Хипертония – лечение с народни средства

Информацията представена в статията е с опознавателен характер. Материалите в статията нямат за цел да подбуждат и не препоръчват самостоятелно лечение. Само квалифициран лекар може да постави диагноза и да даде препоръки за лечение въз основа на индивидуалните характеристики на конкретния пациент.

Какво е хипертония

Хипертонията или също така наричана високо кръвно налягане е сериозно заболяване, което е доста често срещано в съвременния свят поради начина на живот на хората. Тя се характеризира с повишаване на кръвното налягане с показатели 140 х 90 мм живачен стълб (Hg) и повече. Високото налягане влияе отрицателно върху стените на кръвоносните съдовете, прави ги по-малко еластични и допринася за преждевременното им разрушаване.

Лечението на хипертонията се осъществява с помощта на лекарствени средства, които трябва да са предписани от личния ви лекар, но ако проблемът с високото артериално налягане бъде диагностициран на ранен стадий, народните лекове могат да ви помогнат да се избавите от бича на XX век.

Каква е опасността от хипертонията

Ако не започнете лечението на хипертонията своевременно, това ще предизвика увреждане на кръвоносните съдове в главата ви, ще наруши нормалната дейност на сърдечно-съдовата система, бъбреците и други органи в тялото. Често именно хипертонията допринася за появата на такива смъртоносни заболявания като инсулт и инфаркт.

Според статистиката, в 89% от случаите, хипертонията завършва със сърдечен удар или инсулт и смъртта на човека. Днес около две трети от пациентите умират в първите 5 години от развитието на заболяването.

Според Световната здравна организация днес около 40% от възрастното население страдат от високо кръвно налягане. Болестта продължава да „младее“, засягайки граждани на възраст от 40 г. и нагоре, но също така и млади хора под 30 години. Народните средства за високо кръвно налягане позволяват да се облекчи състоянието на пациента и да се премахнат неприятните симптоми, а ако се използват заедно с лекарствени продукти предписани от личния ви лекар, лечението ще бъде още по-ефективно.

Основната опасност от хипертонията се крие във факта, че проблемът често не се проявява чак до първата хипертонична криза, която нарушава нормалното кръвообращение в главния мозък и сърцето.

Симптоми на високото кръвно налягане

Преди да пристъпим към прилагането на народните лекове срещу високо кръвно налягане ще кажем няколко думи за симптомите, чрез които можете да диагностицирате болестта самостоятелно.

  1. Силно главоболие, което няма отношение в коя част от денонощието се появява. Някои пациенти се оплакват от главоболие през нощта, други се сблъскват с този неприятен симптом след събуждането си от сън. Болката се локализира отзад в областта на тила и се усилва със завъртането на главата и рязка смяна на положението на тялото. Повечето пациенти се оплакват от усещането за притискащ „обръч“ около главата, често проблемът е свързан с метеорологичните условия.

 

  1. С развитието на болестта болката започва да се появява в областта на сърцето. Неприятните усещания могат да възникнат както в състояние на покой, така и при силен психоемоционален стрес.

 

  1. Проблеми със зрението, проявяващи се във вид на замъглено зрение или пелена пред очите.

 

  1. При повишаване на кръвното налягане мнозина от пациентите започват да се оплакват от силен шум в ушите.

 

  1. Наблюдава се изтръпване на крайниците, гърчове, понякога се чувствате замаяни.

 

  1. Ако заболяването не е установено на ранен етап, пациентът може да се сблъска с хипертонична криза – сериозно влошаване на здравословното състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. При хипертонична криза кръвното налягане се повишава бързо с прекалено високи стойности и причинява сериозни нарушения в дейността на почти всички системи на организма.

 

Сърдечните удари и инсултите са причина за почти 70% от всички смъртни случаи в света. Седем от десет души умират поради блокиране на артериите на сърцето или мозъка. Практически във всички случаи причината за този ужасен край е една – скок на налягането причинено от хипертония.

Хипертония

Да се намали кръвното налягане е възможно и нужно, в противен случай последствията са неблагоприятни. Но това по никакъв начин няма да излекува самата болест. Всякакви краткосрочни мерки са ефективни единствено по отношение на следствието, но не и причината за болестта.

Повишаването на кръвното налягане може да бъде провокирано от прекомерно физическо натоварване, от някои медикаменти и психоемоционален стрес. При лечението на хипертонична криза се използват рядко народни лекове, но такива средства би могло да се използват за облекчаване на състоянието преди пристигането на екипа на спешна помощ.

Ако се установят гореописаните симптоми на хипертония, трябва незабавно да се обадите на телефона за спешни случаи 112, като до идването на екипа от Спешна помощ е необходимо да се опитате да облекчите състоянието на болния. Задължително трябва да попитате пациента, дали страда от високо кръвно налягане и дали приема някакви медикаменти за хипертония.

