Секретната история на руската революция

Boulevard Voltaire, Франция

В 100-годишнината на болшевистката революция френският писател и журналист Виктор Лупан публикува книгата „Тайната история на руската революция“, в която разказва за неизвестностите на това историческо събитие.

– Г-н Лупан, публикувахте книга, в която описвате, както вие я наричате тайната история на руската революция. За какво точно става дума? И как успяхте да разкриете тайната на Великата руска революция?

– Болшевистката революция или т.нар. Октомврийска революция фактически е кулминацията на целия революционен процес. Моята история започва доста по-рано. Тя поставя началото си през 1903 г., когато Лев Троцки, който по това време все още се казва Лев Бронщайн, вече е бил в политическо заточение в Сибир. Той е на 23 години, женен е за по-възрастна жена и има две деца. Троцки значително изпреварва своето време.

През 1903 г. той успява да избяга от селото, в което живее въпреки полицейския надзор. В един от градовете в Сибир го чакат няколко човека от нелегална група, които му дават нови документи. Именно тогава той се превръща в Лев Троцки. Полицията не успява да го открие. По-това време в личните документи още не е имало снимки.

Лев Троцки

Лев Троцки

Няколко седмици по-късно той се появява във Виена при някой си Виктор Адлер. Трябва да отбележим, че Виктор Адлер е, вероятно, най-влиятелният политик и социалдемократ по това време в Европа. Той е бил човек с голям късмет, изтъкнат интелектуалец и основен финансист на социалдемокрацията. А Лев Троцки е само едно дете. И това се вижда на снимките. Той все още не се бръсне, брадата му е като на тинейджър.

Троцки успява да очарова Виктор Адлер, който е живеел на улица Бергщрасе. Днес това е най-разпознаваемият адрес във Виена, доколкото съсед на Виктор Адлер е бил Зигмунд Фройд. Младият Троцки, току-що пристигнал от сибирската каторга, се озовава в дома на Виктор Адлер. Още същият ден той вечеря в дома на Зигмунд Фройд. Успях да открия тази история, която е абсолютно неизвестна за обществото.

– Ако съм ви разбрал правилно, вие искате да разкриете всички дребни детайли преди това неизвестни на хората, които, според вас, са основните причини за тази революция?

– Исках да разкажа не само за големите интриги, но и за малките неща. Когато Виктор Адлер изпраща Троцки в Лондон, той все още е много млад. Троцки е едва на 23 години. Освен това австро-унгарската полиция сътрудничи на руските си колеги, така че това прехвърляне на бившия заточеник съвсем не е било безопасно. В Лондон Троцки е трябвало да бъде посрещнат от съпругата на Рихтер, но кои са семейство Рихтер – това са Ленин и неговата съпруга.

Александър Парвус

Александър Парвус

Това е невероятна история! След това, през същата тази 1903 г., Троцки заминава за Мюнхен. Среща се с човек на име Александър Парвус, когото смятам за абсолютно гениален човек. Той е милиардер, роден в Одеса, наполовина немец, наполовина австроунгарец. Именно този здравеняк-милиардер ще се заеме с политическото образование на Троцки (Бел. ред. Повече за Израил Лазаревич Хелфанд, известен още и като Александър Парвус, може да откриете в книгата на Елизабет Хереш – „Платената революция“). Той го научава какво означава перманентна революция, световна република и го запознава с всичко това, което по-късно ще бъде наречено „троцкистки“ идеи. През 1905 г. в Санкт Петербург се осъществява първата руска революция.

Парвус казва на Троцки: „Революцията е избухнала, ние сме длъжни да се отправим натам!”. И те заминават, въпреки че и двамата са в нелегалност. По това време царската полиция е съвършено неадекватна. Те пристигат в Русия с фалшиви документи, а революцията вече е в разгара си. Това е била революция на работниците. По улиците се стреля с огнестрелно оръжие. И изведнъж пристига Троцки. Младият еврейски имигрант, родом от Украйна, след няколко седмици се превръща в лидер на тази революция. Ще съм много благодарен на този, който може да ми обясни това. Какъв талант!

След това той ще създаде Червената армия и всички ще бъдат изумени. Да пристигнеш от чужбина по време на вече избухнала революция, която вече има своите ръководители, и само след няколко седмици да застанеш начело на Революционния военен съвет (Бел.ред. Висш орган на управление на Червената армия в периода 1918-1934 г.) – това е нещо съвсем необикновено.

– Според вас руската революция е едва ли не велик заговор на международното социалистическо движение?

