Палма Джумейра – изкуственият остров в Дубай

Предизвикателството

Внушителните изкуствено създадени острови в Дубай не са просто туристическа атракция те са знаков инженерингов проект.

В Обединените арабски емирства са наясно, че петрол не ще има вечно. Техният министър-председател Шейх Мохамед, също така и емир на Дубай, посвещава последните две десетилетия на ревностна работа, за да превърне своя град в Мека на туризма от световна класа, който може да оцелее и без петродоларите.

Но много от предизвикателствата, с които се сблъсква арабската държава са от географско естество – плажовете в Персийския залив са ограничени и малки. Не е лесно да увеличиш със стотици мили крайбрежна ивица на пренаселен град, но точно това се опитва да направи Дубай – да построи трите най-големи изкуствени острова в света.

Палмовите острови са инженерингов проект притежаващ изумителна симетрия

През 2001 г. край бреговете на Дубай нямаше нищо друго освен плитък залив с топла вода. Тогава „Накхел”, местна компания оперираща в сферата на недвижимите имоти, драгира близо 1 млрд. кубически метра пясък от морското дъно. Използват високоточен GPS, за да оформят изкуствен остров във формата на палмово дърво със седемнайсет палмови клончета. 7 милиона тона планински скали са струпани около острова под формата на полумесец. Целта е да бъде изграден вълнолом с дължина от 7 мили, с идеята да защити новоизградения остров от вълни и бури.

Палма Джумейра

Дори най-малкият остров отнема 10 години, за да бъде завършен

Строителството на „Палм Джумейра“, първият и най-малкият от трите планирани Палмови острова, се проточва години по-дълго от очакваното, но днес „стъблото“ на палмата предлага удобството и лукса на множество молове и луксозни хотели. По продължението на 17-те ‘листа’ на палмата могат да се видят множество къщи, еднообразни в архитектурно отношение, построени по-близо, отколкото купувачите са очаквали, вероятно поради нарастналите разходи по проекта.

Островът се състои от ствол, 17 листа и обкръжаващ полумесец, който оформя 11-километров вълнолом. „Полумесецът“ е бариера, която защитава Палмата от морските вълни. Шестлентов тунел под морето свързва острова с плажовете на полумесеца, докато първата по рода си в Близкия Изток монорелсова железница се движи по протежението на острова.

Строежът на гигантските пясъчни острови може да промени екосистемата

Природозащитниците критикуват много от дубайските мегапроекти, но едва ли има по-критикуван от Палмовите острови. Мащабното драгиране на пясък от морското дъно, което се наложи, за да се построи острова драстично промени вълните, температурата и ерозията в Персийския залив. Цяла квадратна миля от коралов риф е разрушена.

Строителите се принуждават да положат на океанското дъно корпусите на два американски изтребителя, за да създадат нови рифове. Според тях вълноломът, който създават около острова, ще продължи да създава условия за морските обитатели, които живеят там. Въпреки това от Световния фонд за дивата природа настояват, че политиката на ОАЕ по отношение на живата природа е „пет пъти по-нестабилна в сравнение с всяка друга страна“ на Земята.

Два други палмови острова са все още на чертожната дъска

Според проекта на „Накхел”, първата палма трябваше да бъде обитавана от 120 000 живущи, но в момента там се намират половината от предвидената бройка. И не всички обитатели на острова са доволни от новия си изкуствен рай: особената насечена форма на острова довежда до застояване на водата, задържане на водорасли, вследствие на това и до наличие на много комари.

Двата по-големи палмови острови все още не са реализирани, поради спада в стойността на недвижимите имоти в Дубай. Самият Шейх Мохамед пише следното: „Почерпете мъдрост от мъдрите / Нужен е прозорлив човек , за да пише по водата / Не всеки, който язди кон е жокей / Великите мъже се изправят пред велики предизвикателства”. Всъщност думите от това арабско стихотворение на емира на Дубай ще бъдат изписани в продължение на километри по криволичещата крайбрежна алея на втория палмов остров – „Палм Джебел Али”, ако някога въобще бъде довършен.

Последният върхов проект на Дубай е остров под формата на сърце

Проект Сърце, Дубай

Пригответе се за меден месец в Дубай младоженци! Нов остров във формата на символа на любовта ще бъде следващият, който ще се присъедини към огромния архипелаг на града.

Санкт Петербург може скоро да бъде преименуван в Града на любовта, но по-вероятно е това да се случи само в Дубай. Австрийската фирма „Kleindienst” наскоро преработи проекта „Сърцето на Европа”, част от по-големия проект „Светът“ – изкуствен архипелаг от острови край бреговете на Дубай, които имат формата на континентите на Земята.

Проект Свят. Дубай

Фирмата създаде сърцевиден остров, който носи името Санкт Петербург. Свързан с други „европейски острови” като Германия, Швеция и Швейцария, изкуственото сърце от своя страна ще се свързва с „Малдивските острови” чрез 90 плаващи къщи. Очаква се всеки дом да струва над $2 млн.

Плаващите вили са допълнение към 109-стаен хотел на острова и яхтено пристанище. „Санкт Петербург“ ще бъде свързан с останалите острови, включително с по-големия главен остров „Европа“ с мостове и всички ще бъдат достъпни с лодка, хидроплан или хеликоптер. Проектът трябва да бъде завършен до 2020 г., според дубайския вестник „Халей Таймс”.

Дубай не е първият, който се заема с проект за острови на любовта. Естествени и изкуствени острови във формата на сърце осейват водната шир по целия свят. Изглежда, че любовта вече не е само във въздуха (Бел.ред. Препратка към известната песен на Джон Пол Йънг „Love Is in the Air“ – „Любовта е във въздуха“).

Източник – www.cntraveler.com

Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.