Casio и новите тенденции

Традиционните механични часовници, особено тези които са с корпус от благородни метали, остават за мнозина символ на висок статус, но електронните модели и умните часовници определено се явяват алтернатива при предпочитанията на клиентите. На страната на старата добра механика със сложни механизми е силата на традицията и швейцарката изработка, на страната на японската електроника са иновациите, корпус който е устойчив на удар, водо-, прахо- и калоустойчивост, както и разнообразие от полезни функции.

Главният изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на компанията Casio Юичи Масуда споделя неговата гледна точка защо електронните часовници не се конкурират с швейцарската механика, както и как японските традиции се съчетават с иновациите.

Юичи Масуда

Юичи Масуда

За умните часовници

Смарт часовниците са изключително важно направление и ние в Casio обръщаме също внимание на него. На пазара се наблюдава голяма конкуренция, включително и във високоценовия сегмент. Винаги мислим преди всичко за нашата целева група, всеки проект се анализира от гледна точка на интереса на потенциалния купувач. По същия начин оценяваме и програмното осигуряване: то трябва да отговаря на нуждите на целевата ни таргет група.

За функционалността

Една от особеностите на нашите умни часовници е, че в тях се генерират карти, които ще бъдат от полза за собствениците на такива часовници – както за спортисти, така и за пътешественици – по време на джогинг или туристически походи. Работим усилено, за да добавим и други уникални функции към тези часовници, които ще ги направят конкурентоспособни на този толкова наситен пазар. Използваме операционната система Android, тъй като тя позволява изтеглянето на приложения от общодостъпни източници. Благодарение на тази операционна система можем да разработваме нужните за нас приложения, за да усъвършенстваме тези умни часовници.

За новите технологии

Основното нещо във всеки бизнес, който е свързан с иновации и нововъведения е никога да не се спира. Опитвайте се да реализирате дори необичайни идеи, стига те да изглеждат перспективни. Именно така ние разработихме часовника G-Shock с корпус от сапфирено стъкло. Естетически тези часовници са впечатляващи, но е необходимо да поработим още над тяхната удароустойчивост. Уверявам ви, това никак не е лесно, но ние сме активно ангажирани с нашите иновационни разработки. И при това доста успешно.

През 2014 г. Casio внедри функцията за корекция на времето с помощта на GPS в рамките на концепцията за „Глобалната синхронизация на времето“ – първо в часовниците Oceanus, а след това и в други серии. През 2015 г. в серията Edifice се появиха часовници с функцията Mobile Link: тя позволява да свържете часовника си със своя смартфон чрез Bluetooth.

Casio Edifice Bluetooth Solar Illuminator

Casio Edifice Bluetooth Solar Illuminator

За конкуренцията

Често ме питат за конкуренцията с Apple. Apple продава на пазара 200 милиона iPhone годишно. Разликата е, че техните умни часовници не са самостоятелни продукти, а се явяват допълнение към iPhone, т.е. допълващ продукт. Ние имаме съвършено различна позиция по отношение на интелигентните часовници. Оборудваме часовниците си с актуален за нашите клиенти съответен софтуер и това ни осигурява стабилна и изгодна позиция на пазара. Ние не се конкурираме и с швейцарските производители: те също оперират със самостоятелен продукт, което им осигурява съответния пазарен сегмент.

За марката G-Shock

Миналата година нашата линия от удароустойчиви часовници навърши 35 години и аз спокойно мога да кажа, че тези часовници наистина промениха пазара и отношението на хората, особено на младите хора, към часовника като цяло. В допълнение към тяхната удароустойчивост, те също така направиха революция, като зададоха същността на феномена „модни часовници“. До 80-те години на XX век часовниците бяха знак за статус или просто показаха времето, но никой не ги възприемаше като моден аксесоар. Ние променихме това. Нашите часовници се превърнаха в моден аксесоар, част от начина на живот, че дори и част от културните навици на потребителите. Всичко това постигнахме благодарение на сътрудничество ни с художници, музиканти и актьори, които участваха с нашите продукти в рекламни клипове и филми.

