Уличната храна в Азия

Ако посетите Южна, Югоизточна и Източна Азия, ще останете с впечатлението, че местните се хранят с всичко, което расте и се движи.  Скорпиони, стоножки, лепкав ориз, йомари, рибени топчета и много други ястия се превърнаха в символ на местния темперамент на цели градове в Азия. Lenta.ru избра най-ярките примери на азиатския стрийт фууд.

Снимка: Francis Malasig / EPA
Лечон Снимка: Francis Malasig / EPA

Основното празнично блюдо във Филипините е лечон. Всъщност това е прасенце печено на шиш. Приготвят го за сватби, рождени дни, помени или просто, когато цялото семейство се е събрало по някакъв повод. В столицата Манила има цял квартал „Ла Лома”, чието население се е специализирало в приготвянето на лечона.

Снимка: Mak Remissa / EPA
Супа от охлюви Снимка: Mak Remissa / EPA

Улични търговци готвят супа от охлюви на остров Кох Пич. За ястието се използват езерни охлюви, които се събират в провинциите около Пном Пен, столицата на Камбоджа. Охлювите са популярна съставка в камбоджанската кухня и се използват за много ястия. В туристическите райони е трудно да откриете блюда с охлюви – на екскурзиантите най-често се предлагат ястия от китайската и виетнамската кухня, които са по-известни в света.

Снимка:Luong Thai Linh / EPA
Пържени пъдпъдъчи яйца Снимка:Luong Thai Linh / EPA

Тит хо тау, или пържени пъдпъдъчи яйца, е улична храна, която е популярна сред младите виетнамци. Освен яйцата, ястието съдържа сушено свинско месо, сол, пипер и чили сос. Виетнам се отличава от останалите азиатски държави с голямото разнообразие от улична храна.

Снимка: Luong Thai Linh / EPA
Лепкав ориз Снимка: Luong Thai Linh / EPA

Друго популярно блюдо от виетнамския стрийт фууд е лепкавият ориз. Сервира се с разнообразни ингредиенти, но най-често с месо и яйца. Други популярни варианти са с фъстъци, със задушено пиле, с боб мунг и резенчета кокос.

Снимка: Divyakant Solanki / EPA
Масала доса Снимка: Divyakant Solanki / EPA

Някои ястия са популярни в повече от една азиатска страна. Например масала доса – палачинка с пълнеж от картофи. Те могат да бъдат опитани в Южна Индия, Малайзия и Сингапур. В тази част от Азия с думата «доса» обикновено се нарича всяка една палачинка, направена от грубо смляно брашно и приготвена в чугунен тиган. Брашното може да бъде както пшенично, така и оризово, царевично или нахутено.

Снимка: Roman Pilipey / EPA
Уйгурски шишчета Снимка: Roman Pilipey / EPA

Улица „Ванфуцзин” е една от най-популярните търговски улици в Пекин, чиято слава се дължи и на уличната храна, която се предлага. Тук можете да намерите ястия от всички региони на Китай. Например жената на снимката си избира чуан – уйгурски шишчета. Малки парченца говеждо месо се нанизват на шиш, който се овалва в подправки (кимион, сусамово масло и люспи лют червен пипер) и се пече на жар.

Супа Малатан
Супа Малатан

Друго популярно блюдо в Китай, което може да се намери на улица „Ванфуцзин” е пикантната супа Малатан (Mala Tang). Първоначално е била разпространена единствено в провинция Съчуан, но с течение на времето става любимо зимно ястие в цялата страна. Съставките на супата могат да бъдат практически всякакви, но най-важното е да не забравяме за съчуанския пипер (Няма нищо общо с познатия ни черен пипер. Като подправка се използват плодовете на храст подобен на дърво.), който придава на супата необикновен аромат и острота.

Куня Снимка: Hein Htet / EPA
Куня Снимка: Hein Htet / EPA

Продавачът поръсва с тютюн листа от бетел – вечнозелено растение от рода на пипера. Тази комбинация е позната като куня и е много популярна в Мианмар (На разговорен бирмански език бетелът се нарича куня). Тютюн, ядки от арека и лаймова паста се увиват в листа от бетел. Кунята е доста популярна в Азиатско-тихоокеанския регион, но е забранена в много западни страни поради наркотичния ѝ ефект. Освен това по зъбите и устните оставя червени следи от употребата ѝ.

Пържени рибени топчета Снимка: Alex Hofford / EPA
Пържени рибени топчета Снимка: Alex Hofford / EPA

Пържените рибени топчета в къри сос са истински символ на Хонконгската автономия и съпротивата срещу суровите мерки от страна на Пекин. На 8 февруари 2016 г., в първия ден от китайската Нова година, избухват сблъсъци между хонконгските улични търговци и полицията, които влизат в историята като „революцията на рибените топчета“. Представители на Департамента по храните и опазване на околната среда се опитват да изгонят уличните търговци, които работят без разрешение на пазара в квартал „Монгкок”. Минувачите се застъпват за търговците на улична храна, което води до стълкновения. Традиционната рецепта за топчетата е от местни видове риби като жълтоопашата лакедра или риби от семейство Synodontidae, които по външен вид приличат на гущер. Днес само 20% от състава на топчетата се състои от риба, останалото са евтини заместители. Ежедневно в Хонг Конг се продават повече от 370 милиона рибени топчета.

Йомари
Йомари

Посетите ли Непал задължително опитайте йомари – това са вид банички приготвени от оризово брашно със сладък пълнеж от черна патока (меласа), сусам и кокос. Йомари е национално ястие на неварите – етнос живеещ в долината Катманду. Първоначално тези банички са ги приготвяли за фестивала „Йомари Пунхи“, но днес те са толкова популярни, че се продават през цялата година на цена от около 60 цента за брой.

Снимка Narong Sangnak / EPA
Снимка: Narong Sangnak / EPA

Улица „Каосан Роуд” в Банкок е прочута със своята улична храна. Тук можете да намерите почти всички улични храни, които са обичайни за Тайланд, но най-популярните от тях са пресните плодове и пържените насекоми. Хлебарките, стоножките, скорпионите и бръмбарите са били храна за мнозина тайландци в миналото, но днес насекомите са по-скоро развлечение за туристите. На вкус наподобяват на пържени скариди.

Палачинки с червен боб Снимка: David Chang / EPA
Палачинки с червен боб Снимка: David Chang / EPA

Някои ястия са популярни, както в континентален Китай, така и на остров Тайван. Например палачинки с пълнеж от червен боб – това е типично ястие от кантонската кухня. Палачинките са хрупкави отвън и пухкави и нежни отвътре, а пълнежът е паста от червен боб и ситно нарязана ряпа. Обикновено можете да ги закупите от мобилни фургони, които обикалят из целия Тайпе.

Francis Malasig / EPA
Снимка: Francis Malasig / EPA

Ястия от патица присъстват в почти всяка азиатска кухня, но навсякъде се приготвят по различен начин. Например във Филипините патицата първо се вари, след това се пържи с лук и подправки. Така месото става меко отвътре и хрупкаво отвън. Сервира се с различни сосове, от сладки до пикантни.

Ларб
Ларб

Най-популярното ястие в Лаос е известно под няколко имена: ларб, ларп или лаап. Това е пикантна смес от мариновано месо или риба, зеленчуци, плюс различни пропорции от галангал (сиамски джинджифил) и рибен сос. Местните смятат, че ларбът има свойства на афродизиак. Сервира се с ориз и се яде с ръце. Лаоската кухня е популярна не само в страната, но и в северните райони на Тайланд.

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.