Руско-грузинската война 8-12 август 2008 г.

Цели

Войната е резултат от противостоянието на две държави – империята на “доброто“ (САЩ) и империята на “злото“ (Русия). До голяма степен САЩ преследват политически цели, а именно – реализиране на програмата на предишната администрация за „разпространение на демокрацията’’ на Изток.

Ако анализираме военния компонент, то Пентагонът се интересува от оценката на ефективността на програмата за обучение на марионетните армии в постсъветското пространство GSSOP II (Бел.ред. План-програма на Въоръжените сили на САЩ за обучение на грузинските въоръжени сили. Преминава на два етапа – обща стойност около 90 млн. долара. В първия етап са обучени 3 батальона, във втория период 1 пехотна бригада.). Както и от реалната оценка на боеспособността на руската армия.

За ФСБ (Бел.ред. Федерална служба за сигурност) и ГРУ (Бел.ред. Главно разузнавателно управление) задачите са други – поддръжка при разгрома на грузинската армия, както и превземане на обекти, от които те се интересуват. ГРУ проявяват интерес към три военни обекти построени от американците в Грузия:

 • Радиолокационна станция в град Анаклия;
 • Център за радиоелектронно разузнаване около град Гори;
 • Радиолокационна станция на противовъздушната отбрана покрай Тбилиси.

Първите два обекта са превзети по време на войната, като самите станции са демонтирани и транспортирани в Русия.

Планът

Планът за американската операция в Грузия излиза наяве пролетта, няколко месеца преди войната. Известно е, че „разрешението’’ за война дава лично Буш. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в Тбилиси месец преди войната, където е обсъждала детайлите по операцията, като гарантира, че руснаците не ще посмеят да нападнат Грузия.

Още през 2006 г. в Грузия съществува план с кодовото име „Тигров скок’’, който предполага до 1 май 2006 г. с поддръжката на САЩ и ОБСЕ (Бел.ред. Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) Русия да се принуди да оттегли миротворците си от Южна Осетия. С цел дестабилизация на обстановката в региона, в продължение на една седмица се е предвиждало да се организират няколко ефектни провокации срещу населението в грузинските анклави на територията на Южна Осетия.

На 6 май военни части и подразделения от силовите ведомства на Грузия, атакувайки от различни направления, е трябвало да овладеят всички крупни населени пунктове в Южна Осетия. Едновременно с това им е поставена задача за цялостно блокиране на границата с Руската федерация. След това по план следвал ареста на фактическото ръководство на Южна Осетия, както и предаването му на съда. В републиката е планирано да бъде въведено военно положение, назначаване на временно правителство и установяване на комендантски час. За цялата операция на грузинските военни са предоставени седем денонощия.

Грузинска моторизирана колона се насочва към Южна Осетия.

Грузинска моторизирана колона се насочва към Южна Осетия.

Съществуването на въпросния план потвърждава в интервю за агенция „Ройтерс’’ бившият министър на отбраната на Грузия Ираклий Окруашвили.

През 2007 г. президентът Саакашвили изисква руските части да се изтеглят от Грузия. Най-голямата руска военна база е разположена в град Ахалкалаки. Войската е изтеглена предсрочно – на 15 ноември 2007 г., въпреки че оттеглянето се е планирало за 2008 г.

Останали само руски миротворци действащи по мандат на ОНД (Бел.ред. Общност на независимите държави – международна организация имаща за цел регулиране на сътрудничеството между страните по-рано влизащи в състава на СССР) в Абхазия и по Дагомиското споразумение в Южна Осетия.

Подготовката

По време на управлението на Михаил Саакашвили Грузия поставя световен рекорд по ръст на военния бюджет, увеличавайки го от 2003 до 2008 г. повече от 33 пъти. Ръководството на Грузия рязко увеличава военния бюджет, стремейки се да приведе въоръжените си сили към стандартите на НАТО.

В бюджета на Грузия за 2008 г. са планирани разходи за Министерството на отбраната в размер на $990 млн., което прави повече от 25% от всички приходи в бюджета на Грузия за 2008 г. Сред доставчиците на оръжие за Грузия влизат САЩ, Англия, Франция, Гърция, Турция, Израел, Литва, Естония, Украйна, Сърбия и други. Сръбският завод производител на автомати Калашников отрича да са реализирали преки доставки и предполагат, че автоматите са попаднали в Грузия посредством Хърватия и Босна.

Грузинските спецподразделения са подготвяни от американски специалисти по специална програма, която през 1995 г. е била изпитана в Хърватия в рамките на операцията на хърватските въоръжени сили по овладяването на района на Сръбска Крайна, където мнозинството от населението са етнически сърби.

Войната, която започва в нощта на 7 срещу 8 август се предшества от петдневно нажежаване на обстановката на границата с непризнатата Южна Осетия. Започвайки от 3 август, през всичките нощи избухвали периодични престрелки.

Наблюдателите от ОБСЕ, както и руските военни наблюдатели полагат усилия да се изобличат подбудителите на зараждащия се конфликт, а също така се опитват да регулират обстановката водейки тристранни преговори. Всъщност от самото начало е било ясно, че всички провокации са грижливо планирани и осъществени от грузинската страна. Въвличат осетинците в престрелки, а след това със скръбни лица надават вой из целия свят, че осетинските бандити не дават на мирните грузинци да живеят мирно.

