Финландия и експортното ѝ портфолио

Вели-Пека Хямяляйнен – телевизия „Yle”

Обемът на износа на финландски хранителни продукти тази година надхвърли показателите за 2013 г.

Когато през 2014 г. руските контрасанкции блокираха износа на продукти от Европейския съюз за Руската федерация, финландската хранително-вкусова промишленост се наложи да търси нови клиенти – дори и в по-екзотични страни, с които Финландия няма постоянни взаимоотношения в сферата на търговията.

Факти

Обемът на износа на финландски хранителни продукти през тази година надхвърли показателите за 2013 г.

Износът се срина през 2014 г., когато бяха въведени руските контрасанкции.

Основните експортни продукти на Финландия са масло, риба и алкохол.

През август 2014 г. постиженията на финландската държава, които бяха плод на многогодишни усилия, бяха пропилени, така както за един миг се спуква безвъзвратно издуващият се сапунен мехур. Млечният кооператив «Майтомаа» (Maitomaa) се нуждаеше от три години, за да получи разрешение за износ на своята продукция в Русия.

Разрешението бе получено през юни 2014 г., но финландските производители успяха да се възползват от него само за два месеца. Впоследствие руската граница беше затворена за стоки от Европейския съюз заради руските ответни санкции срещу съюза, който наложи икономически санкции срещу Русия в отговор на анексирането от Москва на Крим и руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. Малката млекопреработвателна кооперация се оказа жертва на международната политика в същата степен, както и финландският концерн «Валио» (Valio).

Да ви кажа честно, сега смятам че дори беше добре, че не успяхме да изнесем още няколко пратки със стока. – признава Мико Сайранен – управляващ директор на компанията «Maitomaa».

При експорта е много опасно да бъдеш заложник на една страна. Винаги има риск, по някаква причина, всичко да приключи с изненадващ край.

Руските контрасанкции нанесоха съществени щети на износа на хранителна продукция на Финландия, чиито загуби възлязоха на повече от 310 милиона евро. Очаква се през тази година обемът на износа за първи път да надхвърли нивото от 2013 г.

Успяхме да компенсираме загубите вледствие на руските контрасанкции за три години за сметка на излизането на други пазари. – разказва Еса Вранг – ръководител на програмата за износ на храни от Финландия „Food From Finland„.

Международно изложение

Международно изложение за храни и напитки в Саудитска Арабия

Успехът на финландските компании занимаващи се с производство на алкохол не остана незабелязан. Фирмите „Napue Gin“ и „Lignell & Piispanen“ получиха множество международни награди. В сравнение с 2013 г. износът за другите страни (без Русия) се е увеличил с 24 милиона евро.

Финландски джин

Финландски джин

Въпреки това продуктът от хранително-вкусовата промишленост с най-голям ръст в експорта въобще не е алкохолът. Износът на масло държи челното място в експортната листа на Финландия, както и продукти на основата на млечни мазнини.

„Този продукт няма аналог в света“

Мениджърът на компанията „Maitomaa“ Мико Сайранен няма представа как вносителите на масло от Франция успяват да установят контакт с него. Обикновено самият Сайранен встъпва в делови контакти с евентуални чуждестранни купувачи, като посещава Международни изложения за хранително-вкусовата промишленост. Но този път е различно, самите клиенти го откриват. Французите проявили интерес към финландското масло и някой ги посъветва да се насочат към град Суоненьоки.

– Те ни посетиха, много внимателно изследваха маслото, проведоха дегустации и накрая заявиха: „Маслото притежава северен вкус„. – спомня си Сайранен.

По-късно компанията „Maitomaa“ се фокусира върху други страни, но вътрешните конкуренти с удоволствие заемат образувалата се ниша на френския пазар. В продължение на пет години износът на финландско масло за Франция нараства десетократно и възлиза на 65 милиона евро годишно. Най-големият износител на финландски млечни продукти е компанията „Valio“.

Финландските продукти, чийто износ е нарастнал най-много, са маслото и други продукти на основата на млечни мазнини. От 2013 г. насам износът им за други страни (без Русия) се е увеличил със 110 млн. евро.

Във Франция финландското масло се използва в сладкарското производство и в производството на шоколад. Напълно възможно е когато финландските туристи си поръчват кроасани в Париж, те да са направени с финландско масло. Финландското масло е предпочитано от французите, те го смятат за „Ролс-Ройс“-а сред маслата. Това е още едно доказателство за победата на „Valio“ в неотдавнашен международен конкурс: маслото на концерна „Valio“ е признато за „най-добро в своята категория„.

Качеството на финландското масло е просто несравнимо. Този продукт няма аналог в света. Може би ирландското масло може да заеме второто място. – твърди Мико Сайранен.

Вкусът на финландското масло е много по-подчертан. Много неща влияят на това: подборът на добитък, пашата, фуражът и чистата вода.

Експортът на масло в Саудитска Арабия

През последните години износът на финландско масло за Швеция, Дания, Полша и изненадващо за Саудитска Арабия нараства. През 2017 г. от студената Финландия за пустинната страна е доставена продукция за повече от 3,7 милиона евро.

Мико Сайранен обяснява, че първоначално финландското масло се е възприемало доста странно от арабите. Преди това маслото е внасяно предимно от Съединените щати. Това масло се е произвеждало от мляко от крави, които са хранени с царевичен силаж  и затова е било бяло.