– Не, това съвсем не е така. Просто трябва да се знае, че в тази епоха Русия е имала много врагове, както и сега всъщност. Един мастит американски банкер, който предава на Троцки $10 000 през 1917 г. счита Николай II за враг на човечеството. Той мисли по този начин, не само защото Русия е абсолютна монархия, но преди всичко, защото я смята за антисемитска империя. И наистина в царска Русия евреите са били подложени на преследвания.

Все пак е необходимо да се отчете и контекста на момента. По едно и също време изиграват своята роля западните страни, американските банкови кръгове и международната социалдемокрация, която подготвя революция във всички посоки. Не бива да забравяме, че освен разразилата се през 1917 г. руска революция, такива революции пламват в Германия, Унгария и в много други страни.

– Руската революция би могла да бъде почти буржоазна революция, която под предлог, че освобождава пролетариата ги манипулира, за да експериментира теориите си.

– Не, това са били крайно политизирани хора, които са мотивирани от ненавист. Трябва да се разбере защо тази революция се случва точно в Русия. Руските селяни и работници наистина се присъединяват към червените. В това няма никакво съмнение. С учудване открих, че в Червената армия е имало повече царски офицери, околкото в Бялата гвардия.

Руска революция

1917 г. Руската революция. Снимка- Уикипедия

Не го знаех, това е поразително! Царските генерали са станали червени! Русия е православна страна. Страна, която винаги се е стремила към алтернативно общество, на всяка цена е държала да възтържествува правосъдието и Христовата истина да се изяви на земята. Естествено, селяните встъпващи в редиците на червените не са имали и понятие за това какво е диалектически материализъм и демократичен централизъм. Това тях не ги е интересувало. Затова пък, когато чуели: „Земя за всички, всеобщо равенство, без господство на парите, социална справедливост” – това вече им приличало на добре познатия им православен дискурс.

– Защо революцията сполучи в Русия? Нейното полуевропейско, полуазиатско положение ли изигра роля или всеобщата нищета?

– Може би става дума за благодатна почва. Маркс не е очаквал, че това ще се случи в толкова слаборазвита страна като Русия. Революцията е трябвало да се случи в Англия или Германия.
Революцията сполучи в Русия, защото там имаше такива личности като Троцки. Аз не виждам втори Троцки. Никой не е мислил, че болшевиките ще спечелят.

Поглеждайки картата от 1918 г. ще видим, че те са били обкръжени от три страни. Всички са казвали: „Това е краят, всичко е свършено”. Самите болшевики не вярвали в своята победа. Троцки – едно цивилно лице, интелектуалец и човек на емоциите успява да се справи, подбирайки правилните думи. Самият той убива хора със своята ръка, стреля в главите им, за да даде пример. Постепенно те побеждават белите.

Работейки над книгата, проумях че на белите им е липсвала комуникацията с хората. Царят е бил затворен, така и никой не се е опитал да го спаси. Липсвала е и централна власт. Белите не са имали никаква идеология. Размишляват за някакъв вид република, но никой не е разбирал какво точно предлагат. На червения терор отговарят с бял терор. Той е доста по-неефективен от червения терор, но това прави хората враждебни един към друг. Това е верижна реакция. Белите осъзнават, че няма да могат да победят. Може би белите са обладавали някакъв вид слабост, каквато при червените е липсвала. Във всеки случай това е изключително интересна история!

А след това започва адската гражданска война. Открих писма, които са писани от хора преживели тази касапница. Това е бил същински Дантев ад, като картина на Йеронимус Бош. Всичко е било безкрайно. В това е невъзможно да се повярва. Освен това никога по филмите не са ни показвали това, което аз прочетох.

– В Русия и досега може да се забележи, че някои хора са пленени от могъществото на СССР. Откъде е тази привързаност? Това е свързано с отношението на руснаците към размерите на тяхната страна ли, страна, която въпреки всичко устоя сама срещу останалия свят по време на Студената война? Как мислите Русия сама ли разгроми нацистите?

– Русия е страна, която практически сама победи нацизма. Когато американците осъществяват десанта на 6 юни (Бел.ред. Десантът в Нормандия, известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) са оставали само няколко месеца война, тя е почти приключила. Разбира се, ние трябва да сме благодарни на американците за това, че спасяват Западна Европа от комунизма, но да се твърди, че те са победили немците – това е шега. Немците са били вече победени!

Декомунизацията така и не успя да се случи благодарение на победата над нацизма. Не бива да се сравнява съветският комунизъм с нацизма, понеже съветският комунизъм победи нацизма. Той е главният враг на нацизма, а убиецът на нацизма е съветският комунизъм.

Комунизмът като идея, така и не беше унищожен и аз мисля, че никога няма да бъде унищожен.

Източник- www.inosmi.ru

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.