Контролът за действието на грузинските диверсанти и тяхното обучение се извършвало от специалисти на ЦРУ. Доказателство за това са думите на Саакашвили в разговор с Бурджанадзе (Бел.ред. Нино Бурджанадзе – грузински политик, юристка, председател на парламента на република Грузия от ноември 2001 до юни 2008 година) още преди войната: – „Ще добавя, че целта на атаката е не само да освободим Южна Осетия, но и да ‘изпъдим’ – както се изразил Саакашвили – руската войска ‘с ръждясалите им танкове’, както и да продемонстрираме руската ‘импотенция’ на целия свят”.

В други разговори той споделя, че желае лично да постави Путин на мястото му… На някой може и да му се струва забавно, но грузинският генералитет и техният главнокомандващ възнамерявали да гонят руската армия чак до Ростов.

Войната

В 23:45 часа на 7 август грузинската страна започва масиран артилерийски обстрел със силата на артилерийска бригада, а на сутринта започва грузинското настъпление.

Сили на противостоящите страни

Грузинската групировка

Какво представлява грузинската армия в навечерието на войната? Основната сила на групировката е съставена от части със специално предназначение:

 1. Батальон със специално предназначение ‘’Шавнабад’’; 
 2. Антитерористичен специализиран отряд;
 3. Главно управление за обезпечаване сигурността на стратегическите магистрални тръбопроводи (под ръководството на МВР на Грузия) (Бел.ред. Охраняват нефтотерминала Супса, магистралния нефтопровод Баку-Тбилиси-Джейхан и магистралния газопровод Баку-Тбилиси-Ерзерум);
 4. Подразделения на 1-во и 3-то управление към Главното управление за специални задачи (Бел.ред. Това са части наподобяващи като функции нашата жандармерия);
 5. Части от регионалните отдели на Главното управление за специални задачи от областите Кахетия, Мцхетия-Мтианетия, Долна Картли, град Гори;
 6. Батальон морска пехота от Батуми;
 7. Бригада със специално предназначение към обединения щаб на министерството на отбраната.
Подразделение от 13-ти пехотен батальон "Шавнабад" към 1-ва пехотна бригада от Грузинската армия по време на учения на полигона "Вазиани".

Подразделение от 13-ти пехотен батальон „Шавнабад“ към 1-ва пехотна бригада от Грузинската армия по време на учения на полигона „Вазиани“.

Общо – до 15 000 военнослужещи от Министерството на отбраната, 5 000 служители от личния състав на МВР и 30 000 резервисти. По други данни числеността на всички въоръжени сили на Грузия в периода на конфликта се състои от 29 000 души включително и запасняците. От тях 2000 души се намират в Ирак, 17 000 войници настъпват в Южна Осетия плюс неустановено число служители на силовите структури от МВР.

В състава на пехотата влизат 1-ва, 2-ра, 3-та и 4-та пехотни бригади преминали обучение по американската програма GSSOP II. 2-ра бригада е била в резерв. 4-та (въоръжена с автомати М4, въпросната бригада понася най-големите загуби) и 3-та бригада обхващат в клещи град Цхинвали през Знаурски район и Приските височини с цел излаз към Джава. 1-ва бригада е дислоцирана в Ирак с изключение на един батальон (водел се е грузински миротворчески батальон), който в самото начало на войната атакува, откривайки огън по руските миротворци.

По щат една грузинска бригада се състои от минимум 1 500 души. Бронетанковата техника наброява 120 танка Т-72, които са модернизирани от израелски специалисти.

Артилерия – 80 оръдия, 120 минохвъргачки, 27 (РСЗО) реактивни системи за залпов огън „Larm’’ (Бел.ред. Възможно е да се има предвид РСЗО LARS-2, производител Германия. По други данни LARM са неуправляеми снаряди за израелската РСЗО ‘’Lynx’’, произвеждани от компанията Israel Military Industries под името ‘’Pounder’’) и „Град’’. Авиация – 33 самолета и 42 вертолета.

Руските сили

На грузинците им противостоят около 2 000 осетински опълченци и 340 руски военни наблюдатели. Тежко въоръжение във фронтовата зона не е налично. Осетинците разполагали с четири танка Т-55 в гората около селището Зар.

Според други данни бронетанковите сили на република Южна Осетия наброяват 20 танка и 25 САУ-та (Бел.ред. Самоходна артилерийска установка), а по информация на вестник ‘’Новая газета’’ около 80 танка Т-72 и Т-55 остават след приключването на руските учения „Кавказ-2008’’.

Посланикът за специални поръчки към Министерството на външните работи на Руската федерация Валери Кеняйкин още през януари 2006 г. твърди, че цялото въоръжение, което се намира в Цхинвали е техника на Въоръжените сили на СССР, която е останала там от времената на Съветския съюз. По неговите думи става дума за четири танка, няколко гаубици и бронемашини.

След пристигането на части от 58-ма армия от Северно-кавказкия военен окръг, 76-та Псковска въздушно-десантна дивизия, батальон ‘’Восток’’ (Бел.ред. Чеченски спецназ) от 291-ви мотострелкови полк към 42-ра гвардейска мотострелкова дивизия и подразделения от Черноморския флот, съставът на групировката на руската армия се увеличава до 15 000 човека.

Чеченски батальон "Восток"

Подразделение от чеченски батальон „Восток“

От страна на Абхазия (в Кодорското дефиле) е можело да бъдат задействани до 5 000 души абхазко опълчение.

До края на юли грузинските и южноосетинските войски водят престрелки и огневи обстрели с различна степен на интензивност. Вечерта на 7 август страните се споразумяват за прекратяване на огъня, което обаче в действителност не е осъществено.

