Фотохроника на битката при Сталинград

Битката за града на Волга приключи преди 75 г. На 2 февруари 1943 г. се предават последните войници от 6-та армия на Вермахта. В Русия битката за Сталинград се смята за най-великата победа, в Германия за най-съкрушителното поражение, в света за преломен момент за цялата война. Но това сражение се превръща и в най-кървавото, жестоко и страшно в историята на войните…

Сражението продължава 200 дни – от 17 юли 1942 г.  до 2 февруари 1943 г. Загубите на двете страни възлизат на 2 милиона души. В следващите снимки ще се опитаме да ви представим драматизма и ужаса на тази безмилостна и кървава битка.

Масовата бомбардировка над Сталинград от въздуха в началото на битката през август 1942 г. превръща в руини значителна част от града.

Мащабната въздушна бомбардировка над Сталинград през август 1942 г. превръща в руини значителна част от града.                                                                                                                                         

Немската авиация бомбардира Сталинград денем и нощем. Заревото на пожарите се издига високо в небето.

Немската авиация бомбардира Сталинград денем и нощем. Заревото на пожарите се издига високо в небето.                                                                  

Немски пикиращ бомбардировач Юнкрес Ю-87 “Щука“ в небето над Сталинград.

Немски пикиращ бомбардировач Юнкрес Ю-87 “Щука“ в небето над Сталинград.                                                                                                                           

 

Есента на 1942 г. Немски войници атакуват съветските позиции край Сталинград.

Есента на 1942 г. Немски войници атакуват съветските позиции край Сталинград.                                                                                                                           

 

Есента на 1942 г. Съветска пехота води бой сред руините на Сталинград.

Есента на 1942 г. Съветска пехота води бой сред руините на Сталинград.

 

Немски войник провесва нацистко знаме над сграда в центъра на Сталинград.

Немски войник провесва нацисткото знаме над сграда в центъра на Сталинград.

 

Руска медицинска сестра превързва ранен войник по време на улични сблъсъци в Сталинград. По време на обсадата жените-лекари и санитарки често се намират в самото огнище на сраженията.

Съветска медицинска сестра превързва ранен войник по време на уличните сблъсъци в Сталинград. По време на обсадата жените-лекари и санитарки често се намират в самото огнище на сраженията.                                                                                                                           

Членът на Военния съвет на Сталинградския фронт Никита Хрушчов (отляво) обсъжда тактическите въпроси с командващия Южния (Сталинградския) фронт на Червената армия генерал Андрей Ерьоменко (вторият отляво) и други офицери.

Членовете на Военния съвет на Сталинградския фронт: Никита Хрушчов, Алексей Кириченко, Алексей Чуянов и командващият фронта генерал Андрей Ерьоменко.

 

Есента на 1942 г. Навлизане на съветските войски в населен пункт. Изглед от танкова амбразура. Пред танка се намира пехотата.

Есента на 1942 г. Навлизане на съветските войски в населен пункт. Изглед от танкова амбразура.

 

Обикновените, но ужасяващо ефективните ракетни установки “Катюша“ всяват страх сред немската войска и подриват бойния им дух.

Ракетните установки БМ-13 “Катюша“ всяват страх сред немската войска и подриват бойния им дух.

 

Есента на 1942 г. Немски войник край Сталинград.

Есента на 1942 г. Немски войник край Сталинград.                                         

Заедно с частите на Червената армия работниците защитават всеки метър от града. Територията на тракторния завод. Септември 1942 г.

Септември 1942 г. Територията на Тракторния завод. Заедно с частите на Червената армия работниците защитават всеки метър от града.                                                                                                                                         

Командващият 62-ра армия генерал-лейтенант В. И. Чуйков седи в ъгъла на стаята, до него е членът на военния съвет (б.р. Колективен орган на ръководството на армия, в който влизат командващият, началник-щабът на армията, както и представител на партията) генерал-майор К. А. Гуров, пред тях е началник-щабът на 62-ра армия Н. И. Крилов.

Командващият 62-ра армия генерал-лейтенант В. И. Чуйков в ъгъла на стаята, до него е членът на военния съвет генерал-майор К. А. Гуров, пред тях е началник-щабът на 62-ра армия Н. И. Крилов.

 

Немски войници настъпват по разрушените улици на Сталинград, лятото или есента на 1942 г.

Лятото или есента на 1942 г. Немски войници се придвижват по разрушените улици на Сталинград.

 

Съветски войници в зимна обмундировка заемат позиция на покрива на сграда в Сталинград, януари 1943 г.

Януари 1943 г. Съветски войници в зимна обмундировка заемат позиция на покрива на сграда в Сталинград.

 

Военно-полеви оркестър навлиза в освободено село около Сталинград. Февруари 1943 г.

Февруари 1943 г. Военно-полеви оркестър навлиза в освободено село около Сталинград.

 

Унищожена немска колона. Февруари 1943 г.

Февруари 1943 г. Унищожена немска колона.

 

Местното население посреща танкисти освободили село около Сталинград. Януари 1943 г.

Януари 1943 г. Местното население посреща танкисти освободили населено място край Сталинград.

 

Пленени немци до Сталнград. Февруари 1943 г.

Февруари 1943 г. Пленени немци до Сталинград.

 

От приблизително 110 хиляди немски военнопленници, пленени в Сталинград, едва 6 хиляди се завръщат в Германия.

От приблизително 110 хиляди немски военнопленници пленени в Сталинград едва 6 хиляди се завръщат в Германия.

 

Телата на немски войници лежат около пътя, югозападно от Сталинград.