В случай че ви отговори положително, не му давайте повишени дози лекарства срещу хипертония, тъй като това може да доведе до фатален изход.

При лечение на високо кръвно налягане с народни средства е изключително важно показателите да се намалят постепенно, резките промени в кръвното налягане могат да предизвикат развитие на инсулт и инфаркт. Ако пациентът с хипертония има продължително време високо кръвно налягане, то трябва да бъде намалено с не повече от 10-15% от първоначалните стойности в продължение на един месец. Когато пациентът привикне с новото ниво на кръвно налягане и престане да изпитва неприятните симптоми, през следващия месец може да се опитате да намалите кръвното налягане с още 10-15%.

Народните лекове няма да ви помогнат за бързо излекуване на високото кръвно налягане, за да се отървете от проблема е необходимо да преминете пълен курс на лечение. Преди да използвате някое от описаните средства, трябва да се консултирате с Вашия лекар, който да потвърди, че цярът няма да влоши състоянието ви. Придържайте се към следните правила, за да стабилизирате вашето здравословно състояние:

Не бива самостоятелно да си предписвате лечение, дори и полезни и безобидни средства могат да причинят влошаване на състоянието, ако се приемат неправилно;

Не трябва рязко да намаляте нивото на високото кръвно налягане до общоприетите норми, тъй като това може да доведе до развитие на инфаркт или инсулт;

Ако след употребата на народните лекове има подобрение във вашето състояние, не спирайте лечението.

Ефективността на лечението на хипертония с народни средства в домашни условия зависи от това на какъв етап е открито заболяването. Можете да следите и сами нивото на артериално налягане с апаратите за измерване на кръвно налягане. Лекарите препоръчват задължително да се измерва кръвното налягане на хора, които преминават т.нар. „средна възраст“ – след 40 години. Рискът се повишава при хора с наследствена предразположеност, жени в менопауза и хора с наднормено тегло.

Общи съвети за намаляване на кръвното налягане

При проблеми с високо кръвно налягане трябва да се спазват следните правила:

Изключете от ежедневното си хранене грах, боб и тъмно месо. Отрицателно влияние върху кръвното налягане имат тестените изделия, пържените и твърде мазните храни. Положителен ефект върху състоянието на организма оказват млечните и киселомлечните продукти.

При високо кръвно налягане е необходимо повече време да прекарвате на улицата. Разхождайте се поне 20 минути преди лягане и ще забележите подобрение в състоянието. По-добре е да се разхождате в парковете по-далеч от автомобилните артерии. Благоприятно влияние оказват леките физически упражнения, например гимнастика.

Ако сте в трети и четвърти стадий на хипертония, не правете тези упражнения.

Ако сте в трети и четвърти стадий на хипертония, не правете тези упражнения.

Преди да се занимавате с какъвто и да е вид спорт, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Когато горната граница на кръвното налягане не надвишава 160 мм живачен стълб, леките физическите упражнения могат само да подобрят състоянието ви, ако налягането достига по-високи граници – неправилното физическо натоварване може да причини влошаване на здравословното ви състояние.

Опитайте се да откажете тютюневите изделия. Доказано е, че една изпушена цигара може да предизвика хипертонична криза с всички произтичащи от това негативни последствия.

Не прекалявайте със спиртните напитки. Алкохолът предизвиква повишаване на налягането и засилва неприятните симптоми.

При високо кръвно налягане кафето и черният чай са противопоказни, докато зеленият чай при правилна употреба позволява да се намалят показателите на артериалното налягане.

Много пациенти с хипертония си задават въпроса, как в домашни условия да намалят показателите на кръвното си налягане използвайки народни лекове? С този проблем може да се преборите, но най-важното е да преосмислите начина си на живот, да изключите влиянието на вредните навици под формата на цигари и алкохол, да избягвате стресови ситуации.

Лечение с билки

Народните рецепти за високо кръвно налягане често се подготвят на основата на билкови настойки, такива лекове са практически безопасни за организма, като същевременно са високо ефективни при лечението на хипертония.

Настойките за повишено кръвно налягане може да приготвите по следния начин:

50 грама нерафиниран (нечистен) овес се измива добре, наливат се 5 литра вода и се кипва. След като кипне, сместа се отстранява от огъня и се оставя да престои в продължение на 4 часа. В получената отвара се слагат 80 грама корен от бял оман. Сместа отново се кипва, след като кипне се сваля от огъня и престоява в продължение на още 2 часа. В получената смес се добавят 30 грама майски мед. Пийте от отварата в продължение на 2-3 седмици по 1/3 чаша.