Началото

Късно през нощта на 7 август започва грузинското нападение. Имайки преимущество поради тактическата си подготовка, методите на комуникация и опита си относно нощни бойни действия, грузинците методично започват да подавят огневите точки на осетинците, които са разположени на възвишенията около Цхинвали. (Бел.ред. Градът е разположен в низина около южните склонове на Кавказ, т.е., този който владее височините около града има отлична възможност да поддържа с огън пехотата и танковете при евентуално сражение в града).

Точният и масиран артилерийски обстрел с какъвто осетинските опълченци още не са се сблъсквали води до пълно деморализиране на отбраната. Тактическата внезапност и нестандартност на действията на противника напълно обърква осетинците.

Линията „Кокойта“ е премината от грузинските войски без сериозни загуби. На огневи нальот са подложени всички командни пунктове, комуникационни възли и щабове, както на осетинците, така и на руските миротворчески сили. Светкавично завладявайки всички височини около Цхинвали, под прикритието на артилерийски обстрел, грузинците се опитват да превземат града от смаяните осетинци.

Стратегическата грешка

Това решение се превръща в стратегическа грешка на грузинското командване и несъмнено е продиктувано от политически съображения. Безусловно завладяването на Цхинвали заедно с околните възвишения би било голяма политическа победа и прекрасен повод да влезеш във всички информационни агенции. Но изпълнявайки тази пиар задача, грузинците затъват в бой на второстепенно направление.

Грузинското ръководство твърде късно съобразява, че основна задача на военните операции в Осетия съвсем не е Цхинвали, а Рокският тунел (Бел.ред. През въпросния тунел (3 730 метра) преминава т.нар. Транскавказка магистрала – един от важните авомобилни пътища в Южна Русия свързващ директно Русия с Южна Осетия. Това също е и най-краткият път от европейската част на Русия за Закавказието, Турция и Иран).

(Бел.ред. Тук е времето да поправим автора. Веднага след започването на военните действия грузинците насочват към Рокския тунел подразделение грузински спецназ, който има за задача да не допусне преминаването през тунела на предните руски части. Но грузинците закъсняват, пред тунела вече са се укрепили две роти от чеченския батальон за специални операции “Изток‘‘. Впоследствие руснаците разбиват грузинския отряд. Факт е обаче, че блокиране или взривяване на Рокския тунел щеше да спре руските танкови колони, което би довело до коренно различна ситуация във войната).

Рокският тунел е овладян светкавично от руските войски.

Рокският тунел е овладян светкавично от руските войски

58-ма армия

Трябва да се отбележат и решителните действия на руската 58-ма армия. Обстановката е неясна, но части на 19-та дивизия преминават през Рокския тунел с максимална скорост. Мълниеносната атака е наложителна – това е единственият шанс да се отклони грузинската армия от ликвидацията на руско-осетинската групировка в Цхинвали, която е обкръжена и се обстрелва от всички страни, както и от въздуха.

Въпреки че този маньовър се е отработвал по време на учения, контраатаката на руснаците се осъществява без разузнаване, без прикритие от въздуха с бойни вертолети, без взаимодействие с артилерия, без връзка с щурмова авиация – а всичко това е било в излишък. Но за всичко това не е имало време!

Командващият 58-ма армия генерал Хрульов компенсира с лична храброст своята невъзможност да организира грамотно управление на полесражението – той лично повежда войниците (бел.ред. По-долу може да видите съдбата на генерала).

Сухопътната операция

7 август

На 7 август американският посланик в Грузия Джон Тефт съобщава на Вашингтон, че грузинска войска, включваща и подразделения с установки тип “Град‘‘, се придвижва в посока Южна Осетия.

В същия ден секретарят на Съвета за сигурност на Южна Осетия Анатолий Баранкевич заявява: „По цялата граница с Южна Осетия се наблюдава активност на грузинските войски. Всичко свидетелства за това, че Грузия започва широкомащабна агресия срещу нашата република”. Баранкевич също така предполага, че грузинските военни имат план за осъществяване на щурм срещу Цхинвали в най-близко време.

Според някои данни, вечерта на 7 август подразделения от 58-ма армия на Северно-кавказкия военен окръг са вдигнати по тревога и получават заповед за придвижване към Цхинвали. За това съобщава грузинската страна, която през септември 2008 г. оповестява свои разузнавателни сведения.

Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили

В 19 часа на 7 август президентът на Грузия Михаил Саакашвили излиза със специално обръщение по телевизията:

“… През последните дни, това, с което ние свикнахме за всички години и месеци – постоянни провокации, наказателни акции, нападения, убийства – започна да придобива по-мащабен, по-тревожен и много опасен за мира характер. Честно ви казвам и аз самият не разбирам логиката защо именно сега се активизираха сепаратистите.

Първоначално те организираха няколко нападения, в това число и над ръководителя на Временната администрация на Южна Осетия Дмитрий Санакоев, който бих искал да ви напомня, че в миналото беше един от лидерите на сепаратистите, но който впоследствие избра мира. След това организираха нападения над постове на грузинската полиция, а в последните дни устройват мащабни нападения над мирни села и тяхното население.

И в тази минута, когато аз чета речта си, се води интензивен огън от артилерийски оръдия, от незаконно въведени в зоната на конфликта танкове, от самоходни артилерийски установки и от всякакви други оръжия – минохвъргачки, автомати, гранатомети. Ние се намираме в постоянен контакт с ръководството на местните руски миротворчески сили.

Тяхното ръководство преди няколко часа ни заяви, че те напълно са загубили контрол над сепаратистките сили. Искам да се обърна откровено към хората, които в момента стрелят по мирното население и по полицейските подразделения. Искам да кажа с пълната отговорност на думите ми и да призная, че преди няколко часа в качеството си на Главнокомандващ издадох заповед, много болезнена заповед, нито едно грузинско военно или полицейско съединение да не открива ответен огън в отговор на интензивно водения срещу тях обстрел.

