Ултрасите и Световното първенство по футбол 2018

Оле Кристиан Стрьом – вестник VG, Норвегия

МОСКВА – Владимир Путин не иска проблеми по време на Световното първенство по футбол. А това означава, че по време на турнира, който ще се проведе от 14 юни до 15 юли 2018 г. в Русия, проблеми наистина няма да има.

Така накратко може да формулираме, това което сподели с нас един от най-известните футболни фенове в Русия, когато се срещнахме с него в късната неделна вечер на стадиона на ЦСКА в северната част на Москва.

Роберт Устян е учил в САЩ и се занимава с проблемите на расизма сред руските футболни фенове. Запознат е с традициите на запалянковците в цяла Европа.

Той бе така добър да ни обясни защо руските власти от всички нива на държавната йерархия, включително и най-високото, са решили, че по време на Световното първенство не трябва да има никакви проблеми. Абсолютно никакви. Във всеки случай, почти никакви.

Руските служби за сигурност ги укротиха„, – казва той за футболните ултраси в страната.

Те познават всеки един от тях, наясно са кой с какво се занимава. Представители на правоохранителните органи посещават ултрасите в пет или шест сутринта, чукат на вратата и казват: „Добро утро, дойдохме да проведем превантивен разговор с вас. Вземете този лист хартия и се подпишете, че няма да създавате проблеми по време на Световното първенство. Ние знаем много добре кой сте вие, както и вие знаете кои сме ние. Имате само две възможности: или изчезвате от града, или си седите тихо и кротко в апартамента си. В противен случай – цитирам – ще дойдем и ще ви размажем“.

И други източници потвърдиха пред кореспондента на вестник VG, че руската полиция и разузнавателни служби правят всичко възможно, за да предотвратят проблеми от всякакво естество по време на турнира за Световната купа по футбол.

Полицията контролира тарторите на агитките. Ако се опитат да предприемат нещо, веднага ще ги арестуват. Ето защо мисля, че турнирът ще се проведе спокойно — е на мнение писателят и журналистът Игор Рабинер.

– Но в края на краищата, на Европейското първенство преди две години, руските фенове в Марсилия се държаха отвратително?

– Да, но сега Русия иска да създаде впечатление за мирна и спокойна страна. Чуждестранните фенове няма от какво да се страхуват, – твърди Рабинер. Срещаме се с него на футболен мач в събота в Москва.

Полицията укроти със сурови и крути мерки всички хулигани. Този процес започна през 2016 г. две години преди Мондиала. Натискът отвън, разбира се, също изигра своята роля„, – признава Наталия Юдина от правозащитната организация „Сова „, когато се срещаме с нея в скромния ѝ офис в сутерена на жилищна сграда.

Омоновци нахлуват в сектора на запалянковците по време на мач

Омоновци нахлуват в сектора на запалянковци по време на мач

Александър Баранов, чийто ресор са публиката и расизма в Руския футболен съюз, потвърждава че на феновете е нанесен сериозен удар. Двамата с него разговаряме седнали на пейка под едно дърво близо до стадион „Локомотив“.

Руската полиция гарантира, че чуждестранните фенове могат да се чувстват абсолютно сигурни. Имаме много сериозен опит и през последните две години се подготвихме отлично. Проведохме дори тестови мачове, които преминаха съвсем спокойно. Това ще бъде най-безопасното Световно първенство в историята на футбола„.

Баранов ни описва и тристепенната система за сигурност при влизането на феновете на стадионите и така наречените „паспорти на фена“ (Fan-ID), които са задължителни за всички, които отиват на мачовете.

– Нито един от ултрасите, които имат забрана за посещение на мачове от руското първенство заради агресивно поведение или прояви на расизъм, няма да може да посети мачовете по време на Световната купа. Те са поставени в черен списък. Разполагаме с тези списъци и знаем всичко за тези хора. Миналата година те се опитаха да закупят билети за мачовете от Купата на Конфедерацията, но опитите им да присъстват на мачовете бяха пресечени. Всички фенове, които идват в Русия за Световната купа, ще бъдат в безопасност. И сред ултрасите има свестни хора, които не създават проблеми, така че ще бъдем справедливи. Но пак повтарям всички ще бъдат в безопасност.

– Каква ще е числеността на полицейските сили, които ще бъдат задействани?

– Достатъчна, за да се чувстват всички зрители в безопасност.

Попитахме Александър Баранов колко полицаи и представители на правоохранителните органи ще охраняват мача, който скоро ще започне, в него ще участва отборът от Висшата лига „Локомотив“. Представителят на руския футболен съюз предполага, че около 2000 полицаи. А броят на зрителите, които ще посетят мача е 26 109. Когато руснаците твърдят, че ще държат футболните хулигани под контрол, те очевидно говорят сериозно.

И все пак, когато руските фенове атакуваха английските фенове в Марсилия по време на Европейското първенство преди две години, това си беше истинско клане (бел.ред. Става дума за събитията от юни 2016 г., когато 300 руски привърженици влязоха в битка с около 10 000 англичани).