Целебната настойка ще ви позволи не само да нормализирате кръвното налягане, но и да отстраните вредния холестерол от организма.

Не по-малко ефективна настойка е на основата на: лайка, безсмъртниче (жълт смил), жълт кантарион, ягоди, брезови пъпки. Всички билки, изброени по-горе, се смесват в еднакво количество. Две супени лъжици от получената смес се заливат с вряла вода, престоява в продължение на два часа и се приема в същата дозировка като предишната отвара. Особеното в тази тинктура срещу хипертония е, че тя е абсолютно безопасна.

Айрян срещу високо кръвно налягане

Както вече беше споменато по-горе, всички киселомлечни продукти са полезни при повишено налягане, така че е задължително да включите кисело мляко в ежедневната си диета.

Доста ефективно средство срещу хипертонията е обикновеният айрян. За да усилите полезните свойства на киселомлечния продукт, можете да добавите щипка канела в една чаша айрян.

Айрянът може да бъде приеман не само вътрешно, той е полезен и като средство за лечебна маска. Народните лечители съветват преди сън да втриете в скалпа или лицето малко топъл айрян. Ефектът от процедурата става забележим само след 2-3 приложения.

Диня при хипертония

Динята е уникално растение, което не само притежава отлични вкусови характеристики, но и широко се използва в народната медицина. Това не означава да изядете цяла диня наведнъж, особено ако имате проблеми с нормалното функциониране на бъбреците.

Достатъчни са няколко парчета диня, за да изхвърлите от организма цялата излишна вода, да пречистите бъбреците, да намалите нивото на лошия холестерол и да стабилизирате налягането при наличието на хипертония.

Лечението на артериалното налягане се осъществява не само с помощта на плода на динята, но и с кората и семената на динята. За да се приготви лечебна смес, трябва внимателно да изсушите кората и семената, които се смилат в еднородна маса (използвайте блендер, а може и кафемелачка). Ежедневно приемайте по една супена лъжица два пъти на ден.

Оцет при високо кръвно

В случай, че сте извикали Бърза помощ може да нормализирате кръвното налягане и да облекчите състоянието до пристигането на лекарите с помощта на обикновен оцет и вода. Това народно лекарство осигурява бързо облекчение при високо кръвно налягане. Само 30 минути са необходими, за да се стабилизира здравословното състояние на страдащия.

Стъпките са следните:

Краката на болния се поставят в топла вода (Процедурата се прилага само в случай, че кръвното налягане не надвишава 160 мм живачен стълб). Разтваряте малко оцет в хладка вода и навлажнявате челото и слепоочието. Цялата процедура помага за отвеждането на кръвта от главата към краката.

Процедурата е противопоказна при пациенти, при които повишеното кръвно налягане се дължи на проблеми в дейността на сърцето.

Цвекло
Сок от цвекло

Ефективно народно лекарство за понижаване на кръвното налягане в домашни условия е обикновеното цвекло. Сокът от цвекло влияе положително на налягането, стабилизира го и подобрява притока на кръв. За приготвянето на лечебното средство е нужно да приготвите прясно изцеден сок. Може да го направите или с помощта на сокоизстисквачка, или с блендер (във втория случай полученото пюре просто се прецежда с няколко поставени една върху друга марли). Към получения сок (200 ml) се прибавя супена лъжица пчелен мед. Пийте лекарството пет пъти на ден по една супена лъжица. Лечението продължава две седмици, след което се прави кратка почивка.

Масло от Пихта (Сибирска ела)

Може да закупите масло от пихта във всяка аптека. Освен при високо кръвно, маслото е отлично средство за борба с вируси и настинки в зимния период. При високо кръвно е нужно да вземете парченце рафинирана захар, да капнете 5 капки масло върху него и да го държите в устата си, докато се разтвори напълно. Не поглъщайте захарта, нито се опитвайте да я схрускате.

Сок от алое

За приготвяне на средство за лечение на кръвно налягане е необходимо да се използват само тези растения, чиято възраст е не по-малко от три години. От растенията се прави сок, който трябва да се пие по следния начин: в 50 мл вода се добавя една чаена лъжичка сок от алое, получената смес се изпива сутрин преди хранене. Курсът на лечение се провежда 2 седмици.

Мента пиперита (Лютива мента, лат. Mentha Piperita L.)

Положителен ефект, особено при комплексен подход при лечението на високо кръвно налягане, се получава с обикновената лютива мента. С нейна помощ се приготвя наситен и силен чай. Освен да пиете чая, можете и да го втривате с масажни движения в областта на шията. За усилване на ефекта можете да поставите клонки свежа мента навсякъде в дома си или да използвате етерично масло от лютива мента.

