Необичайни футболни терени

Списание „The Atlantic”

Една от най-атрактивните характеристики на футбола е неговата простота. Топка, открито пространство, маркиране на вратите – и сте готови да започнете играта. В Русия, където започна Световното първенство по футбол 2018, мачовете се провеждат на огромни съвременни арени. Ние пък ви предлагаме да хвърлите един поглед на това как играят футбол по света. Как необичайни места като ледник, плаж, речен сал или покрив на сграда се преобразуват в игрища, където почти денонощно ехтят пронизителни и радостни възгласи породени от най-великата игра на света – футболът.

AFP 2018, Olivier Morin

AFP 2018, Olivier Morin

8 март 2018 г. На снимката виждате футболен стадион в норвежкото рибарско село Хенингсвер, разположено в островния архипелаг Лофотен. Както виждате трибуни на стадиона няма, а теренът е опасан от тънка асфалтова лента. Самият стадион е изграден върху скала, което е било свързано с неимоверни усилия и трудности.

AFP 2018, Yasuyoshi Chiba

AFP 2018, Yasuyoshi Chiba

10 септември 2014 г. Деца играят футбол след церемония по откриването на нова футболна площадка във фавелата Минейра в Рио де Жанейро, Бразилия. В грунта на терена са инсталирани 200 фотоволтаични панели Pavegen, създадени от британската компания Laurence Kemball-Cook, които превръщат кинетичната енергия създадена от движението на играчите в електричество. Системата е хибридна, тъй като се използва и слънчевата енергия, което позволява нощем цялото игрище да се осветява.

AFP 2018. Filippo Monteforte

AFP 2018, Filippo Monteforte

8 май 2016 г. Футболен мач в трета дивизия между „Atletico Diritti“ и „Cetus Roma“ на игрището Кампо Джерини край древноримския акведукт „Феличе“. Рим, Италия.

AFP 2018. Mohamed Abdiwahab

AFP 2018, Mohamed Abdiwahab

7 юни 2018 г. Сомалийци играят футбол на терен обхванат от стелещ се дим от близко разположеното горящо сметище. Вместо трибуни зрителите използват изоставената и полуразрушена сграда на средно училище. Могадишу, Сомалия.

AFP 2018, Toru Yamanaka

AFP 2018, Toru Yamanaka

20 декември 2017 г. Игрище за футбол на малки вратички изградено на покрива на универсален магазин до кръстовището Shibuya (в долния ляв ъгъл на снимката). Токио, Япония.

AFP 2018, Christophe Archambault

AFP 2018, Christophe Archambault

1 октомври 2014 г. Деца играят на плаващ футболен терен в рибарското селце Koh Panyee в южната провинция на Тайланд – Пханг Нга.

AFP 2018, Oli Scarff

AFP 2018, Oli Scarff

2 април 2016 г. Клубът „Shipston Excelsior“ (в черно и бяло) играе срещу „Burnwood Town“ на игрището на ФК „Brereton Town“ край топлоелектроцентралата „Rugeley Power Limited“, град Ръджли, Англия.

AFP 2018

AFP 2018

11 юни 2018 г. Изглед отгоре на футболна площадка, която е разположена в близост до пътния възел край град Шенян в североизточната китайска провинция Ляонинг.

AFP 2018, Marco Bertorello

AFP 2018, Marco Bertorello

31 януари 2017 г. Ученици играят футбол на покрива на колежа „Сан Джузепе“. Торино, Италия.

AFP 2018, Fabrice Coffrini

AFP 2018, Fabrice Coffrini

На снимката, направена на 5 октомври 2015 г. от планината Mont de Gourze в Западна Швейцария, е запечатано футболно игрище, осветено от прожектори, както и залеза над Женевското езеро.

AFP 2018, Carl de Souza

AFP 2018, Carl de Souza

27 май 2018 г. Момчета играят футбол във фавелата Таваре Бастос. Рио де Жанейро, Бразилия.

AP Photo, Rick Rycroft

AP Photo, Rick Rycroft

11 декември 2005 г. Уплашени пилета се щурат из футболно игрище, разположено близо до бежански център, в който е настанено населението на селото Лоловоли от остров Амбае, който е един от островите на държавата Вануату. Жителите на селото бяха принудени да избягат в безопасната зона, за да избегнат опасността от изригващ вулкан.

Michael Buholzer / Reuters

Michael Buholzer / Reuters

29 май 2010 г. Мач между футболните отбори на ФК „Гшпон“ (в бяло) от Швейцария и испанския тим ФК „Zuma“ (в червено). Международният футболен турнир се състои в село Гшпон, Швейцарските Алпи. Мачът се играе на стадион, който официално е признат за терен разположен на най-висока надморска височина в Европа – 2000 метра над нивото на морето. До селцето може да се доберете по два начина: или с фуникулер, който има капацитет до 10 човека, или пеша през планината, което ще ви отнеме 45 минути.

Marius Vagenes Villanger / Kystvakten / Sjoforsvaret / NTB Scanpix / Norsk Telegrambyra AS / Reuters

Marius Vagenes Villanger / Kystvakten / Sjoforsvaret / NTB Scanpix / Norsk Telegrambyra AS / Reuters

22 март 2018 г. Гренландия. Екипажът на норвежкия ледоразбивач KV Svalbard, състоящ се от матроси от военноморските сили и учени от Норвежкия институт за морски изследвания, играе футбол под защитата на въоръжена охрана. Предпазните мерки са нужни, тъй като в тази част на света играчите могат да бъдат атакувани от бели мечки.

Andres Martinez Casares / Reuters

Andres Martinez Casares / Reuters

9 февруари 2015 г. Порт-о-Пренс, Хаити. Вратарят прави лицеви опори очаквайки атаката на противниковия отбор. 

Ben Curtis / AP

Ben Curtis / AP

Тази снимка е направена на 3 юни 2017 година на територията на лагера за бежанци Bidi Bidi в северната част на Уганда. Момче от Южен Судан държи ръчно направена футболна топка. Футболът играе изключително важна роля в живота на хората от Африка. 

 Mohammad Ismail / Reuters

Mohammad Ismail / Reuters

14 януари 2015 г. Кабул, Афганистан. Момчета играят футбол.

Bruno Kelly / Reuters

Bruno Kelly / Reuters

4 април 2015 г. Момчета играят футбол на огромен сал на река Рио Негро, община Каталао, Бразилия. Жителите на общината се принуждават да построят необичайното футболно игрище, след като река Рио Негро излиза от бреговете и наводнява единствената спортна площадка в населеното място, оставяйки децата без място за игри.

Ye Aung Thu / AFP / Getty

Ye Aung Thu / AFP / Getty

21 май 2018 г. Мианмарски деца играят футбол на брега на река Янгон.

Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.