Те бяха свикнали с факта, че доброто масло трябва да е бяло на цвят. А ние мислим, че качественото масло е с жълт цвят. – смее се Сайранен.

Първата партида масло е приета с недоверие в Саудитска Арабия. В крайна сметка успехът е главозамайващ и саудитите изразяват готовност да поръчват количества, които финландците не са в състояние да задоволят.

Върху търсенето на масло оказва влияние политиката на ценообразуване на млякото. Съдържанието на мазнини в млякото се цени повече от всякога. Въпреки това земеделските производители не стават по-богати от това. Например концернът „Valio“ наскоро понижи цените за производителите. Фермерите обясняват това с намаляването на себестойността на млякото в Европа. Складовете са препълнени със сухо мляко.

По принцип е добре, че за по-маслено мляко се заплаща повече. Това засилва надеждата, че на някакъв етап за млякото ще може да се плаща повече, отколкото фермерите очакват. – заявява ръководителят на финландския Централен съюз на селскостопанските производители и собственици на гори (МТК) Яри Кауханен.

Хранителните продукти, които се изнасят от Финландия по целия свят обикновено се различават от тези, които са изложени на рафтовете в малките финландски магазини. Износителите има над какво да поработят преди да експедират продукцията си на международния пазар.

– Ние гарантираме за състава, качеството и безопасността на финландските продукти – при тях всичко е изрядно. Това обаче е последвано от едно голямо „но“, на което понякога се натъкваме. Изключително важно е да се отчитат особеностите на една или друга държава. – споделя Еса Вранг от „Food From Finland“.

Нужно е да модернизираме опаковките, дизайна, маркетинга. Често фирмите излизат на външния пазар със същите продукти, които са разработени за финландския потребител и за финландския пазар. Вземете например Япония. Това е страна, в която на опаковката на продукта се отдава голямо значение, а в този случай финландската лаконичност и краткост ни прави лоша услуга.

Или размера на опаковката. Както споделя Вранг, обикновено във Финландия продуктите се продават в по-големи опаковки, отколкото в чужбина. И тъй като финландските хранителни продукти са по-конкурентни по отношение на качеството, отколкото по отношение на стойността, по-малкият обем опаковка би могло да направи цената на продукта по-приемлива за купувача.

За да открият експортни канали, финландските производители е нужно да отделят от ценното си време за посещения на международни изложения и за продължителни преговори. Често, за да се избегне евентуална измама, е необходимо да се получи предварителна информация за даден евентуален клиент, а и някои чуждестранни клиенти имат различна представа за условията на плащане, която се различава значително от финландската практика. – признава Мико Сайранен.

Често имаме случаи, в които компаниите са готови да сключат сделка, но когато стане дума за пари възникват проблемите. Но периодично се натъкваме на клиенти, които са готови да платят предварително продукцията, която поръчват.

Да спечелиш азиатския пазар

Ако изчисленията на “Food From Finland” са верни, тази година износът на финландски продукти ще премине границата от 1,7 милиарда евро – въпреки действието на руските санкции. В сравнение с 2013 г. експортното портфолио е значително по-разнообразно.

През този период повече от половината от износа се дължи на три страни – Русия, Швеция и Естония. И днес голяма част от финландския експорт е предназначен за тези страни, но сега две трети от износа отива в други страни. Увеличение на износа се регистрира не само за страните от ЕС, но и за Саудитска Арабия, Южна Корея, Тайланд и Китай.

Трудно е да се оцени в парично изражение, но, безусловно, за последните пет години най-голямото постижение е промяната в отношението към износа. На вътрешния пазар в продължение на години не се отбелязваше никакъв растеж, а днес фирмите осъзнаха, че е необходимо да излезнат на външния пазар. – казва Вранг.

Увеличава се експорта не само на масло, алкохол и мляко на прах, но и на сирене, кафе и шоколад. Според финландския Център за опазване на природата значителното увеличение на износа на риба се дължи на износа на норвежка сьомга през Финландия (Бел.ред. Норвегия не е член на ЕС). Докато износът на ягоди е незначителна част от стоковата структура на търговията на Финландия.

В началото на май „Майтомаа“ съобщи, че е инвестирала още 10 милиона евро в млекопроизводството си в град Суоненьоки. Идеята е допълнителните мощности да се насочат за производството на продукция ориентирана за експорт, чийто дял трябва да бъде 10-20% от оборота на компанията. Освен маслото, най-важните експортни продукти за компанията са стерилизираните при свръх високи температури млечни продукти (UHT).

Млечни продукти

Ако искаме да разчитаме на експорта, е необходимо да имаме възможността да доставяме голям обем от продукция. – е уверен директорът на компанията „Maitomaa“ Мико Сайранен.

Все пак мениджърът е на мнение, че износът не бива да играе твърде голяма роля в търговската дейност на компанията. Този урок беше научен от мнозина компании, когато през август 2014 г. за една нощ Русия затвори границите си за хранителна продукция от страни от Европейския съюз.

Това може дори да не го казвам, но … ние (хранително-вкусовата индустрия) наистина зависехме твърде много от Русия.

Източник – www.inosmi.ru

 

 

 

 

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.