През юни 2016 г. Марсилия е арена на жестоки стълкновения между фенове на Англия и Русия

През юни 2016 г. Марсилия е арена на жестоки стълкновения между фенове на Англия и Русия

Това, което се случи в Марсилия беше трагедия, но в Русия това е невъзможно да се случи. Гарантираме сигурността на всички фенове„- твърди Баранов.

След мача, когато „Локомотив“ празнува на терена дълго чаканата си титла, питаме Роберто Манчини, дали Русия контролира ситуацията в навечерието на Мондиала. Треньорът на „Зенит“ от Санкт Петербург (бел.ред. Роберто Манчини вече е национален селекционер на Италия) ни поглежда и отговаря с абсолютна увереност:

Тук всичко е готово за предстоящите мачове. Проблеми със сигурността са изключени“.

Феновете на „Зенит“ са съгласни с него. 22-годишният Владимир по принцип не е възхитен от факта, че трябва да разговаря с чуждестранни журналисти, но за нас прави изключение, след като му казахме, че известно време сме живяли в Санкт Петербург.

Фенове на "Зенит" се отправят към стадиона

Фенове на ЦСКА Москва се отправят към стадиона

Руснаците са гостоприемен народ. Мисля, че всеки, който пристигне тук на Световните финали, ще остане доволен. Разбира се, случват се и инциденти по време на някои мачове в руското първенство, но това се случва навсякъде, където се играе футбол. Ние по нищо не се различаваме“.

Връщаме се отново към привърженика на ЦСКА Роберт Устян. За разлика от Владимир, който говори само руски език, Робърт говори перфектен английски. Той добавя:

„Няма да има никакви проблеми на това Световно първенство. Напрежението в отношенията между Запада и Русия е толкова голямо, че всеки един негатив ще бъде унижение за страната. Всяка грешка може да бъде фатална. Особено за Владимир Путин, който вложи толкова много в това Световно първенство. Той иска да покаже на целия свят Русия откъм най-добрата ѝ страна“.

За Путин Световната купа е въпрос на чест. Той иска да демонстрира на всички, че Русия е в състояние да организира първенство от висока класа, да покаже красивата и привлекателна страна на руската душевност. Както в Сочи през 2014 г., когато черноморският град беше място, за което всички можеха само да мечтаят. Усмихнати полицаи, усмихнати хора“.

Устян обяснява, че Световното първенство по футбол за Русия и руснаците е много повече от спортно събитие.

Сред мнозинството от руснаците се създаде горчивото усещане, че след Студената война Западът унизи Русия. Спомнете си за бомбардировките над Югославия и незаконната интервенция в Ирак. Или за разширяването на НАТО, макар че Джеймс Бейкър, в качеството си на държавен секретар обеща, че НАТО няма да се придвижи и един сантиметър на Изток. Разбирате ли защо тази държава се чувства като звяр, който е заврян в ъгъла“.

Не може да се каже, че Устян е поддръжник на Путин. Точно обратното. Той получава образованието си на Запад, където оставя много приятели. Независимо от това, той разбира онези руснаци, които вярват, че сме дошли тук само, за да пишем негативни неща за Русия и които поради тази причина заемат защитна позиция.

В същото време в Русия действа пропагандна машина, която работи денонощно в полза на Владимир Путин. Този апарат убеждава хората, че Западът си е изградил мнение за Русия, че тя е колос на глинени крака. Освен това в западните медии наблюдавам ясно изразена ненавист към Русия и руския народ. От хора, които никога не са били тук. Това ме шокира„, – разпалва се фенът на ЦСКА.

Когато говорим за сигурността на Световното първенство, разбира се, не бива да засягаме само евентуалните безредици на трибуните, но и тревогата от терористични атаки. Опасенията нарастнаха, след като Русия получи правото да бъде домакин на Мондиала, тъй като редица ислямисти, които живеят в кавказките републики са пребивавали в Сирия, където са се сражавали на страната на ИДИЛ.

Федералната служба за сигурност твърди, че своевременно е разкрила няколко терористични клетки, макар че миналата година в Санкт Петербург в метрото беше извършен терористичен акт, в резултат на който загинаха 14 души.

На всички стадиони, където ще се провеждат мачове за Световната купа, ще бъдат разположени военни части, за да отблъснат евентуална атака на безпилотни самолети. Във всички градове е въведена пълна забрана на оръжията както за частни лица, така и за организации, които изпълняват, примерно, охранителни функции.

Лене Ветеланд от Хелзинкския комитет се отнася скептично към тези мерки:

Полицията получи доста широки правомощия по отношение на съмнителните лица. Опасяваме се, че правоохранителните органи с лекота ще могат да се намесват в личния живот на гражданите, мнозина се страхуват от произволни арести, расизъм и т.н. Много граждани с неславянски произход вече са арестувани„, твърди тя.

Роберт Устян с нетърпение очаква кога стотиците хиляди футболни фенове от целия свят за първи път ще се запознаят с Русия. Той ще се радва да изпие по чаша бира с тях в кръчмата, да сподели тяхната радост или тъга след футболните мачове.

И тогава те ще разберат, че ние, руснаците, сме също напълно нормални хора„, казва Устян.

 

 

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.