяло те държат на личното си пространство, така че внимавайте какво правите с ръцете си, освен ако не става въпрос за ръкостискане.

7. Не отивайте на гости без да предупредите предварително

Когато посещавате някой местен, винаги го правете след покана от негова страна. Ако се появите изневиделица, може да бъдете посрещнат от затворена врата. Ако пък имате уговорка, бъдете точен. Празните обещания също са нещо неприемливо за местните. Ако имате точна уговорка с финландец, може да сте сигурен, че той ще си я изпълни. Те са точни и може да се разчита на тях. Бъдете възпитани и коректни като тях.

8. Не влизайте у дома им с обувки

Да си събуете обувките, влизайки в дома на финландец не е нещо, което е обичайно само на изток от Финландия. Повечето местни събуват обувките си пред входната врата и ходят по чорапи или чехли. Това обаче не се практикува във всеки дом, така че ако не сте сигурни просто попитайте. Ако видите обувки оставени пред входната врата, това е достатъчно ясно указание.

9. Не коментирайте представянето на финландския национален отбор по хокей

ЕмблемаНормална практика е да се говори за спорт в някои страни, така че за да избегнете културния шок бъдете сигурни, че казвате само хвалебствия за хокейния им тим. Не споменавайте шведския тим за нищо на света, освен ако не искате да си изпатите. Финландците и шведите имат дългогодишна история помежду си, но не винаги са били в добросъседски отношения. Хокейните мачове между тези две страни представляват един мирен начин за проява на тяхното съперничество. Добавете към уравнението и състезателния дух, който носят местните и може би ще предпочетете да избегнете темата изобщо. Те практикуват всичките си традиционни спортове изключително педантично, почти религиозно.

10. Не се заглеждайте в местните, докато минавате покрай тях на улицата

Скандинавско ходене

Скандинавско ходене

Когато видите някой местен на улицата, който прави странни движения въоръжен с щеки в ръце, не се втренчвайте, не сочете и не мислете, че светът е полудял. Маратоните и Скандинавското ходене са много популярни в Хелзинки. Движенията наподобяват ски бягане, но без ски. Може да изглежда просто смешно и недодялано на пръв поглед, но цената да изглеждаш глупаво си заслужава усилията. Дори опитни скиори го практикуват между зимите, наподобявайки движенията на ски бягане, но на сухо. Вземете чифт щеки от най-близкия магазин, който дава под наем и се присъединете.

Като обобщение…

На пръв поглед финландците може и да ви изглеждат враждебно настроени, но не съдете по външния им вид. Изглеждащите сериозно местни имат сухо, но остро чувство за хумор, служейки си с голяма доза сарказъм. Следвайки техните правила, със сигурност ще имате по-добра възможност да ги опознаете.

Източник – www.tripsavvy.com

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.