За новите часовници

Най-важното нововъведение в нашата колекция G-Shock е това, че се появиха модели, които дублират класическите пластмасови часовници по форма, но техният корпус е направен изцяло от метал. На първо място ще спомена за водещият ни модел G-Shock GMW-B5000. С него ние отговаряме на популярната понастоящем ретро тенденция. Да направим метална версия на първоначалните пластмасови часовници не беше никак лесно, но ние успяхме да реализираме тази идея, като осигурихме същата надеждност и устойчивост на удар, като при часовниците с пластмасов корпус и верижка от каучук. Инженерите работиха усилено върху това решение и в резултат на това изненадахме клиентите с модел, който те въобще не очакваха.

За сътрудничеството

Ние си сътрудничим с тези хора и компании, които може да определим за актуални за нашите клиенти. Тя може да бъде японска или китайска марка дрехи или аксесоари, художник-графитист, популярен музикант или група. Ние не разкриваме предварително планираните взаимоотношения, за да съхраним интригата и в резултат на това покупателния интерес. Но в същото време подчертаваме, че G-Shock не е просто един моден часовник. Това е надежден и многофункционален инструмент за най-различни хора: от спортисти и пътешественици до летци и моряци.

За почитателите

Щастливи сме, че съществуват истински неформални фен клубове на любителите и колекционерите на G-Shock. Компанията Casio има удоволствието да споделя историята на своите марки – разполагаме с музей на компанията, в който е изложена експозиция на исторически модели. В тази експозиция излагаме всички часовници, които сме пуснали на пазара от самото основаване на компанията. Ние, японците, се опитваме да обърнем внимание на всеки един детайл в нашата работа, да не пропускаме нито една подробност, а това илюстрира подробно процеса на създаването на G-Shock. Някои от нашите клиенти са привлечени от стила и външния вид на часовника, а други оценяват нашата старателност и акуратност.

За японските традиции

В Япония грижливо се пазят старинните тайни на производството, по-специално става дума за оръжейния занаят и ковачеството. И Casio допринася за подкрепата на традициите: каним за сътрудничество изявени майстори на тези традиционни занаяти. През 2018 г. в нашите колекции часовници се появи моделът MR-G-G2000HA. Това е лимитирана серия – в продажба пуснахме само 350 образци. Безелът (бел.ред. Безелът обхваща стъклото на часовника. Изработва се от метал или керамика) беше реализиран от един от японските оръжейници, който владее  изкуството „тецу-цуба“ (изготвяне на  защитната ръкохватка за традиционния японски меч-катана). Необходимо е да уточня, че подобни лимитирани серии часовници предизвикват интерес сред потребителите далеч отвъд пределите на Япония.

CASIO G-SHOCK MR-G

CASIO G-SHOCK MR-G

За скъпите часовници

Компанията Casio реализира на пазара и часовници в луксозния сегмент. Основното нещо в този дял на пазара е изключителното внимание към детайла. Например, преди известно време пуснахме на пазара часовника G-Shock MRG от злато. Безелът и централните звена на верижката на часовника бяха ръчно изработени от майстора на техниката „цуики“ Асано. Флагманският модел в гамата се превърна в обект на желание за мнозина колекционери.

Компанията предлага на пазара и серия от високоточни часовници Oceanus, като в някои от тях използваме кристал на традиционни японски производители.

Гамата премиални часовници е сегмент от бизнеса на CASIO, в който ние „изпитваме“ нашите най-авангардни разработки. Освен това часовникът е така наречената „емоционална инвестиция“, а притежанието на скъп часовник за нашия клиент може да бъде ценно именно в този смисъл.

За любимите часовници

В личната ми колекция няма много часовници. Тъй като взех активно участие в разработката на серията G-Shock, аз съм много привързан към нея. Но понеже новите модели на тази серия са доста големи по размер, за мен е по-удобно да нося часовници от серията Oceanus, особено когато съм на официални срещи, в които класическият дрескод е задължителен.

Източник – www.lenta.ru

 

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.