Принцеса Масако

През последните години представители на кралските семейства от различни монархии по света встъпват все повече в т.нар. неравномерни бракове. Оказва се, че съвременните Пепеляшки се справят прекрасно със сложните задължения на принцесите. Те участват в многобройни мероприятия, спазват изключително строги графици, ангажират се с обществени дела, усвояват кралския етикет и церемониал и раждат здрави наследници. Но има и изключения. Едно от тях е японската принцеса Масако, която в края на май 2019 г. ще бъде коронясана за императрица на Япония.

Бъдещата Пепеляшка

Масако Овада се ражда в семейството на водещ японски дипломат. Когато е само на две години, семейството ѝ се премества да живее в Съветския съюз, след като баща ѝ е назначен на дипломатическа служба в посолството на Япония в СССР. Бъдещата императрица на Япония е записана в московска детска градина, затова тя владее добре руски език.

Принцеса Масако в детството си.
Принцеса Масако в детството си.

Средното си образование завършва в град Белмонт, щатът Масачузетс, САЩ. Причината е, че баща ѝ е назначен за заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Япония в Съединените щати. По-късно следва в Харвард, оксфордския колеж „Балиол” и в Токийския университет.

Снимка от абитуриентския албум на Масако. Град Белмонт, 1970 г.
Снимка от абитуриентския албум на Масако. Град Белмонт, 1970 г.

Освен майчиния си японски език, владее още пет езика. Масако мечтае за дипломатическа кариера и известно време е служител на японското външно министерство. Въпреки това според критериите на древния и доста консервативен японски трон, тя произхожда от простолюдието, а и семейството ѝ е с компрометирана репутация – компанията на дядо ѝ по майчина линия е отговорна за екологична катастрофа, която се случва през 50-те години на XX век в Япония. Освен това момичето е получило западно образование, което я отдалечава от традициите на страната ѝ. Това внушава сериозни опасения на императорското семейство, които впоследствие се потвърждават.

Характерът на бъдещата принцеса придобива ясно изразени „западни” черти в противовес на „източните”. Свойствените за японците скромност, сдържаност и смирение, в Масако се изместват от типично западните черти: индивидуализъм, стремеж за лидерство и фамилиарничене.

Балът и сватбата

Принцеса Масако и принц Нарухито в младежките си години.
Принцеса Масако и принц Нарухито в младежките си години.

Бъдещите съпрузи се запознали, в съответствие с протокола, на официален бал, където наследният принц на Япония Нарухито трябвало да избере своята невеста. Това се случва през далечната 1986 г. Според някои данни името на Масако е добавено към списъка на кандидатките в последния момент и то с молив. Може би именно това привлича вниманието на принца? Във всеки случай през цялата вечер „той не откъсваше очи от нея и танцуваше само с нея“.

Традиционната сватбена церемония на кронпринца Нарухито и Масако Овада. 9 юни 1993 г.
Традиционната сватбена церемония на кронпринца Нарухито и Масако Овада. 9 юни 1993 г.
След древните японски свтабени ритуали е ред на европейската част от сватбеното тържество. 9 юни 1993 г.
След древните японски свтабени ритуали е ред на европейската част от сватбеното тържество. 9 юни 1993 г.

Младият кронпринц очевидно се е влюбил и скоро прави предложение на своята избраница. Въпреки това тяхната сватба се състои едва след 6 години. Просто Масако няколко пъти отказва да се омъжи за Нарухито. Момичето мечтае да стане дипломат и поради тази причина не желае да се отказва от мечтите си. В крайна сметка тя се съгласява, след като се вслушва в аргументите на влюбения принц. Той успява да намери правилните думи, изтъквайки, че дейността на японската принцеса е също своеобразна дипломация. Освен това Нарухито дава обет пред любимата си през целия си живот да я пази в случай на трудности и изпитания.

Портрет на японското императорско семейство след бракосъчетанието на Нарухито и Масако. 9 юни 1993 г.
Портрет на японското императорско семейство след бракосъчетанието на Нарухито и Масако. 9 юни 1993 г.

Японската лейди Даяна

Това, което се случва впоследствие западните журналисти обясняват с невероятния натиск на строгия японски императорски церемониал. В продължение на много години Масако е сравнявана с лейди Даяна –мнозина откриват аналогии в живота на двете жени. Самите японци, които очакват много от образованата и многостранно развита принцеса, са очевидно разочаровани.

Принц Нарухито със съпругата си приветстват краля и кралицата на Испания Фелипе VI и Летисия.
Принц Нарухито със съпругата си приветстват краля и кралицата на Испания Фелипе VI и Летисия.

Много скоро става ясно, че Масако не може да издържи на напрегнатия график на мероприятията, в които втората дама на империята е длъжна да участва. В първите години на брака си тя все още се опитва да „поддържа престижа“ на монархията, но все по-често започва да пропуска важни събития, оправдавайки се с влошеното си здраве. Поклонниците ѝ започват да се безпокоят, обявявайки я за „пленница на Трона на хризантемата„. Според тях строгите изисквания на императорския двор и натискът върху принцесата да роди наследник на трона довеждат Масако до пълно морално изтощение.

