По-добро ли е качеството на въздуха в Пекин през тази зима?

Позитивното становище

Китайското правителство съобщава, че качеството на въздуха в Пекин рязко се е подобрило през зимата на 2017 г.

Резултати от проверката показват, че качеството на въздуха през тази зима е по-добро, но дали това е устойчива тенденция в дългосрочен план все още не е ясно.

Пекин е печално известен с високата степен на замърсяване на въздуха- и обикновено с началото на зимата смогът, който задушава мегаполиса става по-гъст от обикновено, тъй като всички започват да се отопляват.

Но в края на 2017 г. изглежда, че нещата се промениха- правителството твърди, че качеството на въздуха всъщност се е подобрило. Неотдавнашна публикация в сайта на Министерство на опазването на околната среда дори възвести „Една нова реалност“ за гражданите на Пекин.

Измерване на качеството на въздуха

Един от често разпространените начини за измерване на замърсяването на въздуха е чрез измерване на концентрацията на фините прахови частици (PM2.5)-имат се предвид малките частици или капчици във въздуха, чийто размер би позволил да навлязат дълбоко в дихателния тракт, достигайки белите дробове и по този начин да причинят здравословни проблеми.

Според китайското Министерство на опазването на околната среда, през ноември средната стойност на концентрацията на PM2.5 в Пекин за месеца е била в най-ниската си стойност за 5 години назад. През миналото обаче надеждността на данните, които изнасят от министерството, са поставяни под въпрос.

„Бюрократичната система за стимулиране, противоречивите цели на министерството, неговите интереси и идеологическата обремененост, са потенциални източници на зависимост в процесите на наблюдение на околната среда в Китай“, пише Даниеле Бромбал- автор на доклад по темата.

Китайското правителство не е единственото, което измерва замърсяването на въздуха в града обаче.

Сините небеса в Пекин

Жителите на Пекин постнаха в социалните мрежи снимки на синьото небе.

Жителите на Пекин постнаха снимки на синьото небе в социалните мрежи . Снимка- Weibo

Американското посолство в Пекин поддържа станция за наблюдение качеството на атмосферния въздух, която обявява информация за концентрацията на праховите частици във въздуха на всеки час

Естествено това не са официални данни, защото не са напълно потвърдени или валидирани, но преглед на резултатите от октомври до края на декември 2017 г. отчитат понижение на концентрацията на фините твърди частици с 50% спрямо предходната година.

Професор Дабо Гуан, шеф на катедрата Икономика на околната среда в Университета на Източна Англия изказва известни съмнения относно подобрението в качеството на въздуха в Пекин през последната година.

Докато краят на 2016 г. беше белязан с петдневен предупредителен червен сигнал за смог – най-високата степен от четиристепенната правителствената система за предупреждение за замърсяване, през 2017 г. нямаше такива предупреждения (Или всъщност имаше, но се отнасяше за мъгла- в самото начало на годината).

Но и в самия Пекин хората забелязаха разликата. Анджелика Янг, която следва аспирантура и живее там повече от пет години, споделя че промените могат да се видят по улиците. „Миналата година едва виждахме лицата си по улиците – всички бяхме с маски, но тази година по-малко хора носят предпазни средства“ –признава тя.

Защо се подобрява качеството на въздуха?

Една от причините за по-добър въздух са добрите метеорологични условия.
Хуанг Уей, активистка от Грийнпийс и участник в активности във връзка с климатичните промени и използването на енергията, счита че честите студени фронтове, които нахлуват над Пекин спомагат за разпръскването на замърсителите.

Тя твърди, че изследванията на „Грийнпийс“ сочат метеорологичните условия като причина за понижението на средното ниво на концентрацията на фините твърди частици в Пекин с около 20% през ноември и с 40% през декември.

Студените фронтове носят по-свеж и чист въздух от Сибир. Студеният въздух измества по-малко плътния топъл въздух, издигайки го във височина. От своя страна това издигане предизвиква понижение в атмосферното налягане. Те също така носят дъжд, който измива замърсителите от атмосферата.

Правителствената кампания

Съгласуваните усилия на правителството за намаляване на замърсяването в Пекин също изиграват определена роля.

През тази година Министерството на околната среда въведе строги мерки срещу замърсяването в Пекин, Тиендзин и 26 други близки градове, призовавайки предприятията от тежката промишленост като: добив и производство на цимент и стомана да спрат, да прекъснат или да ограничат производството си.

Смог в Пекин

Смог в Пекин

Като друга част от този план домакинствата бяха призовани да заменят въглищата с по-чисти енергийни източници като природен газ и електричество. Въпреки това, в началото на декември тази политика временно беше спряна, след като милиони хора бяха оставени без подходящо отопление.

Проф. Гуан предупреждава, че този подход е неустойчив в дългосрочен план и в по-голям мащаб. Той смята, че правителството се съсредоточава предимно върху ключови градове като Пекин, защото на тях се обръща голямо внимание както на международно, така и на местно ниво. „За един конкретен град, това е лесно постижимо“-споделя той пред Би Би Си. -„Но икономическата цена е огромна.

Ма Ю, активист по околната среда е на мнение, че властите не трябва просто да превключват от едни към други енергийни източници – а именно да използват природен газ за подпомагане на отрасли с висока консумация на енергия в Северен Китай – без първо да реформират самите отрасли.

Ще остане ли въздухът чист?

Дали подобряването на качеството на въздуха ще остане постоянно явление засега е неизвестно.

Общинското бюро по опазване на околната среда в Пекин съобщи наскоро, че средната годишна концентрация на фините прахови частици в града е достигнала поставената през 2013 г. амбициозна цел от 58 микрограма на кубичен метър.

Но дори това е далеч над препоръчителните стойности от Световната здравна организация- от 10 микрограма на кубичен метър въздух на годишно ниво .

Доказателство, че подобряването на качеството на въздуха изисква все още много сериозна борба, е че на 28 декември беше задействан сигнал за замърсяване, макар и син сигнал, което е най-ниската степен на предупреждение.

Замърсяването на въздуха в голяма степен зависи от климатичните условия, така че една година с по-ниски показания за замърсяването, може да е просто резултат от тези условия, а не в резултат на мерките на правителството за борба със замърсяването“ -заявява Франк Кели, професор по околна среда в Кингс Колидж Лондон.

Поради тази причина трябва да сме свидетели на няколко години с ниски стойности на замърсяването, преди да сме уверени, че качеството на въздуха се подобрява.“

Източник- www.bbc.com

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.