И това го правя напълно съзнателно, въпреки че в тези часове, когато ние не откриваме ответен огън, ние понасяме жертви – има загинали, много ранени мирни жители, разрушени жилищни сгради. Но тази заповед я дадох съзнателно, за да имам възможността да ви кажа, че аз предлагам да се прекрати огъня, предлагам незабавно да се проведат преговори, потвърждавам моят обявен и известен от няколко години план за предоставянето на Южна Осетия на практическа неограничена автономия и самоуправление, специална защита на правата на етническите осетинци, автономна единица по стандартите на ЕС.

Също така предлагах и сега предлагам Руската федерация да бъде гарант на южноосетинската автономия на територията на Грузия. Заради мира сме готови на всякакъв компромис, на всякаква договорка‘‘.

8 август

На 8 август започва операция “Чисто поле“.

9 август 2008 г. Град Гори, Грузия. Грузински войници се опитват да се прикрият от бомбардировка на руски самолети. Снимка- REUTERS/David Mdzinarishvili

9 август 2008 г. Руски самолети бомбардират военни обекти в град Гори, Грузия. Грузински войници опитват да се прикрият. Снимка – REUTERS/David Mdzinarishvili

Половин час преди полунощ грузинска артилерийска бригада започва ураганен обстрел срещу осетинските позиции и руските миротворци. В 3.00 часа 1-ва, 3-та, 4-та пехотна бригада и спецназът преминават в настъпление.

При придвижването се образува задръстване от настъпващите войски и по образувалото се струпване удря осетинска минохвъргачна батарея. Започва невъобразим хаос и част от резервистите, хвърляйки оръжието си, започват да отстъпват като по този начин попадат под огъня на подразделенията за специални операции на МВР на Грузия. Много от резервистите са от гранична (с Армения) област в Грузия (етнически арменци) – всички те побягват. Загива само Максим Агопян, няколко войници са ранени. Това спира настъплението с час.

Към 12 часа грузинските подразделения заемат господстващите височини над Цхинвали, както и пет околни села. Грузинците почти не срещат съпротивление – в болшинството от случаите осетинските опълченци отстъпват без бой. Изключение е само една от Приските височини, където нейните защитници мъжествено се сражават в пълно обкръжение две денонощия.

Към средата на деня грузинската армия успява да осъществи главната си цел. Цхинвали е напълно обкръжен и грузинската армия, придвижвайки се откъм незащитен участък се приближава към центъра на града.

На площада до гарата и ул. Герои грузинците се сблъскват с оганизирана съпротива. Завързват се тежки боеве. Осетинските опълченци, бойците от батальон “Алания‘‘ (Бел.ред. Миротворчески батальон от Северна Осетия), „ротата на олигарсите‘‘ (Бел.ред. Тази рота се нарича така, тъй като доброволците, които влизат в нея са представители на малкия и средния бизнес, мениджъри от различни фирми и учреждения) и ОМОН унищожават 4 танка, 1 БТР и принуждават противника да отстъпи към местността “Дъбовата горичка‘‘ в края на града.

Осетинското опълчение се командва от Анатолий Баранкевич, другият отряд се командва от осетинския кагебист и командир на батальон “Алания‘‘ Казбек Фриев.

Най-тежките сражения се водят в района на „Горния град‘‘. Там 140 руски военни под командването на подполковник Константин Тимерман почти две денонощия удържат отбраната. След артилерийски удар е прекъсната радиовръзката, освен това грузински танкове два пъти атакуват руските позиции. Към вечерта в участъка на руската част на помощ пристига разузнавателен взвод, който възстановява връзката.

Това е разузнавателният взвод на капитан Ухватов. В нощния бой те унищожават обслужващите войници на ракетна установка “Град‘‘ и взимат в плен коректировчика. По спомени на грузински войник „артилерийска поддръжка е имало само в случай, че знаеш мобилните номера на артилерийските офицери‘‘. Често обикновен пехотинец се преквалифицира в коректировач и подава по мобилния телефон указания от типа на “малко по-нататък и надясно… не, не успя, малко по-наляво‘‘.

Боят за Цхинвали продължава до 16 часа, след това грузинските части отстъпват на изходни позиции, загубвайки 7 танка, 2 бронеавтомобила “Кобра‘‘ (Бел.ред. Турски колесен бронетранспортьор на базата на американския всъдеход HMMWV). В един от тях е намерено тяло с украински паспорт с фамилията Борисенко.

Грузински танкове се движат по шосето в посока Цхинвали. Снимка- REUTERS/Ираклий Геденедзе

Грузински танкове се движат по шосето в посока Цхинвали. Снимка- REUTERS/Ираклий Геденедзе

Русия атакува

В 12.00 часа Русия встъпва във войната.

Руската авиация започва да бомбардира грузинската войска по цялата дълбочина на фронтовата линия, както и тиловите бази. Бомбардират пътищата към Цхинвали – в една от бомбардировките унищожават 3 танка, камион, автомобил на медицинската служба, както и 22-ма грузински бойци от 42-ри батальон към 4-та пехотна бригада.

В 42-ри батальон започва паническо бягство – едни се катерят по машините, други бягат директно по хълмовете. Цялото това войнство преминава покрай 43-ти батальон, който също побягва. Командирът на 42-ри батальон загива в сражение на следващия ден.

2 подсилени батальона (800 човека) от 58-ма руска армия под командването на генерал Хрульов (Бел.ред. Генерал-лейтенант Хрульов е командир на 58-ма армия) предприемат опит за пробив към Цхинвали. Към края на деня успяват да превземат село Тбет и по този начин пробиват обкръжението около града.

