Света Агатия в европейската живопис

Както знаем от историята на християнската религия, по време на нейното възникване и развитие е широко разпространено масовото изтребление на християните, което е съпроводено с жестоки екзекуции. Сърцето трепва от необикновената жестокост, с която императорският наместник се разправя с младата сицилианка Агатия, която не се покорява на плътските му желания.

Отмъщението за неподчинението ѝ е отсичането на двете ѝ гърди. Житието на Св. мъченица Агатия се превръща в любим сюжет на западноевропейските художници в епохата на Средновековието и Ренесанса. Обикновено те изобразяват Агатия с отрязаните ѝ гърди положени на поднос, както и инструментите на нейното мъченичество – клещи и големи ножици.

Света Агатия (1630-1633 г.). Художник - Франсиско де Сурбаран

Света Агатия (1630-1633 г.). Художник – Франсиско де Сурбаран

Житие на Света Агатия

Християнската летопис е изпълнена с множество случаи, когато хора, които вярват в Спасителя и проповядват неговите идеи из целия свят, отдават живота си, превръщайки се във великомъченици. Сред тях е и Света Агатия родена в град Катания на остров Сицилия в началото на III век в богато аристократично семейство от знатен род. Тя била прославена с красотата си и е считана от всички за отлична партия за брак. Всичките опити на баща ѝ да я омъжи обаче са отхвърлени от нея.

На 15-годишна възраст Агатия решава да запази девствеността си заради любовта си към Христос. Според обичая епископът на Катания приема обета на момичето и покрива раменете ѝ с червен воал, което свидетелства, че девицата се е посветила за невеста на Небесния Жених. След което тя е била длъжна да запази девствеността си.

Задържането на Агатия. Художник - Феличе Фичерели

Задържането на Агатия. Художник – Феличе Фичерели

Красивият ѝ външен вид и удивителна фигура, както и преди не давали покой на мъжете. Обаянието на Агатия привлича вниманието на римския наместник Квициан. Подобно на другите кандидати за нейната ръка, след като получава отказ управителят започва да ненавижда непокорната красавица и същевременно още повече я пожелава.

Точно по това време император Деций Траян се опитва да доведе до край, след като Нерон не успява, опитите за изкореняване на християнството в империята си. Бидейки наместник на императора в Сицилия, Квициан оглавява вълната преследвания срещу сицилианските християни. Една от първите му жертви е Агатия. Той се опитва да я притежава на всяка цена – без значение, дали с хитрост или с прилагане на груба сила.

Света Агатия. Художник - Франческо Гуарини

Света Агатия. Художник – Франческо Гуарини

След като обвинява младата християнка в оскърбление на държавната религия, проконсулът заповядва да бъде арестувана. Момичето е отведено в Преторията (Бел.ред. Служебната резиденция на римския наместник. Освен това сградата, в която е разположена преторията служи и за казарма.), където започват нейните страдания и мъки. Първоначално Квициан се опитал да „превъзпита“ пленницата си, като я разврати и поквари. За тази цел изпраща девойката в дома на известната куртизанка Афродизия, която в продължение на един месец се опитвала да пробуди чувствеността и плътското желание в Агатия, изкушавайки я всячески да се откаже от верността си към Небесния Жених.

Света Агатия. Художник- Джовани Балионе

Света Агатия. Художник – Джовани Балионе

Един месец по-късно Афродизия, отказвайки се от начинанието, заявява: «Нейната воля е по-силна от лавата на Етна». Вбесеният от неуспеха Квициан заповяда да подложат на мъчения Агатия, горейки я с огън. Но и тези ужасни страдания не успяват да я откажат от Христа.

Житието на светицата разказва, че по време на жестоките изтезания ѝ отрязват едната гърда с ножици, а втората я изтръгват с помощта на клещи. Обилно течащите рани са обгорени с факла и Агатия е хвърлена в тъмницата.

Свети Петър в тъмницата при Агатия. Художник - Джовани Ланфранко

Свети Петър в тъмницата при Агатия. Художник – Джовани Ланфранко

Според преданието в тъмницата при мъченицата се явява духът на Свети Петър, който е екзекутиран 200 години преди това. С името Господне Св. апостол Петър изцерява раните на Агатия. И когато няколко дни по-късно палачите влизат в тъмницата, те видяли, че смъртоносните ѝ рани са зарастнали. Римският наместник още повече се разгневява и заповядва Агатия да бъде изгорена на клада. Но когато тялото ѝ изгаряло от едната страна, от другата я предпазвало покривалото, което девицата получава от епископа при посвещението ѝ в Божия Невеста.