Касис (Черно френско грозде)

Нужно е да се подготвим предварително при използването на това средство. Лятото се събират листата на растението, старателно ги измиваме и изсушаваме. За лечението на високото кръвно приготвяме чай от листата. Чаят от касис може да бъде заменен с всякакъв друг вид чай, но добавете сушен касис към ежедневната си храна.

Детелина

Няколко часа преди сън може да изпиете чаша отвара от детелина. Билковата запарка е абсолютно безвредна и помага за намаляване на високото кръвно налягане.

Детелина

Ароматна кализия

От растението се приготвя настойка, като лилавите стебла на растението (признак, че се узрели) се наситняват и заливат с качествена водка (взима се нечетен брой растения и се залива с 500 мл водка). Полученият продукт се затваря и поставя на тъмно да престои за 12 дни. Използвайте средството всяка сутрин 20 минути преди да закусите по една десертна лъжица (бел.ред. 1 чаена лъжица е 5 мл., 1 супена лъжица е 15 мл., 1 десертна лъжица е 10 мл.). Домашното лекарство е противопоказно при пациенти с алкохолна зависимост.

Мед, чесън и лимон

Медът е често срещана съставка в народните лекове за високо налягане. Той оказва общоукрепващо въздействие върху целия организъм. За повишаване на ефективността на меда е необходимо да го смесите с чесън и лимон. Пет големи скилидки чесън се настъргват на ренде, смесва се с настърган лимон и половин чаша пресен мед. Полученото лекарство може да се съхранява в хладилник, приема се три пъти на ден по една чаена лъжичка.

Зелен чай

За борба с високото кръвно налягане в домашни условия може да се използва обикновен зелен чай. Когато страдате от високо кръвно, е по-добре да се откажете от всякакви напитки именно в полза на зеления чай. За усилване на целебния ефект в напитката можете да добавите 20 капки от спиртна настойка от календула (невен), но не повече от един път на ден.

Пластир със синап

Ако повишеното кръвно налягане е причинено от рязка промяна в метеорологичните условия, тогава състоянието може да бъде стабилизирано с помощта на обикновени синапени пластири. Поставяте ги в областта на тила или ходилото. Обикновено синапено семе, което се поставя в чорапите също помага.

Слънчогледово семе

Сурови, изсушени, но да не са печени, семена се заливат с гореща вода и се поставя на котлона, докато кипне сместа. Получената отвара може да се приема като профилактика на високото кръвно налягане в продължение на едно денонощие.

Зеленчукови сокове

Стабилизирайте кръвното налягане с помощта на сок от цвекло и моркови. В отделен съд смесваме чаша майски мед и прясно изцеден лимонов сок, сместа се допълва с прясно изцеден сок от моркови и цвекло. Целебният сок се съхранява в хладилника, в противен случай бързо ще загуби полезните си свойства.

Лекарството се приема три пъти дневно след хранене.

Живовляк

Може да си набавим растението и сами. Само внимавайте, мястото от което се снабдявате с билката да е по-далеч от натоварени пътища, в противен случай то ще причини повече вреда, отколкото полза. Растението се измива грижливо под течаща вода и се наситнява. Четири супени лъжици живовляк се заливат с 500 мл водка и се поставя на тъмно място в продължение на две седмици. Отварата се прецежда и се приема преди хранене по 30 капки три пъти дневно.

Мед и вода

При повишено кръвно налягане може да се пие на гладно чаша минерална вода с разтворена в нея лъжичка мед.

Офика

Офика

Отлично народно средство за бързо намаляване на налягането е офиката. От плодовете може да се приготви сок или да се яде в рамките на едно денонощие една супена лъжица плодове от офика.

Японска акация

При високо налягане често се образуват тромби, които могат да предизвикат запушване на кръвоносните съдове. За да предотвратите негативните последствия на хипертонията, можете да направите отвара от японска акация. 10 грама японска акация се смесват с горски чистец (горски ранилист) и син здравец (по 10 грама от всяко растение) и 5 грама комунига. Получената смес се залива с чаша гореща вода и престоява в продължение на 15 минути. По-добре пийте отварата топла няколко часа преди сън.

Семена от копър

Вземете една супена лъжица семена от копър, залейте ги с чаша гореща вода и оставете за половин час да престои. Пийте отварата три пъти на ден по 1/3 чаша.

Да намалите високото кръвно налягане с помощта на народни лекове е по-трудно и сложно, отколкото ако ползвате лекарствени препарати. Във всички случаи тези настойки и отвари са практически безвредни за пациенти на всяка възраст. Въпреки безобидността на народните лекове, преди да приложите гореописаните методи, е необходимо да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Източник – www.davlenies.ru

 

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.