Уикенд в затвора

„Затворът“

За повечето хора затворът е място, което навява асоциации на неволен ужас, примесен с несъзнателно отвращение и страх. За южнокорейците, които имат нужда да заредят батериите си от натоварения всекидневен живот, ден-два в мнимия затвор, който ще ви представим в следващата статия, са истинско спасение.

През последните пет години повече от 2 000 „затворници“ са „въдворени” в подобие на затвор в южнокорейската област Хончхон. Тези „затворници” си плащат за краткосрочно лишаване от свобода, което изтърпяват в обикновени затворнически килии и където мобилните устройства и часовниците са забранени, както и разговорите с другите затворници. Неотдавна този „затвор” беше посетен от фотографа на „Ройтерс” Ким Хонг-Джи.

Стресът

Повечето от „лишените от свобода“, които посещават този „зандан“ са претоварени и преуморени офис служители и студенти, които търсят някакъв вид спокойствие в условията на натоварения си и отговорен делничен живот в Южна Корея.

Съоснователката на това учреждение Нох Джи-Хянг (Noh Ji-Hyang) е вдъхновена от недоволния коментар на съпруга ѝ прокурор, който заявява, че би предпочел да бъде затворен някъде в изолация, вместо да се налага да изкарва поредната изнурителна 100-часова работна седмица (Бел.ред. Културата на труда в Южна Корея поощрява извънредния труд.). След приключване на престоя си в това място посетителите признават: „Това не е затвор. Истинският дранголник е там, където се връщаме”.

Спадът във високотехнологичната и експортно ориентирана икономика на Южна Корея засилва хиперконкурентната среда на работното място, както и в областта на образованието, което според експертите увеличава високото ниво на стрес и самоубийства в южнокорейското общество. – твърди фотографът.

През 2017 г. южнокорейците са работили средно 2024 часа. Те са изпреварвани единствено от Мексико и Коста Рика според проучване на 36 държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

За да се подобри качеството на живот на хората, правителството повиши минималната работна заплата и намали максималната работна седмица до 52 часа. Местните икономисти обаче се опасяват, че тези мерки биха могли да имат неприятни последствия, поставяйки под заплаха създаването на нови работни места.

Обстановката в килията е спартанска, както подобава на истински затвор.
Обстановката в килията е спартанска, както подобава на истински затвор.

Условията

Клиентите на учреждението „Затворът вътре в мен“ (Prison Inside Me) получават синя затворническа униформа, постелка за йога, комплект за чай, химикалка и бележник. Всички спят на пода. Килията разполага с малка тоалетна, а огледала няма. Менюто включва сладки картофи приготвени на пара и бананов коктейл за вечеря, а за закуска е предвидена оризова каша.

Фотографиите, които ще видите по-долу са направени от Ким Хонг-Джи в периода 10-11 ноември 2018 г.

Парк Хе-Ри – 28-годишна мениджърка на бизнес програма за стартъпи – предава мобилния си телефон, тъй като те са забранени в килията. – Този затвор ми дава усещането за свобода. – уверява Парк, която ще плати 90 долара, за да прекара 24 часа на това място. – В момента съм претрупана с работа и не би трябвало да се намирам тук. Но реших да си взема кратка почивка и да погледна вътре в себе си. Искам да се науча да живея по-добре.

Новодошли посетители изслушват инструкция за правилата в "затвора".
Новодошли посетители изслушват инструкция за правилата в „затвора“.
Сградата на "Затворът вътре в мен" е обгърната от мъгла на зазоряване.
Сградата на „Затворът вътре в мен“ обгърната от мъгла на зазоряване.
Парк Хе-Ри (вляво) се разхожда преди да бъде заключена в килията.
Парк Хе-Ри (вляво) се разхожда преди да бъде заключена в килията.
Парк Хе-Ри и другите "арестанти" се подготвят за лишаването от свобода.
Парк Хе-Ри и другите „арестанти“ се подготвят за лишаването от свобода.
Медитация преди затварянето в тъмницата.
Медитация преди затварянето в тъмницата.
Обитател на "Затворът вътре в мен" гледа през прозорчето на килията.
Обитател на „Затворът вътре в мен“ гледа през прозорчето на килията.
Мобилните телефони са табу.
Мобилните телефони са табу.
Вътрешният прозорец в килията.
Вътрешният прозорец в килията.
Време е за храната.
Време е за храната.
Храната се предоставя през специален отвор във вратата на килията.
Храната се предоставя през специален отвор във вратата на килията.
"Затворник" се храни в килията си.
„Затворник“ се храни в килията си.
Парк Хе-Ри в килията си.
Парк Хе-Ри в килията си.
Парк Хе-Ри и другите "затворници" получават документите, удостоверяващи условното им предсрочно освобождаване.
Парк Хе-Ри и другите „затворници“ получават документите, удостоверяващи условното им предсрочно освобождаване.

Източник – www.cameralabs.org

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.