Танкове от Втората световна война

Мнозина от любителите на историята все още се вълнуват от въпроса кой е най-добрият танк през Втората световна война. Те внимателно сравняват таблиците с характеристиките на танковете, обръщат внимание на дебелината на бронята и бронепробиваемостта на снарядите, привеждайки допълнително множестово аргументи в своя полза.

В следващата статия ще ви представим накратко някои от характеристиките на най-масовите танкове през Втората световна война.

Panzerkampfwagen II

Лек танк Панцер II

Лек танк Панцер II

Несъразмерността в техническото оборудване между Вермахта и Червената армия се проявява и в областта на танковете. Немският танк Панцер II е въоръжен с едва 20-милиметрово оръдие, а дебелината на бронята е между 5 и 30 милиметра (Челната броня е 30 мм). 743 бройки от този танк са изпратени на Изток. В началото на 1943 г. е спрян от производство.

Panzerkampfwagen III

Среден танк Панцер III

Среден танк Панцер III

Танкът Панцер III сформира основата на бронетанковите съединения на Германия. Танкът е въоръжен с оръдие с калибър 37 мм. или 50 мм., а дебелината на бронировката е от 10 до 30 мм. Неговият двигател с мощност от 300 к.с. му позволява да развива скорост до 40 километра в час, а запасът от ход (по шосе) е почти 200 километра (Бел.ред. Запас от ход означава какво разстояние може да премине танка с едно зареждане). На Източния фронт германската армия разполага с 979 такива бойни машини.

Panzerkampfwagen IV

Среден танк Панцер IV

Среден танк Панцер IV

Танкът Панцер IV е единственият, който може в известна степен да се сравни с T-34. Той е оборудван със 75-мм оръдие и двигател с мощност 300 конски сили, който му позволява да достига скорост до 40 километра в час. На 22 юни 1941 г. на Изток се намират 444 танка от този модел.

Това е най-масовият немски танк, който остава на въоръжение в бронетанковите войски на Третия райх до самия край на войната. Средният танк Панцеркампфваген IV дължи високите си бойни характеристики на конструкторите, които блестящо се справят със задачата за усилване на бронировката и огневата мощ на танка.

Т-34

Легендарните танкове Т-34

Легендарните танкове Т-34

Съветският Т-34 танк е пуснат в серийно производство през 1941 г. и още от самото начало предизвика паника сред войниците на Вермахта. Разполага със 76-милиметрово оръдие, 2 или 3 картечници, дебелината на бронята е между 45 и 52 милиметра, а двигателят с мощност 500 к.с. му позволява да достигне скорост до 55 километра в час. Запасът от ход е 300 километра, а по своите възможности той надминава всички немски танкове.

Танк „Климент Ворошилов“

Съветски тежък танк КВ-1, Волховски фронт

Съветски тежък танк КВ-1, Волховски фронт

Съветският тежък танк КВ тежи 47 тона (Панцер IV – 20 тона, T-34 – 26,5 тона). Въоръжен е с 76-милиметрово оръдие и двигател с мощност от 600 конски сили, което му позволява да развива скорост до 35 километра в час. Танкът е бил почти неуязвим за немската артилерия, но за сметка на това му липсва маневреност. Дебелината на бронята е от 20 до 75 мм, а от танка са произведени 3 225 броя.

Panzerkampfwagen VI Tiger

Танк Панцер VI "Тигър" преминава покрай горящи американски камиони

Танк Панцер VI „Тигър“ преминава покрай горящи американски камиони.

Още през 1941 г. започва разработката по създаването на немския танк Панцер VI, който получава името „Тигър„. Едва през 1943 г. немската промишленост успява да доставя в големи количества танка на фронта. Дебелината на бронята е 25-110 милиметра и поне на първо време неговото 88-милиметровото му оръдие му осигурява превъзходство над противника. Скоростта на движението на танка по неравен терен обаче е незначителна и възлиза на 20 километра в час.

Panzerkampfwagen V

Железопътен ешелон с танкове "Пантера" от 5-та СС танкова дивизия "Викинг" на ж.п. гара Любомл, Украйна

Ешелон с танкове „Пантера“ от 5-та СС танкова дивизия „Викинг“ на ж.п. гара Любомл, Украйна.

Танкът Панцер V „Пантера“ е оборудван със 75 милиметрово оръдие, а бронировката му е сравнима с тази на „Тигър“. Въпреки това той е смятан за най-добрия танк през Втората световна война. Бойният му дебют е битката при Курск, а на базата на танк „Пантера“ се произвеждат противотанковите самоходни артилерийски установки „Ягдпантер“.

Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II

"Кралски тигър" преминава покрай колона с военнопленници

„Кралски тигър“ преминава покрай колона с военнопленници.

Танкът Панцер VI Ausf. II „Кралски тигър“ има дебелина на бронята 25-185 милиметра. Участието му в бойни действия започва чак през 1944 г. Общото количество произведени различни модификации на „Кралски тигър“ е около 2 000 броя.

М4 „Шърман“

Съветски автоматчици на танк "Шърман"

Съветски автоматчици на танк „Шърман“.

Съединените щати произвеждат около 50 000 танка M4 „Шърман“. Танкът е оборудван със 75 милиметрово оръдие, а дебелината на бронята е 38-76 милиметра. Американският танк отстъпва почти по всички показатели на късните немски модели танкове, но компенсира недостатъците си със своята многобройност.

Mk. IV „Чърчил“ 

Английски пехотен танк "Чърчил"

Английски пехотен танк „Чърчил“

Танкът „Чърчил“ е един от многото английски модели. Той се отличава с мощна бронировка (до 102 милиметра) и ниска скорост. В британските бронетанкови дивизии е заменен скоро от танковете „Шърман“. Двигателят е с мощност 350 к.с., със скорост на движението 24 километра в час и запас от ход 250 км. по шосе.

Източник – www.inosmi.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.