Рождество, политика и война в Украйна

Мортен Йентофт- NRK, Норвегия

В началото на декември прекарах повече от час пред дървена църквичка в село Черница, което се намира на юг от Лвов- най-големият град в Западна Украйна.

принадлежи към униатската Украинска гръко-католическа църква. Снимка- Юрий Линкевич

Църквата в Черница принадлежи към униатската Украинска гръко-католическа църква. Снимка- Юрий Линкевич

Само преди няколко дни украинският президент Петро Порошенко подписа закон, съгласно който 25 декември става официален религиозен празник в Украйна.

„Откъде накъде нашите политици ще се намесват в духовния ни живот?„- пита Анна Тобчак. В този снежен ден се срещам с нея и нейната приятелка Мария Заситкович пред входа на църквата в Черница. – „В нашето село умеем да пазим традициите и езика си, така ще живеем и в бъдеще“ -казва Анна на украински език, който аз много трудно разбирам, но след това фотографът Юрий ми помага с превода.

Приятелката ѝ Мария Заситкович не мисли, че новата дата за Рождество ще предизвика големи промени. – „Според мен е добре, че нашите католици вече ще празнуват  официално този ден, но за нас униатите Бъдни вечер ще продължи да бъде на 6 януари. Мисля, че всичко така ще си остане“– споделя Мария.

Между папата и патриарха

Честно казано бях малко изумен от реакцията на жителите на Черница. Все пак тази част на Украйна традиционно е обърнала поглед на Запад, към Европа. А в Европа Рождество Христово се празнува на 25 декември. Местната църква принадлежи към униатската Украинска църква- църква, която се намира в подчинение на римския папа, но в обредите следва православните традиции. Униатската църква е плод на често променящите се граници в тази част на Европа, което се отнася и за самата Украйна- името ѝ означава „страна, която се намира накрая“ или „гранична страна, краище“.

Сега украинците трябва да празнуват Рождество два пъти: на 25 декември, на чиято дата се отбелязва от повечето християни по света и традиционното православно Рождество, което се пада на 7 януари.

Интериорът на униатската църква е идентичен с този на православната църква.

Интериорът на униатската църква е идентичен с този на православната църква. Снимка- Юрий Линкевич

1596 г. се споменава като официалното създаване на тази необичайна църква. Съгласно решение на епископите от Киевската митрополия се подписва Брестката уния. Православните християни живеещи в областите, които тогава се намират под управлението на Полско-литовската държава, сключват компромисно споразумение, според което те се разделят с Константинополския патриарх и преминават на подчинение към римския папа, като в замяна запазват източния обред.
След този акт на униатската църква ѝ се налага да преживее трудни периоди на гонения и подтисничество преди да се превърне в днешния важен фактор за създаването на украинската държава.

Юлианският и Григорианският календар

И макар че униатската църква е ориентирана на запад, тя, както и 56% от всички православни християни в света, поддържа традицията, като празнува Рождество Христово съгласно стария Юлиански календар- на 7 януари.

Приблизително по същото време, когато се провежда униатският събор в Брест, е бил въведен календара, който ние днес наричаме Григориански. Това е направено, за да се поправи грешката на стария календар. Тази грешка довежда до това, че се формира закъснение от 11 дни от научния астрономически календар, който съответства на нашето движение в слънчевата система.

Но не всички са съгласни да одобрят това нововъведение. Русия и православните винаги са били специални. Вярно е, че при болшевисткия водач Владимир Ленин тази грешка е взета предвид и прескачат цели 13 дни през месец февруари 1918 г. От първи март е въведен Григорианския календар (бел.ред. Ленин подписва декрет, съгласно който денят след 31.I.1918 г. трябва да се счита не 1.II, а 14.II).

Смятало се, че православната църква ще се съгласи с промяната, но това не се случва. Днес може да забележим малки изменения на обстоятелствата, които произтичат в Украйна, където властва хаос и конфликти.

Общ календар в Украйна?

„Мисля, че случващото се е стъпка към това, ние тук- в Украйна, да получим календар, който източната и западната църква в Украйна да следват заедно“ – казва свещеникът от църквата в Черница Игор Юркевич. Той кани NRK на църковната служба тази неделя. Отчето не допуска, че приетото решение от киевските политици ще измени в голяма степен живота на църковната община.

Както за украинските униати, така и за православните християни в Украйна и Русия 6 януари е Бъдни вечер, а 7 януари- Рождество Христово.

