10 удивителни факта за Бразилия

Представяме ви десет любопитни факта, с които неминуемо ще се сблъскате, ако отидете в Бразилия:

1. Почти всеки бразилец си взима от 2 до 4 душа на ден. Ако сте били в Бразилия или имате бразилски приятели, най-вероятно вече знаете, че те имат особено отношение към взимането на душ. Средностатистическият бразилец си взима душ най-малко два пъти на ден. В Бразилия температурите и влажността на въздуха през лятото са високи, което може да накара човек да влезе под душа до 4 пъти на ден.

Бразилците винаги са въоръжени с четка и паста за зъби

Бразилците винаги са въоръжени с четка и паста за зъби

2. Почти всеки бразилец носи навсякъде със себе си четка и паста за зъби. Най-нормалното нещо на светa e в обедната си почивка, отивайки до служебната тоалетна, да се натъкнете на следната картинка: опашка от бразилски колеги, които си мият зъбите. Бразилците мият зъбите си след всяко хранене. Същата гледка може да бъде забелязана и в тоалетните на заведенията. В много заведения дори има поставени диспенсери за конци или паста за зъби. За бразилците поддържането на устната им хигиена се е превърнало в нещо като религия. Не споделяйте с тях, че миете зъбите си само сутрин и вечер, в противен случай рискувате да ви погледнат с погнуса.

3Бразилските двойки седят винаги един до друг. Някои твърдят, че по този начин се избягват неприличните знаци и намигания, които някои мачовци адресират зад гърба на мъжа по адрес на нежната му половинка. Но причината е по-скоро постоянният стремеж към близост в общуването между местните.

4. Бразилците никога не докосват храната си с голи ръце. Затова често може да ги видите да го правят посредством салфетка. По тази причина те винаги ядат своята пица с нож и вилица. Ако сте на гости на местните, не си позволявайте да взимате своя сандвич, пиле и пр. с голи ръце дори и да сте споделили, че сте си измили ръцете преди това. Те биха го приели за грубо неуважение.

5Бразилците се обръщат един към друг на малко име. Това е традиция, която датира още от времето, когато са били португалска колония и която ги е улеснявала в общуването помежду им, тъй като имат по четири имена. Това намира отражение и в спорта -вижте фланелките на спортистите. Причината тази традиция да се запази и до днес е вечният стремеж за близост в общуването на местните, както и силно изразената индивидуалност, вкоренени в тяхната култура. Интересен е и фактът, че обръщението към президента им също може да става на малко име.

Бразилски футболисти

6. Бразилия е на второ място по пластични операции в света. В тази статистика изостава само от САЩ. За бразилците външният вид е от изключително значение и често са готови да се подложат на подобни манипулации, за да „блестят“ на плажа. Вече покойният пластичен хирург и икона за местните – Иво Питанги дори се обявява за по-голяма достъпност на пластичната хирургия до всички хора. Самият той регулярно извършва безплатни  пластични операции на хора, които нямат финансови възможности. – „Бедните също имат право да са красиви” – казва той. Питанги е и идеологът на така популярния лифтинг на задните части, от който се възползват звезди като Ким Кардашиян например.

Бразилски задни части

 7. Бразилците имат 30-дневен платен годишен отпуск и повече от 10 празнични дни на година. В Бразилия почивките обикновено са дълги, а празниците чести. Много празници често преминават в дълги уикенди. Отпуските са нещо свещено тук. Много бразилци предпочитат да взимат своя отпуск в периода между декември и февруари, когато е лятото в страната.

8. Авокадото се консумира като плод в Бразилия. За тези, които го приемат в солен вариант, поднасяме нашите най-искрени извинения, но в Бразилия се консумира като плод. Бразилският начин да включиш авокадото в менюто си не е като го направиш на гуакамоле или го нарежеш на парчета и консумираш поръсено със сол, върху сандвич или салата. Тук авокадото се подслажда и се превръща в страхотно сладко лакомство. Не се изненадвайте, когато видите смути от авокадо, мус от авокадо или сладолед от авокадо. Трябва да опитате всичко това.

9. Бразилците почти винаги закъсняват по всякакъв повод. Ако някой бразилец организира парти и покани своите гости да заповядат към 9 вечерта, те неминуемо ще се появят с най-малко 2 или 3 часа закъснение. И всеки в Бразилия смята, че това е повече от нормално, дори самият домакин и не биха направили въпрос от това.

10. Бразилците често завършват своите съобщения и електронни писма с „целувки“ или „прегръдки“. Това се случва дори, когато никога преди това не са срещали своя събеседник. Ако вие от своя страна не го направите, може да го счетат за голяма грубост.

 

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.