Танкове от Втората световна война

Мнозина от любителите на историята все още се вълнуват от въпроса кой е най-добрият танк през Втората световна война. Те внимателно сравняват таблиците с характеристиките на танковете, обръщат внимание на дебелината на бронята и бронепробиваемостта на снарядите, привеждайки допълнително мнозина аргументи в своя полза.

Лек танк Панцер II

Лек танк Панцер II

Несъразмерността в техническото оборудване между Вермахта и Червената армия се проявява и в областта на танковете. Немският танк Панцер II е въоръжен с едва 20-милиметрово оръдие, а дебелината на бронята е между 5-30 милиметра (Челна броня 30 мм). 743 бройки от този танк са изпратени на изток. В началото на 1943 г. е спрян от производство.

Среден танк Панцер III

Среден танк Панцер III

Танкът Панцер III сформира основата на бронетанковите съединения на Германия. Танкът е въоръжен с оръдие с калибър 37 мм или 50 мм, а дебелината на бронировката е от 10 до 30 мм. Неговият двигател с мощност от 300 к.с. му позволява да развива скорост до 40 километра в час, а запасът от ход (по шосе) е почти 200 километра (бел.ред. Запас от ход означава какво разстояние може да премине танка с едно зареждане). На Източния фронт германската армия разполага с 979 такива бойни машини.

Среден танк Панцер IV

Среден танк Панцер IV

Танкът Панцер IV е единственият, който може в известна степен да се сравни с T-34. Той е оборудван със 75- мм оръдие и двигател с мощност 300 конски сили, който му позволява да достига скорост до 40 километра в час. На 22 юни 1941 г. на Изток се намират 444 танка от този модел. Това е най-масовият немски танк, който остава на въоръжение в бронетанковите войски на Третия райх до самия край на войната. Средният танк Панцеркампфваген IV дължи високите си бойни характеристики на конструкторите, които блестящо се справят със задачата за усилване на бронировката и огневата мощ на танка.

Легендарните танкове Т-34

Легендарните танкове Т-34

Съветският Т-34 танк е пуснат в серийно производство през 1941 г. и още от самото начало предизвика паника сред войниците на Вермахта. Разполага със 76-милиметрово оръдие, 2 или 3 картечници, дебелината на бронята е между 45-52 милиметра, а двигателят с мощност 500 к.с. му позволява да достигне скорост до 55 километра в час. Запасът от ход е 300 километра, а по своите възможности той надминава всички немски танкове.

Съветски тежък танк КВ-1, Волховски фронт

Съветски тежък танк КВ-1, Волховски фронт

Съветският тежък танк КВ тежи 47 тона (Панцер IV – 20 тона, T-34 – 26,5 тона). Въоръжен е с 76-милиметрово оръдие и двигател с мощност от 600 конски сили, което му позволява да развива скорост до 35 километра в час. Танкът е бил почти неуязвим за немската артилерия, но за сметка на това му липсва маневреност. Дебелината на бронята е от 20 до 75 мм, а от танка са произведение 3225 броя.

Танк Панцер VI "Тигър" преминава покрай горящи американски камиони

Танк Панцер VI „Тигър“ преминава покрай горящи американски камиони

Още през 1941 г. започва разработката по създаването на немския танк Панцер VI, който получава името „Тигър“. Едва през 1943 г. немската промишленост успява да доставя в големи количества танка на армията. Дебелината на бронята е 25-110 милиметра и поне на първо време неговото 88-милиметровото му оръдие му осигурява превъзходство над противника. Скоростта на движението на танка по неравен терен обаче е незначителна и възлиза на 20 километра в час.

Железопътен ешелон с танкове "Пантера" от 5-та СС танкова дивизия "Викинг" на ж.п. гара Любомл, Украйна

Ешелон с танкове „Пантера“ от 5-та СС танкова дивизия „Викинг“ на ж.п. гара Любомл, Украйна

Танкът Панцер V „Пантера“ е оборудван със 75 милиметрово оръдие, а бронировката му е сравнима с тази на „Тигър“. Въпреки това той е смятан за най-добрия танк през Втората световна война. Бойният му дебют е битката при Курск, а на базата на танк „Пантера“ се произвеждат противотанковите самоходни артилерийски установки „Ягдпантер“.

"Кралски тигър" преминава покрай колона с военнопленници

„Кралски тигър“ преминава покрай колона с военнопленници

Танкът Панцер VI Ausf. II „Кралски тигър“ има дебелина на бронята 25-185 милиметра. Участието му в бойни действия започва чак през 1944 г. Общото количество произведени различни модификации на „Кралски тигър“ е около 2000 броя.

Съветски автоматчици на танк "Шърман"

Съветски автоматчици на танк „Шърман“

Съединените щати произвеждат около 50 000 танка M4 „Шърман“. Танкът е оборудван със 75 милиметрово оръдие, а дебелината на бронята е 38-76 милиметра. Американският танк отстъпва почто по всички показатели на късните немски модели танкове, но компенсира недостатъците си със своята численост.

Английски пехотен танк "Чърчил"

Английски пехотен танк „Чърчил“

Танкът „Чърчил“ е един от многото английски модели. Той се отличава с мощна бронировка (до 102 милиметра) и ниска скорост. В британските бронетанкови дивизии е заменен скоро от танковете „Шърман“. Двигателят е с мощност 350 к.с. със скорост на движението 24 километра в час и запас от ход 250 км. по шосе.

Източник- www.inosmi.ru

Всички, които се интересуват от историята на Втората световна война са добре дошли в нашата Facebook група : Втора световна война.

No Responses

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.