9 август

На 9 август парламентът на Грузия единодушно утвърждава указа на президента Михаил Саакашвили за обявяване на военно положение и пълна мобилизация за срок от 15 дни. В текста на указа за въвеждане на военно положение е обоснована необходимостта от „предотвратяване на дестабилизацията в региона, въоръжените нападения над мирното население и случаите на насилие с цел да се защитят правата и свободите на всеки един гражданин‘‘.

Руска батальонно-тактическа група (БТГ) (Бел.ред. Военно формирование, което се създава временно за определен период от време за изпълнение на бойна задача. Съответно се различават ротна, батальонна, полкова и бригадна тактическа група) попада под минометен огън в района на село Хетагурово.

Грузински коректировчик насочва артилерийски огън по руската колона, което принуждава БТГ да отстъпи, загубвайки едно БМП (Бойна машина на пехотата) и два камиона с минохвъргачки. Още два камиона са повредени и на следващия ден са изтеглени за ремонт. Около 15:00 часа въпросната БТГ преминава в настъпление със задача да излезе в южната част на Цхинвали.

Движейки се в града, в микрорайон “Шанхай’‘ колоната буквално се сблъсква с войници от 2-ра грузинска пехотна бригада. В завързалия се насрещен бой е ранен в крака генерал Хрульов. Всичките 8 грузински разузнавачи са убити, буквално ги покосяват от упор, дистанцията на боя е около 8-10 метра. Но един от грузинските войници успява да хвърли граната, осколки от която раняват генерал Хрульов.

Част от колоната заедно с ранените се отдръпват към височината „Сарабук”, другата продължава напред, заемайки тази част от града, намираща се в подножието на височината ‘’Горни град“.

(Бел.ред. Тук се налага отново да направим уточнение. Въпросната локална операция на грузинците някой ден ще се изучава във военните училища. Грузинското разузнаване е притежавало съвършено точни сведения за придвижването на руската колона, та в нея се намира самият командващ на руската 58-ма армия. Предполага се, че са добити по агентурен път, което свидетелства за високото качество на работа на грузинското разузнаване на територията на Русия. Грузинските командоси участващи в операцията са подготвяни от американски и израелски инструктори).

Подразделението на капитан Семилетов с 8 БМП-та разгромява в района на пивоварния завод челна грузинска рота от 2-ра пехотна бригада. Впоследствие преминава през още два квартала и достига до южния край на града. Тук в района на 14-та детска градина те започват бой с основните сили на 2-ра пехотна грузинска бригада, като още в началото губят 2 БМП-та.

По време на седемчасовото сражение в микрорайон “Шанхай‘‘ руските войници унищожават танк, БМП и джип с картечница. През нощта, изразходвайки боеприпасите на всичките шест останали БМП–та подразделението се оттегля. Войниците качват в машините около 30 мирни жители от околните къщи побягнали при тях с молба за помощ.

Към края на 9 август грузинците отстъпват към своите опорни пунктове и укрепени позиции. През нощта отново последва мощен артилерийски удар по Цхинвали и рано сутринта грузинските части повтарят опита си за щурм. Този път те се сблъскват с по-организирана съпротива – осетинците им подготвят „огневи чувал” (Бел.ред. Това е участък от местността, по който се води огън с висока плътност от фланговете, както и челно с помощта на всички огневи средства с цел да се нанесе максимална загуба на настъпващия противник) и те не успяват да се придвижат към центъра на града. Боят продължава до вечерта.

Действия на военно-въздушните сили (ВВС) на Руската федерация

200 самолета от Закавказкия военен окръг разрушават всички летища в Грузия, като бомбардират дори и летищата на два аероклуба.

Хеликоптер

8 август 2008 г.

9:45 часа Два руски военни изтребителя обстрелват района около село Шавшеби, на шосето между Поти и Тбилиси. Целта им е грузински военен радар – успяват да повредят антените и склада.

10:30 часа Руски Су-24 бомбардират село Вариани в района на град Карели, който се намира на 75 км. западно от Тбилиси. В резултат са ранени седем цивилни лица. Целта е тиловата база на 4-та бригада – унищожени са склада за гориво и склада за боеприпаси.

10:57 часа Два от шест руски самолета успяват да обстрелят с три бомби град Гори. Една от тях е свален близо до стадиона, друг до артилерийската бригада разположена в града (Бел.ред. Не се дават данни какво се случва с останалите четири самолета. Може да се предполага, че са също свалени от грузинците). Целта са резервистите, има загуби сред цивилни лица.

15:05 часа Руски военни самолети обстрелват с две бомби военното летище Вазиани (Бел.ред. Грузинска военна база на 25 км. от Тбилиси, до 2001 г. е руска военна база).

16:30 часа 30 руски авиационни бомби засягат военно-въздушните бази в градовете Марнеули и Болниси, които се намират съответно на 25 и 35 км от столицата Тбилиси. Два грузински самолета са унищожени на полосата, освен това са разрушени няколко сгради, има и жертви.

17:00 часа Втора бомбардировка на военната авиобаза в град Марнеули – в резултат е разрушена летищната полоса, 2 самолета Су-25 са повредени, на стоянките не е имало други самолети.

17:35 часа За трети път е бомбардирана базата в Марнеули – 1 човек е убит, 4-ма са ранени. Три самолета са унищожени.

18:45 часа Грузинската артилерийска бригада в град Гори е подложена на бомбардировка от пет руски самолета.

9 август 2008 г.