Югозападно от Сталинград. Телата на немски войници лежат край пътя.

 

Съветски войник триумфално издига знамето над Сталинград през февруари 1943 г.

Февруари 1943 г. Съветски войник издига триумфално знамето над Сталинград.

 

Февруари 1943 г. Сталинград. Руски войници празнуват.

Февруари 1943 г. Сталинград. Съветски войници празнуват.

 

Изглед към Сталинград (практически напълно разрушен след шест месеца ожесточени боеве) след приключване на военните действия в края на 1943 г.

Изглед към Сталинград (практически напълно разрушен след шест месеца ожесточени боеве) след приключване на военните действия в края на 1943 г.

 

Немският фелдмаршал Фридрих Паулус на разпит в щаб-квартира на Червената армия близо до Сталинград, СССР, 1 март 1943 г. Паулус е първият немски фелдмаршал, който попада в съветски плен.

1 март 1943 г. Немският фелдмаршал Фридрих Паулус на разпит в щаб-квартира на Червената армия близо до Сталинград. Паулус е първият немски фелдмаршал, който попада в плен.

Въпреки очакванията на Хитлер, че Паулус ще се сражава до самата си смърт (или поне ще се самоубие след поражението), след като попада в съветски плен фелдмаршалът започва да критикува нацисткия режим. Впоследствие той се явява в качеството на свидетел на обвинението на Нюрнбергския процес.

Не бива да се произнася или да се пише просто така думата “Сталинград“. Той може да се споменава само в молитва”. По този начиннемските войници си спомнят за своето участие в тази битка – най-важното сражение през Втората световна война. За тях това е било ад. Леден, парлив, биещ в лицето сняг, непоносим, поради глада, ад. Тези, които преминаха през всичко това вече не можеха да бъдат предишните хора, дори ако успееха да се измъкнат от тази ледена преизподня…

Войници

Но такива са малцина: 29 хиляди ранени са транспортирани от Сталинградския котел със самолети, около 6 хиляди се завръщат след войната от плен. Останалите от 255-те хиляди, които са в обкръжение, не успяват да се измъкнат от ада…

Немците все пак съумяват да направят основния извод от страшната битка: „Ние говорим за ожесточената съпротива на руснаците, отчитайки количеството на техните танкове, оръдия и мощност на оръжията. И тук ние правим грешка, тъй като не си даваме сметка за характера на самия руски човек – именно благодарение на него се оказа възможно това активно и мощно съпротивление“. Тези думи привежда в книгата си за битката немският фронтови кореспондент Хайнц Шрьотер.

Но и за руските, съветски войници Сталинград също е бил ад! Бушуващи пожари, взривове на бомби и снаряди, куршуми покосяващи цели взводове. Ледената вода на Волга, вряща под безконечните обстрели… И руснаците също не можеха да останат предишните хора.

Те се промениха по друг начин в сравнение с немците. Практически всеки, който е преминал през тази битка свидетелства следното: именно в нея се ражда тази непобедима армия, която в края на краищата издига знамето си над вражеската столица. Тези, които преминават през сталинградския ад се превръщат в ядрото, около което започва да се създава сила различна отпреди.

Армията от 1941 г. извършва невъзможното: тя спира Вермахта и прекършва идеята за „блицкриг” (край Москва). Но тя все още не знаеше как да побеждава. Това доказва и историята от 1942 г., когато цялата страна буквално стига ръба на пропастта. Но тя се закрепи в Сталинград и устоя.

Съветски войници

Всъщност в това се състои преломът случил се в хода на Сталинградската битка. До преди нея руснаците само вярваха, че все пак те ще победят. След нея те с увереност знаеха, че ще победят. И немците категорично знаеха, че руснаците във всички случаи ще победят. А също и целият свят.

Днес 75 години след тази победа се откроява още един, много важен резултат от тази битка: поразителното след такава трагедия взаимно уважение между немците и руснаците!

Спомняйки си неизменно за престъпленията на хитлеризма и нацизма на руска земя (руснаците винаги ще си спомнят за това!), руският войник не прехвърли справедливото си отмъщение на целия немски народ. Безспорно имало е инциденти, имало е и престъпления, но като цяло съветският човек се оказа поразително великодушен към поваления враг. Успокои ли страстите известната фраза: „Хитлеровците идват и си отиват, а немският народ остава.” (Бел.ред. Думи на Сталин)?

Потвърдиха ли се за пореден път думите на Наполеон: „Само силният може да бъде великодушен.”? Но така или иначе, каквито и опити да се предприемат за фалшифициране на историята, за опорочаване честта на съветския войник-освободител, в немския народ днес живее паметта не само за поражението, но и за великодушието.

Това взаимно уважение се заражда и заради това, че в най-трагичните дни в Сталинград са били възможни сцени, за които свидетелства немец-очевидец:

Болница. По-точно напълно заледена дървена къща, прозорците на която са закрити с брезент. През тази ненадеждна преграда, буквално като куче, хапе пронизващ вятър. Лекари и санитари липсват – те са се евакуирали, понеже на останалите тук немски тежкоранени войници вече не може да се помогне. С тях е останал единствено военният свещеник на 76-та пехотна дивизия д-р Людвиг.

Изведнъж през рева на вятъра и стоновете на ранените се раздава изплашен вик: „Руснаците идват!”. Настава всеобща паника. Тогава свещеникът излиза от къщата и се изправя срещу руснаците. „Аз съм свещенослужител! Христос воскресе!” – извиква Лудвиг на развален руски.

В отговор руснаците свалили автоматите и произнесли: „Воистина воскресе!“.

Източник – www.softmixer.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.