10 истинни факта за Северна Корея. Част 5

За митовете и заблужденията говорихме в предишната част. Днес е ред на действителността!

1. Все още е невъзможно да посетите страната самостоятелно, единственият начин е  чрез туристическа агенция, която е одобрена от властите.

Северна Корея

2. На границата при влизане и излизане от страната се извършва проверка на личните вещи и техника. Ще ви накарат да отворите куфарите и чантите си, освен това ще ви помолят да покажете снимките, които съхранявате на телефоните си. Но личното ми мнение е, че цялата процедура има по-скоро демонстративен характер – прегледът на личните вещи не се провежда толкова щателно и строго.

Северна Корея

Нямам представа защо, но и при двете пресичания на границата никой не провери раницата ми, която беше претъпкана с техника, дори не ми провериха и телефона. Докато някои от нашата туристическа група бяха помолени да изтрият определени снимки от телефоните си.

 

Северна Корея

3. Истина е, че ще отправят молба да не снимате военнослужещи, както и хора, които работят тежък физически труд на улицата. Но никой няма да ви нагруби, ако щракнате няколко снимки незабелязано (вижте например предишната снимка с граничния офицер). Най-много да поискат да изтриете снимката. Впрочем не бих ви препоръчал да преминавате границата на допустимото със скритите снимки.

Северна Корея

Северна Корея

Северна Корея

4. Туристът няма право да се придвижва свободно из страната и дори да излиза извън пределите на хотела без придружител. С всяка година туристите се увеличават, а севернокорейците придобиват все по-голям опит с чуждите посетители, затова мисля, че след 10 години ще е вече разрешено да се разхождате из града и без придружител.

Северна Корея

5. В Северна Корея пътищата и пътната инфраструктура извън градовете са в изключително лошо състояние. Не е нужно да ви казвам какъв важен фактор за икономическото развитие на страната са пътищата. Но така или иначе в крайградските пътища все още няма много автомобили.

Северна Корея

Северна Корея

В самите градове пътищата са в много добро състояние.

Северна Корея

6. В Северна Корея се използва предимно ръчен труд без използването на тежка техника при ремонта на пътната мрежа 

Северна Корея

7. Навсякъде в населените места могат да се видят портретите на върховните ръководители на Северна Корея. Идеологията чучхе е осезаемо разпространена навсякъде в страната.

Северна Корея

8. За вожда на партията на работниците и за победата на народа! Трите елемента на паметника на Трудовата партия на Корейската народно-демократична република – чук, сърп и четка – символизиращи работника, селянина (колхозника) и интелектуалеца.

Северна КореяСеверна Корея

9. Антиамериканската пропаганда под формата на плакати днес играе ролята единствено на зрелище за туристите.

Северна Корея

10. Всички севернокорейци са длъжни да носят значки на вождовете си, когато излизат извън домовете си.

Северна Корея

11. В Северна Корея има интернет, просто той не е достъпен за обикновените граждани. Например в хотела си може да ползвате електронната си поща, като за 100кб ще трябва да заплатите 2 евро.

Северна Корея

12. В Северна Корея се намират едни от най-чистите градове в света.

Северна Корея

Северна Корея

Очаквайте част 6

Източник – www.gavailer.livejournal.com

 

 

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.