00:12 часа Военното пристанище в град Поти е подложено на ракетен обстрел. Загиват четирима граждани и един полицейски служител, ранени са 33 резервисти.

00:17 часа Бомбардирана е военната база в град Сенаки – 1 военнослужещ и 5 резервисти са убити. Железопътната гара в Сенаки също е обстрелвана – осем човека са убити.

00:20 часа Летището Вазиани, което се намира на 2-3 километра от Тбилиското международно летище е атакувано отново.

01:00 часа С тактическа ракета ‘’Точка-У“ е поразено пристанището на град Поти.

01:20 часа Бомбардировка на село Гачиани, Гардабански район

10:00 часа ВВС на Русия бомбардира летището в Копитнари (Бел.ред. Международното летище на град Кутаиси), което се намира на няколко километра от град Кутаиси – резултатът е доста успешен. Половината грузинска авиация е унищожена.

10:22 часа ВВС на Русия продължава с бомбардировките над град Гори.

12:40 часа Доунищожава се летището в Копитнари.

14:00 часа ВВС на Русия бомбардира позициите на 5-та бригада, включително и летището в село Омаришара.

23:30 часа ВВС на Русия бомбардират Чхалта, административен център на Горна Абхазия. Не се съобщава за жертви.

10 август 2008

5:45 Руски бомбардировач навлиза във въздушното пространство на Грузия от Дагестан и обстрелва с три бомби Тбилиския авиозавод (бомбардират полосата за излитане и кацане на авиозавода).

7:40 Руски бомби се стоварват в село Урта в Зугдидски район (това е подготовка за настъпление, обстрелват се полицията и резервистите).

8:45 Десет руски самолети атакуват Горна Абхазия.

11:15 В село Шавшеби, разположено между градовете Гори и Карели, е подложено на бомбардировка полево летище с щурмови вертолети. Изгарят 3 МИ-24.

15:00 Руснаците бомбардират село Кнолеви в северния район на Карели (Там е дислоцирана 3-та бригада от грузинските Въоръжени сили).

15:10 Руска войска и абхазки опълченци обстрелват Кодорския проход.

16:05 Бомбардирани са военни бази в Гори.

16:10 Руската авиация обстрелва единствения останал мост на автомагистралата свързаща източната и западната част на страната.

19:05 Ракета X-59 (Бел.ред. Руска високоточна авиационна ракета от клас “въздух-земя“ със среден радиус на действие) унищожава радар в цивилното летище на Тбилиси.

19:10 Бомбардирана е полосата за излитане и кацане на Тбилиския авиационен завод.

19:35 Два бомбардировача обстрелват град Сенаки (Западна Грузия).

20:25 Два бомбардировача обстрелват Кодорския проход (Горна Абхазия).

11 август 2008

00:30 Радиолокационната станция в село Шавшеби, западно от Гори, е подложена на авиационен удар.

00:31 Бомбардиран е Кодорският проход (Горна Абхазия).

3:05 Бомбардирано е летището в Батуми.

3:12 Обстрелвана е военната база в Хелвачаури (близо до грузино-турската граница).

3:26 Корабна артилерия обстрелва Кодорския проход (Горна Абхазия).

4:30 Нанесен е бомбен удар по централния команден център на грузинските ВВС.

4:37 Частично е разрушена в резулат на руска бомбардировка гражданската радиолокационна станция в село Ениниси, на 5 километра от центъра на Тбилиси.

5:00 Руски самолети бомбардират летище Шираки в Дедоплисцкарски район в източната част на страната.

6:10 Отново е бомбардиран танковия батальон в Гори (36 убити).

7:15 Руски самолети бомбардират летище Сенаки, полосата за излитане и кацане и военната база Сенаки (унищожени са 3 хеликоптера).

12 август 2008

9:30-10:55 Обстрелван е централният площад и пазар в Гори (там се намира сборният пункт на грузинските запасняци). Пожар в авиобазата в Марнеули, площадка с хеликоптери е запалена.

Загуби на грузинската авиация:
 • 8 щурмовика Су-25КМ “Мимино“ (Бел.ред. Експортният вариант на Су-25 се нарича Су-25К, а буквата М означава модернизиран – бордовото радиоелектронно оборудване е усъвършенствано. Във ВВС на Грузия Су-25КМ получава названието “Мимино“). Самолетът е модернизиран от израелската фирма Elbit system;
 • 2 щурмовика Су-25УБ (Бел.ред. Учебно-боеви двуместен щурмовик);
 • 8 учебно-боеви реактивни самолети L-39 “Албатрос“;
 • 7 учебно-боеви реактивни самолети L-29 “Делфин“;
 • 1 многоцелеви ударен хеликоптер Ми-35 (експортна версия на Ми-24B);
 • 2 Ми-24П;
 • 3 Ми-24B;
 • 2 Ми-14 (морски многоцелеви хеликоптер-амфибия с брегово базиране);
 • 14 многоцелеви хеликоптери Ми-8;
 • 6 Bell-212 (многоцели двудвигателен хеликоптер, САЩ);
 • 5 UH-1H “Ирокез“ (базов хеликоптер на американската армия);
 • 2 многоцелеви Ми-2.

Общо 25 самолета и 37 хеликоптера.

8-11 август

На удари са подложени тиловите бази в Гори, Марнеули, Вазиани, Кутаиси, Болниси, Сенаки. Унищожени са всички радари на противовъздушната отбрана, антенна кула за клетъчна връзка в Гори. За разкриване на ПВО на грузинците са използвани ракети-мишени, вертолети за радиоелектронна борба подавят системите за управление и комплексите на ПВО.