Зверската инквизиция е прекъсната от земетресение. Палачите ѝ се изплашват и Агатия е отново хвърлена в тъмницата, където скоро почива. По време на земетресението загиват много езичници, а изпадналият в ужас наместник, виждайки в това земетресение ръката на провидението, заповядва гоненията срещу  християните да спрат.

Застъпничеството на Света Агатия

(1510 г.) Художник - Бергононе

(1510 г.) Художник – Бергононе

Една година след мъченическата смърт на девойката в град Катания на остров Сицилия се случва първото чудо. На 5 февруари 252 г. започва ужасно изригване на вулкана Етна, което заплашвало да унищожи града и да погуби местните жители. Тогава вярващите християни, молейки се и носейки реликвата – покрова на девствеността на Агатия, който не изгаря на кладата – се изправят срещу потока от лава. Извършва се чудо – разлелия се лавов поток спира, а градът и жителите му били спасени. Оттогава Света Агатия се счита не само за застъпница на град Катания и за покровителка на пострадалите от земетресения, но и за защитница от огън и пожари.

Катанските християни погребват Света Агатия край града, а шестдесет години по-късно нейните нетленни останки са пренесени в новопостроения катедрален храм в родния ѝ град, където тялото на светицата се съхранява и до днес.

Света Агатия в западноевропейската живопис

Мъченичеството на Света Агатия (около 1755 г.). Художник - Джамбатиста Тиеполо

Мъченичеството на Света Агатия (около 1755 г.). Художник – Джамбатиста Тиеполо

Художниците от Средновековието и Ренесанса многократно засягат този сърцераздирателен сюжет с отделните сцени от мъченичеството на сицилианската девица. Трябва да се отбележи, че броят на творбите по тази тема се измерва не с десетки, а със стотици произведения на изкуството.

Мъченичеството на Агатия. Художник - Масимо Станционе

Мъченичеството на Агатия. Художник – Масимо Станционе

Нейните образи присъстват на стенописите на редица църкви от XIII и XV в., демонстрирайки доста богатото въображение на художниците, които в подробности и майсторски показват ужасите на мъченията над непокорната девица.

(1540 г.) Художник - Себастиано дел Пьомбо

(1540 г.) Художник – Себастиано дел Пьомбо

(1635-1640 г.) Художник - Гуидо Канячи

(1635-1640 г.) Художник – Гуидо Канячи

Често се срещат картини на светицата изобразяващи отрязаните ѝ гърди положени върху поднос. По този начин я изобразяват Франсиско де Сурбаран, Бернардино Луини, Лоренцо Липи, Николо ди Симоне, Джовани Кариани, Гуидо Канячи и редица художници, чиито имена остават неизвестни.

Света Агатия. Художник - Стефано Болонини

Света Агатия. Художник – Стефано Болонини

По правило западноевропейските художници изобразяват облечена Агатия на живописните платна, централизирайки вниманието на съзерцателя върху отрязаните ѝ гърди, а понякога и върху инструментите за изтезание.

Света Агатия (1638-1644 г.) Художник - Лоренцо Липи

Света Агатия (1638-1644 г.) Художник – Лоренцо Липи

Иконография

Иконография

Почитане паметта на Света мъченица Агатия

Младата мъченица, която остава вярна на Небесния Жених въпреки непоносимите страдания, е дълбоко почитана в християнския свят и до ден днешен. Тя е една от седемте свети жени, които се споменават в Римския канон. На 5 февруари, денят, в който Църквата почита нейната памет, традиционно се освещават сол, вода и хляб, които ви позволяват да победите дяволските сили и пожарите. Свети Агатия е смятана за покровителка на Катания, Малта и Сицилия. Тя защитава хората от природни бедствия и катастрофи.

В България според народните поверия жените отбелязват деня на Света Агатия в чест на мъжете: за да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си. На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят имената: Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри, Агата.

В наше време Света Агатия е смятана за покровителка на жените, страдащи от рак на гърдата.

В деня, в който се почита паметта на светицата в Италия и досега се е съхранила многовековна традиция да се пекат сладкиши под формата на женски гърди – Minuzze di sant agata.

Италианските сладкиши "Гърдите на Света Агатия"

Италиански сладкиши „Гърдите на Света Агатия“

Това са малки кръгли сладкиши с бяла глазура и захаросани череши на върха. Понякога сладкишите „Гърдите на Света Агатия“ се предлагат под различно име, за да не плашат твърде нервните туристи.

Източник – www.kulturologia.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.