Принц Чарлз и принцеса Масако.
Принц Чарлз и принцеса Масако.

И наистина императорската двойка дълго време не е ощастливена с наследник. Масако ражда момиче чак след 8 години брачен живот и категорично отказва да планира деца за в бъдеще. Това, което за обикновените хора е изключително личен въпрос, за императорското семейство се превръща във всенароден проблем.

Снимка на монархическата двойка в чест на 6-тата годишнина от раждането на принцеса Айко. 18 ноември 2007 г.
Снимка на монархическата двойка в чест на 6-тата годишнина от раждането на принцеса Айко. 18 ноември 2007 г.

Японците, загрижени за съдбата на своя трон и липсата на наследници от мъжки пол, дори започват активно да обсъждат възможни промени в правилата на наследяване. Вярно е, че малко по-късно тези спорове утихват след появата на момче в семейството на втория японски принц Акишино, който е брат на Нарухито. Натискът върху Масако вероятно отслабва, но по това време тя практически престава да се появява на публични места, официално обявявайки за проблемите си, които са свързани с психическото пренапрежение.

Бъдещият император на Япония Нарухито със съпругата си и дъщеря си.
Бъдещият император на Япония Нарухито със съпругата си и дъщеря си.

Постоянните депресии довеждат до това, че принцесата е диагностицирана със синдрома на „понижена адаптация“ към обкръжаващия свят. В продължение на много години всички са склонни да съжаляват поредната дворцова жертва, докато медиите не започват да публикуват критични статии за принцесата.

Нарухито, Масако и дъщеря им Айко. 21 август 2017 г.
Нарухито, Масако и дъщеря им Айко. 21 август 2017 г.

В последно време се появиха данни за нейното напълно щастливо съществуване (чести посещения в скъпи курорти, пазаруване за баснословни суми в бутици на световноизвестни модни вериги, покупки на скъпи бижута и т.н.) и общественото мнение промени своето отношение към бъдещата императрица в противоположна посока. Появиха се мнения, че Масако най-вероятно е обхваната от леност, която ѝ пречи да изпълнява задълженията, които ѝ са възложени от дворцовия протокол. Огромните ѝ разходи за дрехи и бижута карат японците да смятат, че принцесата взима повече, отколкото дава.

10 ноември 2014 г. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова приветства монархическата двойка пе време на Световна конференция за образование за устойчиво развитие в Нагоя, Япония
10 ноември 2014 г. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова приветства монархическата двойка по време на Световна конференция за образование за устойчиво развитие в Нагоя, Япония.

Статистиката за нейната „работа“ като официално представително лице на Япония е доста неблагоприятна. През годините на своя брак принцесата присъства едва на 10% от мероприятията, на които тя е била длъжна да се яви. Освен това Масако ненавижда кимоното, което още от детството си тя не се е научила да носи и не крие този факт. За японците, които почитат ревностно вековните традиции, това е истински удар под пояса.

Бъдещата императрица

Принцеса Масако се превръща в такова огромно разочарование за японската общественост, че когато през 2017 г. всички забелязват значително подобрение в нейното самочувствие, това предизвиква по-скоро огорчение. Втората дама на империята се появява отново на приемите, облича кимоното си, когато е необходимо, издържа повече от 15 минути общуване с непознати и дори изглежда е започнала да понася светкавиците на фотоапаратите. Бившите ѝ поклонници са на мнение, че тя е можела да се опита да се справи с проблемите си и по-рано.

Кронпринцът и кронпринцесата на Япония на коронацията на краля на Холандия Вилем-Александър Нидерландски. 30 април 2013 г.
Кронпринцът и кронпринцесата на Япония на коронацията на краля на Холандия Вилем-Александър Нидерландски. 30 април 2013 г.

Очевидна е връзката между положителната промяна в принцесата и приетото решение за скорошното предаване на японския престол на кронпринца. Според всеобщото мнение Масако се опитва да докаже, че „Страната на изгряващото слънце“ отново ще има уважаема от всички императрица. Не може да не отбележим, че съпругът ѝ наистина изпълнява обета си. През всичките тези тежки години той непрекъснато защитава и оправдава своята съпруга. Съдейки по последните снимки, той, както и преди повече от 20 години, е влюбен в своята бъдеща императрица. Съгласно официалното съобщение Масако ще придобие този статут на 1 май 2019 г. след коронацията на Нарухито.

Принцеса Масако на 55 години.
Принцеса Масако на 55 години.

Така че скоро начело на най-старата монархия в света ще застане император, чиято нееднозначна съпруга разполага с огромно влияние върху мъжа си. Може би империята, която води началото си от 600 г. пр. н. е., ще изгрее по-ярко от всякога над световния небосклон, а нежната и светла любов на бъдещата императорската двойка ще вдъхне още по-голяма увереност и решителност на японския народ.

Източник – www.kulturologia.ru

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.