При удара по танковата база в Гори се случва трагичен инцидент. Бомба попада в склад с танкови снаряди, взривната вълна от взрива на пет тона боеприпаси поврежда три къщи, които се намират до базата. Широко се използват ракетни удари с оперативно-тактическата система “Точка-У“ с касетъчна бойна част (именно на касетъчните бомби се приписват най-големите загуби на 4-та пехотна бригада). Нанесени са 15 ракетни удара по фронтовата полоса и тиловите бази.

Войната в морето

Военноморският флот на Грузия е базиран в Поти. Състав:
 • Ракетен катер “Диоскурия“ (бившият “La Combattante” II), подарен е от Гърция;
 • Ракетен катер “Тбилиси“ подарен от Украйна;
 • Стражеви катер Р-101;
 • 17 броя патрулни катери подарени от Турция;
 • Освен това имат и кораби за брегова охрана.

На 8 август кораби от Черноморския флот (ЧФ) на Русия излизат в морето, а на следващия ден започват стоварване на морски десант в Абхазия.

На 10 август 2008 г. групировка от ЧФ на Руската федерация в състав от два големи десантни кораба (Флагман “Цезар Куников“ и “Саратов“) и два кораба за охрана (Малък ракетен кораб “Мираж“ и малък противолодъчен кораб (Бел.ред. Предназначен за борба с подводен противник в крайбрежните зони, в близост до военноморските бази и пунктовете за базиране) “Суздалец“) се намира край бреговете на Абхазия. В този ден флагманът на ЧФ гвардейски ракетен крайцер “Москва“ се е намирал в района на Новоросийск и не взима участие във войната.

Приблизително около 18:34 часа (данните между вахтения дневник и наблюдатели се разминават) “Мираж“, който изпълнява бойно охранение, открива 5 цели приближаващи се към руските кораби – 1 хидрографски и 4 патрулни катери. Плавателните съдове бързо се приближавали към руските кораби.

В 18:39 часа един от руските кораби произвежда предупредителен изстрел със зенитна ракета, която пада между катерите.

Съгласно техническите характеристики зенитно-ракетен комплекс “Оса“ на дистанция от 10 км. поразява въздушни цели с определени характеристики (височина до 5 км. и скорост до 500 метра в секунда). Грузински стражеви катер Р-204 (проект 1400М “Гриф“) е подпален от шрапнел, но остава в строя (след два дни е взривен все пак от разузнавателна група на ЧФ). Катерите продължават да поддържат курс на сближаване и увеличават скоростта.

В 18:41 часа по водещия катер (предполага се, че е “Георгий Торели“ – ракетен катер проект 205, това е същият граничен стражеви катер от Балаклавската гранична бригада, подарен на Грузия от Украйна) от дистанция 25 км. е произведен пуск на противокорабна ракета П-120 “Малахит“.

В 18:54 (според вахтения дневник) е произведен втори пуск. В резултат на попаденията целта бързо потънала (изчезва от екрана на радара). От корабът остават дребни отломки, които горят около половин час. Източници твърдят, че грузинският катер е поразен от попаденията на две противокорабни ракети – едната в машинното отделение, другата в рубката (Бел.ред. Помещение на кораба, което се явява главната позиция за управление на плавателен съд). Според други данни в грузинския катер попада една ракета “Малахит“, другата пропуска и се самоликвидира.

Малък ракетен кораб „Мираж“

Останалите 4 катери се връщат, но в 18:50 часа един от тях отново предприема сближаване с групата кораби от ЧФ. От дистанция 15 км. ракетен кораб “Мираж“ изстрелва по него ракета от зенитно-ракетен комплекс “Оса-М“. След попадане на ракета в борда на катера ДНК-82 от тип “Ярославец“, въпросният катер загубва скорост и излиза от огневата линия. Екипажът е взет от друг катер, а улученият плавателен съд изгаря и потъва.

Извадка от доклада на командира на малък ракетен кораб “Мираж“ към флагмана: „От пет цели е унищожена една, една е повредена, три излязоха от боя. Разход на ракети: противокорабни – две, зенитни -една, загуби сред личния състав няма. Повреди на кораба няма“.

На 10 август 2008 г. има още едно бойно стълкновение. Стоящият на рейд в Очамчира малък противолодъчен кораб “Суздалец“ обстрелва три грузински катера. Катерите предприемат оттегляне към Батуми, като не са подложени на преследване. Водещият катер тип Dountless 01 (също американски подарък) е улучен в борда от “Оса-М“. Всичките пет моряка загиват, а катерът потъва. Загиналите моряци са вписани от грузинските власти към цивилните загуби.

През нощта по Поти е нанесен ракетен удар, изстреляни са 2 ракети “Точка-У“. Суббоеприпасите засягат терминала на цивилното пристанище и митницата, военното летище почти не пострадва – ранени са 33 грузински морски пехотинци. Загиват 5 пристанищни работници, 5 са ранени.

На 12 август диверсионни групи на Черноморския флот взривяват шестте оцелели грузински кораби. Съпротива не срещат, пристанището е тихо и пусто. Болшинството от потопените кораби от грузинския военноморски флот лежат на дъното на кея. Общо са унищожени 9 кораба.

На брега действат 4 руски флотски разузнавателни групи – загуби не понасят, като успяват да изпълнят бойните задачи. Взривяват повредения от авиацията радар на ПВО, дивизион от противовъздушната отбрана С-125 (бел.ред. Зенитно-ракетен комплекс Нева), 6 кораба и брегова радиолокационна станция.