Православните в Украйна са разделени на две църкви- едната се управлява от киевския патриарх, а другата все още се намира под управлението на могъщата Руска православна църква. Освен това има и униатска църква. Московската патриаршия твърдо съблюдава старата традиция Рождество Христово да се празнува на 7 януари, докато киевският патриарх е по-открит за европейските традиции.

Конфликт с Русия

Игор Юркевич, както и мнозинството хора в тази част на Украйна, живо се интересува от политическата обстановка в страната. И не на последно място от конфликта в Донбас, където проруските сепаратисти, поддържани от Русия, воюват с украинските правителствени войски. От 2014 г. насам този конфликт отне живота на повече от 10 хиляди човека.

„Да се помолим за благополучието на нашите войници, които са на фронта в Донбас“– започва църковната служба свещеникът. Качил е във Фейсбук своя снимка във военна униформа. Тя е от времето, когато лично заминава на изток с подаръци за войниците.

„Според мен датата за празнуване на Рождество е въпрос на поколенията, както и въпрос на политика“– заявява Ярослава Хлопяча, която е учителка в основното училище в селото с население под хиляда души. Дълго време тя работи като учител в Днепропетровск, който днес се нарича Днепър (Днипро), разположен в източната част на Украйна. – „В този район русификацията е много силна, но аз винаги съм държала на това, че съм украинка и че съм длъжна да говоря на украински език“ -подчертава Ярослава. Тя с явно неудоволствие преминава на руски език, който, между впрочем, говори перфектно.

Когато настъпи 25 декември 2017 г. това ще е първият официален празник за украинците на тази дата, което несъмнено е политическо събитие. Този факт не може да се разглежда изолирано от всичко, което се случва в Украйна. Свещеникът Игор Юркевич твърди, че не предвижда някакви специални мероприятия в този ден, но църквата ще бъде отворена.

Вареното жито и коледарските песни- силните рождественски традиции

След църковната служба в декемврийската неделя свещеникът със съпругата си Наталия ме канят, заедно с Ярослава Хлопяча, у дома си на църковно угощение.

„За щастие, ние, свещениците на униатската църква, имаме право да се женим.“– шегува се Игор. Жена му Наталия е колежка на Ярослава в училището в Черница.

Ярослава Хлопяча ни разказва, че е нужно да ускорят подготовката за Рождество в училището, за да може всичко да е приключило за новия почивен ден 25 декември. Въпреки това тя ще празнува Рождество Христово както и досега: тоест на 6 януари заедно със семейството си и 12 различни блюда, аналогия с Иисус и апостолите му. Главното ястие на украинската Рождественска вечер е коливото- пшеница, мед, орехи и понякога стафиди.

Традиционното варено жито.

Традиционното варено жито. Снимка- Cladias cookbook

„Освен това винаги приготвяме гъбена супа, която наричаме юшка“– обяснява ми Ярослава.
Тази жена много сериозно се отнася към традициите, макар че няма нищо против да премести празнуването на Рождество с цели две седмици. Заедно с Игор тя с удоволствие пее за мен традиционните коледарски песни. Коледарските песни са много силна традиция в западна Украйна.

Рождественски мир в Украйна?

Тук в Черница аз разговарям за мира, но, разбира се, не мога да забравя за това, че Украйна е страна, в която бушува война. Почти всеки божи ден на фронта в Източна Украйна загиват войници, нещо за което световните медии почти нищо не съобщават. Мнозина от тези войници, които са си положили костите на фронта с дължина почти 500 километра са от тази част на Украйна.

На излизане от селото съзираме паметник на загиналите в борбата за украинската независимост- украинското знаме едва се вижда от натрупания сняг. Според споразуменията, украинската правителствена войска и сепаратистите трябва да се възползват от Рождество, за да обменят пленници. Това трябва да се превърне в повратен момент в опита за постигане на мир след почти четири години война. Никъде в Европа няма толкова силно желание за мирна Коледа, както тук, в тази голяма страна в Източна Европа.

Изворът на Дева Мария

Игор Юркевич има голямо желание да ни покаже най-святото място в Черница- изворът на Богородица, чиято вода дава сила през цялата година.

– „На Бъдни вечер почти цялото село идва тук„- твърди Игор.

Макар че сега, на хартия те имат възможност да празнуват Рождество Христово два пъти, той все още смята, че Коледата на 7 януари още дълго време ще държи надмощие в сърцата на миряните.

Източник- www.inosmi.ru

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.