Неразбирателството между САЩ и Китай ще нанесе удар по световната икономика

Нагахиса Шиобара- вестник „Санкей Симбун“, Япония

Ограничения върху вноса на стомана и алуминий

На 23 март администрацията на Тръмп наложи ограничения върху вноса на стомана и алуминий, повишавайки митническите тарифи, което сериозно разтърси глобалната система за свободна търговия. Основната цел е Китай, който продължава да увеличава търговския си излишък със САЩ, но в резултат на засилването на протекционизма от страна на САЩ, Япония също попадна под митническите ограничения.

На свой ред, Китай обяви подготовката на ответни мерки: наказателните мита върху американските плодове, вино, свинско месо и други продукти ще бъдат в размер на 25%. Съществува реална опасност търговските противоречия между двете крупни икономически държави да се влошат още повече.

Заплаха за националната сигурност на страната

Президентът Тръмп подчерта, че мащабният внос на евтина стомана и алуминий от Китай представлява заплаха за сигурността на страната. Поради тази причина е взето решение за налагане на мита въз основа на член 232 от Закона за разширяване на търговията. Законът дава на президента право да ограничава вноса и да налага без ограничения мита на основание националната сигурност. Този параграф от закона е приложен за първи път през 1982 г., когато е въведено ембарго върху вноса на петрол от Либия.

Изключение е направено за седем държави и региони: Канада и Мексико, с които се водят преговори за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, ЕС, Южна Корея, Австралия, Аржентина и Бразилия. Япония не беше включена в този списък.

Мита върху 1300 китайски стоки

На 22 март Тръмп подчерта, че несправедливата търговска политика на Китай нанася загуби на интелектуалната собственост на САЩ. Беше взето решение да се наложат санкции, като се въвежда допълнително 25% мито върху китайската продукция въз основа на член 301 от Закона за търговията. Сред тази продукция се включват стоки от високотехнологични индустрии като медицината, авиацията и полупроводниковата техника до средства за производство като машини и химикали. Китайските продукти, които попадат под новите мита се оценява на $50-60 млрд. Ограниченията ще засегнат около 1300 китайски стоки с акцент върху високотехнологичната продукция. През следващите 15 дни, Министерството на търговията на САЩ ще публикува съответния списък.

На 23 март Министерството на търговията на САЩ постанови, че нарушаването на интелектуалната собственост от страна на Китай е очевидно и във връзка с това е внесен съответен иск в Световната търговска организация (СТО).

Администрацията на Тръмп реши също така да засили ограниченията, свързани с китайските инвестиции в САЩ. През следващите 60 дни Министерството на финансите на САЩ ще предложи конкретен план за действие.

Отговорът на Китай

Китай отчаяно протестира срещу американските ходове и възнамерява да се бори до края.
На 23 март говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг намекна, че се планират ответни мерки: „Позицията на китайската страна е изключително прозрачна. Би било некоректно, ако не предприемем реципрочни стъпки. Не бихме желали да водим търговска война, но същеврменно сме категорични, че ние не се страхуваме от нея“. Освен това тя добави: „Желателно е всички ние да се успокоим и по съответния начин да урегулираме проблема чрез конструктивен диалог“.

Търговска война САЩ-Китай

Всъщност Китай се стреми да избегне търговска война със САЩ, тъй като подобен конфликт ще се отрази сериозно на неговата икономика. На 22 март китайският президент Си Цзинпин проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. Страните постигнаха споразумение, че е нужно да съхранят международната търговска система. Същността на тази стратегия е, че бидейки лидери на държави с ясно изразени антипротекционистични възгледи е нужно да се сформира антиамериканска коалиция и по този начин да се постигне компромис със САЩ.

Освен в Китай, твърдият протекционизъм на администрацията на Тръмп предизвиква опасения и сред други страни, както и международни организации. Според руската информационна агенция „Интерфакс“, на 23 март представител на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация е изразил намерение за предприемане на ответни действия по отношение на стоки, които са внос от Съединените щати.

Световната търговска организация

„В една търговска война няма да има победители. Това ще доведе до дестабилизация на световната търговска система“, отбеляза на 23 март Роберто Азеведо – генерален директор на Световната търговска организация. Той призова за възможно най-бърз диалог и за действия в рамките на структурите на СТО.

Ако започне санкционна война между Китай и САЩ, съществува вероятност това да има отрицателно въздействие върху севернокорейския проблем, както и други регионални конфликти. Министерството на търговията на Китай, в изявление от 23 март, подчерта: „Съединените щати се намират на ръба на пропаст. Бихме искали да размислят внимателно провежданата от тях политика. “ По този начин в последния момент Пекин предложи да се тръгне по пътя на компромиса.

До края на април администрацията на Тръмп трябва да подготви окончателен списък на страните, които няма да бъдат обект на търговските ограничения. Прокрадва се информация, че до 1 май Вашингтон също така ще реши, дали седем държави и региони ще бъдат включени в този списък, които в момента не фигурират в него.

Освен това съществува процедура, според която американските компании имат възможността да лобират за определени страни, в зависимост от произвежданата продукция, да не бъдат включвани в списъка със страните, на които ще им бъдат наложени търговски ограничения.

Източник- www.inosmi.ru

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.