Сухопътна операция

10 август

Сутринта на 10 август в Цхинвали влизат предните руски подразделения – батальонно-тактическа група от 135-ти и 693-ти мотострелкови полк, рота от батальон “Изток“, както и десантчици от 76-та дивизия.

Младши лейтенант В. Неф, командир на танков взвод Т-62, организира наблюдение, като разполага танковете си на пресечката на улиците Московска и Чочиев. В боя в училище №12 танкистите на младши лейтенант Неф унищожават от упор грузински танк Т-72, както и разстрелват грузински зенитен разчет от минохвъргачна батарея в училищния двор. В сражението от 10 август танкът е ударен от два снаряда от РПГ (ръчен противотанков гранатомет). Виталий Неф посмъртно е удостоен със званието Герой на Русия.

Към средата на деня градът и близките околности са напълно прочистени от грузински войски.

Относно действията на различните подразделения

11 август

В нощта на 11 август БТГ пробиват фронта и се насочват към Гори – завладяват телевизионната кула и грузинска батарея гаубици Д-30. Попадайки под огъня, разчетите се разбягват. В същия този ден на централния площад в Гори (в хотела се разполага оперативния щаб на грузинците и американските “съветници“) в бившия дом на пионерите грузински резервист случайно улучва с гранатомет горивен резервоар в котелно помещение. Взривът е приет за бомбардировка, започва паника. Тръгва слух, че руснаците са вече в Гори – над града постоянно летели руски самолети, връзката сред грузинците пропада.

Руски бронетанкови съединения обхващат в клещи около Цхинвали 3-та и 4-та бригада. Войската оказала се в обкръжение започва отстъпление.

Последният бой е в Земо-Хвити. По време на настъплението руската колона попада под огъня на артилерийска батарея, загубвайки танк и 2 БМП-та.

При настъплението към Гори се случва може би най-необикновеният бой. В едно от БМД-1 (Бел.ред. Бойна машина на десанта), който влиза в състава на десантно-щурмови батальон, се разваля двигателят. Налага се екипажът на машината с десантчиците да остане на пътя, чакайки военно-ремонтните части. В същия момент от обкръжението успява да се измъкне щабна колона от 2-ра пехотна бригада. В резултат на боя 11 руски войници унищожават два “Урала“ и повреждат 5 “Land Rover”.

На сутринта на 12 август всичко е приключено. Президентът Медведев обявява края на “операцията по принуждаване на Грузия към мир“.

Загуби на страните

Русия

Авиация – 4-та армия на ВВС и ПВО губи 4 самолета: 1 Ту-22, 2 Су-25 и 1 Су-24 (по някои данни има още един Су-24, въпреки че най-вероятно става дума за отломки от свален над село Гуфта грузински самолет).

Бронетехника – 2 танка Т-72, 1 танк Т-62М, 1 САУ, 9 БМП-2. Към небойните загуби се класифицират 1 БТР и 1 БМП-2 – двигателите им отказват да работят. Освен това практически напълно е унищожен автопаркът на руските миротворчески сили – около 40 машини.

Пехота – 67 военнослужещи (тук влизат главно тези, които са подложени на артилерийските обстрели от 8-9 август). Други източници говорят за 71 загинали и 340 ранени. Според Грузия руснаците губят около 400 убити.

Грузия

Авиация – 25 самолета и 37 хеликоптера.

Бронетехника – унищожени и завзети: 68 Т-72, 25 БМП-1/2, 14 БТР-70/80.

Зенитно-ракетен комплекс „Спайдър“.

ПВО – Завзети са 5 установки “Оса“ (1 дивизион), 4 установки “Бук“ (от Украйна), 2 установки “Спайдър“ (израелско производство). Около Поти е унищожен дивизион С-125. Пленени са 11 камиони, 4 БТР-а, 2 немски машини за разминиране, 37 оръдия и 96 минохвъргачки.

Пехота – Убити: 180 кадрови военни, 29 души от МВР, 111 души резервисти и от националната гвардия.

Санитарни загуби – 1964 ранени.

По грузински данни: 412 загинали (170 военнослужещи и сътрудници от МВР, 228 мирни жители), 1747 ранени и 24 пропаднали без вести. Според други данни общите загуби достигат до 3000 военнослужещи и сътрудници на силовите структури.

Южна Осетия – по различни данни от 162 до 1500 загинали.

Абхазия – 1 загинал и 2-ма ранени.

Загуби на САЩ – 2-ма убити инструктори, намиращи се в бойните редици на грузинците в Цхинвали. По други данни те са пленени в село Кехви. 2-ма пленени: единият е задържан около Цхинвали. Вторият Уинстън Фрезерли е ранен, намерен е на улица в Цхинвали. Представя се за журналист.

Заключение

Според думите на президента Грузия само се е защитавала, без да дава възможност на руската войска да завладее Тбилиси за два дни, в резултат на което да свалят младата грузинска демокрация.

В колоната на генерал Хрульов половината от боезапаса е бил учебен, гориво са си наливали от туби, а на танковете от Грозни и Ставропол са им били нужни два дни, за да преминат тясното планинско шосе към Цхинвали и още един ден за Гори.

Няма съмнение, че войната е планирана от американците и е била замислена като дълга и кървава война в Кавказ. Но… Както заявява американският министър на отбраната – ударът на руските танкове е бил смъртоносно ефективен.

Петдневната война в Южна Осетия е най-големият и съкрушителен провал на ЦРУ от времената на Плая-Хирон (Бел.ред.  Става дума за операция на ЦРУ в Куба, Залива на прасетата – опит за десант на кубински имигранти с цел сваляне на Фидел Кастро).

Източник: www.anna-news.info

No Responses

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.